Cím: Síkidomok csókszáma
Szerző(k):  Lángi Zsolt 
Füzet: 2016/április, 194 - 200. oldal  PDF  |  MathML 

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

 
1. Bevezetés

Bár a konvex geometriának, a geometriának a konvex testekkel és síkidomokkal foglalkozó ágának gyökerei Euklidészhez és Arkhimédészhez nyúlnak vissza, a konvex testek szisztematikus vizsgálata a 20. század elején kezdődött Hermann Brunn és Hermann Minkowski munkásságával. Azóta ez a tudományág nagy jelentőségre tett szert, és a természettudományok számos ágában alkalmazásra került. A cikk célja ezen relatíve fiatal tudományterület egy ismert problémájának bemutatása.
Ehhez először definiáljuk a szükséges alapfogalmakat.
 
1. definíció. A K síkbeli halmazt konvex síkidomnak vagy konvex lemeznek nevezzük, ha
(1)K bármely két pontját összekötő szakasz is K-hoz tartozik (minden pontjából belátjuk az egész alakzatot);
(2)K korlátos (belerakható pl. egy nagy körbe);
(3)K határa, mely egy zárt, folytonos, önmagát nem metsző görbe, is K-hoz tartozik.


 
 

Hasonlóan lehet definiálni a konvex test fogalmát is, magasabb dimenzióban. A fenti fogalom gyengébb változataira is szükségünk lesz. Amennyiben az (1)-es tulajdonság helyett azt követeljük meg, hogy K-nak van olyan pontja, melyet K bármely másik pontjával összekötő szakasz K-hoz tartozik, azt mondjuk, hogy K egy csillagszerű tartomány. Ezt úgy fogalmazhatjuk meg, hogy K-nak legalább egy pontjából belátni K-t. Ha elhagyjuk az (1)-es, de megtartjuk a másik két tulajdonságot, azt mondjuk, K egy topologikus lemez, vagy egyszerűen lemez vagy síkidom.
Minden lemezre, így csillagszerű vagy konvex lemezre is érvényes az alábbi észrevétel.
 
1. megjegyzés. Legyen S egy lemez. Ekkor minden egyenesnek pontosan két eltoltja van, ami S-et érinti.
 

Szükségünk lesz még az alábbi fogalomra.
 
2. definíció. Az A és B síkbeli halmazok vektorösszege vagy Minkowski-összege azon A+B halmaz, melynek elemei az összes a+b alakban felírható helyvektorú pontok halmaza, ahol a egy A-beli, és b egy B-beli pont helyvektora. Ha λR, akkor a λA halmaz azon pontok összessége, melyek helyvektorai felírhatók λa alakban, ahol a egy A-beli pont helyvektora.
 

Pongyolán fogalmazva, ha azonosnak tekintenénk a pontokat és a helyvektoraikat, akkor A+B az összes A-beli pont és az összes B-beli pont összege, minden lehetséges párosításban. Így pl. két szakasz vektorösszege egy velük párhuzamos szakasz, ha párhuzamosak, ellenkező esetben pedig egy parallelogramma.
 
3. definíció. A K konvex síkidom centrálszimmetrizáltjának az
12(K+(-K))=12(K-K)
halmazt nevezzük.
 

Könnyen látható, hogy minden konvex síkidom centrálszimmetrizáltja egy origóra szimmetrikus konvex síkidom.

 
 

Írásunk fő tárgya a Hugo Hadwigertől [6] származó alábbi fogalom, mely hasonlóan értelmezhető konvex testekre, illetve általában (topologikus) lemezekre.
 
4. definíció. Egy K konvex síkidom eltolt érintési száma/csókszáma/Hadwiger-száma azon eltoltjainak maximális száma, melyek az eredeti alakzatot érintik, és nincs közös belső pontjuk (nem fedik át egymást). Jele: H(K).
 


 
 

A cikkben ismertett fő eredmény az alábbi tétel [6].
 
1. tétel (Hadwiger, 1957). Minden K konvex síkidom Hadwiger-számára igaz az alábbi egyenlőtlenség: 6H(K)8.
 

