Cím: Fizikusnapok 1993 Középiskolai Fizikai Pályázat
Füzet: 1992/szeptember, 279 - 280. oldal  PDF  |  MathML 

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

A Magyar Tudományos Akadémia debreceni Atommagkutató Intézete 1993 március első hetében 14. alkalommal tartja a FIZIKUSNAPOK rendezvénysorozatát. Ebből az alkalomból ismételten pályázatot hirdetünk középiskolások számára a következő témákban:

 

1. Pontosság és reprodukálhatóság szerepe a kísérleti fizikában
 

A fizika bármely fejezetéből kiválasztott, középiskolában kivitelezhető és a tananyagra épülő mérés adatainak ismertetése a feladat. A pályázat értékelésénél nem az adott fizikai mennyiségre vonatkozó ,,irodalmi érték" minél pontosabb megközelítése A döntő szempont, hanem a mérési eredmények korrekt és körültekintő elemzése. A hibaforrások olyan gondos feltárása és azok részleges kiküszöbölése a cél, ami egyben a mérés megfelelő szintű reprodukálhatóságát is biztosítja.
A pályamunkák csak röviden ismertessék a kiválasztott fejezet elméleti hátterét, és részletesebb leírást tartalmazzanak az alkalmazott kísérleti összeállításról és a mérés kivitelezéséről.
A pályamunkák előzetes elbírálása alapján kiválasztott pályázóknak a díjazásra javasolt kísérleti munkákat be kell mutatniuk.
 

2. A tudományos elméletek megalapozottsága a fizikában (Tévutak és bizonyítékok)
 

Olyan elméleti dolgozat összeállítását várjuk a pályázóktól, amelyben konkrét példákon keresztül mutatják be a fizika története során ,,tévútnak", vagy ,,zsákutcának" bizonyult elmélet alakulását (pl. arisztotelészi mechanika, hőanyagelmélet, örökmozgók, éter, atommodellek, stb.), különös tekintettel azokra a kísérleti tényekre, amelyek a helyes megoldást szolgáltatták.
A legfeljebb 10 gépelt oldal terjedelmű pályamunkákat 1993. január 11-ig az ATOMKI Igazgatói Titkárságának címére (Debrecen, Pf. 51. 4001 Bemtér18/c.) kérjük beküldeni.
A pályamunka tartalmazza a pályázó(k) személyi adatait (név, lakáscím, iskola, osztály, szaktanár(ok) neve), valamint a fölhasznált forrásmunkák pontos adatait.
A pályadíjak témakörönként a következők:
I. díj  3000 Ft
II. díj  2000 Ft
III. díj  1500 Ft.

A legkiemelkedőbb pályamunka az ATOMKI 5000 Ft-os Hatvani-díját kapja. A pályázat nyilvános eredményhirdetésére a FIZIKUSNAPOK '93 keretében kerül sor.