Cím: Körök és multiplikatív Sidon-sorozatok
Szerző(k):  Pach Péter Pál 
Füzet: 2014/december, 514 - 519. oldal  PDF  |  MathML 

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Ebben a cikkben egy számelméleti kérdést, az ún. multiplikatív Sidon-sorozatok maximális elemszámát fogjuk vizsgálni. A matematikában sokszor előfordul, hogy valamely terület eredményeit egy attól látszólag távol álló területen is felhasználják. A multiplikatív Sidon-sorozatokkal kapcsolatos problémák is ilyenek, ugyanis ezek vizsgálatában bizonyos gráfelméleti eredmények is jelentős szerepet kapnak.
Egy pozitív egész számokból álló A halmazt akkor hívunk multiplikatív Sidon-sorozatnak (továbbiakban röviden: Sidon-sorozatnak), ha az

ab=cd(1)
egyenletnek csak triviális megoldása van A-ban, vagyis a,b,c,dA esetén csak akkor teljesülhet az (1) egyenlet, ha {a,b}={c,d}. Azt szeretnénk meghatározni, hogy az első n pozitív egész szám közül legfeljebb hányat lehet úgy kiválasztani, hogy azok Sidon-sorozatot alkossanak. Ezt a maximális elemszámot jelölje F(n). Könnyű észrevenni, hogy a prímek Sidon-sorozatot alkotnak, ugyanis, ha a, b, c, d (pozitív) prímszámok, és ab=cd, akkor a számelmélet alaptétele miatt valóban {a,b}={c,d}. A prímek számát n-ig π(n)-nel jelöljük, és a prímszámtétel szerint π(n)nlnn 1. Tehát F(n)π(n) minden n-re teljesül. A kérdés az, hogy lehet-e ennél több számot is kiválasztani, és ha igen, akkor mennyivel.
A következő ötlet segítségével adhatunk felső becslést a Sidon-sorozatok elemszámára: az A={a1,a2,...,ak}{1,2,...,n} halmaz minden ai elemét írjuk fel ,,ügyesen'' két pozitív egész szám szorzataként: ai=uivi. Ezután tekintsük azt a G gráfot, amelynek csúcsai 1,2,...,n, és minden 1ik-ra kössük össze az ui és vi csúcsokat; ily módon egy k élű gráfot kapunk. Megmutatjuk, hogy ha A Sidon-sorozat, akkor G-ben nem lehet 4 hosszúságú kör. Ha ugyanis x1x2x3x4 egy 4 hosszú kör lenne G-ben, akkor mivel (x1,x2), (x2,x3), (x3,x4), (x4,x1) élek G-ben, ezért az x1x2, x2x3, x3x4, x4x1 szorzatok különböző elemei lennének A-nak. (Azért különbözők, mert minden A-beli számhoz csak egyetlen G-beli élet húztunk be.) Ekkor azonban a=x1x2, b=x3x4, c=x2x3, d=x4x1 nemtriviális megoldása lenne az (1) egyenletnek. Vagyis a kapott G gráfra mindenképpen teljesül, hogy nem tartalmaz 4 hosszúságú kört. Persze G-nek ettől még lehet sok éle, például, ha minden ai számot ai=1ai alakban írunk fel, azaz például ui=1, vi=ai (minden 1ik esetén), akkor egy csillagot kapunk: minden csúcs az 1-gyel van összekötve (1A esetén van egy hurokél is), ami nem tartalmaz 4 hosszú kört, viszont egy ilyen csillagnak n éle is lehet (az 1-hez tartozó hurokéllel együtt), és így csak a magától értetődő F(n)n becslést kapnánk. A cél tehát az, hogy a számokat oly módon írjuk fel szorzat alakban, hogy annak segítségével jó becslést kapjunk. Az ehhez szükséges ötlet Erdőstől származik, és a következő állításra épül:
 
1. állítás. Minden an pozitív egész szám felírható uv alakban, ahol vun2/3, vagy u>n2/3 prímszám.
 