Az előbbi példában láthattuk, hogy háromszöget hat eltoltjával tudunk érinteni. Meggondolható az is, hogy parallelogramma esetében nyolc eltoltját is köré tudjuk pakolni. A következő részben Hadwiger tételét igazoljuk.
 
2. Hadwiger tételének bizonyítása

Legyen K egy konvex síkidom, és jelölje K eltoltját az x vektorral x+K. Az első eszköz, amihez a bizonyításhoz szükségünk lesz, Minkowski [10] egy eredménye.
 
1. lemma (Minkowski, 1904). Legyen K centrálszimmetrizáltja M. Ekkor tetszőleges x és y vektorokra x+K és y+K pontosan akkor fednek át/érintik egymást/nincs közös pontjuk, ha x+M és y+M átfednek/érintik egymást/nincs közös pontjuk.
 

Bizonyítás. Először belátjuk, hogy x+K és y+K pontosan akkor metszi egymást, ha x+M és y+M is.
Vegyük észre, hogy az alábbi tulajdonságok ekvivalensek.
(x+M)(y+M).
Léteznek Px',Py',Px'',Py''K pontok, melyek helyvektoraira
x+12(px'-px'')=y+12(py'-py'').
Léteznek Px',Py',Px'',Py''K pontok, melyek helyvektoraira
x+12(px'+py'')=y+12(py'+px'').
*léteznek Px,PyK pontok, melyekre x+px=y+py.
(x+K)(y+K).

Hasonló ekvivalencia igazolható, ha a K és M halmazok helyett K és M belsejét írunk. Ebből az állítás viszont már következik.  
 

Vegyük észre, hogy a lemma alapján tetszőleges K konvex síkidom és M centrálszimmetrizáltjának Hadwiger-száma egyenlő. Így Hadwiger tételét elég középpontosan szimmetrikus konvex síkidomokra igazolni. Az egyszerűség kedvéért feltesszük, hogy K középpontja az O origó.
 
Első állítás: H(K)8.
Legyen K'K olyan eltoltja, amely érinti K-t; jelölje a középpontját X. Legyen Y az OX szakasz felezőpontja. Belátjuk, hogy Y közös pontja K-nak és K'-nek.
Mivel K és K' érintik egymást, van egy közös P pontjuk. De K szimmetrikus O-ra, így K és K' helyet cserél, ha Y-ra tükrözzük őket. Tehát P-nek az Y-ra vett P' tükörképe is közös pont. De K és K' konvex, így a PP' szakasz minden pontja közös pont, azaz Y is. Hosszabbítsuk meg most az OX szakaszt X irányában, míg metszi K' határát, és jelöljük a kapott metszéspontot Z-vel. Minthogy K' szimmetrikus X-re, OY¯=YX¯=XZ¯=13OZ¯. Jelölje K'-nek a Z-ből háromszorosára nagyított képét K¯. Mivel K' konvex, K'K¯. Másrészt K¯ középpontja O, így K¯K-nak az O-ból háromszorosára nagyított képe. Tehát beláttuk, hogy K minden K-t érintő eltoltja benne van K-nak az O pontból háromszorosára nagyított képében.

 
 

Könnyű meggondolni, hogy a nagyított kép területe T(K¯)=32T(K)=9T(K). Ha K-t n=H(K) darab eltoltja érinti úgy, hogy nem fednek át, akkor K¯ tartalmazza K (n+1) darab eltoltját, melyek nem fednek át. Ezek összterülete (n+1)T(K). Tehát (n+1)T(K)9T(K), amiből n8.
 
Második állítás: H(K)6.
A bizonyításhoz az alábbi definícióra lesz szükségünk.
 
5. definíció. Egy középpontosan szimmetrikus hatszög affin-szabályos, ha a három, szemközti csúcsait összekötő átlója hat egybevágó háromszögre bontja.
 

