Cím: SOMA
Füzet: 1979/április, 171. oldal  PDF  |  MathML 

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Ezt a játékot Piet Hein dán fizikus tervezte, és ő nevezte el SOMÁ-nak. Összesen hét térbeli alakzat szükséges hozzá, ezeket az 1. ábrán láthatjuk. A hét alakzat közül az egyik három kis kockából áll, a többi pedig négyből.

 
 
1. ábra

 

A feladat az, hogy mind a hetet felhasználva egy 3×3×3-as nagy kockát állítsunk össze, a 240 különböző lehetőség közül kell egyet megtalálnunk. A részekből természetesen nem csak kockát, hanem nagyon sokféle figurát is összeállíthatunk. Tizennégy ilyet, köztük emlékművet, kristályt, tornyot, szfinxet, kerítést, kígyót mutatunk be a hátsó borítónkon. Mindegyik kirakásához mind a hét darabot fel kell használni.
 

 
2. ábra

 

A 2. ábrán látható 6 alakzatból már sokkal kevesebb módon lehet egy 3×3×3-as kockát kirakni. Ezt a változatot Mikusinsky lengyel matematikus találta ki, az alakzatok közül három öt kis kockából áll, a másik három négyből.
 

 
3. ábra

 

Az utolsó változat (3. ábra) érdekessége az, hogy az alakzatok rendre 2,3,4,5,6 és 7 kis kockából állnak. A feladat most is az, hogy belőlük egy 3×3×3-as nagy kockát állítsunk össze.
 
 
A hátsó borító ábrája, kicsinyítve
Ezeket az alakzatokat is mind ki lehet rakni a SOMA játék kis elemeiből.