Cím: Jegyzet az előbbi czikkhez
Füzet: 1894/július, 73 - 74. oldal  PDF  |  MathML 

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Jegyzet az előbbi czikkhez.
Jamet, marseilli tanártól.* )

 
Kimutatható, hogy a Lemoine-féle tétel ábrájában az FNF'N' négyszög húrnégyszög.
(Ha ugyanis az F'M egyenesre felvisszük az MJ=MF hosszúságot, akkor az MF'MF=MN'MN egyenlőség értelmében, MF'MJ is egyenlő MN'MN-nel. Tehát az JNF'N' négyszög húrnégyszög. De J és F pontok szimmetrikusak az NN' egyenesre az M pontban merőlegesen húzott egyenesre, mint tengelyre nézve. Ez pedig az JNF'N' kör egy átmérője lévén, az F pont is az JNF'N' körön fekszik, vagyis az FNF'N' is húrnégyszög. Szerk.)
Abból, hogy az FNF'N' négyszög húrnégyszög és hogy az ONF'=N'NF, következik, hogy ONF'=N'F'F-fel is; továbbá, hogy az ON'F'=NN'F egyenlő egyszersmind az NF'F-fel is.
Abból, hogy F'ON=F'ON' és ONON'=OF'2 következik, hogy a parabolának, mely NF'-et N-ben és N'F'-et N'-ben érinti, gyújtópontja az O. Minthogy F'M e parabolának egy átmérője, az N'F'O szög =MF'N szöggel. -Hasonlóképpen látható, hogy N'FO=MFN.
Összefoglalva az egészet, azt látjuk, hogy a következő szögegyenlőségek állanak fenn:
1.FON=FON'ésF'ON=F'ON';
2.ONF=F'NN'=F'FN'=MFN;
3.ONF=FNN'=FF'N'=MF'N;
4.ON'F'=FN'N=FF'N=MF'N';
5.ON'F=F'N'N=F'FN=MFN.
Nem szükséges említenem, hogy mind e szögegyenlőségek levezethetők bizonyos háromszögek hasonlóságából, ha a következő aránylatokból indulunk ki:
MNMF=MF'MNésMN'MF=MF'MN'
Az előbbi czikk második ábrájának tanulmányozása egy egyenesre vonatkozó megjegyzéssel végződik, mely az O-tól OH=a távolságra fekszik. E megjegyzésnek több érdek és preczizitás kölcsönözhető, ha megfontoljuk, hogy a főkör H pontja az ellipszis M pontjának ordinátáján fekszik. Valóban kimutatható, hogy
FM=FG=a-ccosFOH
hol FG az F pont távolsága a parabola vezérvonalától és
F'M=F'G'=a+ccosFOH
(Ugyanis ha az M(x0y0) pont coordinátái x0 és y0 a következő egyenletek által advák:
x0=acosφésy0=bsinφ
bebizonyítandó, miszerint
φ=FOH.
Minthogy
(a-ccosFOH)2=y02+(x0-c)2=b2sin2φ+a2cos2φ-2accosφ+c2=
=a2sin2φ-c2sin2φ+a2-a2sin2φ-2accosφ+c2=
c2cos2φ-2accosφ+a2=(a-ccosφ)2
következik, miszerint tényleg
cosφ=cosFOH.
Szerk.)
Az M az ellipszis egy pontja lévén, H és H' a főkör két pontja, melyek az M-mel egy ugyanazon, a nagy tengelyre merőleges egyenesen fekszenek, N és N' pedig azon pontok, melyben az ellipszis normálisa az M pontban az OH és OH' sugarakat metszi, kimondhatjuk végre, hogy az N és N' pontok mértani helyei két kör által advák, melyeknek középpontja O, és melyeknek sugarai (a+b) és (a-b).
*"Bulletin de mathématiques spéciales" p.46.