Cím: Az érettségi vizsgálatok tételei.
Füzet: 1897/október, 30 - 32. oldal  PDF  |  MathML 

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Magyar értesítőkből (1).
 

A 9x2+16y2=144 egyenlet által adott ellipsis baloldali gyújtóponján húrt vonunk, mely az abscissák tengelyének positív irányával 45-nyi szöget képez. Meghatározandók: a húr egyenlete, a húrral egyenközű érintők érintés pontjainak coordinátái és egyenletei.
 

Arad. Állami főreáliskola.
 

Egy emelkedő arithmetikai haladványnál, melynek tagjai csakis positív egész számok, az első 8 tag összege 100. Minő számokból alakítható a haladvány?
 

419. Valamely derékszög szárain a derékszög csúcsa felé egyidejűleg két kör középpontja mozog állandó sebességgel. A körök küllői 9 m, illetőleg 4 m; középpontjaik kezdetleges távolságai a derékszög csúcsától 48 m, illetőleg 14 m; 9 másodpercz múlva a körök kívülről, további 2 másodpercz múlva belülről érintkeznek; minő sebességgel mozognak?
 

Arad. Királyi főgymnasium.
 

Valamely arithmetikai haladvány három szomszédos tajának a szorzata 929527-del nagyobb, mint a három tag közül a legkisebbnek a köbe; számítsuk ki ezt a három tagot. A haladványnak állandó külömbsége 23.
 

Az ABC háromszögnek AC oldala 1,785 m; a BAC szöge 4450'12'', az ABC szöge 11337'83''; mekkora annak a testnek a köbtartalma, a mely testet a háromszög alkot, ha BC oldala körül forog?
 

Baja. Cziszterczi rendi kath. főgymn.
 

420. Két test A és B egymástól 343 m-nyi távolságra van. Mindkettő ugyanazon pillanatban egyenletesen gyorsulva indul egymás felé. Az egyik test kezdő sebessége 3 m és gyorsulása 5 m; a másik test kezdő sebessége 4 m és gyorsulása 7 m. Kérdés, mennyi idő múlva fog a két test egymással találkozni és kiindulási pontjuktól mily távolságban?
 

ABC háromszög három oldalából kiszámítandó azon transversalis hosszúsága, mely C csúcsból kiindulva a szemben fekvő oldalt AD:DB=10:7 viszonyban osztja. a=25m,b=26m,c=17 m.
 

Beszterczebánya. Kir. kath. főgymnasium.
 

421. Valamely arithmetikai és geometriai haladványnak első tagja 5; az arithmetikai haladványnak második tagja 2-vel kisebb mint a geometriai haladványnak második tagja; a geometriai haladványnak 3-ik tagja pedig megegyezik az arithmetikai haladvány 6-ik tagjával. Kérdés, mely haladványok tesznek eleget az itt kikötött feltételeknek?
 

Adva van egy ellipsis a következő egyenlet által: 16x2+25y2=400. Meghatározandók ezen ellipsis és azon parabola átmetszési pontjai, melynek csúcsa az ellipsis középpontjával, focusa pedig az ellipsis azon focusával esik össze, a mely az abscissa tengely positív oldalán fekszik; meghatározandó továbbá azon szög, a mely alatt a két görbe vonal egymást metszi.
 

Brassó. Állami főreáliskola.
 

422. Valamely trapézban az egyenlőközű oldalak egyike a=12,35 m, másika b=11,2 m. Mekkorák a trapéz szögei, mekkora a trapéz területe?
 

Brassó. Róm. kath. főgymnasium.
 

Egy golyó felülete 1000cm2. E golyó tömegét felosztjuk nyolcz egyenlő részre és minden ily részből ismét golyót formálunk. Kiszámítandó, mekkora mind e nyolcz golyó felülete?
 

Budapest. II. ker. kir. egyet. kath. főgymnasium.
 

Meghatározandó annak a derékszögű parallelepipedonnak a köbtartalma, melynek éleit oly háromszög magasságai alkotják, melynek szögei α=6236'19'', β=7319'18'' s a körülírható kör sugara 42,5 m.
 

Budapest. Kegyes tanítórendi.főgymn.
 

Egy derékszögű háromszög kerülete k, befogóinak külömbsége d, mekkorák a háromszög oldalai? Pl. k=60 cm, d=5 cm.
 

423. Egy szabályos tizennégyszög területe 67,707cm2; mekkora azon körgyűrű területe, melyet a tizennégyszögbe és a tizennégyszög köré írható körök alkotnak?
 

Budapest. Ág.hitv.ev.főgymnasium.