Cím: Az 57. Nemzetközi Matematikai Diákolimpia feladatainak megoldása
Füzet: 2016/október, 386 - 390. oldal  PDF  |  MathML 

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

A hagyományoknak megfelelően ebben az évben is közöljük a nyári matematikai diákolimpia feladatainak a megoldásait; lényegében úgy, ahogyan a legilletékesebbek, a magyar csapat tagjai leírták. Közreműködésüket köszönjük és ezúton is gratulálunk eredményeikhez.

 
A szerkesztőség

 
Első nap1

 
1. A BCF háromszögnek B-nél derékszöge van. Legyen ACF egyenes azon pontja, amelyre FA=FB, és az F pont A és C között fekszik. A D pontot úgy választjuk, hogy DA=DC és ACDAB szögfelezője. Az E pontot úgy választjuk, hogy EA=ED és AD az EAC szögfelezője. Legyen MCF szakasz felezőpontja. Legyen X az a pont, amire AMXE parallelogramma (ahol AMEX és AEMX). Bizonyítsuk be, hogy a BD, FX és ME egyenesek egy ponton mennek át.
 
Williams Kada megoldása. A bonyolult ábra miatt célszerű egy jól megszerkesztett ábrán minden újonnan felvett pontra megvizsgálni, milyen tulajdonságai vannak. Miután az ábra rejtelmeit kiismertük, a befejezés önként fog adódni.
A szögszámításhoz legyen
BAC=CAD=ACD=DAE=ADE=α,
ezek egyenlőségét a D és E pont definíciója indokolja. Ekkor BFC=FBA+FAB=2α. A kerületi, illetve kerületi és középponti szögek tételét és azok megfordítását KT, illetve KKT rövidíti.
A következő lépésekben igazoljuk a feladat állítását:
1. Az ABC kör középpontja D.
2. B, C, D, F egy k körre illeszkedik.
3. ABCDAFDE.
4. B, F, E egy egyenesen van.
5. A, B, M, D, E egy körre illeszkedik.
6. Az X pont is a k körön van.
7. MXEF húrtrapéz, körülírt köre m.
8. A hatványpont-tételt k, , m körökre alkalmazva készen vagyunk.
Az egyes lépések belátása lényegében csak szögszámítás, így érdemes magának az Olvasónak megpróbálni ellenőrizni őket.
A lépések indoklása alább olvasható:

 
 

1. ABC=90+α és ADC=180-2α (mert DA=DC). KKT miatt D csakis az ABC kör középpontja lehet.
2. Ez KT-vel adódik: BFC=2α=BDC, utóbbi az ABC körre vett KKT miatt.
3. A k körbeli KT-ből CDF=90, így AFD=CDF+DCF=90+α. Innen két szög egyezése miatt ABCAFD, de ADCAED miatt ABCDAFDE is igaz.
4. Mivel DA=DB (1. lépés), a hasonlóságból EA=EF, s így EFA=2α=BFC, vagyis BF és FE egyenes egybeesik.
5. CBF=90 lévén CF¯k átmérője, M így k középpontja. Innen világos, hogy MBFDBAEFA, mert 2α alapon fekvő szögű egyenlő szárú háromszögek. A 4. lépés miatt BMA=BDA=BEA adódik, és így KT szerint A, B, M, D, E egy körön van.
6. EDA=DAC=α lévén DEAC, vagyis E, D, X kollineáris. AMXE paralelogrammából MXD=MAE=2α, és az  körbeli KT-ből MDE=180-MAE, amiért MDX=2α. Tehát MD=MX, azaz Xk körön van.
7. Az AMXE paralelogrammából az EFA egyenlő szárú háromszöget kivágva egy húrtrapézt kapunk, az MXEF húrtrapézt.
8. A k és körök hatványvonala BD, a k és m köröké FX, az  és m köröké pedig ME. A hatványpont-tétel szerint e három egyenes egy pontra illeszkedik vagy párhuzamos. Nyilván nem párhuzamosak, ezért egy ponton mennek át.
 
