Cím: Az 58. Nemzetközi Matematikai Diákolimpia feladatainak megoldása, 2. rész
Füzet: 2017/november, 450 - 453. oldal  PDF  |  MathML 

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

 
Második nap1

 
4. Legyenek R és S különböző pontok egy Ω körön, amikre RS nem átmérője a körnek. Legyen az Ω körhöz a R pontban húzott érintőegyenes. Legyen T az a pont, amire teljesül az, hogy S az RT szakasz felezőpontja. Legyen J egy olyan pont az Ω kör rövidebb RS ívén, amire teljesül az, hogy a JST háromszög Γ körülírt köre az  egyenest két különböző pontban metszi. Legyen Γ és metszéspontjai közül az A pont az, ami közelebb van az R-hez. Az AJ egyenes Ω-val vett második metszéspontja legyen K. Bizonyítsuk be, hogy a KT egyenes érintője a Γ körnek.
 
Baran Zsuzsanna megoldása. Először is tegyük teljesebbé az ábrát a ,,másik metszéspontok'' felvételével: legyen lΓ={A,A2} és legyen A2JΩ={J,K2}. A megoldás során a szögeket irányítva értelmezzük.
A megoldás sok-sok hasonló háromszögpár észrevételén fog alapulni: az SAKSA2K2, a SAA2SKK2, a RSKA2SR, illetve az SKTSTA2 hasonlóságokat fogjuk sorra belátni.
[Ezen a ponton érdemes lehet megpróbálni egyénileg befejezni a megoldást.]
JK2S=JKS és SA2J=SAJ (azonos íven nyugvó kerületi szögek), ezért SAK és SA2K2 szögei megegyeznek, így SAKSA2K2.

 
 

Ekkor SASA2=SKSK2, továbbá ASA2=KSK2 (hiszen mindkettő K2SA2-K2SA=KSA-K2SA), emiatt SAA2SKK2.
Ekkor AA2S=KK2S=KRS. Az RA érinti Ω-t (és RS elválasztja A-t és K-t), ezért ARS=RKS. Így az RSK és A2SR szögei megegyeznek, ezért RSKA2SR.
TSK=180-KSR=180-RSA2=A2ST, továbbá
STKS=SRKS=SA2RS=SA2TS
(itt kihasználtuk, hogy S az RT szakasz felezőpontja), így SKTSTA2.
Ez utóbbi hasonlóságból következik, hogy STK=SA2T, ami éppen azt jelenti, hogy KT érinti a Γ kört. Készen vagyunk.
 

Erre a feladatra sokféle megoldás elképzelhető. Két további megoldási lehetőség címszavakban:
(1) Belátjuk, hogy ATRK, majd pedig, hogy ARXT paralelogramma, melyben S az átlók felezőpontja. Itt XKST kör és az RK egyenes másik metszéspontja.
(2) Invertálunk R középponttal, RS sugárral. Belátjuk, hogy a KT egyenes képe és Γ képe egymás tükörképei T'-re nézve. Ehhez belátjuk, hogy RK'SA2' paralelogramma. Az RK' és A2'S párhuzamossága kijön RK és AT párhuzamosságából.

 
5. Adott egy N2 egész szám. N(N+1) futballjátékos, akik között nincs két egyenlő magasságú, valahogyan felállnak egy sorban. Az edző ki akar hagyni ebből a sorból N(N-1) játékost úgy, hogy a megmaradt 2N játékos alkotta sor játékosaira teljesüljön az alábbi N feltétel:
(1)senki nem áll a legmagasabb és a második legmagasabb játékos között,
(2)senki nem áll a harmadik legmagasabb és a negyedik legmagasabb játékos között,
(N)senki nem áll a két legalacsonyabb játékos között.

Bizonyítsuk be, hogy ez mindig megtehető.

