Cím: Hengerlencsék képalkotása és a Fermat-elv
Szerző(k):  Gnädig Péter 
Füzet: 2016/május, 296 - 304. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Szakmai cikkek, Egyéb lencsék

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

A 2016. évi Nemzetközi Fizikai Diákolimpiára készülő diákok budapesti válogatóversenyének egyik érdekes optika feladata1 így szólt:

 

Van két egyforma, vékony hengerlencsénk (egyik oldaluk sík, a másik egy R sugarú hengerpalást egy darabja, a törésmutatója n (1. ábra). A lencséket egy optikai padon helyezzük el úgy, hogy egymásra merőleges legyen a tengelyük. A leképező rendszer egyik oldalán van egy megvilágított családi fotó, attól L távolságra pedig egy ernyő, amin éppen éles képet látunk.


 

1. ábra
 

a) Hova kell ehhez elhelyezni a lencséket az optikai padon?
b) Hogyan néz ki a kép?
c) Mi történik, ha felcseréljük a két lencsét?
 
Egy rávezető feladat és a probléma intuitív megoldása

Oldjunk meg először egy ‐ sokak által jól ismert ‐ könnyebb feladatot!
Helyezzünk el egy n törésmutatójú üvegből készült, R sugarú gömbfelület egy darabjával és egy síkfelülettel határolt (f=R/(n-1) fókusztávolságú) vékony lencsét a családi fénykép és az attól L távolságban lévő ernyő közé! Hová tegyük ezt a sík-domború lencsét, ha az ernyőn éles képet szeretnénk kapni?
A leképezési törvény szerint
1t+1L-t=1f,
ahonnan a lencse és a fénykép (a tárgy) közötti távolságra
t2-Lt+Lf=0
másodfokú egyenlet adódik, amelynek a megoldásai:
t1,2=L±L(L-4f)2.
Látható, hogy a feladatnak csak akkor van valós megoldása, ha L4f, és ha L határozottan nagyobb, mint 4f, akkor két, egymástól
H=t1-t2=L(L-4f)
távolságban található megoldásunk is lesz.
Visszatérve az eredeti (a két hengerlencsés) problémához, azt sejthetjük, hogy a két lencse ,,egymástól függetlenül'' töri meg a fénysugarakat. A bal oldali hengerlencse vízszintes síkban úgy működik, mint egy gömbi lencse, függőlegesen pedig mint egy plánparalel lemez, a jobb oldali viszont éppen fordítva. Akkor lesz éles a kép, ha mindkét lencse (amelyek sem vízszintes, sem függőleges irányban nem ,,zavarják'' egymást) olyan helyen található, ahonnan éppen az ernyőre képezi le a tárgyat. Mivel (L>4f esetén) két ilyen hely van, ezért ez a ‐ váltott szereposztású ‐ leképezés megfelelően elhelyezett hengerlencsékkel ténylegesen megvalósítható. (A két vékony hengerlencsét keresztben, szorosan egymásra illesztve is elhelyezhetjük a két nevezetes hely bármelyikénél, és akkor ezek ott egyetlen ,,rendes'', gömbi lencseként viselkednek, jóllehet a képalkotásnál jelentős lencsehibák lépnek fel.)
A kép torzított lesz, mert a fényképhez közelebbi hengerlencse (vízszintes irányban) nagyít, a másik pedig (függőleges irányban) kicsinyít. Ha felcseréljük a hengerlencséket, szintén éles képet kapunk, de másképp torzul el a kép: felcserélődik a nyújtás és az összenyomás iránya.
Ez a (két hengerlencsés) feladat nem szokványos geometriájú, hiszen a leképezés csak két, egymásra merőleges síkban emlékeztet a szokásos sík-domború lencsékre. Ezekből az oldal- és felülnézeti vetületekből ,,raktuk össze'' ‐ intuitív módon ‐ a ferdén haladó sugarakhoz tartozó általános esetet. Megnyugtató lenne, ha a kapott ‐ egyébként helyes ‐ eredményt más, független gondolatmenettel is meg tudnánk erősíteni.
 
