Cím: Az 57. Nemzetközi Matematikai Diákolimpia feladatai
Füzet: 2016/szeptember, 323 - 325. oldal  PDF  |  MathML 

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

1

 
Első nap
 

1. feladat. A BCF háromszögnek B-nél derékszöge van. Legyen ACF egyenes azon pontja, amelyre FA=FB, és az F pont A és C között fekszik. A D pontot úgy választjuk, hogy DA=DC és ACDAB szögfelezője. Az E pontot úgy választjuk, hogy EA=ED és AD az EAC szögfelezője. Legyen MCF szakasz felezőpontja. Legyen X az a pont, amire AMXE parallelogramma (ahol AMEX és AEMX). Bizonyítsuk be, hogy a BD, FX és ME egyenesek egy ponton mennek át.
 
2. feladat. Határozzuk meg azokat a pozitív egész n számokat, amelyekre egy n×n-es táblázat minden mezőjére az I, M, O betűk valamelyikét tudjuk írni úgy, hogy:
minden sorban és minden oszlopban a mezők egyharmadára I, egyharmadára M és egyharmadára O betű van írva; és
minden átlóban, ha az átlóban lévő mezők száma 3 többszöröse, akkor ezen mezők egyharmadára I, egyharmadára M és egyharmadára O betű van írva.


Megjegyzés: Egy n×n-es táblázat sorait és oszlopait természetes módon 1-től n-ig számozhatjuk. Így minden mezőhöz egy pozitív egészekből álló (i,j) számpár tartozik, ahol 1i,jn. n>1 esetén a táblázatnak 4n-2 átlója van, amelyek kétfélék lehetnek. Egy első típusú átló az összes (i,j) mezőkből áll, amelyekre i+j egy adott konstans, egy második típusú átló pedig az összes (i,j) mezőkből áll, amelyekre i-j egy adott konstans.
 
3. feladat. Legyen P=A1A2...Ak egy konvex sokszög a síkon. Az A1,A2,...,Ak csúcsok koordinátái egész számok, és ezek a csúcsok egy körön fekszenek. Legyen SP sokszög területe. Adott egy n páratlan pozitív egész szám, amire teljesül az, hogy a P sokszög minden oldalhosszának a négyzete egy n-nel osztható egész szám. Bizonyítsuk be, hogy 2S egy n-nel osztható egész szám.
 
Második nap
 

4. feladat. Pozitív egészek egy halmazát illatosnak nevezzük, ha legalább 2 eleme van, és minden eleméhez található legalább egy olyan másik eleme, hogy a két elemnek van közös prímosztója. Legyen P(n)=n2+n+1. Mi a legkisebb olyan pozitív egész b érték, amihez található egy nemnegatív a egész szám úgy, hogy a
{P(a+1),P(a+2),...,P(a+b)}
halmaz illatos?
 
5. feladat. Felírjuk a táblára az
(x-1)(x-2)(x-2016)=(x-1)(x-2)(x-2016)
egyenletet, ahol mindkét oldalon 2016 lineáris faktor szerepel. Mi az a legkisebb pozitív k érték, amelyre teljesül az, hogy elhagyhatunk e közül a 4032 lineáris faktor közül pontosan k darabot úgy, hogy mindkét oldalon maradjon legalább egy lineáris faktor, és az adódó egyenletnek ne legyen valós gyöke?
 
6. feladat. Adott a síkon n2 szakasz úgy, hogy bármely két szakasz keresztezi egymást, és semelyik három szakasznak sincsen közös pontja. Jeromosnak ki kell választania mindegyik szakasznak az egyik végpontját, és oda egy-egy békát elhelyezni úgy, hogy a béka a szakasz másik végpontja felé nézzen. Ezután Jeromos (n-1)-szer fog tapsolni. Mindegyik tapsolásra minden béka azonnal a szakaszon található következő metszéspontra ugrik. A békák az ugrásirányukat soha nem változtatják meg. Jeromos úgy szeretné elhelyezni a békákat, hogy soha ne legyen két béka azonos időben azonos metszésponton.
(a) Bizonyítsuk be, hogy Jeromos ezt mindig meg tudja tenni, ha n páratlan.
(b) Bizonyítsuk be, hogy Jeromos ezt soha nem tudja megtenni, ha n páros.
1Az olimpia honlapja: http://www.imo2016.org/.