Cím: Az érettségi vizsgálat tételei az 1894-95. iskolai év végén
Füzet: 1895/december, 61 - 63. oldal  PDF  |  MathML 

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

AZ ÉRETTSÉGI VIZSGÁLAT TÉTELEI
AZ 1894-95. ISKOLA ÉV VÉGÉN.
 
BUDAPEST.
 
II. kerületi kir. kath. főgymnasium
.
Oldassék meg a következő egyenlet-rendszer.
x2-y2-2x+2y=4
x+y=3
 

Két gömb közül a kisebbiknek felülete a nagyobbik felületének n-ed részével kisebb; mennyivel múlja fölül a nagyobbik gömb köbtartalma a kisebbiket, ha a nagyobbiknak sugara R ? Az általános megoldás után legyen helyettesítendő n=4, és számíttassék ki ennek megfelelőleg a köbtartalmi külömbség.
Lutter János.
 
*
 
V. kerületi kir. kath. főgymnasium
.
Nem közölte.
*
 
VII. kerületi áll. gymnasium
.
 
Egy bizonyos összeg úgy osztandó fel négy személy közt, hogy a részek mértani haladványt képezzenek, melyben a második és harmadik tag 21000 frt az első és harmadik összege pedig 25000 frt legyen. Mennyit kap a négy személy mindegyike és mennyit kapnak összesen?
 
Valamely hegy csúcsáról egy 100m. hosszú, vízszintes, a hegytől egyenesen elvezető és a hegy magasságának talppontjával egy síkban fekvő útnak végpontjai 6326'6'' és 7133''54' depressió szögek alatt látszanak. Mily magas ezen hegy?
Szemethy Béla.
 
*
 
Ág. hitv. evang. főgymnasium.
Valaki 15 éven át minden év végén 650 frt-ot tartozik fizetni; e tartozását három egyenlő részletben kívánja törleszteni és pedig úgy, hogy az első részletet az 5., a másodikat a 10., és a harmadikat a 15. év végén fizeti ki. Mekkora egy részletfizetés, ha a százalék 4,5?
 
Valamely háromszög területe t=768 cm., két oldalának összege a+b=88cm., egyik szöge γ=537'49''. Számítsuk ki a háromszög oldalait és szögeit, továbbá a háromszög köré és a háromszögbe írható kör sugarát.
Rátz László.
 
BUDAPEST.
 
Ev.reform. főgymnasium.
Nem közölte.
*
 
Kegyestanítórendi főgymnasium.
Nem közölte.

 
CSIKSOMLYÓ.
 
Róm. kath. főgymnasium.

A vízszintes síkhoz 3525'15'' szög alatt hajló irányban 600m. sebességgel kilőtt ágyúgolyó hány mp. alatt éri el legnagyobb magasságát, mekkora a hajítási magassága és hajítási távolsága?
 

Budapesten, melynek földrajzi szélessége 4729'12'', meddig tart a csillagászati szürkület a nyári napállás idején, mikor ugyanis a Nap eltérése (declinatiója) 2327'54''?
Jakab Antal.
 
CSURGÓ.
 
Ev. ref. főgymnasium.

Valaki 12 éven át mindegyik év kezdetén egyenlő összeget fizet be egy pénzintézetbe, hogy a 13. évtől kezdve 15 éven át mindig az év végén fizetendő 1500 forintnyi járadékot biztosítson magának. Mekkora lesz a pénzintézetbe évenkint befizetendő összeg 4 és fél %-os kamat s évenkénti tőkésítés mellett?
 

Két pontból, A-ból és B-ből nézzük egy, a függőleges iránytól kissé elhajló torony csúcsát, mind a két pont ugyanazon egyenes vonalban keletre esik a toronytól A pont távolsága a torony aljától 34 méter, B ponté 62 méter, A-nál az emelkedési szög a=5349', B-nél b=3642'. Mekkora távolságra van B pont a torony csúcsától, mekkora a torony elhajlása és magassága?
Bosznai István.
 
DEBRECEZEN.
 
Állami főreáliskola.

Valamely erdőből, melynek mai fakészlete 13123,9m3. minden év végén utólagosan 1500m3. fát szándékoznak kivágni.
Hány év múlva lesz az erdő teljesen kiirtva, 212% növést tételezve föl? (A szükségelt képlet előbb általánosságban levezetendő.)
 

Mily sugarú gömböt boríthatna a föld mérsékelt övének a fölszíne? (A földgömb sugara R=6371000m. Az epliktika ferdesége: 2328'39''.)
Jaszencsák Sándor.

 
DEBRECEZEN.
 
Ev. ref. főgymnasium.
Nem közölte.

 
DÉVA.
 
Áll. Főreáliskola.

A) és B) vállalkozik egy ház felépítésére. Miután A)15B)2014 napig dolgozott, a háznak egy negyedrésze épült fel. A ház felépültekor kitűnt, hogy A) munkásaival 80 napig, B)54 napig dolgoztatott. Hány nap alatt építette volna fel a házat mindegyik külön-külön?
 

Derékszögű coordinált rendszerben adatik bizonyos egyenes egyenlete: y=2x+4, azonkívül két pontnak helyzete, M(4,3),N(7,2); határozzuk meg a két ponton átmenő egyenes egyenletét, továbbá a két egyenes által képezett szöget.
Csonka Lajos.
 
ESZTERGOM.
 
Szent-Benedekrend főgymnasium.

Ha 4%-kal kamatok kamatjára kiadott 2120 frt-nyi tőkéből minden év végén 120 frt visszafizettetik, hány év múlva marad meg belőle 234,44 frt?
 

Egy egyenszárú háromszög, melyben az alapvonal 34m.-rel hosszabb mint az alapmagasság, egyenlő területű oly egyenoldalú háromszöggel, melynek oldala 4m. Számíttassanak ki az egyenszárú háromszög oldalai.
Horváth Mátyás.
 
FIUME.
 
M.kir. állami főgymnasium.

Megoldandók a következő egyenletek:
x5+y5x3+y3=12113,x+y=2
 

Egy gömbnek felülete 109m2; milyen nagy egy egyenlő köbtartalmú egyenes henger oldalfelülete, melynek magassága egyenlő a gömb átmérőjével?
Angheben Albin.
 
(F o l y t a t j u k).