Cím: Matematika és fizika totó megoldása
Füzet: 2016/január, 41 - 44. oldal  PDF  |  MathML 
Hivatkozás(ok):2016/január: Matematika és fizika totó

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

A telitalálatos szelvény:

X,X,X,2,1,2,2,X,2,X,X,X,1,X.

A legtöbb (11) találatot Williams Kada (Szeged, Radnóti M. Kís. Gimn., 11. évf.) érte el.
Az alábbiakban rövid útmutatást adunk a feladatok megoldásához.
 

1. Legyen a kocka egy lapja ABCD, az ennek csúcsaiból kiinduló harmadik élek AE, BF, CG, DH és a kiszemelt csúcs A. A szimmetria miatt elég az AB és az AC élekkel bezárt szögeket vizsgálni.

 
 

Az AB éllel az AC és az AF él 45-os, míg az AD, AE és az AH él 90-os szöget zár be. Végül az AB és az AG él által bezárt szög megegyezik az 1 és 2 befogójú derékszögű háromszög nagyobbik szögével.
Az AC él az AB és az AD éllel 45-os, az AE éllel 90-os szöget zár be. Mivel a CAF és a CAH háromszög is szabályos, így az AF és az AH éllel bezárt szög egyaránt 60. Végül az AC és az AG élek által bezárt szög megegyezik az 1 és 2 befogójú derékszögű háromszög kisebbik szögével.
Tehát 5 különböző nagyságú szöget kapunk.
 
2. Mivel
a=1fényévév2=cévév2=3108ms365243600s=9,5ms2g,
egy m tömegű űrhajós majdnem pontosan a földi mg súlyával megegyező nagyságú ,,tehetetlenségi erőt'' érez.
 
3. Készítsünk táblázatot.
 

Hány  MitőlMeddigHányA felhasznált jegyek számajegyűekdbebben a csoportbaneddig összesen1  112   132   1313  13  2  142   192   16  12  15  3  102   312   226681
 

A 100-as sorszámú számjegy a 4 jegyűekkel betöltött 100-81=19-edik helyen áll. Mivel 19=44+3, így a kérdéses számjegy a (32+4)2=1296 harmadik jegye, vagyis a 9-es.
 
4. Ha a z tengely függőlegesen felfelé mutat és a kezdősebesség nagysága v0=2gh, akkor a parabolák csúcspontjainak mértani helyét az x2+y2+(2z-h)2=h2 egyenlet írja le. Ez egy lencseszferoidot határoz meg, melynek féltengelyei h, h12h.
 
5. Az AEF háromszög ME magasságvonala merőleges AF-re, tehát párhuzamos CD-vel. Ugyanígy MFCB, tehát az MECF négyszög paralelogramma (az ábra két változatában BAD hegyesszög, illetve tompaszög).

 
 

Jelöljük az MECF és az ABCD paralelogramma középpontját K-val, illetve O-val. KO az ACM háromszög AM-mel párhuzamos középvonala, tehát AM=2KO.
E és F rajta vannak az AC Thalész-körén, így OE=OF=AC/2, és mivel K az EF-et is felezi, azért KO az OEF egyenlő szárú háromszög magassága. Ebből
AM2=4KO2=4(OE2-KE2)=AC2-EF2.

 
6. Ha a sötét mezők feletti kockák jó szigetelők (ϱ1), akkor az egész tábla is szigetelőként viselkedik (ϱ0), mert a véges vezetőképességű kockák csak élek (nulla nagyságú ,,felületek'') mentén érintkeznek; az (X) válasz tehát nem lehet jó. Azt is könnyen beláthatjuk, hogy ha a ,,sötét'' kockák jó vezetők (ϱ10), akkor az egész tábla is jó vezetőként viselkedik, vagyis ϱ00). Érvelésünk: a fémlapokra adott feszültséget kapcsolva a jól vezető kockák egymással érintkező éleinek közelében véges potenciálkülönbség, tehát nagy elektromos térerősség alakul ki, emiatt a véges ϱ2 fajlagos ellenállású kockák éleinek közelében nagyon nagy áram folyik. Ezek szerint az (1)-es válasz is hibás, tehát a (2)-es válasznak kell helyesnek lennie. Valóban, megmutatható (ha nem is túl egyszerűen), hogy az általános esetben mindig teljesül: ϱ0=ϱ1ϱ2.
 
7. A második egyenletből x=5y-11. Mivel x feltételünk szerint negatív, az egyenlőség csak úgy teljesülhet, ha y<115. Az y-ra vonatkozó kikötésből y=2 vagy y=1 adódik, s ezért x=-1 vagy x=-6.
Az első egyenletből az x=-1, y=2 esetben m=4-et kapunk, míg a másik esetben a kapott m érték nem egész szám.
 
