Cím: Gyakorló feladatsor emelt szintű matematika érettségire
Szerző(k):  Számadó László 
Füzet: 2018/október, 397 - 400. oldal  PDF  |  MathML 

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

I. rész
 

 
1. Adjuk meg azon P(x;y) pontok halmazát, amelyek koordinátáira teljesül:
a) (x2-y2)(x2+y2-4)=0;
b) (x2-y)2+(x2+y2-14y+36)2=0.  (11 pont)
 
2. A SzÁMADÓ¯ és az ADÓSzÁM¯ egy-egy olyan hatjegyű, a SzÁM¯ és az ADÓ¯ pedig egy-egy olyan háromjegyű szám, amelyben az Sz, Á, M, A, D és Ó betűk különböző pozitív számjegyek.
a) Mennyi a SzÁM¯+ADÓ¯ összeg, ha SzÁMADÓ¯+ADÓSzÁM¯=678678?
b) Adjuk meg a SzÁMADÓ¯ számot, ha még azt is tudjuk, hogy Sz>A, valamint SzÁM¯ADÓ¯=90585.
c) Mennyi az ADÓSzÁM¯, ha 7ADÓSzÁM¯=6SzÁMADÓ¯?  (12 pont)
 
3. A Szép Utazások iroda tájékoztatójában a repülőgépen szállítható csomagokról ez olvasható:
,,Az iroda által bérelt járatokon 15 kg/fő feladott poggyász és 1 db 8 kg/fő kézipoggyász szállítása díjtalan, a többletsúlyért fizetni kell. Mindegyik poggyásznak téglatest alakúnak kell lennie. A feladott poggyász egyik élhossza sem lehet több, mint 150 cm, és a három különböző irányú él hosszának összege nem haladhatja meg a 220 cm-t. A kézipoggyász maximális hossza 56 cm, maximális szélessége 45 cm, maximális mélysége 25 cm lehet, azonban a három méret összesen nem haladhatja meg a 115 cm-t.''
a) Bea kézipoggyásznak való kisbőröndöt vásárol az utazáshoz. A boltban a megfelelő bőröndök egyik élhossza 25 cm. Szeretné, ha az élhosszak összege a megengedett maximális, ugyanakkor a bőrönd felszíne 8500 cm2 lenne. Milyen méretű bőrönd felelne meg ezeknek a feltételeknek?
b) László az utazáshoz bőröndöt szeretne vásárolni, amibe a feladható poggyászként engedélyezett 15 kg-ot bepakolhatja. A neki tetsző bőröndök egyik élének hossza 40 cm volt. Milyen méretű bőröndöt válasszon ezek közül, ha szeretné, hogy a térfogata maximális legyen? Mekkora lesz ekkor a bőrönd térfogata?  (14 pont)
 
 
4. A Fővárosi Nagycirkusz 13 méter átmérőjű porondjának vázlatát mutatja az ábra. A vízi cirkuszi előadásban a porond kilenc, azonos területű része függőlegesen, le-föl mozgatható.

a) Mekkora a porond közepén látható szabályos nyolcszög területe?
b) A nyolc egybevágó (trapézszerű) síkidomot a könnyebb mozgatás miatt körben egy nagyon speciális anyaggal borították. Ehhez előzetesen meg kellett határozni ezeknek a síkidomoknak a kerületét. Mekkora a kerülete az ABCD trapézszerű síkidomnak?
c) A nyolc egybevágó síkidom függőleges mozgatásához megépített szerkezet miatt minden ilyen síkidom alatt szükség volt egy átlós merevítőre. Adjunk képletet az AC merevítő hosszára az ábra x és y hosszúságú szakaszának ismeretében. (A képletben előforduló szögfüggvényértékek négy tizedes jegy pontossággal szerepeljenek.)  (14 pont)
 

