Cím: Rácsok és csoportok 2.
Szerző(k):  Kiss Emil ,  Simányi Nándor 
Füzet: 2018/március, 130 - 139. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Szakmai cikkek
Hivatkozás(ok):2018/január: Rácsok és csoportok 1.

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

 
4. Vandermonde-mátrixok

Most rátérünk az olimpiai feladatban szereplő rács vizsgálatára. Rögzítsünk (ai,bi) egész számpárokat (1ik), ahol ai és bi relatív prímek. Adott n>0 esetén legyen Mn az az egész elemű, k sorból és n+1 oszlopból álló mátrix, amelyben az i-edik sor j-edik eleme ain-j+1bij-1 és An az Mn oszlopai által generált csoport.
 
4.1. Az Mn determinánsosztóinak meghatározása. Fölhasználjuk az egész együtthatós többváltozós polinomok számelméletét. Az alábbiak a [3] könyv második és harmadik fejezetéből megérthetők, különös tekintettel a 3.4. szakaszra.
 
4.1. tétel.Z[x1,...,xn] polinomjai között igaz a számelmélet alaptétele, azaz minden nullától és egységtől különböző polinom sorrendtől és egységszerestől eltekintve egyértelműen bontható irreducibilisek szorzatára. A prím és irreducibilis polinomok ugyanazok, és csak ±1 egység. A Z-beli prímszámok prímek Z[x1,...,xn]-ben is.
 

Egy polinom akkor primitív, ha együtthatóinak közös osztója csak egység lehet. Egy elsőfokú polinom nem feltétlenül irreducibilis, például Z[x]-ben 2x nem az, hiszen a 2x fölbontásban egyik tényező sem egység. Ha azonban primitív is, akkor már irreducibilis lesz, és egyben prímtulajdonságú. Ez akkor is igaz, ha az együtthatói nem egész számok, hanem egész együtthatós, akár többváltozós polinomok.
 
4.2. következmény.Z[x1,...,xn]-beli xixj-xkx polinom irreducibilis abban az esetben, ha i,j,k, páronként különböző. Két ilyen polinom különböző négyelemű indexhalmazok esetében biztosan nem egymás egységszerese.
 
4.3. lemma. Legyen a k×k-as K mátrixban az i-edik sor j-edik eleme xik-jyij-1. Ekkor det(K)=1i<jk(xiyj-yixj).
 
Bizonyítás. Képzeljük először azt, hogy xi és yi változók, így a determináns elemei Z[x1,...,xk,y1,...,yk]-beli polinomok. Emeljünk ki a determináns i-edik sorából xik-1-et mindegyik i-re (ez megtehető, mert xi0). Az eredmény egy Vandermonde-determináns lesz az yi/xi generátorokkal, melynek értéke 1i<jk((yj/xj)-(yi/xi)). A nevezőkkel szorozva az állítást kapjuk.
Így azonosságot kaptunk. Ha az xi és yi helyébe bármilyen számokat (sőt polinomokat, akár modp maradékosztályokat) helyettesítünk, az egyenlőség e helyettesítés után is érvényben fog maradni. (Még akkor is, ha valamelyik xi helyébe nullát írunk.)  
 
4.4. állítás. Ha n+1k, akkor az Mn mátrix k-adik determinánsosztója
Δ=1i<jk(aibj-biaj)=det(Mk-1),
az n értékétől függetlenül. (Ha k=1, akkor Δ=1, mint üres szorzat).

