Cím: Az 58. Nemzetközi Matematikai Diákolimpia feladatai
Füzet: 2017/szeptember, 324 - 325. oldal  PDF  |  MathML 

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

1

Első nap
 

1. feladat. Minden a0>1 egész számra definiáljuk az a0,a1,a2,... sorozatot a következőképpen. Minden n0-ra legyen
an+1={an,ha  an  egész szám,an+3különben.
Határozzuk meg az összes olyan a0 értéket, amihez van olyan A szám, amire an=A teljesül végtelen sok n-re.
 
2. feladat. Legyen R a valós számok halmaza. Határozzuk meg az összes olyan f:RR függvényt, amire minden valós x, y szám esetén teljesül
f(f(x)f(y))+f(x+y)=f(xy).

 
3. feladat. Egy vadász és egy láthatatlan nyúl egy játékot játszik az euklideszi síkon. A nyúl A0 kiindulópontja és a vadász B0 kiindulópontja egybeesnek. A játék (n-1)-edik menete után a nyúl az An-1 pontban, a vadász a Bn-1 pontban van. A játék n-edik menetében a következő három dolog történik, ebben a sorrendben:
(i)A nyúl láthatatlan módon egy olyan An pontba megy, amire An-1 és An távolsága pontosan 1.
(ii)Egy nyomkövető eszköz megad egy Pn pontot a vadásznak. Az eszköz által a vadásznak nyújtott információ mindössze annyi, hogy Pn és An távolsága legfeljebb 1.
(iii)A vadász látható módon egy olyan Bn pontba megy, amire Bn-1 és Bn távolsága pontosan 1.

Igaz-e, bárhogyan mozogjon is a nyúl, és bármilyen pontokat jelezzen is a nyomkövető eszköz, hogy a vadász mindig meg tudja úgy választani a mozgását, hogy 109 menet után a távolság közte és a nyúl között legfeljebb 100 legyen?
 
Második nap
 

4. feladat. Legyenek R és S különböző pontok egy Ω körön, amikre RS nem átmérője a körnek. Legyen az Ω körhöz a R pontban húzott érintőegyenes. Legyen T az a pont, amire teljesül az, hogy S az RT szakasz felezőpontja. Legyen J egy olyan pont az Ω kör rövidebb RS ívén, amire teljesül az, hogy a JST háromszög Γ körülírt köre az egyenest két különböző pontban metszi. Legyen Γ és metszéspontjai közül az A pont az, ami közelebb van az R-hez. Az AJ egyenes Ω-val vett második metszéspontja legyen K. Bizonyítsuk be, hogy a KT egyenes érintője a Γ körnek.
 
5. feladat. Adott egy N2 egész szám. N(N+1) futballjátékos, akik között nincs két egyenlő magasságú, valahogyan felállnak egy sorban. Az edző ki akar hagyni ebből a sorból N(N-1) játékost úgy, hogy a megmaradt 2N játékos alkotta sor játékosaira teljesüljön az alábbi N feltétel:
(1)senki nem áll a legmagasabb és a második legmagasabb játékos között,
(2)senki nem áll a harmadik legmagasabb és a negyedik legmagasabb játékos között,
(N)senki nem áll a két legalacsonyabb játékos között.

Bizonyítsuk be, hogy ez mindig megtehető.
 
6. feladat. Egy egész számokból álló (x,y) rendezett párt primitív rácspontnak nevezünk, ha x és y legnagyobb közös osztója 1. Ha adott primitív rácspontok egy véges S halmaza, bizonyítsuk be, hogy van olyan n pozitív egész, és vannak olyan a0,a1,...,an egészek, hogy minden (x,y)  S-beli pontra teljesül
a0xn+a1xn-1y+a2xn-2y2++an-1xyn-1+anyn=1.

1Az olimpia honlapja: http://www.imo2017.org/.