Cím: IRODALOM
Füzet: 1894/február, 23 - 24. oldal  PDF  |  MathML 

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

IRODALOM.
 
"Az egyszerű és összetett geometriai testek és azok árnyékának ábrázolása különféle vetítésmód szerint". I. füz. Grünwald István áll. iparisk. tanártól. Budapest.

Előre is örömünknek adunk kifejezést, hogy Grünwald tanár egy igen becses munkát adott a tanulóság kezébe, mely -reméljük- nemcsak saját intézetében, de a középiskolák tanulóinak is hasznos segédkönyvét fogja képezni az ábrázoló geometria tanulásánál. A beosztása nem felel ugyan meg egészen a reál iskolákra megállapított tantervnek, mindazonáltal használható leend a VI. osztályban, melynek tananyagát teljesen magába foglalja. A 9 ívből és 227. ábrából álló munka hat fejezetre oszlik. Az 1. fejezet szól a sík alakok és testek izometriás rajzainak előállításáról; a 2. fejezetben bevezeti a pont, egyenes és a sík alakok projekczióit mindenféle alak- és állásban; a 3. fejezet a hasábot, hengert, gúlát és kúpokat; a 4. fejezet a csavartesteket tárgyalja mindenféle jellemző helyzeteikben; az 5. fejezet tárgyalja az elemek árnyékát; a 6. fejezet mindenféle állású szögletes és gömbölyű testek saját- és vetett árnyékát mutatja be. - A könyv kiváló előnyét az okszerűen választott és igen tiszta nyomásban keresztül vitt számos ábra teszi, melyek a világos és elég rövidre szabott magyarázó szöveg nélkül is oly könnyűvé teszik a példák megértését, hogy az egybetartozó példák közül az elsőnek ismerete után a többi úgyszólván egy tekintetre érthetővé válik. Nagyon helyesen cselekedett a szerző, hogy az ábrákat a szöveg közé tette, mi szintén nagyon megkönnyíti a tárgy sikeres tanulását. Ezen tárgynak legfő czélja a praktikus tudás lévén, a tárgyalás módszerét akként választotta meg a szerző esetről-esetre, hogy alkalmazásával a kitűzött czélt minél biztosabban elérje; az anyag nem szaporíttatott a módszer kifejtése végett, mivel a módszert csak segédeszköz gyanánt tekintette.
Egészben véve csak azt mondhatjuk, hogy Grünwald könyvének kiadásával több oldalról nyilatkozó szükségnek felelt meg, azért örömmel várjuk a második füzet megjelenését is.
Szabó József, főreálisk. tanár, Győr.
 

Mathematikai feladatok. A középiskolák felsőbb osztályai számára. Az értesítőkben közölt feladatokból kiírta, rendezte s a megfejtett feladatokkal (II. Rész) gyakorló könyvvé összeállította: Kövi Imre. I. Rész: Feladatok. Ára 80 kr.
Föntebbi czím alatt 1000 mennyiségtani feladatból álló gyűjtemény jelent meg, melyek a magyarhoni középtanodák Értesítőiből szedvék. Az arithmetikai feladatok két, a geometriaiak négy csoportba vannak osztva. A mű hasznos segédkönyve a mathematika tanításának, különösen az ismétlések alkalmából. A második rész megjelenése után a teljes művet részletesebben fogjuk ismertetni.
 Szerk.