Cím: EGMO 2016
Szerző(k):  Klász Viktória 
Füzet: 2016/szeptember, 326 - 327. oldal  PDF  |  MathML 

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

A 2016-os lányolimpia Buşteni-ben, egy romániai üdülővárosban került megrendezésre. Magyarországot négyen képviseltük: Baran Zsuzsanna, Gál Hanna, Vankó Miléna és én (Klász Viktória).
Április 10-én felszálltunk ‐ teljesen logikus módon ‐ a bécsi repülőre, majd estére sikeresen megérkeztünk Romániába. Ott találkozhattunk a többi ország csapatával is, akikkel az elkövetkező egy hetet töltöttük. Ekkor ismertük meg Sárát, a helyi kísérőnket, aki töretlen lelkesedéssel jött velünk a programokra, megtanulta az összes általunk ismert és játszott játék szabályát, biztatott minket és megismertette velünk ‐ magyarként ‐ a legfontosabb román szokásokat. :)
A versenyre egy hatalmas tornacsarnokot rendeztek be a 39 ország 147 versenyzője számára. A feladatokra összesen kétszer 4,5 óra gondolkodási időnk volt, mindkét versenynap 3-3 feladatot kaptunk.
A kétnapi megpróbáltatás után már felszabadultan élvezhettük a különböző programokat. Buşteni gyönyörű, hatalmas hegyek és erdők veszik körül. A környéken sok medve (!) él, ezért kirándulni sajnos nem sok alkalmunk volt. Helyette két kastélyt és festészeti kiállítást csodálhattunk meg, valamint több érdekes előadást is meghallgattunk.
Igyekeztünk minél több időt tölteni a külföldi csapatokkal, akik nagyon nyitottak voltak: rengeteg közös programot, kártyázást szerveztünk, ahol megmutattuk a magyar játékokat és mi is tanultunk újakat, melyeket itthon terjesztünk majd tovább :) Felejthetetlen élmény volt számunkra a karaoke-est is.
Az utolsó napokban a szórakozás mellett az izgulás volt soron. Miközben mi a programokat élveztük, Zoli és Eszter a pontjainkért küzdöttek, ugyanis ekkor történt a dolgozataink javítása. Végül a magyar csapat egy arany és két bronzérmet szerzett, ez pedig az országok közötti versenyen a 9. helyre volt elég. A hét zárása egy ünnepélyes díjátadó ünnepség volt, melyet a farewell party követett.
Eredményeinkért nagyrészt a felkészítésben részt vevő tanárainknak lehetünk hálásak, akik fáradságot és időt nem sajnálva segítettek nekünk. Köszönjük a munkájukat, a rengeteg segítséget, felkészítést, biztatást és szurkolást az iskolai tanárainknak, tehetséggondozó foglalkozásokat tartó tanárainknak: Nagy Zoltánnak, Kabos Eszternek, Bérczi-Kovács Erikának, Fekete Pannának, Dobos Sándornak és Hujter Bálintnak.
Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is a Bolyai Társulat tette lehetővé a részvételünket, ezúton is köszönjük az anyagi támogatást.
Április 16-án rengeteg új élménnyel, baráttal és egy halom lufival gazdagabban térhettünk haza. A jövő évi csapatnak is sok sikert és jó szórakozást kívánunk!