Cím: A ,,Megszállottak"
Szerző(k):  Scharnitzky Viktor 
Füzet: 1992/április, 178. oldal  PDF  |  MathML 

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Staar Gyula második interjúkötetében öt kiváló fizikust szólaltat meg. (Az első, az ,,A megélt matematika" című kötetben 16 matematikus volt a beszélgetőpartner.) A szóban forgó öt tudós, illetve tanár és az interjúk címe: Simonyi Károly (Iszonyú rendet vágtam), Bay Zoltán (Fénnyel szőtt halhatatlanság), Vermes Miklós (Az örökégő), Balázs Nándor (Óriásokhoz sodorta a sors) és Gyarmati István (Életünk is irreverzibilis folyamat).

 

Staar Gyula szakavatott kérdéseivel megtalálta az utat az öt, merőben más egyéniséghez. A beszélgetésekből nemcsak lényeges tudományos eredmények születésének folyamata, nemcsak a tanári munka gyötrelmes szépsége, nemcsak a a fizika és a természettudományok általános és konkrét szerepének fontossága tűnik elő, hanem megismerhetjük világhírű és széles látókörű emberek véleményét a minket körülvevő, illetve körülvett világról, annak viszonyairól, az emberi magatartásról, kapcsolatokról és még sok minden másról, ami nemcsak a fizika vagy a természettudományok iránt elkötelezett Olvasót érdekelheti. Bár az interjúk 1984 és 1989 között készültek, ma is éppen olyan időszerűek, mint akkor voltak.
 

Nem tudom eldönteni, hogy egy ilyen rövid ismertetés adta lehetőségen belül melyik tudós melyik gondolatát emeljem ki, ezért javaslom: tessék a könyvet elolvasni! Érdekes, sőt izgalmas, tanulságos, példaképet nyújtó olvasmány. (Staar Gyula: Megszállottak, öt magyar fizikus, Budapest, 1991. TYPOTEX Kiadó, 180 Ft.)