Ez az állítás könnyen igazolható, a logaritmusokra áttérve levezethető a KöMaL 2012. májusi számában kitűzött B. 4455. számú feladatának állításából, ami a következő volt: Véges sok pozitív szám közül egyik sem nagyobb a többi összegénél. Igazoljuk, hogy két részre oszthatjuk őket úgy, hogy bármelyik részben a számok összege legfeljebb kétszer akkora, mint a másikban. Az állításból az derül ki, hogy minden számot fel tudunk írni két ,,nem túl nagy'' ‐ precízebben n2/3-nál nem nagyobb ‐ szám szorzataként, kivéve, ha van egy ,,túl nagy'' ‐ precízebben: n2/3-nál nagyobb ‐ prímosztója, amikor is ez nyilvánvalóan nem lehetséges, hiszen a szorzat két tényezője közül az egyiknek tartalmaznia kell ezt a már önmagában is n2/3-nál nagyobb prímtényezőt.
Az ,,ügyes'' szorzattá alakítás mellett szükségünk lesz 4 hosszú kört nem tartalmazó gráfok élszámára vonatkozó becslésekre, most az előkészületeket folytatva ilyen típusú állításokat fogunk kimondani és bizonyítani.
 
2. állítás. Ha a G egyszerű gráfnak n csúcsa van és nem tartalmaz 4 hosszú kört, akkor az éleinek száma legfeljebb n4(1+4n-3).
 
Bizonyítás. Számoljuk meg, hogy a gráfban hány ,,cseresznye'' van, vagyis hány olyan részgráfot tartalmaz, amelynek csúcsai a, b, c és a össze van kötve b-vel és c-vel is. (A háromszögeket mindhárom csúcsuknál számolni fogjuk cseresznyeként.) Egyrészt, ha b-t és c-t már kiválasztottuk, akkor a csak a két csúcs egy közös szomszédja lehet. Ilyenből legfeljebb egy lehet, hiszen ha a1 és a2 is közös szomszéd lenne, akkor ba1ca2 egy 4 hosszú kört alkotna. Vagyis minden pontpárhoz legfeljebb egy cseresznye tartozhat, és így a cseresznyék száma legfeljebb (n2). Másrészt, a csúcsok fokszámát d1,d2,...,dn-nel jelölve a cseresznyék száma pontosan (d12)+...+(dn2), hiszen ha először a cseresznye középső csúcsát választjuk ki, akkor ezután a szomszédjai közül kell még két különbözőt választanunk. A gráf élszámát k-val jelölve és a számtani és négyzetes közepek közötti összefüggést felhasználva:
(n2)(d12)+...+(dn2)=12(d12+...+dn2)-12(d1+...+dn)12(d1+...+dn)2n-12(d1+...+dn)=2k2n-k.
Tehát 2k2n-k(n2), amiből már következik az állítás, hiszen a 2k2n-k-(n2) (k-ban) másodfokú polinom nagyobbik gyöke éppen n4(1+4n-3).  
 
Olyan becslésekre is szükségünk lesz, amikor a 4 hosszú kört nem tartalmazó gráfról tudjuk, hogy páros, és ismerjük a két független csúcsosztályának elemszámát:
 
3. állítás. Ha a G páros egyszerű gráf két független csúcsosztályának mérete s, illetve t, és G nem tartalmaz 4 hosszú kört, akkor éleinek száma legfeljebb
t+t2+4t(s2-s)2.

 
Bizonyítás. Számoljuk meg, hogy hány olyan cseresznye van a gráfban, amelynek ,,középső'' csúcsa a t  csúcsot tartalmazó csúcsosztályba esik. A t csúcsot tartalmazó csúcsosztályban a fokszámok legyenek rendre d1,d2,...,dt, ekkor a kérdéses cseresznyék száma (d12)+...+(dt2). Ugyanakkor ez legfeljebb (s2) lehet, hiszen a másik csúcsosztály bármely két csúcsát kiválasztva azoknak legfeljebb egy közös szomszédja lehet, hiszen a gráf nem tartalmaz 4 hosszú kört. Az előző állítás bizonyításához hasonlóan a számtani és négyzetes közepek közötti összefüggésből (az élek számát most is k-val jelölve) a következő becslés adódik:
(s2)(d12)+...+(dt2)k22t-k2,
és így
k22t-k2(s2),
amiből már következik az állítás.  
 
A könnyebb felhasználás érdekében ennek a becslésnek megfogalmazzuk két következményét:
 
4. következmény. Ha a G páros egyszerű gráf két független csúcsosztályának mérete s, illetve t, melyekre st és G nem tartalmaz 4 hosszú kört, akkor éleinek száma legfeljebb
i) t+s2,
ii) 2ts, ha ts2.
 