A Fermat-elv és a képalkotás

A Fermat-elv2 szerint a fénysugarak olyan útvonalon jutnak el a tárgy valamely pontjából a kép megfelelő pontjába, amelyekre az ún. optikai úthossz (a törésmutatóval szorzott tényleges úthosszdarabok összege) a hozzá közeli útvonalakhoz képest minimális. Később ‐ hullámoptikai megfontolások, a Huygens‐Fresnel-elv3 alapján ‐ finomították az állítást. Kiderült, hogy nem a minimum az igazán lényeges feltétel (és az gyakran nem is teljesül), hanem az, hogy az egymáshoz közeli pályákon haladó fény terjedési ideje (ez a mennyiség az optikai úthosszal arányos) ,,első közelítésben'' ugyanakkora legyen, vagyis ez az idő a pályák eltérésére jellemző kis mennyiségnek csak 1-nél magasabb hatványa szerint változzék meg. (Az ilyen, első közelítésben változatlan kifejezéseket stacionáriusnak nevezik. A lokális minimum helyénél a ,,simán változó'' (differenciálható) függvény stacionárius, de ez fordítva nem igaz.)
A Huygens‐Fresnel-elv szerint a stacionárius pálya közelében lévő, de attól különböző pályákat is ,,kipróbáló'' fényhullámok jó közelítéssel azonos idő alatt, tehát azonos fázisban érkeznek meg a ,,célba'', emiatt interferenciával felerősítik egymást.
A képalkotáshoz a fentieknél több is szükséges: ha nem csak egyetlen egy, hanem sok-sok különböző (önmagában mind stacionárius) úton is eljuthat a fény a tárgy pontjaiból a kép pontjaiba, akkor ott intenzitásmaximumot, tehát fényes pontot észlelünk. Ha az egymástól nem túl messzi, de a fény hullámhosszánál lényegesen nagyobb távolságra haladó fénysugarak mindegyikének optikai úthossza stacionárius, akkor ezek egymással is megegyező értékűek kell hogy legyenek.
Ez az optikai törvény (amely egységes leírását adja a fény visszaverődésének és törésének) elvi érdekessége és ,,szépsége'' mellett konkrét számolásokra is alkalmas és célravezető lehet, még olyan bonyolultnak látszó esetekben is, mint a hengerlencsék képalkotása.
 
Közelítő számítások

A számolás során fel fogjuk használni a következő közelítő képleteket:
 

I. Ha εa, akkor
a2+ε2a+ε22a.(*)
A közelítés ε2 pontosságú, vagyis akkor ,,válik'' egyenlőséggé, ha ε kettőnél nagyobb kitevőjű hatványait elhanyagolhatóan kicsinek tekinthetjük.
Az állítás belátásához emeljük négyzetre a jobb oldalon álló kifejezést:
(a+ε22a)2=a2+2aε22a+ε44a2a2+ε2.

 

II. Tekintsünk egy R sugarú gömböt és egy síkot, amely az A pontban érinti a gömböt, valamint a gömb egy olyan P pontját, amely az A ponthoz tartozó AO sugártól rR távolságra van (2. ábra).


 

2. ábra
 

Ekkor a P pont és az érintősík távolsága:
BP=R-R2-r2r22R,(**)
amit a (*) összefüggés alkalmazásával, vagy az alábbi algebrai átalakítás segítségével láthatunk be:
R-R2-r2=(R-R2-r2)(R+R2-r2)R+R2-r2=r2R+R2-r2r22R.

 
Gyűjtőlencse képalkotása

A Fermat-elv alkalmazására először tekintsünk egy egyszerűbb esetet, az R1 és R2 görbületi sugarú gömbfelületekkel határolt, d vastagságú (gömbi) gyűjtőlencse képalkotását. Helyezzünk el egy T nagyságú tárgyat a lencsétől t távolságra, és vizsgáljuk meg, hogy milyen feltételek mellett kapunk leképezést a lencsétől k, az optikai tengelytől K távolságban (3. ábra). Feltételezzük, hogy d, r, T és K mindegyike sokkal kisebbek, mint t, k, R1 és R2, vagyis a lencse ,,vékony'', és a képalkotásban csak az optikai tengelyhez közel haladó fénysugarak vesznek részt.


 

3. ábra
 

 
Megjegyzés. Jól ismert, hogy a gyüjtőlencse által létrehozott valódi kép ‐ az ábrán jelölt helyzettel ellentétben ‐ fordított állású. Várjuk, hogy ez K<0 formában ,,kijöjjön'' a Fermat-elvre alapozott számításból.

 

A 3. ábrán látható fénysugárra az optikai úthossz a (**) közelítés alkalmazásával
s=t2+(T-r)2+r22R1+n(d-r22R1-r22R2)+r22R2+k2+(K-r)2,
ami (*) felhasználásával így írható:
s(t+T22t+k+K22k+nd)-(Tt+Kk)r+[1t+1k-(n-1)(1R1+1R2)]r22.
Ez a kifejezés (az adott közelítésben) akkor lesz r-től független állandó, vagyis stacionárius, ha r és r2 együtthatója külön-külön nulla, vagyis fennáll
KT=-kt,(1)
illetve
1t+1k=(n-1)(1R1+1R2).(2)
Megkaptuk tehát, hogy a kép fordított állású, és a nagyítás
N=|K|T=kt.
Azt is látjuk, hogy ha a (2) jobb oldalán szereplő (csak a lencse adataitól függő) kifejezést a szokásos módon 1/f-fel jelöljük, teljesül az ismert lencsetörvény:
1t+1k=1f.
(,,Melléktermékként'' az is kiderült, hogy mi a kapcsolat a lencse anyagának törésmutatója, a görbületi sugarak és az f fókusztávolság között.)
 