 
Bizonyítás. Legyen Δk az Mn mátrix k-adik determinánsosztója. Azt fogjuk megmutatni, hogy a Δ és Δk számok egymás osztói.
ΔkΔ bizonyításához legyenek xi és yi változók (1in-k+1). Egészítsük ki az Mn mátrixot úgy, hogy az utolsó k sora maradjon az, ami eredetileg volt, az első n-k+1 sorában pedig az i-edik sor j-edik eleme legyen xin-j+1yij-1. A kapott négyzetes mátrix determinánsát a 4.3. lemma segítségével számíthatjuk ki. Az így adódó szorzatot bontsuk három részre: P1P2P3, ahol
P1=1i<jn-k+1(xiyj-yixj).(1)P2=(xibj-yiaj),   ahol  1in-k+1   és  1jk.(2)P3=1i<jk(aibj-biaj)=Δ.(3)

A Laplace-kifejtés (2.1. tétel) miatt a determináns P1P2P3 értéke fölírható az Mn mátrix k×k-as aldeterminánsainak olyan lineáris kombinációjaként, amelynek együtthatói R=Z[x1,...,xn-k+1,y1,...,yn-k+1]-ből valók. Ezért R-ben a Δk szám osztója a P1P2P3=P1P2Δ szorzatnak.
Tegyük föl indirekt, hogy van olyan p prímszám, melynek Δk-beli kitevője nagyobb, mint a Δ-beli kitevője. Mivel R-ben igaz a számelmélet alaptétele, és p ebben is prímszám (4.1. tétel), ezért pP1P2. Tehát vagy pxiyj-yixj, vagy pxibj-yiaj alkalmas i,j-re. Ez azonban lehetetlen, mert aj és bj relatív prímek, és így mindkét polinom primitív. Tehát tényleg ΔkΔ.
A fordított oszthatósághoz azt kell igazolnunk, hogy Δ osztója det(K)-nak, ha K az Mn egy tetszőleges k×k-as részmátrixa. Vegyünk föl ui, vi változókat (1ik), és írjuk föl az Mn mátrixot, valamint a Δ és det(K) számokat is ai helyett ui-vel és bi helyett vi-vel (azaz képzeljünk az ai és bi számok helyébe változókat). Nyilván elegendő az oszthatóságot ebben az esetben igazolni.
Rögzített i<j mellett legyen d=uivj-viuj, és írjuk föl det(K) Laplace-kifejtését (2.1. tétel) arra az esetre, amikor a soroknak a kételemű {i,j} indexhalmazát vesszük. Azt kapjuk, hogy det(K) előáll az i-edik és j-edik sorból képzett kétszer kettes aldeterminánsok lineáris kombinációjaként. Ezek a kétszer kettes aldeterminánsok mind oszthatók d-vel: ha a két oszlopindex s<t, akkor
|uin-s+1vis-1uin-t+1vit-1ujn-s+1vjs-1ujn-t+1vjt-1|=vis-1uin-t+1vjs-1ujn-t+1|uit-svit-sujt-svjt-s|,
és az a-bat-s-bt-s szabály miatt uivj-viuj(uivj)t-s-(viuj)t-s. Így ddet(K).
Beláttuk tehát, hogy det(K) osztható az uivj-viuj mindegyikével. Ezek a polinomok azonban páronként relatív prímek a 4.2. következmény miatt. A számelmélet alaptétele miatt e polinomok szorzata, ami Δ, szintén osztója det(K)-nak.  
 
4.5. feladat. Számítsuk ki Mn összes determinánsosztóját.
 
Útmutatás. Az ai és a bi relatív prímek, ezért Δ1=1. Ha 2rmin(k,n+1), akkor vegyük {1,...,k} egy r elemű S részhalmazát, és álljon az M mátrix az Mn ennek megfelelő soraiból. A 4.4. lemma miatt az M mátrix r×r-es aldeterminánsainak legnagyobb közös osztója azon aibj-biaj számok ΔS szorzata, amelyekre i,jS és i<j. Az összes r×r-es aldetermináns legnagyobb közös osztója tehát ezeknek a ΔS számoknak a legnagyobb közös osztója. Így Δr sem függ az n választásától.  
 
4.2. Redukció prímhatvány modulusra. Egy vektort hívjunk s-sel oszthatónak, ha mindegyik komponense osztható s-sel. Az s-sel osztható vektorok halmazát jelölje sZk. Azt mondjuk, hogy egy A csoport tartalmazza a v vektort mods, ha v fölírható egy s-sel osztható és egy A-beli vektor összegeként, azaz vsZk+A.
 