Mindkét állítás egyszerűen levezethető az előző becslésből. Amikor t ,,lényegesen nagyobb'', mint s2, akkor i) ad erősebb becslést, amikor pedig t ,,lényegesen kisebb'', mint s2, akkor ii).
Most már készen állunk a következő tétel bizonyítására Sidon-sorozatok elemszámáról:
 
5. tétel. Ha A{1,2,...,n} multiplikatív Sidon-sorozat, akkor |A|π(n)+11n3/4.
 
Bizonyítás. Tegyük fel, hogy az A={a1,a2,...,ak}{1,2,...,n} halmazon belül az ab=cd egyenletnek nincsen páronként különböző számokból álló megoldása. Minden ai számot írjunk fel ai=uivi alakban az 1. állításnak megfelelően, azaz úgy, hogy ui-re és vi-re minden 1ik esetén a következő két lehetőség valamelyike teljesüljön:
i) viuin2/3,
ii) n2/3<ui prímszám.
Tekintsük azt a G gráfot, mely csúcshalmaza {1,2,...,n} és élei (ui,vi) (ahol 1ik). A-ban legfeljebb n darab négyzetszám lehet, így a gráfban legfeljebb n hurokél keletkezhet. Mivel n a becslés n2/3-os ,,hibatagjához'' képest elhanyagolható, ezért feltehetjük, hogy G-ben nincs hurokél. A G gráf éleit osszuk K+2 csoportba (K értékét később választjuk meg): először is, G0 legyen az a részgráf, amelyet a n-nél nem nagyobb csúcsok feszítenek, vagyis a G0-ban szereplő (ui,vi) élek mindkét végpontja legfeljebb n. Ezután, ha 1hK, akkor Gh legyen az a gráf, amelyben szereplő élek egyik végpontja az (n12+h-16K,n12+h6K] intervallumba esik. (Azokat a csúcsokat, amelyekből Gh-ban nem indul él, elhagyjuk a Gh gráfból.) Mivel G-ben csak olyan élek szerepelhetnek, ahol a két végpont szorzata legfeljebb n, ezért ekkor a másik végpont biztosan az [1,n12-h-16K) intervallumba esik. Ez azt is jelenti, hogy Gh egy olyan páros gráf, amelynek két független csúcsosztályának elemszáma felülről becsülhető n12+h6K-val, illetve n12-h-16K-val. Végül, a G gráfból törölve a G0,G1,...,GK gráfok éleit (és azokat a csúcsokat, melyekből így már nem indul él) csak olyan élek maradnak, amelyek egyik végpontja nagyobb, mint n2/3. Ez csak úgy lehetséges, ha a ii)-es feltétel teljesül rájuk, vagyis az n2/3-nál nagyobb végpont prímszám. A másik végpont pedig kisebb, mint n1/3, hiszen a két végpont szorzata legfeljebb n lehet. Vagyis a megmaradó élek egy olyan GK+1 páros gráfot alkotnak, amelynek két független csúcshalmaza az (n2/3,n]-be eső prímszámok, illetve az n1/3-nál nem nagyobb pozitív egészek halmaza.
Jelölje 0hK+1 esetén Gh éleinek számát kh, most felső becslést adunk a kh értékekre.
Ha A multiplikatív Sidon-sorozat, akkor G nem tartalmazhat 4 hosszúságú kört, így a Gh gráfok sem. A G0 gráf élszámát a 2. állítás segítségével a következő módon becsüljük:
k0n4(1+4n-3)n3/4.
Ha 1hK, akkor a Gh páros gráf élszámának becsléséhez a 4. következmény ii)-es becslését használjuk:
kh2n14+h12Kn12-h-16K=2n3/4n2-h12K.
Akkor fogjuk ezekből az egyenlőtlenségekből a legjobb becslést kapni, ha K-t K=112lnn-nek választjuk. Most az egyszerűség kedvéért számoljunk úgy, mintha K=112lnn teljesülne, nem nehéz meggondolni, hogy az ebből adódó hiba elhanyagolható. Mivel n112K=n1lnn=e, ezért kh2n3/4n2-h12K=2n3/4e2-h, és így
k1+k2+...+kK2en3/4(1+1e+1e2+...)=2e2e-1n3/49n3/4,
hiszen az 1,1e,1e2,... mértani sorozat első K tagjának összegét az összes tag összegével felülről becsültük.
Végül, a GK+1 páros gráf élszámának becsléséhez a 4. következmény i)-es becslését használjuk, hiszen most az egyik független csúcsosztály ,,sokkal nagyobb'', mint a másik. A nagyobb független csúcsosztályt az (n2/3,n]-be eső prímszámok alkotják, a számuk π(n)-π(n2/3), a kisebbiknek pedig csak n1/3 eleme van, így:
kK+1π(n)-π(n2/3)+n2/3.
A kapott becsléseket összeadva G élszámára éppen a bizonyítandó felső becslést kapjuk:
k0+...+kK+1n3/4+9n3/4+π(n)-π(n2/3)+n2/3π(n)+11n3/4.