Két hengerlencse képalkotása

Térjünk most rá az eredeti probléma, a két ‐ egymásra merőlegesen elhelyezett ‐ hengerlencse képalkotására. Mivel most a leképező rendszer nem forgásszimmetrikus, nem elegendő a tárgy- és képpontoknak az optikai tengelytől mért T és K távolságát megadnunk, hanem egy-egy kétdimenziós vektorral (vagyis 4 adattal) kell jellemezzük azokat (4. ábra).


 

4. ábra
 

Vizsgáljuk meg, hogy a tárgytól és az ernyőtől mekkora t, illetve k távolságra kell elhelyeznünk a hengerlencséket, hogy a (Tx,Ty) tárgyvektorról (a családi fénykép egyik pontjáról) a (Kx,Ky) képvektor helyén keletkezzen éles kép.
Ha a lencsék vastagsága d, és a fény az (x,y), illetve az (X,Y) koordinátájú pontokban éri el az egyik, illetve másik hengerlencsét, akkor az optikai úthossz így írható fel:
s=t2+(Tx-x)2+(Ty-y)2+n(d-x22R)+x22R+(4)+H2+(x-X)2+(y-Y)2+n(d-Y22R)+Y22R++k2+(X-Kx)2+(Y-Ky)2.
(A lencsék vékonysága miatt az üvegben haladó fény útját az optikai tengellyel párhuzamosnak tekintettük, az ettől való eltérés ugyanis a figyelembe vett pontosság mellett elhanyagolható.) A (4) kifejezés a (*) közelítés felhasználásával ilyen alakba írható:
s(x,y,X,Y)=(t+k+H+2dn)+(Tx-x)22t+(Ty-y)22t+(1-n)x22R+(5)+(x-X)22H+(y-Y)22H+(1-n)Y22R+(Kx-X)22k+(Ky-Y)22k.



A Fermat-elv (annak Huygens-Fresnel-féle általánosítása) szerint az optikai úthossz bármelyik változója, tehát például y szerint is stacionáriusnak kell lennie. Mivel y csak két tagban, és azokban is legfeljebb második hatványon fordul elő, teljes négyzetté alakítással (vagy deriválással) könnyen megkaphatjuk a stacionárius pont (ami itt most éppen minimum) helyét:
f(y)(Ty-y)22t+(y-Y)22H=12(1t+1H)(y-y0)2+fmin,(6)
ahol a minimum helye:
y0=Ht+HTy+tt+HY,
értéke pedig
fmin=(Y-Ty)22(t+H).(7)
A minimum helyénél teljesül, hogy
Ty-y0t=y0-YH.

 
Megjegyzés. Az itt kiszámított minimumhelynek egyszerű, szemléletes jelentése van: a fénysugár ,,vízszintes nézete'' törésmentesen halad át a függőlegesen álló hengerlencsén, éppen úgy, mint egy elhanyagolható vastagságú plánparalel lemezen (5. ábra). Ezen út mentén az optikai úthossz (ami most a tényleges úthosszal egyezik meg) adott A és B pontok mellett azon P pontnál minimális, amely az AB egyenesre illeszkedik. A minimum értéke a (*) közelítést alkalmazva:
AP+PB=ABt+H+(Y-Ty)22(t+H).




 