4.6. lemma. Legyen AZk egy csoport, vZk és s, t relatív prím egészek. Ha A tartalmazza v-t mods és modt, akkor tartalmazza modst is.
 
Bizonyítás. Legyen v=su+g=tw+h, ahol g,hA és u,wZk. Mivel (s,t)=1, van olyan e,fZ, hogy se+tf=1. Ekkor v=sev+tfv=se(tw+h)+tf(su+g)=st(ew+fu)+(seh+tfg)stZk+A.  
 

Ha A indexe Zk-ban Δ, akkor a 3.5. feladat szerint minden Δ-val osztható vektor eleme A-nak. Ha tehát be akarjuk látni, hogy vA, akkor elegendő megmutatni, hogy a Δ index minden q prímhatvány-osztója esetén v benne van A-ban modq.
 
4.3. Az olimpiai feladat megoldása. Ha dij=aibj-biaj=0 valamilyen ij esetén, akkor, mivel ai és bi, valamint aj és bj relatív prímek, csak az lehetséges, hogy (ai,bi) és (aj,bj) egyenlők vagy ellentettek. Az első esetben (aj,bj) elhagyható. A második esetben szintén, ha az n kitevőt párosnak választjuk (erre majd ügyelünk). Ezért a továbbiakban föltesszük, hogy dij soha nem nulla, és azt is, hogy nk-1. Az Mn által generált An ekkor rács, hiszen a k-adik determinánsosztó a 4.4. állításban definiált Δ szám, ami nem nulla. Az An indexe tehát Δ, az n-től függetlenül.
 
4.7. lemma. Legyen q=pm, ahol p prím és m1. Tegyük föl, hogy az n szám osztható 2φ(q)-val, és nagyobb vagy egyenlő, mint 2m és k-1. Ekkor An tartalmazza a konstans 1 vektort modq.
 
Bizonyítás. Ha pai, akkor az Euler‐Fermat-tétel és φ(q)(n/2) miatt ain/21(q). Ha pai, akkor n/2m miatt ain/20(q). Ugyanez igaz a bi számokra is. Vegyük Mn első, középső és utolsó oszlopát (van középső, mert n páros). Mindegyikben csak 1 és 0 szerepelhet modq, és a középső oszlop a két szélső szorzata modq. Egy sor két szélső eleme nem lehet egyszerre nulla, mert ai és bi relatív prímek. Ezért a két szélső oszlop összegéből a középsőt kivonva konstans 1-et kapunk modq.  
 

Az előző szakasz eredményeivel kombinálva, ha n elég nagy, és 2φ(q)n teljesül Δ minden q prímhatvány-osztójára, akkor a konstans 1 vektor An-ben van.
 
4.8. feladat. Igazoljuk, hogy An és Am vektorait komponensenként összeszorozva An+m-beli vektorokat kapunk, így az An rácsok periodikusan ismétlődnek (nk-1).
 
Útmutatás. Ha a konstans 1 vektor Am-ben van, akkor AnAn+m. Mivel az indexük ugyanaz a Δ szám, meg is egyeznek.  
 
4.4. Az An rács vektorai. Most is föltesszük, hogy dij=aibj-biaj0 (amikor ij). Ha nk-1, akkor An indexe Δ=1i<jkdij, így AnZk vektorainak Δ-ad részét tartalmazza (ez pontos értelmet kap, ha egy nagy gömb vektorait tekintjük).
 
4.9. feladat. Mutassuk meg, hogy ha k4, akkor AnZk, mert Mn-nek van két mod2 egyenlő sora. Általánosítsuk ezt 2 helyett általános prím modulusra.
 
