Cím: Bizonyítsunk sokféleképpen! ‐ Egy érettségi feladat továbbgondolása
Szerző(k):  A matematika tételkészítő bizottság 
Füzet: 2017/november, 453 - 458. oldal  PDF  |  MathML 

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

A 2017. májusi emelt szintű érettségi feladatsor egyik feladata a következő volt:

 
8. b) Az egységnyi oldalú ABC szabályos háromszög minden csúcsánál behúztunk egy-egy szögharmadoló egyenest, így az 1. ábrán látható PQR szabályos háromszöget kaptuk.


 

1. ábra
 

Számítsa ki a PQR háromszög oldalának hosszát!
 
A hivatalos javítási-értékelési útmutató három különböző megoldást közölt a feladatra, ezek megtekinthetők pl. a címen.
 
M1. Az első megoldás az ABQ háromszögben felírt két szinusztétel segítségével határozza meg a PQ oldal hosszát (2. ábra).


 

2. ábra
 

 
M2. A második megoldásban egy szinusztétel és területszámítás segítségével érünk célt. TABC-TABQ=TPQR; és a szabályos háromszög területéből az oldalának hossza már számítható.
 
M3. A harmadik megoldásban szinusztételek többszöri alkalmazásával meghatározzuk a CD, majd a d, c és b szakaszhosszakat, ebből a szabályos háromszög a oldalhossza már számítható.
 
A javítási útmutatóban a megoldások végén a következő megjegyzés szerepel: ,,Addíciós tételek felhasználásával bizonyítható, hogy a=d=2sin10.''
Jelen cikkben egyrészt elvégezzük ezt az addíciós tételek segítségével történő bizonyítást, másrészt további elemi geometriai bizonyításokat mutatunk a szabályos háromszög oldalát meghatározó a=d egyenlőségre.
 

Megjegyzés. Az a=d=2sin10 egyenlőség igazolása addíciós tételek segítségével.
A bizonyításban felhasználjuk M3. részeredményeit:
d=sin20sin100ésa=sin60sin100-sin20sin60-sin220sin60sin100;
valamint alkalmazzuk a sin100=sin80 helyettesítést:
d=sin20sin80=2sin10cos10cos10=2sin10.a=sin260-sin220-sin20sin80sin60sin80==(sin60+sin20)(sin60-sin20)-sin20sin80sin60sin80==2sin40cos202sin20cos40-sin20sin80sin60sin80==sin80sin40-sin20sin80sin60sin80=sin40-sin20sin60=2sin10cos30sin60==2sin10.
Ezzel igazoltuk az a=d=2sin10 egyenlőséget.

 
M4. A CER és CDA háromszögek hasonlóak (szögeik 20, 60, 100), így bc=d1, azaz b=cd. A CD egyenes a C középpontú egység sugarú kört M-ben metszi, AC=CM=1. AMD=80, így az MAD háromszög egyenlő szárú, és AM=d. Az MAD és ACM háromszögek hasonlóak (szögeik megegyeznek, 3. ábra), ebből MDd=d1, azaz MD=d2. Az AP egyenes szögfelezője MAC-nek, így az MAC háromszögben felírható a szögfelező-tétel:
d2+ba+c=d1.
Innen d2+b=da+dc, amiből a fent kapott b=cd miatt d2=da, azaz d=a következik.


 

3. ábra
 

 
Megjegyzés. A b=cd összefüggés az AMP háromszögben felírt szögfelező-tételből is megkapható, ha felhasználjuk az MAD és ACM háromszögek hasonlóságát:
DPPA=bc=DMMA=MAAC=d1.


 
A következő bizonyítás előtt segédlépésként vegyük fel az egység sugarú körbe írt szabályos 18-szög oldalait. Az előző megoldás alapján AM=MN=NB=d (4. ábra). A szabályos sokszög szimmetriatulajdonságából következik, hogy AB átlója és MN oldala párhuzamos.


 

4. ábra
 

 
M5. Felmérjük PA-ra A-n túl AL=d-t, és azt fogjuk igazolni, hogy PL=PC.
LAM egyenlő szárú háromszög, ALM=20, ezért LM és AB párhuzamosak, és az L, M, N pontok egy egyenesbe esnek. LNBA egyenlő szárú trapéz (LA=NB) és nem húrtrapéz, ezért LNBA paralelogramma, és így LN=1. Az LNC háromszög egyenlő szárú,
NCL=NLC=180-802=50.
Továbbá PCL=PLC (=30), így PL=PC, azaz c+d=a+c, tehát a=d.
 
M6. Ismét szükségünk van a szabályos 18-szög oldalainak felvételére (M, N pontok). Felmérjük RP-re P-n túl PK=c-t, és azt fogjuk igazolni, hogy RK=KB (5. ábra).