Ennek megfelelően affin-szabályos hatszöget gyártani is tudunk: ha egy tetszőleges háromszöget tükrözünk valamelyik oldalfelező pontjára, majd folytatjuk a tükrözést úgy, hogy az eredeti háromszög valamelyik csúcsa mindegyik tükörképhez hozzátartozzon, öt tükrözés után egy affin-szabályos hatszöget kapunk.
Először belátjuk, hogy K tetszőleges P határpontjához található olyan K-ba írt affin-szabályos hatszög, melynek P az egyik csúcsa. Legyen P'P-nek az O-ra vett tükörképe. Ekkor OP¯=OP'¯. Toljuk el P és P' egyenesét valamelyik irányban párhuzamosan úgy, hogy az eltolt K-t egy 12PP'¯ hosszú szakaszban metszi. Ezen szakasz végpontjait Q-val és R-rel jelöljük oly módon, hogy K határán körbemenve P, Q, R és P' ebben a sorrendben következnek. Tükrözzük a Q és R pontokat O-ra. Az így kapott, K határában levő pontokat jelöljük Q'-vel és R'-vel.

 
 

Megmutatjuk, hogy a PQRP'Q'R' hatszög affin szabályos. Valóban, a hatszög szemközti csúcsait összekötő átlók az O pontban metszik egymást. Másrészt a tükrözés tulajdonságai miatt a szemközti háromszögek egybevágók. Mivel OP¯=QR¯ és RQO=QOP, így az OQR és az OPQ egybevágó. Hasonlóan látható be a többi háromszög egybevágósága is.
Most megkonstruáljuk K-nak hat eltoltját, melyek nem fednek át, de K-t érintik. Legyen ABCDEF egy K-ba írt affin-szabályos hatszög. Toljuk el K-t az AD, DA, BE, EB, CF, FC vektorokkal. Belátjuk, hogy a hat eltolt érinti K-t és nem fednek át, melyből az igazolni kívánt egyenlőtlenség már következik.
Tekintsük most K-t, és például az AD vektorral vett KD eltoltját. Legyen az e egyenes K egy érintője a D pontban. Vegyük észre, hogy D közös pontja K-nak és KD-nek. Mivel a két síkidom középpontosan szimmetrikus, így őket D-re tükrözve a középpontjaik és ők is helyet cserélnek. Minthogy e helyben marad a tükrözés során, ezért e elválasztja K-t és KD-t. De D közös pontja a két síkidomnak, így K és KD érintik egymást. Ugyanezzel a gondolatmenettel igazolható, hogy mind a hat eltolt érinti K-t.

 
 

Legyen most K eltoltja FC-vel KC. Legyen KD középpontja X és KC középpontja Y. Könnyen látható, hogy FC-AD=2OC-2OD=2DC=EB, és FC-AD=OY-OX=XY. Így KCKD eltoltja az XY=EB vektorral. Minthogy az előző bekezdés gondolatmenete alapján K és EB-vel vett eltoltja érintik egymást, így KC és KD is érinti egymást. Hasonlóan látható be, hogy minden eltolt érinti a két szomszédját.
Ezzel a tételt bebizonyítottuk.  
 
3. További eredmények

Hadwiger eredményét Branko Grünbaum [5] fejlesztette tovább az alábbi formában.
 
2. tétel (Grünbaum, 1961). Legyen K egy konvex síkidom.
(1)Ha K egy parallelogramma, H(K)=8.
(2)Ha K nem parallelogramma, H(K)=6.
 

De mi a helyzet, ha K nem feltétlenül konvex? Wlodzimierz és Krystyna Kuperberg, valamint Bezdek András [2] fogalmazta meg a következő kérdést, illetve sejtést.
 
1. kérdés (Bezdek‐Kuperberg‐Kuperberg, 1995). Igaz-e, hogy tetszőleges lemez Hadwiger-száma legfeljebb 8? Ha nem, van olyan szám, melyre 8-at kicserélve igaz marad az állítás?
 
1. sejtés (Bezdek‐Kuperberg‐Kuperberg, 1995). Tetszőleges csillagszerű lemez Hadwiger-száma legfeljebb 8.
 