Útmutatás. Ha p prím, akkor a t=ai/bi osztás pbi esetén elvégezhető modp, azaz van olyan t egész, hogy tbiai(p). Ha pbi, akkor pai, mert ai és bi relatív prímek, ilyenkor legyen t=ai/bi szimbólum. Ez tehát t-re p+1 lehetőség modp.
Ha aj/bj is t modp, akkor paibj-biaj. Mivel pai és pbi egyszerre nem lehetséges, az aj/ai és bj/bi törtek egyike biztosan értelmes modp, és ha mindkettő az, akkor ugyanaz az s értékük modp, ha pedig valamelyik nem értelmes, akkor a számlálója és nevezője is nulla modp. Így mindig saiaj(p) és sbibj(p). Ezért az Mn mátrix j-edik sora az i-edik sor sn-szerese modp. Ugyanez tehát An vektorainak megfelelő koordinátáira is igaz, vagyis ha k>p+1, akkor AnZk. (A modp vett Mn mátrix rangja a különböző modp vett ai/bi törtek száma, hiszen ha r olyan sort vesszünk, melyekre ai/bi páronként különböznek modp, akkor ennek a részmátrixnak az r-edik determinánsosztója nem osztható p-vel a 4.5. feladat miatt.)  
 

Ha ij, akkor dij=aibj-biaj a legnagyobb modulus, melyre nézve aj/ai és bj/bi egyenlő. Az az sij szorzó, melyre sijaiaj(dij) és sijbibj(dij) az sij=eiaj+fibj képlettel kapható, ahol eiai+fibi=1 (van ilyen ei, fi, mert ai és bi relatív prímek). Legyen 1ik esetén sii=1.
 
4.10. feladat. Nyilván sj=[sj1,...,sjk]TA1 és dj=[dj1,...,djk]TA1. Készítsünk egy olyan bázist An-ben az sj és dj komponensenkénti szorzásával a 4.8. feladat alapján, ahol a vektorok háromszögmátrixot alkotnak (nk-1).
 
Útmutatás. Legyen 1jk. A dj vektor j-edik koordinátája nulla, ezért a j-edik bázisvektor elkészítéséhez tekintsük a d1,...,dj-1 (komponensenkénti) szorzatát. Ennek az első j-1 koordinátája nulla. Ahhoz, hogy An-be jussunk, szorozzunk még sjn-j+1-nel. A főátlóban álló elemek szorzata Δ, mert sjj=1 és a főátló j-edik eleme d1,j...dj-1,j. Így a vektoraink függetlenek, és az általuk generált rács indexe Δ. De An indexe is Δ, ezért bázist kaptunk.  
 

Ha az előző feladatban kapott háromszögmátrix K, akkor v=[c1,...,ck]T pontosan akkor van An-ben, ha a K[x1,...,xn]T=v lineáris egyenletrendszer (egyértelmű) megoldása egész xi számokból áll. Ezt az egyenletrendszert föntről lefelé haladva könnyű megoldani. A K inverzével szorozva [x1,...,xn]T=K-1vZk. Ez k oszthatósági feltétel, ahol a bal oldalon mindig Δ áll, mert ΔK-1 egész elemű. Az első ezek közül automatikusan teljesül, mert K első sorának első eleme 1.
 
4.11. példa. Legyenek a megadott párok (1,1), (1,3) és (1,-1). Ekkor n2 esetén az összes An egyenlő, d12=2, d13=-2, d23=-4, Δ=16, mindegyik sij=1, és [c1,c2,c3]T pontosan akkor van An-ben, ha 16-8c1+8c2 és 16-4c1+2c2+2c3.
 
5. Ortogonális rácsok

Zárásként belátjuk Peter McMullen egy gyönyörű tételét. Mostantól kicsit nagyobb tudást föltételezünk lineáris algebrából (például euklideszi tér, ortogonális kiegészítő altér). Legyenek v1,...,vrRk lineárisan független vektorok és V az általuk generált altér. Ebben v1,...,vr egész együtthatós lineáris kombinációi egy r rangú B rácsot alkotnak. Ez tehát nem az egész Rk-nak rácsa, hanem csak a V altérnek.
 
5.1. állítás. Jelölje L[v1,...,vr] mátrix r×r-es aldeterminánsainak négyzetösszegét (r1). Ekkor a B rács alap-parallelotópjának térfogata L.
 