 

5. ábra
 

APK  60-os szárszögű egyenlő szárú háromszög, ezért AK=c és AK párhuzamos EB-vel. Így
KAM=60-40=20.
Az A és N tükrös helyzetű a KC egyenesre, ezért KN=c, KNM=20, és így K, N, B egy egyenesre esik. KRB szabályos háromszög (pl. KR=RB és bezárt szögük 60), így KR=KB, a+c=c+d, tehát a=d.
 
Megjegyzés. Ha már megkaptuk, hogy K, N, B egy egyenesre esik, akkor a megoldás befejezésére több lehetőség is kínálkozik. Például a KRB háromszög szabályossága abból is következik, hogy szögei 60-osak; vagy azt is megmutathatjuk, hogy AKBQ paralelogramma.

 
M7. Felvesszük a szabályos 18-szög oldalait és az előző megoldásbeli K pontot. Jelölje AB és CN metszéspontját G (6. ábra). Az MNBG négyszög rombusz, mivel MN és BG oldalai párhuzamosak és egyenlők, és velük azonos hosszúságú az NB oldal is. Így NB=MG=d, valamint NB, MG és AF párhuzamosak (FAB=ABN=20 váltószögek.)


 

6. ábra
 

Azt fogjuk igazolni, hogy QGMP paralelogramma.
A QG szakasz hossza legyen z. Felmérjük AQ-ra Q-n túl QJ=c-t, így a QBJ szabályos háromszöget kapjuk (QJ=QB és a közbezárt szögük 60). A GBQ és FBJ háromszögek egybevágók, mert c és d oldalaik 40-os szöget zárnak be, így FJ=c-b=z. Mivel az AKM és APD háromszögek egybevágók (megegyezik d és c oldaluk és a közbezárt szögük 20), így KM=b, azaz MP=c-b=z szintén. A QGMP négyszög egyenlő szárú trapéz (PQ és MG párhuzamosak, MP=GQ) és nem húrtrapéz, ezért paralelogramma. Így PQ=MG, azaz a=d.
 
Megjegyzések. 1. A megoldás során más utakat is követhetünk, bár ezek elvileg nem nagyon különböznek. Például a QGMP négyszögről szögeinek kiszámításával is igazolhatjuk, hogy paralelogramma. Egy másik lehetőség: a C körüli +60-os forgatás a CAP háromszöget a CBJ háromszögbe viszi, ezért CPJ szabályos háromszög. PJ=JC=a+c, és ekkor ráismerhetünk az AKBQ és PKBJ paralelogrammákra: az AQ=a+c, KB=c+d, PJ=a+c szakaszok párhuzamosak és egyenlő hosszúak.
2. A QJB háromszög konstrukciójából és a GBQ és FBJ háromszögek egybevágóságából következik, hogy
GQB=FJB=180-FBJ-BFJ=60.


 
A QJB háromszög konstrukciója nélkül is igazolhatjuk a fenti 2. megjegyzésből adódó segédállítást: az AQB háromszögben QG szögfelező.
 
Bizonyítás: Q-ból párhuzamost húzunk CD-vel, ez AB-t G'-ben metszi, és QG' szögfelezője az AQB szögnek. (Azt kell megmutatnunk, hogy G és G' egybeesik.) Jelölje a szakaszok hosszát QG'=z, G'D=y, G'B=t. Az AG'Q háromszögben yd=ac (párhuzamos szelők tétele), a BDR háromszögben hasonlóan yt=ac. A két egyenletből következik, hogy t=d; azaz G' egybeesik a G szögharmadoló talpponttal.
 
M8. A szabályos 18-szög oldalai és G felvétele után ismét azt igazoljuk, hogy QGMP paralelogramma.
A fenti segédállítás miatt (az AQB háromszögben QG szögfelező) QG és PM párhuzamosak, M7.-ből ismert MG és PQ párhuzamossága. QGMP paralelogramma, így PQ=MG, azaz a=d.
M9. Forgassuk el a C pont körül pozitív irányban 20-kal az ACD háromszöget, így az MCG háromszöget kapjuk, ahol MG=AD=d (7. ábra).


 

7. ábra
 

A forgatás szöge és iránya miatt MG és AF párhuzamosak. A BFQG négyszög húrnégyszög, mert az FB szakasz Q-ból és G-ből is 60-os szögben látszik (Q és G ugyanabban a félsíkban vannak FB-hez képest). Tehát QGF=QBF=20 (kerületi szögek tétele), vagyis QGB=80. Emiatt PM párhuzamos QG-vel, így a PMGQ négyszögnek két párhuzamos oldalpárja van, vagyis paralelogramma. Tehát MG=PQ, vagyis a=d.
 
Megjegyzés. Persze ismét követhetünk más utakat is. Például ha már tudjuk, hogy a GBFQ húrnégyszög, akkor ebben az FB=d húrhoz 60-os kerületi szög tartozik, így ugyanekkora kerületi szög tartozik a GB=d húrhoz is. Ezért BQG=60, és PQG=60 szintén. Innen pedig már következik, hogy PMGQ paralelogramma.