5. ábra
 

Hasonló módon kapjuk az X-et tartalmazó tagok minimumát:
g(X)(x-X)22H+(Kx-X)22kgmin=(x-Kx)22(k+H),(8)
és a szélsőértéknek megfelelő
X0=HH+kKx+kH+kx
esetben a fénysugár ,,függőleges nézete'' törésmentesen halad át a vízszintesen elhelyezkedő (jobb oldali) hengerlencsén.
Írjuk be az optikai úthossz (5) kifejezésébe a (7) és (8) összefüggéseknek megfelelő minimális értékeket. Ekkor az optikai úthossz már csak 2 változótól, x-től és Y-tól fog függeni, jóllehet még számos ‐ rögzítettnek gondolt ‐ kifejezést (,,paramétert'') is tartalmaz:
s(x,Y)=s(x,y0,X0,Y)=s0+(Tx-x)22t+(1-n)x22R+(9)+(Y-Ty)22(t+H)+(1-n)Y22R+(Ky-Y)22k+(Kx-x)22(H+k).
Az optikai úthossz stacionaritásának feltétele szerint a fenti kifejezés ‐ az alkalmazott közelítések mellett ‐ sem x-től, sem Y-tól nem szabad függenie. Ez a követelmény egy sor megszorítást ad a paraméterek között.
Az x-ben és Y-ban lineáris tag együtthatójának eltűnéséből
Txt+KxH+k=0,illetveTyt+H+Kyk=0,
vagyis a vízszintes és függőleges irányú nagyítások:
Nx=|KxTx|=H+kt,(10)
illetve
Ny=|KyTy|=kH+t.(11)
A kép lényegében fordított állású, jóllehet (NxNy miatt) a (Tx,Ty) és a (Kx,Ky) vektor nem pontosan ellentétes irányú.
A négyzetes tagok együtthatói is nullák (hiszen a különböző fénysugarak optikai úthossza stacionáris, tehát azok egymással is megegyezőek):
1t+1H+k=1f(12)
és
1t+H+1k=1f,(13)
ahol f=R/(n-1). A (12) és (13) egyenletekből t+k+H=L felhasználásával
H=L(L-4f)ést=k=L-H2
következik. Ezt (10) és (11)-be helyettesítve megkapjuk a különböző irányú nagyításokat:
Nx=1+Ht1,Ny=1Nx1.

Ha a két hengerlencsét felcseréljük, éppen olyan elrendezést kapunk, mintha az optikai tengely körül 90-kal elforgattuk volna a lencséket. Ekkor (változatlan t és k mellett) ismét éles képet kapunk az ernyőn, de a nagyítások felcserélődnek: a leképező rendszer x irányban (vízszintesen) fog kicsinyíteni, y irányban (függőlegesen) pedig nagyítani.
Az eredmény ‐ mind a lencsék elhelyezkedése, mind pedig a nagyítások tekintetében ‐ megegyezik az intuitív megoldásban kapottakkal.
 
Megjegyzés. Az Olvasóban felmerülhet a kérdés, vajon nem jártunk-e el következetlenül, amikor az optikai úthossz (5) képletét, annak stacionaritását vizsgáltuk. Kiválasztottunk s(x,y,X,Y) négy változója közül kettőt (y-t és X-et), és ezen változók szerint minimumot kerestünk, majd a minimum értékeket visszahelyettesítettük s-be. Az így kapott (a maradék két változótól függő, a (9) összefüggéssel megadott) s(x,Y)-tól megköveteltük, hogy ‐ másodrendig bezárólag ‐ egyik változójától se függjön, vagyis x, x2, Y és Y2 együtthatója mind nulla legyen. Miért nem voltunk ilyen ,,szigorúak'' az (5) kifejezéssel, miért nem mondtuk, hogy a képalkotáshoz (5) minden változójától független legyen?
Ha (5)-ben (vagy az ezzel egyenértékű (6) kifejezésben) megkövetelnénk, hogy y2 együtthatója nulla legyen, akkor a teljesíthetetlen
1t+1H=0
feltételhez jutnánk. Ez azt mutatja, hogy y (a többi változó és paraméter adott értéke mellett) nem lehet akármekkora, vagyis a képalkotásban nem minden y-nak megfelelő fénysugár vesz részt. Ott, ahol y=y0, a (6) kifejezés (y kicsiny változásaira nézve) stacionárius, de az egész f(y) ‐ másodrendig bezáróan ‐ nem állandó. Fizikailag ez annak felel meg, hogy a fény (adott Ty és Y mellett) csak olyan pályán haladhat, amelynek y-z síkra eső vetülete megtörés nélküli egyenes, ahogy azt az 5. ábra mutatja. Ugyanez a helyzet az X változóval is a (8) kifejezésben, ott is csak a minimumot követelhetjük meg, nem pedig a g(X) függvény állandóságát.
Más a helyzet a maradék 2 változóval, x-szel és Y-nal. Ha a paramétereket megfelelően választjuk, akkor elérhetjük, hogy a (9)-ben szereplő kifejezés sem x-től, sem Y-tól ne függjön, vagyis a képalkotásban minden (az optikai tengelyhez közeli) fénysugár részt vegyen. Természetesen a kiszemelt változók kiválasztása önkényes: megtehettük volna azt is, hogy x-ben és Y-ban követelünk meg szélsőértéket, majd ezeket visszahelyettesítve s-be a maradék két változó, vagyis y és X első és második hatványának eltűnését írjuk elő.

1Werner Miklós Antal (BME Fizikai Intézet) feladata.

2Pierre de Fermat (1601‐1665) francia jogász, korának műkedvelő matematikusa.

3Christiaan Huygens (1629‐1695) holland matematikus, fizikus és csillagász; Augustin-Jean Fresnel (1788‐1827) francia fizikus, legfontosabb eredményeit az optika területén érte el.