8. Bebizonyítható, hogy (lineáris) optikai eszközökkel a felmelegített test hőmérséklete nem lehet magasabb, mint a Nap felszíni hőmérséklete. Ellenkező esetben (leegyszerűsített érveléssel) nem a Nap melegítené a testet, hanem a test a Napot. Ha viszont a Napból érkező energiát pl. akkumulátorokban elraktározzuk, majd azzal hevítünk fel egy testet, az elérhető hőmérsékletnek nincs elvi felső korlátja. Jól mutatja ezt a Nagy Hadronütköztető, amelyben elektromos energia felhasználásával nehéz atommagokat gyorsítanak fel a fénysebességhez közeli sebességekre, majd a magok összeütközése után rövid időre igen magas hőmérsékletű anyagot állítanak elő.
 
9. Egy kis kockának legfeljebb három lapja lehet piros, ezek a sarokkockák. Mivel ezek a legjobban festett kockák, nincs náluk jobban festett szomszédjuk, ez a 8 kocka a b) szempont szerint ugyanabba az osztályba tartozik.
A 0, 1 és 2 piros lappal rendelkező kockák között n5 esetén találhatunk olyat, amelynek összes szomszédján vele megegyező számú piros lap van, és olyat is, amelynek van jobban festett szomszédja.
A nem üres osztályok száma tehát 1+32=7.
 
10. Nem az elektromos potenciál nagyságát, hanem annak egységnyi hosszra eső változási ütemét (vagyis az elektromos térerősséget) érzékelik az űrhajósok. A földi potenciál értékét nem ,,viszi magával'' az űrhajó, hiszen a potenciál nem megmaradó mennyiség, hanem az utazás során fokozatosan változik, növekszik. A helyzet mechanikai megfelelője: egy felhőkarcoló legfelső emeletének megközelítése sem veszélyes amiatt, hogy ott sokkal nagyobb a helyzeti energiánk, mint a földszinten.
 
11. Az összes esetek száma 6n. A kedvező esetek száma n5n-1.
A keresett valószínűség n függvényében:
P(n)=n5n-16n=n6(56)n-1.
Látszik, hogy ez n=5 és n=6 esetén megegyezik, tehát az (X) válasz a jó.
Be is bizonyítjuk, hogy ekkor van a maximum. Tekintsük P(n+1) és P(n) hányadosát:
q(n)=P(n+1)P(n)=n+1n56=5n+55n+n.
Látjuk, hogy q(5)=1, vagyis a P(5) és P(6) valószínűségek egyenlők. Továbbá ha n<5, akkor q(n)>1, azaz P(n)<P(n+1), végül ha n>5, akkor q(n)<1, tehát P(n+1)<P(n).
 
12. A hőtan második főtétele szerint nem létezik olyan hőerőgép, aminek a hatásfoka meghaladná a Carnot-körfolyamat ΔT/T1 hatásfokát. Mivel ez utóbbi ΔT0 határesetben nullához tart, az (1)-es és (2)-es válasz nem lehet helyes.
 
Megjegyzés. Érdekes, hogy az a naiv érvelés, miszerint egy adott hőtágulási együtthatójú és hőkapacitású testre W is és Q1 is egyenesen arányos ΔT-vel (tehát η független a hőmérsékletkülönbségtől) hibás, mert sérti a második főtételt. Ez a hibás megoldás az I. Nemzetközi Fizikai Diákolimpián (1967, Varsó), majd később több példatárban is felbukkant, és csak 2015-ben mutatott rá két olasz fizikus, Giacomo De Palma és Mattia C. Sormani annak tarthatatlanságára.
 
13. Egy jó ábrát készítve ,,látszik'', hogy az (1) lehet a helyes válasz.

 
 

Jelöljük a CF és a DG egyenesek metszéspontját K-val, a trapéz átlóinak metszéspontját M-mel, továbbá legyen AB=p és DC=q, ahol p>q.
A KGF és CBF háromszögek hasonlók egymáshoz, úgyszintén a HGA, CBA háromszögek is. Ezek alapján
HG:KG=(AGABCB):(FGFBCB)=AGFG:ABFB.
Mivel AGDAFE, AMEACD és ABMCDM, azért
AFFG=AEED=AMMC=ABDC=pq.
AG=AF+FG=p-q, ezért ebből
AF=pp+qAGésFG=qp+qAG,vagyisAGFG=p+qq.
Másrészt
FB=FG+GB=qp+q(p-q)+q=2pqp+q,amibőlABFB=p+q2q.

Tehát HG:KG=AGFG:ABFB=2.
 
13+1. A nulla nyugalmi tömegű neutrínók (sokáig ilyennek vélték ezeket a részecskéket) csak egyféle ,,csavarodási iránnyal'' rendelkeznek, vagy ,,jobbkezes'', vagy ,,balkezes'' állapotúak. A véges nyugalmi tömegű, feles spinű részecskék (ilyen például az elektron is) kétféle spinállapotban fordulhatnak elő (ezt fogalmazza meg a Pauli-elv). A legfrissebb (2015-ben fizikai Nobel-díjjal is elismert) mérési eredmények szerint a háromféle neutrínó közül legalább kettőnek nem nulla a nyugalmi tömege, tehát az összes lehetséges spinállapot 2+2+1=5, de esetleg akár 6 is lehet.