Cím: Versenyfelhívás a 2017-es Ifjú Fizikusok Nemzetközi Versenyének (YPPT) magyarországi fordulójára
Szerző(k):  Hömöstrei Mihály 
Füzet: 2016/szeptember, 368 - 369. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Egyéb írások, Egyéb (KöMaL pontverseny is)

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Szeretettel várjuk minden ‐ a fizika iránt érdeklődő, angolból is ügyes ‐ középiskolás diák jelentkezését egy izgalmas és modern kihívásokat nyújtó versenyre. A Fizika Világbajnokságnak is nevezett IYPT közel 30 ország csapatának nyújt lehetőséget, hogy összemérjék tudásukat, rátermettségüket és kommunikációs készségüket 17 előre megadott, ún. nyílt végű fizikai problémán keresztül.
Az IYPT a XXI. század kihívásainak megfelelő készségeket vár el az indulóktól: nemcsak a fizikában kell jártasnak lenni, hanem az eredményeket prezentálni és megvédeni is tudni kell! A résztvevő diákok a versenyt megelőzően elvégzett fizikai méréseiket és kutatásaikat egy ‐ angol nyelven előadott ‐ tudományos prezentáció formájában mutatják be két rivális csapatnak. A másik két csapat közül az egyik megvizsgálja az előadás fizikai tartalmát egy kulturált vita formájában, a másik pedig komplex értékelést ad az elhangzottakról. A három csapat teljesítményét fizikusokból és fizikatanárokból álló nemzetközi zsűri bírálja el.
Az IYPT verseny magyarországi első fordulójára (HYPT) a hypt.elte.hu oldalon való regisztráció határideje: 2016. október 24. éjfél.
A jelentkező diákoknak egy kiválasztott problémáról 2016. november 21-ig kell elküldeni egy magyar nyelvű dolgozatot. Ezen dolgozatok alapján a legjobb beküldők az ELTE TTK-n december közepén megrendezésre kerülő szóbeli fordulón vehetnek részt. Az induló diákoknak itt az általuk kidolgozott feladat angol nyelvű bemutatásában kell összevetniük tudásukat.
A verseny és a felkészülés minél jobb bemutatása céljából nyílt napot tartunk az ELTE Anyagfizikai Tanszékén 2016. október 15-én, ahol találkozni lehet korábbi évek versenyzőivel és a felkészítő tanárokkal is. A nyílt napra a hypt.elte.hu oldalon lehet jelentkezni október 13-ig.
A decemberben kiválasztott 10 diák az ELTE TTK Anyagfizikai Tanszékén végezheti a további felkészüléshez szükséges kutatásait. A felkészülés során nyújtott teljesítmény alapján 5 diák indulhat az osztrák AYPT versenyen, az 5 legjobb diák pedig bekerül a Szingapúrban megrendezésre kerülő 30. IYPT magyar csapatába.

 
 

 
Jelentkezés, a feladatok szövege és további információk a hypt.elte.hu weboldalon, illetve az email.hypt@gmail.com email címen.
 
Néhány példa a 2017-re kitűzött IYPT feladatok közül1

3. Egylencsés távcső. Távcsövet akár egyetlen lencsével is készíthetünk, ha az okulárlencse helyett egy kis lyukat használunk. Hogyan befolyásolják a lencse és a lyuk tulajdonságai a létrejött képet (pl. a nagyítást, az élességet és a fényességet)?
4. Mágneses dombok. Inhomogén mágneses mezőbe helyezett kis mennyiségű ferrofluidban kis dombocskákra emlékeztető alakzatok jönnek létre. Vizsgáljuk meg, hogyan függnek a létrejövő alakzatok tulajdonságai a lényeges paraméterektől!
10. ,,Üveghúzás''. Tegyünk vékony rétegnyi vizet két üveglap közé, majd próbáljuk meg széthúzni őket. Vizsgáljuk meg azokat a paramétereket, amelyek a szükséges erő nagyságát befolyásolják!
15. Főtt tojás. Dolgozzunk ki és vizsgáljunk meg olyan módszereket, amelyekkel a tojás feltörése nélkül meg lehet állapítani egy tyúktojás ,,főttségi fokát''! Vizsgáljuk meg a módszerek érzékenységét!
1A további feladatok megtalálhatók az iypt.org vagy a hypt.elte.hu oldalon.