 
Borbényi Márton megoldása. Készítsünk N csoportot az alábbi módon: az első csoportban legyen a sor szerint első N+1 ember, a másodikban a második N+1 ember, és így tovább. Célunk, hogy minden csoportból pontosan 2 játékost válasszunk ki, így ők a megmaradó 2N embernél egymás mellé kerülnek.
A következő algoritmust alkalmazzuk:
‐ elkezdjük jelölgetni a játékosokat magasság szerint csökkenő sorrendben;
‐ amint egy csoportban van két kijelölt focista, megállunk;
‐ elhagyjuk ebből a csoportból a két kijelölt játékoson kívül az összes embert, és minden más csoportból a csoport legmagasabb emberét;
‐ a két megjelölt játékossal már nem kell foglalkoznunk, hiszen a megmaradtak között ők ketten a legmagasabbak, és senki nem áll már közöttük; marad N-1 csoportunk, mindegyikben N focistával;
‐ ismételjük a fenti eljárást az eggyel kisebb létszámú, eggyel kevesebb csoportból álló sorra stb.

 
6. Egy egész számokból álló (x,y) rendezett párt primitív rácspontnak nevezünk, ha x és y legnagyobb közös osztója 1. Ha adott primitív rácspontok egy véges S halmaza, bizonyítsuk be, hogy van olyan n pozitív egész, és vannak olyan a0,a1,...,an egészek, hogy minden (x,y)  S-beli pontra teljesül
a0xn+a1xn-1y+a2xn-2y2+...+an-1xyn-1+anyn=1.


 
Williams Kada megoldása. Szeretnénk tehát egy olyan egész együtthatós nemkonstans homogén f(x,y) polinomot találni, amire f(x,y)=1, ha (x,y)S. (Homogénnek nevezünk egy többváltozós polinomot, ha benne minden tag fokszáma egyenlő.)
Az f(x,y) polinom létezését |S| szerinti indukcióval igazoljuk. Ehhez felhasználjuk az ún. Bézout-lemmát, ami szerint bármely x és y egész számok legnagyobb közös osztója előállítható ax+by alakban, ahol a,bZ. Az |S|=1 esetből indulunk ki: ha S={(x,y)}, akkor a Bézout-lemma szerint alkalmas a,bZ-re f(x,y)=ax+by megfelel.
Tegyük fel ezután, hogy az S={(a1,b1),...,(am,bm)} halmaz minden pontján g(x,y)=1, és szeretnénk az (am+1,bm+1) elemet hozzácsatolni. A Bézout-lemma szerint Aam+1+Bbm+1=1 alkalmas A,BZ-re. Mivel a
h(x,y)=i=1m(aiy-bix)
polinom értéke minden S-beli pontban 0, azért C,KZ-re az
f(x,y)=g(x,y)K-C(Ax+By)Kdegg-mh(x,y)
homogén polinom értéke minden S-beli pontban 1 (feltesszük, hogy Km), míg
f(am+1,bm+1)=g(am+1,bm+1)K-Ch(am+1,bm+1)=:M.

Azt állítjuk, hogy g(am+1,bm+1) és M=h(am+1,bm+1) egymáshoz relatív prím. Valóban, ha lenne közös p prímosztójuk, akkor pm miatt p osztója lenne az M valamelyik aibm+1-biam+1 tényezőjének (1im). Vegyük észre, hogy ekkor a homogenitás miatt
bideggg(am+1,bm+1)=g(biam+1,bibm+1)g(aibm+1,bibm+1)==bm+1deggg(ai,bi)=bm+1degg(modp),
s így pg(am+1,bm+1)-ből pbm+1 következik. Hasonlóan kapjuk, hogy pam+1. Ez viszont ellentmond annak, hogy am+1 és bm+1 relatív prím.
Ha M0, akkor a relatív prímség miatt g(am+1,bm+1)φ(|M|)1(modM) az Euler‐Fermat-tétel szerint, így pl. K=mφ(|M|) választással alkalmas CZ-re f(am+1,bm+1)=1 biztosítható. Ha pedig M=0, akkor a 0-hoz való relatív prímség miatt g(am+1,bm+1)=±1, s így K=2 és C=0 megfelel.
Tehát minden esetben biztosítottuk, hogy f(am+1,bm+1)=1 is teljesüljön. Tehát az indukciós lépést befejeztük, az indukció teljes.
 
Megjegyzés. A feladat általánosítása volt a 2017. szeptemberi számban megjelent A. 703. feladat. Egy további megoldási módszer olvasható a címen.

1Az első nap feladatainak megoldását az októberi számban közöltük.