Cím: SZÁMÍTÁSTECHNIKAI ROVAT
Szerző(k):  Ada-Winter Péter 
Füzet: 1978/december, 219 - 220. oldal  PDF  |  MathML 

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Feladatok

 
Sz. 5. Tekintsünk adottnak egy FUNKTION YLN(X) szegmenst, amely a [-10,10] intervallumon belül mindenütt folytonos, differenciálható és pozitív értékű függvény értékeit állítja elő. Program készítendő (P17), amely a -10A<B10 intervallumban az adott függvény görbéje alatti területet 10-1EPS10-6 szabatossági mértékkel számítja. (Szabatossági mérték: az egymást követő két iterációs lépésnél kapott eredmények különbségének abszolút értéke.) A program A és B értékét (az intervallum végpontjai) F10.3 specifikációval, továbbá EPS értékét F7.6 specifikációval olvassa be. Nyomtatandók (megfelelően feliratozva) a beolvasott adatok, a számított terület és szükséges iterációs lépések száma. Az YLN szubrutinban a függvény (az adott megszorítások mellett) szabadon választható.
 
Gyakorlat (kezdők részére)
 

Sz. 6. a) KP2A azonosítójú program készítendő, amely beolvas egy 0I255 tízes számrendszerbeli, egész típusú számot és azt kettes számrendszerbe konvertálja.
 
b) KP2B azonosítójú program készítendő, amely beolvastat egy 0N11111111 kettes számrendszerbeli, egész típusú számot és azt tízes számrendszerbe konvertálja.
Mindkét program (EREDETI SZÁM, ill. KONVERTÁLT SZÁM felirat után) nyomtassa a beolvasott és a konvertált számot.
 

A megoldásokat február 6-ig küldhetik be a MÜM Számítástechnika Int., Bp. Reguly A. u. 57. 1089.
 

Könyvismertetés, ajánlás
 

Ebben és a következő néhány számban ‐többek kérésére ‐ ismertetünk és ajánlunk néhány, hazánkban megjelent FORTRAN programozásra épülő könyvet, ill. feladatgyűjteményt. Reméljük, hogy ezzel olvasóink önképzését és az iskolai szakkörök munkáját segíteni tudjuk.
Dr. Sztahó Lajos: A programozás matematikai ABC-je (Tankönyvkiadó, 1974.)
A könyv első felében a számítógépek kialakulásának rövid történeti áttekintése után ‐ egyelőre programozási nyelv ismertetése nélkül ‐ a programkészítés legfontosabb tudnivalóit ismerjük meg. Először nagyon egyszerűen megfogalmazott példákat találunk különböző algoritmusokra, melyek közt klasszikus és a mai életből vett példák egyaránt szerepelnek. (Euklideszi algoritmus, helyfoglalás a Martinelli téri garázsban stb.) Ezután egyszerű, érthető és ugyanakkor érdekes példákon ismerkedhetünk meg a programkészítés további tudnivalóival: folyamatábrák készítésével, a ciklus, a szubrutin, az utasításfüggvény fogalmával. A könyvnek ez az első része mindenki számára érthető. A második rész a FORTRAN programozási nyelv egy leszűkített változatát tartalmazza. Fogalmazása túl tömör, első olvasásra nem könnyű megérteni, de igen gazdag, változatos kidolgozott feladatanyaga ezt a részt is érthetővé teszi. Éppen ez a feladatgyűjtemény az, ami miatt a könyvet ‐ elsősorban szakköri feldolgozás céljára ‐ ajánljuk.
 
*
 

A legközelebbi szakkört február 17-én du. 1/2 5‐7-ig tartjuk a MÜM Számítástechnikai Intézetben.