Megjegyzés. Adható két másik, szintén tanulságos megközelítés, ami elsősorban nem köröket vizsgál. Kulcsészrevétel az 1‐3. lépések után, hogy BCDF és AFD körök sugara egyenlő, hisz FD közös húrjukhoz mindkettőben α kerületi szög tartozik. Az adódó egyenlő szakaszokból az alábbi befejezések kínálkoznak:
(a) ME-re tükrözve B,D képe X,F lesz, így BD és FX az ME szimmetriatengelyen metsz;
(b) Az MXEF húrtrapéz átlói oly szögűek, hogy a BMF körön messék egymást, így szimmetria miatt az MF ív felezőpontjára illeszkednek, akárcsak az MBF szög BD szögfelezője.

 
2. Határozzuk meg azokat a pozitív egész n számokat, amelyekre egy n×n-es táblázat minden mezőjére az I, M, O betűk valamelyikét tudjuk írni úgy, hogy:
minden sorban és minden oszlopban a mezők egyharmadára I, egyharmadára M és egyharmadára O betű van írva; és
minden átlóban, ha az átlóban lévő mezők száma 3 többszöröse, akkor ezen mezők egyharmadára I, egyharmadára M és egyharmadára O betű van írva.


Megjegyzés: Egy n×n-es táblázat sorait és oszlopait természetes módon 1-től n-ig számozhatjuk. Így minden mezőhöz egy pozitív egészekből álló (i,j) számpár tartozik, ahol 1i,jn. n>1 esetén a táblázatnak 4n-2 átlója van, amelyek kétfélék lehetnek. Egy első típusú átló az összes (i,j) mezőkből áll, amelyekre i+j egy adott konstans, egy második típusú átló pedig az összes (i,j) mezőkből áll, amelyekre i-j egy adott konstans.

 
Lajkó Kálmán megoldása. Keressük meg az ilyen n×n-es négyzeteket! Ha egy négyzetre van megfelelő kitöltés, akkor 3n, ez nyilvánvaló.
Azt se nehéz látni, hogy ha van egy n×n-es négyzetre egy kitöltésünk, akkor minden (kn)×(kn)-es négyzetre is, hiszen jó kitöltésű n×n-es négyzetből k2-et egymásra lehet pakolni, ekkor a sorok és oszlopok nyilván eleget tesznek a feltételeknek, és az átlók is, mivel belátható, hogy ha egy átló hossza a kn-es négyzetben hárommal osztható, akkor az átlónak az egyes n-es négyzetekkel vett metszetei is hárommal osztható hosszúságúak.

 
 

Érdemes kis négyzetekre az állítást kipróbálni, az n=9 esetre van kitöltés is, így már lehet tudni, hogy a 9n-es négyzetekre mindig van kitöltés.
Ezután megpróbáljuk belátni, hogy ha n nem osztható kilenccel, de hárommal igen, akkor nem lehet kitölteni a négyzetet.
Ezt indirekten csináljuk, tegyük fel, hogy ki lehet tölteni egy ilyen (n=3k)-s táblázatot, ahol k nem osztható 3-mal.
Erre a csomó betűre vonatkozó hárommal való oszthatóságot össze lehet adogatni, ki lehet vonni egymásból, az eredményre is igaz lesz hogy a betűk egyharmada I, M és O (ez ilyen egyenletrendszeres ötlet). Ezt úgy kell érteni, hogy ha többször van egy mező I betűje az összegben, akkor annyiszor adódik hozzá az I-k számához, vagy a kivonás miatt lehet hogy negatív sokszor szerepel az összegben, és ekkor ez levonódik az I-k számából. Az összegben tehát mezők betűi szerepelnek, egész sokszor, és az I-k, M-ek és O-k száma azonos.

 
 

Vegyük a táblázatunkat, adjuk össze az összes hárommal osztható átlót (vagyis hogy összesen hány I, M, O van bennük összesen), adjuk hozzá a 2.; 5.; 8.; ...; (3l+2)-edik oszlopokat, és ebből vonjuk ki az összes az 1., 3., 4., 6. stb. sorokat, vagyis a nem (3l+2)-edik sorokat. Nézzük meg, hogy ebben hány darab I betű van. Az átlókból van 3;6;...;3k;3k-3;...;3 hosszú, mindkét irányban, ezekben összesen 2(1+2+...k+1+2+...+(k-1))=k(k+1)+(k-1)k=2k2 darab I betű van. Az oszlopokban van kn3=k2, és ebből még le kell vonni a sorokban lévő I-k számát, ami 2kn3=2k2. Ezeket összegezve, az I-k száma: 2k2+k2-2k2=k2, ami hárommal nem osztható.
Viszont ha megnézzük, hogy az egyes mezőket hányszor számoltunk az összegben, akkor azt figyelhetjük meg, hogy a nem 3l+2 alakú sorokban lévő mezők pont kiesnek, és a visszamaradó mezőket mind háromszor számoltuk meg, a két átlóban és az oszlopokban, ezek a (3x+2;3y+2) koordinátájú mezők. Ez azt jelenti, hogy az I-k száma az összegben hárommal osztható kell hogy legyen. Ez ellentmondás.

