Cím: Felhívás centenáriumi iskolai pályázatra
Szerző(k):  Eötvös Loránd Fizikai Társulat 
Füzet: 1991/január, 37 - 38. oldal  PDF  |  MathML 

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Az Eötvös Loránd Fizikai Társulat 1991-bne ünnepli fennállásának 100. évfordulóját. Ennek tiszteletére a fizikát szerető diákok számára centenáriumi poszterpályázatot hirdetünk.
Két téma közül lehet választani:
1. Kik és hogyan tanították a fizikát (természettant) az iskolában (a városban, a megyében) 100 évvel ezelőtt?
2. Kik lettek neves természettudósok azok közül, akik egykor a Ti iskolátokban tanulták a fizikát? Kik voltak a tanáraik?
E pályázatokkal szeretnénk az iskolákat, az iskolák tanárait és tanítványait méltó módon elhelyezni a magyar fizika és természettudomány térképén.
A poszteren a kiválasztott személy életútját kell vázlatosan ismertetni, bemutatni a fizikával kapcsolatos tevékenységét. Egykori fényképek (a személyről, az iskoláról, eszközökről, eseményekről), dokumentumokról készült másolatok tehetik a posztert érdekessé és forrásértékűvé. A téma egyszerre helytörténeti és tudománytörténeti vonatkozású.

 

Formai követelmények:
 

Egy poszter javasolt mérete 70cm  ×100   cm. A minimális betűméret akkora, hogy a szöveges rész 1 méterről olvasható legyen. (Írógéppel írt szövegek legalább kétszeres nagyításban szerepeljenek.) A poszteren nemcsak a pályázó diákok neveit kérjük feltüntetni, hanem azokét a tanárokét is, akik őket szakmai tanácsokkal segítették.
A verseny először helyi (iskolai, városi, megyei) szinten zajlik az ELFT helyi csoportjainak szervezésében. Az általuk ajánlott poszterek vehetnek részt 1991. április 3-tól 5-ig Sopronban a Középiskolai Fizikatanári Ankét kiállításán. Itt fizikatanárokból álló zsűri a közönség szavazatait is figyelembe véve fogja kiválasztani az országos győzteseket.
A pályázat fődíja egy Eötvös plakett lesz az iskola részére, a díjazott poszterek készítői oklevelet kapnak és egyéb jutalomban részesülnek. A legjobb kép- és szöveganyag megjelenik a Fizikai Szemlében, valamint a Középiskolai Matematikai és Fizikai Lapok Fizika Rovatában.
Kérjük fizikatanár kollégáinkat, hogy ismertessék diákjaikkal ezt a pályázatot. Bátorítsák és segítsék részvételüket a versenyen, ezzel is járuljanak hozzá a centenárium méltó megünnepléséhez!
 

 Eötvös Loránd Fizikai Társulat