Cím: Euler arányösszeg-tétele
Szerző(k):  Kozma József ,  Kurusa Árpád 
Füzet: 2019/március, 130 - 136. oldal  PDF  |  MathML 

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Bemutatjuk Euler arányösszeg-tételének történetét, adunk rá egy új bizonyítást, és egy érdekes egyenlőtlenséggé alakítjuk Euler arányösszeg-formuláját.1

 
1. Bevezetés

Leonhard Euler (1707‐1783), korának legnagyobb matematikusa, a geometriát is számos azóta híressé vált tétellel gazdagította. Ebben a dolgozatban1 a Magyarországon kevésbé ismert arányösszeg-tételével foglalkozunk, amelynek nemzetközi irodalma sem túlságosan bőséges, habár időről időre feltűnnek újabb bizonyításokat, illetve lehetséges általánosításokat tárgyaló cikkek (lásd [4, 5, 6, 9, 10]).
 
1. tétel (Euler arányösszeg-tétele [2]). Az euklideszi sík minden ABC háromszögének bármely O belső pontjára
AOOX+BOOY+COOZ+2=AOOXBOOYCOOZ,(1)
ahol X=AOBC, Y=BOCA, Z=COAB.

 
 
 

Habár Euler már 1780. május 1-jén benyújtotta a kiadónak az arányösszeg-tételt tartalmazó tanulmányát [2], az csak 1783-ban bekövetkezett halála után 22 évvel jelent meg. Sok munkája jutott erre a sorsa, aminek legfőbb oka az volt, hogy valósággal ontotta magából a cikkeket (élete során több, mint 800-at írt a 28 nagyobb mű mellett), így az általa preferált Berlini, illetve Szentpétervári Akadémiák folyóiratainál kiadatlan művei igencsak feltorlódtak.
A kortársak azonban ismerték Euler arányösszeg-tételét, amit jól mutat, hogy Anders Johan Lexell (1740‐1783), aki az Euler-család jó barátja volt, és haláláig ugyanannak a Szentpétervári Akadémiának volt a tagja, már 1784-ben publikálta a tétel gömbháromszögekre érvényes változatát [3].
Jelen szerzőknek is egy általánosabb problémával, a projektív-metrikus terek karakterizációjával [8] összefüggésben került látóterébe az arányösszeg-tétel [7].
Még az arányösszeg-tételnél is kevésbé ismert, pedig már Euler [2] dolgozatában is szerepelt, hogy az ABC háromszög megszerkeszthető az (1) formulában szereplő hosszak ismeretében.
 
2. tétel (Szerkeszthetőség). Ha adottak egy ismeretlen ABC háromszög valamely O pontjára illeszkedő AX, BY és CZ szakaszok hosszai, valamint azok O pont általi felosztásának arányai, akkor az ABC háromszög megszerkeszthető.
 
Ebben a dolgozatban nemcsak a fenti tételeket igazoljuk, hanem a 3. tételben pontosan megadjuk annak feltételeit is, hogy három olyan szakaszt, amelyek belsejében adott egy-egy pont, mikor lehet ezen belső pontjaikban úgy összeilleszteni, hogy a valamely három kiválasztott végpontjuk által meghatározott háromszögnek a kiválasztott végponttal szemben lévő oldalai tartalmazzák a szakaszok nem kiválasztott végpontjait2.
Végül, bár bemutatjuk a közvetlen általánosítás lehetőségét is, inkább egy az (1) egyenlőségből született egyenlőtlenséget bizonyítunk, mely éppenséggel pontosan akkor válik egyenlőséggé, ha az AX, BY és CZ szakaszok egy ponton mennek át. A 4. tétel határozottan emlékeztet Routh tételére ([1, 13.55], [11]).
 
