Cím: IRODALOM
Szerző(k):  Arany Dániel 
Füzet: 1894/január, 16. oldal  PDF  |  MathML 

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

IRODALOM.

Manuel du Baccalauréat de l'enseignement secondaire classique et modrene. Mathématiques. Paris, Librairie Nony & Cie. 17, Rue des Écoles, 17. 1894.

Csak jelzése, nem ismertetése e művecskének, melyre jövő számaink valamelyikében részletesen visszatérünk, a czélja jelen soroknak. A mű kézikönyve a mathematikai ismereteknek, melyeket a franczia középiskolákban a baccalaureátusnak, a mi érettséginknek megfelelő vizsgálatnak, sikeres letételére előadnak. A mű a következő hat részből áll:

10Arithmetika,
20Algebra és ábrázoló geometria,
30Geometria,
40Trigonometria,
50Mechanika,
60Cosmografia.


Ezek mindegyikét elsőrangú szakemberek írták, így pl. az Arithmetikát és Trigonometriát Tartinvílle és Humbert, a párisi Lycée Saint-Louis tanárai. Az Algebrát és ábrázoló geometriát Antomari Xavér a párisi École Monge tanulmányi igazgatója. A Mechanikát Carvallo, stb. Legérdekesebb talán nekünk magyar tanároknak a trigonometria tárgyalása, mely a nálunk dívótól jelentékenyen eltér. Ezután pedig talán a mechanika, mely elválasztva a kísérleti fizikától, mint tisztán mathematikai disciplina szerepel és a felölelt anyag egy részében és az egésznek tárgyalásában szintén érdekes eltéréseket mutat a nálunk közkeletnek örvendőtől. Az érdekes munkára, mint említettük még részletesen visszatérünk.
 

Szerk.