 
A prímszámok kiválasztásával az eddig kapott legjobb alsó becslésünk π(n)F(n), azonban ezen szintén gráfelméleti eszközöket felhasználva még lehet javítani. Mutatunk egy konstrukciót olyan Sidon-sorozatra, amelynek elemszáma π(n)+n3/4(lnn)3/2. Tegyük fel, hogy H egy olyan egyszerű gráf a n-nél nem nagyobb prímszámokból álló csúcshalmazon, amely nem tartalmaz 4 hosszúságú kört. Az A halmaz elemei legyenek azok az uv szorzatok, amelyekre (u,v) éle H-nak, továbbá a n-nél nagyobb prímszámok. Most tegyük fel, hogy ab=cd teljesül valamely a,b,c,dA elemekre. Ekkor a, b, c, d mindegyike vagy n-nél nagyobb prímszám, vagy két n-nél nem nagyobb prímszám szorzata. Ha például a prím, akkor acd miatt a=c vagy a=d és így {a,b}={c,d} teljesül, vagyis az egyenlet egy A-beli nemtriviális megoldásában nem szerepelhet prímszám. Ha a kanonikus alakja a=pq, akkor feltehető, hogy pc, mondjuk c=pr. Ha r=q, akkor a=c és ismét triviális megoldást kapunk. Ha rq, akkor ra, és így rb, mondjuk b=rs, és így d=qs. Ekkor viszont pqsr egy 4 hosszú kör lenne H-ban, ami ellentmondás. Tehát a megadott A halmaz valóban Sidon-sorozat, a mérete pedig π(n)-π(n)+k(H), ahol k(H)H gráf éleinek számát jelöli. Másrészt, meg lehet mutatni, hogy a 2. állításban szereplő felső becslés konstans szorzótól eltekintve pontos, például igaz az, hogy minden elég nagy n-re konstruálható 4 hosszú kört nem tartalmazó n csúcsú 25n3/2 élű gráf. Mivel
π(n)n12lnn,
ezért a H gráf élszáma
k(H)25(n12lnn)3/2n3/4(lnn)3/2.
Ebből következik, hogy létezik π(n)+n3/4(lnn)3/2 méretű multiplikatív Sidon-sorozat, hiszen π(n) a ,,hibataghoz'' képest is elhanyagolható. Ezzel igazoltuk a következő tételt:
 
6. tétel. Léteznek olyan c1, c2 pozitív konstansok, hogy minden elegendően nagy n-re
π(n)+c1n3/4(lnn)3/2F(n)π(n)+c2n3/4.
(Például c1=1, c2=11 megfelelő konstansok.)

 
Ezt a tételt Erdős 1938-ban bizonyította. Az alsó és a felső becslésben nem csak a fő tag egyezik, hanem a ,,hibatagok'' is csak ln-hatvány szorzóban térnek el, azaz a becslés nagyon pontos. Érdekesség, hogy Erdős 31 évvel később a felső becslést π(n)+c2n3/4(lnn)3/2-re javította, így a hibatagok már csak konstans szorzóban térnek el.
 

Köszönetnyilvánítás. A kutatás a TÁMOP 4.2.4.A/1-11-1-2012-0001 Nemzeti Kiválóság Program című kiemelt projekt keretében zajlott. A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.
1Ez azt jelenti, hogy π(n)nlnn tart az 1-hez, ha n tart a végtelenhez. A prímszámtétel első bizonyítását Hadamard és de la Vallée Poussin adta 1896-ban.