II. rész
 

 
5. Rebeka új szemüveget vásárol, de nem szeretné, hogy a lencsékért 25 000 Ft-nál többet fizessen. A szaküzletben kiderül, hogy ha hagyományos lencsét vásárolna, akkor 4280 Ft-ot fizetne a két lencséért. Rebeka tudja, hogy a minőséget a különböző típusú bevonatok javíthatják, ezért tükröződésmentes és karcolás mentes bevonatot kér a lencsékre. A bevonatok mindegyikének 99 Ft/cm2 az ára. (A lencsék felületét síknak vehetjük.) Azt is eldöntötte, hogy a hagyományosnál vékonyabb lencsét szeretne választani. A készlet szerint ez lehet 10, 20, 30, 40, illetve 50%-kal vékonyabb. Ezeknek a lencséknek az ára a hagyományoshoz képest rendre 40, 80, 160, 320, 640%-kal drágább.
Egy lencse határvonalát az f(x)=2-225x2 és a g(x)=x25-5 hozzárendeléssel megadott függvények grafikonja által meghatározott síkidom határvonala adja. A koordinátarendszer egysége 5 mm-rel egyenlő. Mekkora területű részt foglal el egy lencse az asztalon? A hagyományos lencséhez képest hány százalékkal választhat vékonyabb lencsét Rebeka?  (16 pont)
 
6. A Rubik-kocka feltalálásának évfordulójára díszdobozos kiadást terveznek. Az egyik változat szerint legyen a doboz egy olyan négyoldalú szabályos gúla, amelynek alapéle ugyanolyan hosszú, mint az oldaléle. Az elképzelés szerint a kocka egyik lapja illeszkedik a gúla alaplapjára, az ezzel párhuzamos lap csúcsai pedig a gúla oldaléleire.
a) Mekkora legyen a doboz éleinek hossza, ha a Rubik-kocka élhosszúsága: a=5,7 cm?
b) A sok-sok terv közül azonnal elvetették azokat, amelyeknél a játék a doboz 35%-át sem tölti ki. A fenti terv megfelelő-e ezen feltétel ismeretében?  (16 pont)
 
7. a) A tízes számrendszerben felírt egyjegyű a, kétjegyű ab¯ és háromjegyű abb¯ szám ebben a sorrendben egy számtani sorozat első, második és tizenkettedik tagja. (Azonos betűk azonos, különböző betűk különböző számjegyeket jelölnek.) Hány darab megfelelő kétjegyű szám van? Mennyi a legnagyobb megfelelő kétjegyű szám esetén a számtani sorozat első 20 tagjának összege?
b) A pozitív számokból álló (an) mértani sorozat kilenc egymást követő tagjából képezzünk három számot úgy, hogy összeadjuk az első hármat, aztán a következő hármat, és végül az utolsó hármat. Mutassuk meg, hogy az így kapott három szám tízes alapú logaritmusa egy számtani sorozat három egymást követő tagja lesz.  (16 pont)
 
8. Az ABCDEFGH téglatestben úgy jelöltük a csúcsokat, hogy az ABCD alaplapra az AE, BF, CG és DH élek merőlegesek. Tudjuk, hogy a HAD szög 30-os, a FAB szög pedig 60-os.
a) Mekkora az AFH háromszög területe, ha a téglatest térfogata 3375 cm3?
b) Mekkora szögben hajlik a téglatest AG testátlója az ABCD laphoz?
c) Dávid a téglatest ábráját a 8 csúccsal, a 12 élével és az AH, valamint AF éllel egy gráfnak tekinti. Barbara pedig a hiányzó élek berajzolásával készített egy teljes gráfot. Azt állítja, hogy rajzolás közben minden csúcsot érintett, viszont egy élt csak egyszer rajzolt meg, és közben a ceruzáját nem kellett felemelnie a papírról. Miért tartjuk ezt hihetőnek? Melyik csúcsból kezdhette a rajzolást, és melyik csúcsba érkezhetett?  (16 pont)
 
9. Legyen n pozitív egész szám. Adottak az alábbi sorozatok:
{an}={lg(n+1)};{bn}={n3-5n2-n+5n+1};{cn}={|n+2|+|n-6|}.

Válaszoljunk (indoklással) mindhárom esetben, hogy a sorozat alulról, felülről korlátos vagy nem, illetve monoton vagy nem. Ha van, adjunk meg egy alsó, illetve felső korlátot.  (16 pont)