Bizonyítás. Föltehető, hogy r<k. Legyen vr+1,...,vk ortonormált bázis a v1,...,vr által generált V altér V ortogonális kiegészítő alterében (ezek egy ,,kockát'' feszítenek ki), és M=[v1,...,vk]. Geometriai megfontolásokból kapjuk, hogy det(M) abszolút értéke a v1,...,vr által generált rács alap-parallelotópjának d térfogata.
Az MTM mátrix két diagonális blokkból áll, és a többi eleme nulla. A második blokk a (k-r)×(k-r)-es egységmátrix. Az első, r×r-es blokkot jelölje N. Ekkor d2=det(MTM)=det(N). Alkalmazzuk a Cauchy‐Binet-formulát (2.2. tétel) az MTM szorzatra és az első r sorra/oszlopra. Ekkor d2=L adódik.  
 

Ha B rács Zk-ban és V altér Rk-ban, akkor V-be B-nek kevés vektora is eshet. Például az y=2x egyenes nem tartalmaz egész koordinátájú pontot az origón kívül. Nevezzük V-t racionális altérnek, ha generálható racionális koordinátájú vektorokkal. Racionális vektorok egy családja pontosan akkor független Q fölött, ha R fölött az. Ha a V racionális altér r-dimenziós, akkor VQk ortogonális komplementerének dimenziója Qk-ban k-r, és így az Rk-ban vett ortogonális kiegészítő is racionális altér. Továbbá ZkV-ben van r független vektor, hiszen egy racionális vektort alkalmas nem nulla egésszel megszorozva egész vektort kapunk. Ezért ZkV rács V-ben.
 
5.2. definíció. Egy B csoport v elemének B-beli magassága a legnagyobb olyan egész, amivel v elosztható úgy, hogy B-ben maradjunk. Ha B=Zk, akkor ez a v komponenseinek legnagyobb közös osztója. Tehát v akkor primitív, ha magassága Zk-ban 1. A B részcsoport tiszta Zk-ban, ha a vektorok magassága ugyanaz B-ben, mint Zk-ban. (Ez a 3.9. következmény (2) pontjában szereplő feltétel.)
 
5.3. lemma. Ha V racionális altér Rk-ban, akkor VZk tiszta részrácsa Zk-nak.
 
Bizonyítás. Valóban, ha vZk és mvVZk, akkor vV (hiszen V zárt az 1/m számmal való szorzásra), és így vVZk.  
 
5.4. tétel (McMullen, [4]). Legyen V racionális altér Rk-ban. Ha A1=VZk és A2=VZk, akkor A1 és A2 alap-parallelotópjának térfogata megegyezik.
 
Bizonyítás. Legyen dim(V)=r és 0<r<k (az r=0 és r=k esetben {0} térfogatát 1-nek tekintve igaz az állítás). Vegyük A1-nek egy b1,...,br és A2-nek egy br+1,...,bk bázisát. Ezek együtt bázist alkotnak Rk-ban, hiszen A1A2 (de Zk-ban általában nem). Az 5.3. lemma és a 3.9. következmény miatt a [b1,...,br] mátrix r-edik determinánsosztója 1. Az analóg állítás érvényes A2 esetében is.
Tekintsük a [b1,...,bk] mátrix első r oszlopa szerinti e1f1g1+...+emfmgm Laplace-kifejtését, ahol fi az első r oszlophoz, gi az utolsó k-r oszlophoz tartozó aldeterminánsok, ei a megfelelő előjelek, és m=(kr). Legyen w1=[e1f1,...,emfm] és w2=[g1,...,gm]. Ekkor w1 és w2 skaláris szorzata a [b1,...,bk] mátrix d determinánsa (aminek abszolút értéke a b1,...,bk által generált rács alap-parallelotópjának térfogata, azaz indexe).
Jelölje d1 és d2 az A1, illetve A2 rácsok alap-parallelotópjának térfogatát. Az 5.1. állítás miatt d12w1 vektor komponenseinek négyzetösszege, hiszen a négyzetre emelés után az előjelek már nem számítanak, és ugyanez áll d2-re és w2-re is. Mivel e két rács ortogonális, d1d2=|d|. Ez azt jelenti, hogy a w1 és w2 vektorokra fölírt Cauchy-egyenlőtlenségben egyenlőség áll. Ezért w1 és w2 egymás skalárszorosai. Ez a skalár szükségképpen racionális szám, azaz alkalmas m1 és m2 nem nulla egészekre m1w1=m2w2. De a [b1,...,br] mátrix r-edik determinánsosztója 1, ezért w1 (és hasonlóan w2 is) primitív vektorok. Tehát w1=±w2, és így d1=d2.  
 