 
3. Legyen P=A1A2...Ak egy konvex sokszög a síkon. Az A1,A2,...,Ak csúcsok koordinátái egész számok, és ezek a csúcsok egy körön fekszenek. Legyen SP sokszög területe. Adott egy n páratlan pozitív egész szám, amire teljesül az, hogy a P sokszög minden oldalhosszának a négyzete egy n-nel osztható egész szám. Bizonyítsuk be, hogy 2S egy n-nel osztható egész szám.
 
Szabó Barnabás megoldása.
Lemma. Ha x és y egészek, akkor x2y2 esetén xy.
Bizonyítás. xy esetén létezik egy q prím és r nemnegatív egész, melyekre qrx de qry, ekkor viszont q2rx2 és q2ry2, tehát x2y2 nem teljesülhetne.
A feladat állítását k-ra vonatkozó teljes indukcióval fogjuk belátni.
k=3 esetén feltehető, hogy az A1, A2 és A3 csúcsok koordinátái rendre (0,0), (a1,b1) és (a2,b2) (ahol ai, bi egészek). Tudjuk, hogy na12+b12 és na22+b22, továbbá n(a1-a2)2+(b1-b2)2=(a12+b12)+(a22+b22)-2(a1a2+b1b2), mivel n páratlan, így na1a2+b1b2. Innen n2(a12+b12)(a22+b22)-(a1a2+b1b2)2=(a1b2-a2b1)2. Ebből na1b2-a2b1 következik. A jól ismert területképlet alapján
2S=|a1b2-a2b1|,azazn2S,
és ezt kellett belátni.
Nyilvánvalóan elegendő az állítást prímhatvány n-re belátni (ha x2S és y2S, ahol (x,y)=1, akkor xy2S). Legyen n=pα, p>2. Esetünkben k4 és tegyük fel, hogy az állítást minden k-nál kisebb (de legalább 3) pozitív egészre beláttuk. Találni fogunk egy átlót, amely hosszának négyzete osztható n-nel, így ezen átló mentén félbevágva P-t két kisebb oldalszámú sokszöget kapunk, P1-et (területe S1) és P2-t (területe S2), amelyekre teljesül a feladat feltétele. Az indukciós feltevés miatt n2S1+2S2=2S, azaz készen lennénk a feladattal. Tehát már csak egy megfelelő átlót kell találnunk. P rácssokszög, így a Pitagorasz-tétel alapján P minden átlójának négyzete egész szám. Vegyük az átlók közül azt (vagy az egyiket néhány közül), amelyik hosszának négyzetében p kitevője minimális. Legyen ez az AC átló. Az A-val szomszédos csúcsok B és D. Legyen az AB, BC, CD, DA, AC és BD szakaszok hossza rendre a, b, c, d, ef. Az ABCD húrnégyszögre a Ptolemaiosz-tételt felírva kapjuk, hogy
ac+bd=ef,(1)
ezt négyzetre emelve
a2c2+b2d2+2abcd=e2f2.(2)

Legyen β az a legnagyobb nemnegatív egész, melyre pβe2. Ha βα, akkor AC megfelelő átló. A továbbiakban feltesszük, hogy β<α. Ekkor pαa2 és pβc2 (ha CD átló, akkor ez AC választása miatt igaz, ha CD oldal, akkor β<α miatt), tehát pα+βa2c2. Hasonlóan pα+βb2d2. Mivel e2f2 is egész, így (2) alapján 2abcd is az. Viszont p2(α+β)4a2b2c2d2, így pα+β2abcd. Ezt felhasználva (2)-ből következik, hogy pα+βe2f2, így pβ+1e2 miatt pαf2, azaz ekkor a BD átló megfelelő.

1A második nap feladatainak megoldását a novemberi számban közöljük.