A fenti kérdésre Gottfried Cheong és Mira Lee [4] adott választ 2007-ben, akik megmutatták, hogy tetszőleges n pozitív egész esetén található olyan Kn lemez, melyre H(Kn)n. A sejtést érintő első eredmény Bezdek Andráshoz kötődik [1], aki 1997-ben megmutatta, hogy ha S egy csillagszerű lemez, akkor H(S)75. Lángi [8] 2009-ben igazolta, hogy ha S középpontosan szimmetrikus, akkor H(S)12. A módszerét alkalmazva született meg 2011-ben a H(S)35 becslés tetszőleges S csillagszerű lemez esetén [9]. Ezen erőfeszítések ellenére a Bezdek-Kuperberg-Kuperberg sejtés még ma is nyitott.
Természetesen konvex síkidomok helyett vizsgálhatunk konvex testeket is. A síkidomok Hadwiger-számára vonatkozó felső becslés átültethető konvex testekre is. Ez alapján Hadwiger belátta, hogy minden n-dimenziós K konvex testre H(K)3n-1, azaz speciálisan háromdimenziós testek esetén H(K)26. Azt a régóta ismert alsó becslést, hogy n-dimenziós konvex testek Hadwiger száma legalább n(n+1), Talata István [11] javította azzal 1998-ban, hogy igazolta, hogy létezik olyan a>1 konstans, hogy minden n-dimenziós K konvex testre H(K)an.
Minthogy Minkowski lemmája alapján minden konvex test Hadwiger-száma megegyezik a centrálszimmetrizáltjának Hadwiger számával, felvetődhet bennünk, hogy igaz-e, hogy minden konvex test Hadwiger-száma páros. Ezt a kérdést, sejtés formájában, Grünbaum fogalmazta meg 1961-ben. A sejtést Talata István, majd később Joós Antal [7] cáfolta: olyan 3-dimenziós konvex testet konstruáltak, melynek Hadwiger-száma 17, illetve 15. Talata István igazolta azt is, hogy minden 12 és 26 közti páros szám előáll, mint egy 3-dimenziós konvex test Hadwiger-száma. Poór Attila és Talata István bizonyította, hogy ha h(n) jelöli a Hadwiger-számok halmazának minimumát az n-dimenziós konvex testekre nézve, akkor tetszőleges h(n)m3n-2 esetén H(K)=m vagy H(K)=m+1 alkalmas K n-dimenziós konvex testre.
Jelenleg is számos Hadwiger-számokkal kapcsolatos kérdés nyitott. Ezekről az érdeklődő olvasó Brass, Moser és Pach könyvéből [3] tájékozódhat.
 
Hivatkozások


[1]A. Bezdek, On the Hadwiger number of a starlike disk, in: Intuitive Geometry (Budapest 1995), Bolyai Soc. Math. Studies, 6 (1997), 237‐245.
[2]A. Bezdek, K. Kuperberg and W. Kuperberg, Mutually contiguous translates of a plane disk, Duke Math. J., 78 (1995), 19‐31.
[3]P. Brass, W. Moser and J. Pach, Research Problems in Discrete Geometry, Springer, New York, 2005.
[4]O. Cheong and M. Lee, The Hadwiger number of Jordan regions is unbounded, Discrete Comput. Geom., 37 (2007), 497‐501.
[5]B. Grünbaum, On a conjecture of Hadwiger, Pacific J. Math., 11 (1961), 215‐219.
[6]H. Hadwiger, Über Treffanzahlen be translationsgleichen Eikörpern, Arch. Math., 8 (1957), 212‐213.
[7]A. Joós, On a convex body with odd Hadwiger number, Acta Math. Hungar., 119 (2008), 307‐321.
[8]Z. Lángi, On the Hadwiger numbers of centrally symmetric starlike disks, Beiträge Algebra Geom., 50 (2009), 249‐257.
[9]Z. Lángi, On the Hadwiger numbers of starlike disks, European J. Comb., 32 (2011), 1203‐1211.
[10]H. Minkowski, Dichteste gitterförmige Lagerung kongruenter Körper, Nachrichten Ges. Wiss. Göttingen, Math.-Phys. Klasse (1904), 311‐355.
[11]I. Talata, Exponential lower bound for the translative kissing numbers of d-dimensional convex bodies, Discrete Comput. Geom., 19 (1998), 447‐455.