6. Appendix: Vetítések és alkalmazásaik

Az alábbi feladatokban a mátrixok normálalakja helyett geometriai módszerekkel igazolunk korábbi állításokat. Szó lesz egy számelméleti alkalmazásról is. Fő eszközünk a vetítés. Ha az e1 és e2 egyenesek az origóban metszik egymást, akkor az e1-re való e2 irányú vetítés az a leképezés, amely a sík minden P pontjához az e1 egyenes azon Q pontját rendeli, melyre PQ párhuzamos e2-vel.
Ha U és W alterek, és Rk minden eleme egyértelműen fölírható egy U-beli és egy W-beli vektor összegeként, akkor azt mondjuk, hogy Rk a V és W alterek direkt összege, jele Rk=UV. Az egyértelműség feltétele, hogy UW csak a nullvektorból álljon. A bázisok nyelvén ez azt jelenti, hogy van olyan b1,...,br bázis U-ban, és br+1,...,bk bázis W-ben, hogy ezek együtt bázist alkotnak Rk-ban. Hasonlóan értelmezzük azt is, amikor Zk az A és B csoportok direkt összege, azaz Zk=AB.
Ha v=u+w, ahol uU és wW, akkor az a leképezés, amely v-hez u-t rendeli, az Rk-nak az U-ra való vetítése a W irányban. Ha v=λ1b1+...+λkbk, akkor u=λ1b1+...+λrbr, vagyis a vetítés ,,kinullázza'' az utolsó k-r koordinátát.
 
6.1. feladat. Legyen Rk=UW, ahol U egy R fölött r-dimenziós racionális altér. Igazoljuk, hogy W pontosan akkor racionális altér, ha Qk-nak az U-ra vett W irányú vetületében nincs r-nél több Q fölött független vektor.
 
Útmutatás. Legyen b1,...,br racionális bázis U-ban és br+1,...,bs maximális számú, R fölött független racionális vektor W-ben. Ha s<k, akkor van olyan vQk, ami R fölött független b1,...,bs-től. Ekkor v vetülete független Q fölött b1,...,br-től.  
 
6.2. feladat. Igazoljuk, hogy ha v1,...,vk+1Rk független Q fölött, akkor az általuk generált csoport nem diszkrét, ezért nem is rács.
 
Útmutatás. Föltehető (k szerinti indukcióval), hogy v1,...,vk független R fölött, legyen B az általuk generált rács és P az általuk kifeszített parallelotóp. Tekintsük az nvk+1 vektorokat (n egész), és mindegyiket toljuk vissza P-be a B megfelelő elemével. A kapott pontok mind különbözők v1,...,vk+1Rk függetlensége miatt.  
 
6.3. feladat. Igazoljuk, hogy minden irracionális szám egész többszöröseinek törtrészei sűrűn helyezkednek el [0,1]-ben (azaz minden rész-intervallumban van törtrész).
 
Útmutatás. Az előző feladat v1=1 és v2=α esetén azt adja, hogy [0,1]-ben végtelen sok ilyen törtrész van. Ezért minden ε>0-ra lesz kettő ε-nál közelebb egymáshoz. A megfelelő egész szorzókat kivonva olyan törtrészt kapunk, ami a nullához van ε-nál közelebb. Minden ε hosszú intervallumba beleesik ennek valamelyik többese.  
 