2. Az arányösszeg-tétel és megfordításának bizonyítása

 
Az 1. tétel bizonyítása. Áttekinthetőbbé válik Euler (1) formulája, ha bevezetjük az a=AOOX, b=BOOY és c=COOZ jelöléseket:
a+b+c+2=abc.(2)
Mindkét oldalhoz hozzáadva az 1+a+b+c+ab+bc+ca kifejezést, a jobb oldal újra szorzatalakba írható, és a bal oldal is szorzatok összegévé válik:
(1+b)(1+c)+(1+a)(1+c)+(1+a)(1+b)=(1+a)(1+b)(1+c).
Az a, b és c értéke nyilván nem -1, ezért a jobb oldallal osztva az ekvivalens
11+a+11+b+11+c=1(3)
egyenlőséghez jutunk, vagyis (1) ekvivalens az
OXAX+OYBY+OZCZ=1(4)
egyenlőséggel. Ez azonban közvetlenül adódik az
OXAX=t(OBC)t(ABC),OYBY=t(OCA)t(ABC),OZCZ=t(OAB)t(ABC)
egyenlőségekből.  
 
A 2. tétel bizonyítása. Annak érdekében, hogy elkerüljük az áttekinthetetlenül összetett formulákat, most is alkalmazzuk az a=AOOX, b=BOOY és c=COOZ jelöléseket, melyekre a feltétel szerint (2), vagy ami ugyanaz, (3) teljesül. Bevezetjük még az α=ZOB, β=XOC és γ=YOA szögeket, amelyekre nyilván α+β+γ=π érvényes.
 
 

Feladatunk tehát az α, β és γ=π-α-β értékek megtalálása.
Az X pont akkor és csak akkor esik a BC szakaszra, ha
BOOCsinα=t(BOC)=BOOXsinγ+COOXsinβ,
vagyis
AOOXsinαOA=sinαOX=sinγOC+sinβBO.

A csúcsok ciklikus permutációjával ugyanígy látjuk, hogy YCA és ZAB akkor és csak akkor igaz, ha rendre
BOOYsinβOB=sinαOA+sinγCO,COOZsinγOC=sinβOB+sinαAO.

Az x=sinαAO, y=sinβOB és z=sinγOC bevezetésével azt kapjuk, hogy ezek teljesítik az
ax-y-z=0,(5)-x+by-z=0,-x-y+cz=0
homogén lineáris egyenletrendszert. Az (5) egyenleteinek különbségéből rögtön adódik, hogy a megoldásokra (1+a)x=(1+b)y=(1+z)c teljesül, vagyis minden megoldás (λ1+a,λ1+b,λ1+c) alakú, ahol λR. Eszerint
λAO1+a=sinα,λBO1+b=sinβésλCO1+c=sinγ.(6)
Ebből
OB1+bsinα=OA1+asinβ,
és
OC1+c=sinγλ=sinαcosβ+sinβcosαλ=sinαλcosβ+cosαsinβλ==OA1+acosβ+OB1+bcosα
is következik. Utóbbi egyenlőség mindkét oldalából kivonva az OB1+bcosα kifejezést, majd az eredményt négyzetre emelve és hozzáadva az első egyenlethez, azt kapjuk, hogy
OB2(1+b)2sin2α+(OC1+c-OB1+bcosα)2=OA2(1+a)2.
Ebből a bal oldalon a különbség négyzetre emelését elvégezve
OB2(1+b)2-2OC1+cOB1+bcosα+OC2(1+c)2=OA2(1+a)2(7)
adódik. Ez a koszinusz-tétel értelmében azt jelenti, hogy van egy olyan PQR háromszög, amelynek a csúcsokkal szembeni oldalhosszaira rendre p=OA1+a, q=OB1+b és r=OC1+c érvényes, és szögei a csúcsoknál rendre α, β és γ=π-α-β.
Az eredeti háromszöget tehát úgy tudjuk megszerkeszteni, hogy a p=AOOXAX, q=BOOYBY és r=COOZCZ hosszakat kiszámítjuk, ezekből megszerkesztjük a PQR háromszöget, ennek szögei megadják az α, β és γ=π-α-β szögeket, amelyek alapján az AX, BY és CZ szakaszok egymáshoz képest beállíthatók.  
Az 1. tétel és a 2. tétel bizonyítása alapján világos, hogy az alábbi tétel feltételeit nem lehet könnyíteni.
 
