Cím: Kunfalvi Rezső Olimpiai Válogatóverseny
Füzet: 2016/szeptember, 365. oldal  PDF  |  MathML 

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

1. feladat. (Ez a feladat három független, kisebb részből áll.)
1.A. Hűtőgép. Egy sátorban hosszú ideje be van kapcsolva a hűtőszekrény. A hőmérséklet a hűtőszekrény belsejében -13C, a sátorban 1C, a sátoron kívül pedig 0C.
Mekkora lesz hosszú idő után a sátorban a hőmérséklet, ha még egy ugyanilyen hűtőszekrényt bekapcsolunk?
Tegyük fel, hogy a külső hőmérséklet nem változik; a hűtőszekrények ideális Carnot-gépként működnek, és úgy vannak beállítva, hogy a belsejükben fenntartsák a -13C hőmérsékletet; valamint a sátor falánál és a hűtőszekrény falánál is teljesül, hogy a hővezetés egyenesen arányos a hőmérséklet-különbséggel.

 
1.B. Elektromos erővonal. Egy nagy kiterjedésű, vízszintes, földelt fémlap felett h magasságban egy pozitív ponttöltést rögzítünk. Hol érik el a lemezt azok az elektromos erővonalak, amelyek vízszintesen indulnak ki a ponttöltésből?

 
 

 
1.C. Pion-bomlás. A pozitív pion (π+) egyik lehetséges bomlási folyamatában pozitív müon (μ+) és (a leptontöltés megmaradása miatt) müon-neutrínó (νμ) keletkezik:
π+μ++νμ.
Legalább hány MeV annak a pionnak a kinetikus (mozgási) energiája, amelynek bomlásában a müon és a neutrínó egymásra merőlegesen repülnek szét? A neutrínót tekintsük zérus nyugalmi tömegűnek, azaz olyan részecskének, melynek energiája és impulzusa között fennáll az E=pc összefüggés.
A pion nyugalmi energiája: mπc2=139,57MeV.
A müon nyugalmi energiája: mμc2=105,66MeV.