Sokkal erősebb állítás is igazolható Minkowski rácsokról szóló tétele segítségével: ha α irracionális, akkor van végtelen sok olyan r/s tört, melyek bármelyike α-tól kevesebb, mint 1/(2s2)-tel tér el (lásd [2], 8.2. szakasz). Kronecker approximációs tétele arra ad feltételt, hogy vk+1 egész többesei P-ben alkossanak sűrű halmazt.
 
6.4. feladat. Tegyük föl, hogy U racionális altér és CZk-nak az U-ra vett W irányú vetülete. Mutassuk meg, hogy C pontosan akkor rács U-ban, ha W is racionális altér.
 
Útmutatás. Ha W racionális altér, b1,...,br racionális bázis U-ban és br+1,...,bk racionális bázis W-ben, akkor írjuk föl ezekkel Zk egy bázisát. Ha az együtthatók közös nevezője N, akkor minden vZk vektor U-ra eső vetületének N-szerese benne van a b1,...,br generálta csoportban. Így C diszkrét, és nyilván R fölött generálja az U alteret. Megfordítás: 6.1. és 6.2.  
 
6.5. feladat. Mutassuk meg a normálalak használata nélkül, hogy a 3.9. következményben (2)-ből következik (1).
 
Útmutatás. A (2) szerint valamely független b1,...,brZk által generált B csoport tiszta Zk-ban. Legyen b1,...,bk racionális bázisa Qk-nak, Wb1,...,br által generált valós altér, és Ubr+1,...,bk által generált valós altér. A 6.4. feladat miatt Zk-nak az U-ra vett W irányú C vetülete rács U-ban, legyenek cr+1,...,ckZk olyan vektorok, melyek vetülete bázis C-ben. Ekkor minden vZk esetén vannak olyan zi egészek, hogy v0=v-zr+1cr+1-...-zkckW. Tehát v0 fölírható b1,...,br racionális együtthatós lineáris kombinációjaként, és ezért alkalmas m0 egészre mv0B. Mivel B tiszta, v0B és ezért b1,...,br,cr+1,...,ck bázis Zk-ban.  
 
6.6. feladat. Legyen BZk rács, d1,...,dk bázis Zk-ban, Wd1,...,dr által generált, Udr+1,...,dk által generált valós altér. Vetítsük B-t U-ra W irányából. Igazoljuk, hogy ha d1,...,drB, akkor a vetület BU, és B=(BW)(BU).
 
Útmutatás. A v=z1d1+...+zkdk vektor vetülete U-ra u=zr+1dr+1+...+zkdk. Ha vB, akkor d1,...,drB miatt uB, azaz a vetület része BU-nak.  
 
6.7. feladat. Legyen BZk rács, wZk nem nulla vektor és Cw-re merőleges B-beli vektorok halmaza. Vetítsük B-t merőlegesen a w egyenesére. Mutassuk meg, hogy van legrövidebb nem nulla vetület, és ha vB vetülete egy ilyen legrövidebb w0 vektor, akkor B=AC, ahol Av egész többszöröseinek halmaza.
 
Útmutatás. Az uB vektor w-re eső vetületének hossza az uw=n skaláris szorzat osztva w hosszával. Mivel n egész, ezért a vetületek között tényleg van legrövidebb. Tehát B vetülete rács a w egyenesén, és ezért minden vektor vetülete w0 egész számszorosa. Ha u vetülete mw0, akkor u-mv merőleges w-re, és ezért C-ben van.  
 
6.8. feladat. Legyen w primitív vektor Zk-ban és Cw-re ortogonális egész vektorok halmaza. Bizonyítsuk be, hogy w hossza megegyezik C alap-parallelotópjának térfogatával. (Ez McMullen tételének speciális esete.)
 
Útmutatás. Mivel w primitív, van olyan v vektor, melynek w-vel vett skaláris szorzata 1 (oldjuk meg a lineáris diofantoszi egyenletet). Az előző feladatot a B=Zk rácsra alkalmazva azt kapjuk, hogy v és C generálják Zk-t, azaz C egy P alap-parallelotópja v-vel együtt egy 1 térfogatú parallelotópot feszít ki. Ennek alapja P, magassága pedig a v vektor w irányú vetületének hossza, ami w hosszának reciproka.  
 