3. tétel (Az arányösszeg-tétel megfordítása). Ha adott közös O pontra illeszkedő AX, BY és CZ szakaszokra érvényes Euler (1) formulája, valamint a p=AOOXAX, q=BOOYBY és r=COOZCZ számok mindegyike kisebb a másik kettő összegénél, akkor az AX, BY és CZ szakaszokat el lehet forgatni O körül úgy, hogy az X, Y, Z pontok rendre az ABC háromszög megfelelő oldalaira essenek.
 
Bizonyítás. Az egyszerűség kedvéért legyen a=AOOX, b=BOOY és c=COOZ. A feltétel szerint
11+a+11+b+11+c=1.(8)

Szerkesszünk egy olyan PQR háromszöget, mely oldalainak hossza (a szokásos módon jelölve) p, q és r. A csúcsoknál lévő szögek legyenek rendre α, β és γ=π-α-β.
Forgassuk el az AX, BY és CZ szakaszokat úgy, hogy ZOB legyen α, XOC legyen β és YOA legyen γ. Eszerint
q2-2rqcosα+r2=p2,(9)p2-2rpcosβ+r2=q2,p2-2qpcosγ+q2=r2.

Most igazoljuk, hogy a kialakult ABC háromszög csúcsokkal szemközti oldalai rendre tartalmazzák az X, Y és Z pontokat.
Legyen X^=AXBC, Y^=BYCA és Z^=CZAB, továbbá a^=AOOX^, b^=BOOY^ és c^=COOZ^. Az ABC háromszögre is érvényes (1), így
11+a^+11+b^+11+c^=1(10)
adódik. Bevezetve a p^=AOOX^AX^, q^=BOOY^BY^ és r^=COOZ^CZ^ jelöléseket, (7) és a szerkesztés menete alapján
q^2-2r^q^cosα+r^2=p^2,(11)p^2-2r^p^cosβ+r^2=q^2,p^2-2q^p^cosγ+q^2=r^2.

Az (9) egyenleteket összevetve az (11) egyenletekkel, mivel mindkét egyenlethármas azonos szögű, tehát hasonló háromszögekre vonatkozik, adódik, hogy p^=λp, q^=λq és r^=λr valamely λ>0 számra. Tekintve a p, q, r és p^, q^, r^ definícióit, ebből 11+a^=λ1+a, 11+b^=λ1+b, és 11+c^=λ1+c adódik, amiből (8) és (10) összevetésével λ=1 következik. Eszerint a^=a, b^=b, és c^=c, vagyis X^=X, Y^=Y, és Z^=Z.
Ezzel a tételt bebizonyítottuk.  
 
3. Általánosítás helyett egy egyenlőtlenség

Belátható, hogy Euler arányösszeg-tétele igaz marad akkor is, ha a háromszög csúcsaiból kiinduló egyenesek metszéspontjáról csak annyit teszünk fel, hogy az nem esik a háromszög egyik oldalegyenesére se. Sőt, ezen általánosabb eset megfordítása is érvényben marad ha az X, Y, Z pontoktól csak azt várjuk el, hogy a megfelelő oldalegyenesekre essenek. Ennek bizonyítását itt nem végezzük el, helyette egy Routh tételére ([1, 13.55], [11]) emlékeztető egyenlőtlenséget mutatunk.
Az arányösszeg-formulát tekintsük most az ekvivalens (4) alakjában. Ez a formula a három szakasz egy ponton áthaladása esetén érvényes. Ha a szakaszok páronként különböző H, I, J pontokban metszik egymást, akkor is képezhetünk minden szakaszon arányt, ha a két metszéspont által meghatározott szakasz felezőpontját tekintjük új osztópontnak.
 
4. tétel. Legyenek X, Y, Z az ABC háromszög rendre A, B, C csúccsal szemközti oldalainak pontjai, legyenek továbbá őket a szemközti csúcsokkal összekötő szakaszok metszéspontjai H=AXBY, I=BYCZ és, J=CZAX. Végül legyenek ez utóbbiak által meghatározott HIJ háromszög oldalfelező pontjai K=(J+H)/2, L=(H+I)/2 és M=(I+J)/2. Ekkor
KXAX+LYBY+MZCZ1,(12)
ahol egyenlőség pontosan akkor áll fenn, ha K=L=M.