6.9. feladat. Igazoljuk, hogy a háromdimenziós térben minden egész vektor előáll két egész vektor vektoriális szorzataként.
 
Útmutatás. Föltehető, hogy w primitív, alkalmazzuk az előző feladatot. Második, elemi megoldás: ha (a1,a2,a3)-at akarjuk (x1,x2,x3) és (y1,y2,y3) vektoriális szorzataként előállítani, akkor legyen x3=y3=lnko(a1,a2)=d. Föltehető, hogy d0; ha a1x1+a2x2=-a3x3, akkor y1=a2/d+x1 és y2=-a1/d+x2 megfelelő.  
 
6.10. feladat. Mutassuk meg a normálalak fölhasználása nélkül, hogy ha BZk rács, akkor van olyan c1,...,ck bázisa Zk-nak, hogy alkalmas s1,s2,...,sk egészekre s1c1,...,skck bázis B-ben.
 
Útmutatás. Vegyünk egy olyan hvB vektort, melynek Zk-beli h magassága a lehető legkisebb. Ekkor vZk primitív, így van olyan wZk, melynek v-vel vett skaláris szorzata 1. Jelölje Cw-re merőleges egész vektorok halmazát. A 6.8. feladatban használt gondolatmenet miatt v és C generálja Zk-t, és ha v vetülete w egyenesére w0, akkor a Zk merőleges vetülete w egyenesére a w0 egész többeseiből áll.
Vetítsük a BZk rácsot is merőlegesen w egyenesére, és a vetület legrövidebb vektorát jelölje mw0. Ha uB vetülete mw0, akkor a 6.7. feladat miatt B-t generálja u és CB. Az u magassága Zk-ban legyen g, föltevésünk szerint hg. Az (1/g)uZk vektort w egyenesére vetítve w0 többszörösét kapjuk, ezért gm. Mivel hvB vetülete hw0, ezért mh. Ez csak úgy lehetséges, ha g=h=m.
Vagyis találtunk egy olyan mvB vektort, amelyre v és C generálja Zk-t, és mv és BC generálja B-t. Vegyünk egy bázist C-ben, és írjuk föl ebben BC elemeit is (ilyen átkoordinátázást használtunk a 3.11. feladatban). Az átkoordinátázás után C-ből Zk-1 lesz. Alkalmazzunk k szerinti indukciót, ekkor van olyan c2,...,ck bázis C-ben, hogy s2c2,...,skckC bázis BC-ben. Legyen c1=v és s1=m.  
Az alábbi feladat többszöri alkalmazásával elérhetjük az s1...sk oszthatóságot.
 
6.11. feladat. Tegyük föl, hogy c1,...,ck bázis a C rácsban és s1c1,...,skck bázis a BC rácsban. Legyen s az s1 és s2 legnagyobb közös osztója, t=s1s2/s pedig a legkisebb közös többszörösük. Válasszunk olyan e és f egészeket, melyekre es1+fs2=s, legyen c1'=(s1/s)c1-(s2/s)c2 és c2'=fc1+ec2. Mutassuk meg, hogy c1',c2',c3,...,ck bázis C-ben és sc1',tc2',s3c3,...,skck bázis B-ben.
 
Hivatkozások


[1]Freud Róbert: Lineáris Algebra. ELTE Eötvös Kiadó, 2014.
www.tankonyvtar.hu/hu/tartalom/tamop425/2011_0001_527_LinearisAlgebra
[2]Freud Róbert, Gyarmati Edit: Számelmélet. Nemzeti Tankönyvkiadó, 2006.
www.tankonyvtar.hu/hu/tartalom/tamop425/2011_0001_519_Szamelmelet
[3]Kiss Emil: Bevezetés az algebrába. TypoTeX Kiadó, 2007.
www.tankonyvtar.hu/hu/tartalom/tamop425/2011-0001-526_kiss_emil
[4]Peter McMullen: Determinants of lattices induced by rational subspaces, Bull. London Math. Soc., 16 (1984), 275‐277.