 
 

 
Bizonyítás. Rendre azonos alapú háromszögek területének arányait írhatjuk fel a következőképpen:
t(HBC)t(ABC)=HXAX,t(JBC)t(ABC)=JXAX,t(ICA)t(ABC)=IYBX,t(HCA)t(ABC)=HYBX,t(JAB)t(ABC)=JZCX,t(IAB)t(ABC)=IZCX.
Ezeket a 12 bal oldalának kétszeresébe helyettesítve kapjuk, hogy
HX+JXAX+IY+HYBY+JZ+IZCZ==t(HBC)t(ABC)+t(JBC)t(ABC)+t(ICA)t(ABC)+t(HCA)t(ABC)+t(JAB)t(ABC)+t(IAB)t(ABC)==t(HBC)t(ABC)+t(HCA)t(ABC)+t(ICA)t(ABC)+t(IAB)t(ABC)+t(JBC)t(ABC)+t(JAB)t(ABC)==1-t(HAB)t(ABC)+1-t(IBC)t(ABC)+1-t(JAC)t(ABC)=3-t(ABC)-t(HIJ)t(ABC)==2+t(HIJ)t(ABC).
Ezzel a tételünket bizonyítottuk.  
 
Hivatkozások


[1]H. S. M. Coxeter, A geometriák alapjai, Műszaki Könyvkiadó, Budapest, 1973.
[2]L. Euler, Geometrica et sphaerica quaedam, Memoires de lAcademie des Sciences de Saint-Petersbourg, 5 (1815), 96‐114; Opera Omnia Series 1, vol. XXVI, 344‐358;
eredeti: http://eulerarchive.maa.org/docs/originals/E749.pdf;
angol fordítás: http://eulerarchive.maa.org/Estudies/E749t.pdf.
[3]A. J. Lexell, Solutio problematis geometrici ex doctrina sphaericorum, Acta academiae scientarum imperialis Petropolitinae, 5:1 (1784), 112‐126;
http://www.17centurymaths.com/contents/euler/lexellone.pdf.
[4]A. Papadopoulos and W. Su, On hyperbolic analogues of some classical theorems in spherical geometry, arXiv (2015), http://arxiv.org/abs/1409.4742.
[5]B. Grünbaum and M. S. Klamkin, Euler's Ratio-Sum Theorem and Generalizations, Mathematics Magazine, 79:2 (Apr) (2006), 122‐130;
http://www.jstor.org/stable/27642919.
[6]B. Grünbaum, Cyclic ratio sums and products, Crux Mathematicorum, 24:1 (1998), 20‐25; https://cms.math.ca/crux/v24/n1/page20-25.pdf.
[7]Á. Kurusa and J. Kozma, Euler's ratio-sum theorem revisited, Forum Geom., 19 (2019);
http://forumgeom.fau.edu/FG2019volume19/FG2019index.html.
[8]Á. Kurusa and J. Kozma, Euler's ratio-sum formula in projective-metric spaces, Beiträge zur Algebra und Geometrie, (2018);
https://doi.org/10.1007/s13366-018-0422-6.
[9]G. C. Shephard, Euler's Triangle Theorem, Crux Mathematicorum, 25:3  (1999), 148‐153; https://cms.math.ca/crux/v25/n3/page148-153.pdf.
[10]C. E. Sandifer, 19th century Triangle Geometry (May 2006), How Euler did it, Math. Ass. Amer., 2007, 19‐27; http://eulerarchive.maa.org/hedi/HEDI-2006-05.pdf.
[11]https://en.wikipedia.org/wiki/Routh's_theorem; Accessed 2019. március 8.

1Ez a kutatás az NKFIH K-116451 és KH_18 129630 projektjei támogatásával készült.

1Ugyanez angol nyelven is elérhető, lásd [7].

2A [9] tanulmány igazolta, hogy amennyiben csak az (1) egyenletben szereplő arányok betartása fontos, akkor (1) elegendő: minden további feltétel nélkül van olyan háromszög, amelyben éppen az (1) egyenletben szereplő arányok lépnek fel. Sőt, a szerző megjegyzi, hogy egy ilyen háromszög minden affin képe is megteszi.