Cím: 54. Rátz László Vándorgyűlés
Szerző(k):  Miklós Ildikó 
Füzet: 2014/október, 410. oldal  PDF  |  MathML 

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Idén a matematikanárok a Balaton partjára, Keszthelyre látogattak el. A helyszínt a Pannon Egyetem Georgikon Kara biztosította, a helyi szervezést a Vajda János Gimnázium tanára, Fonyó Lajos vezényelte.
Szokás szerint a megnyitón került sor a Beke Manó-emlékdíjak átadására. Ezt követően először Csépe Valéria, majd a tavalyi és tavalyelőtti Rátz Tanár Úr Életműdíjas Brenyó Mihályné, Brenyó Mihály, Károlyi Károly és Pogáts Ferenc előadását hallgathattuk meg. A megnyitó délutánja kulturális programmal zárult, melyet a Vajda János Gimnázium tanulói és klarinétegyüttese adtak.
Délelőttönként nemcsak az előadások, szemináriumok vonzották a hallgatóságot, de az egyre népszerűbb tanárversenyre, valamint az eredményének és feladatainak ismertetésére is ekkor került sor. Így ennek időpontja nem ütközött a szerda délutáni előadásokkal és a sportolással, ami férfiaknak focit, nőknek kosárlabdát jelentett. A tanárversenyt az Akadémiai Kiadó, a MATEGYE Alapítvány és a TypoTex Kiadó támogatta, a verseny feladatait és az eredményeket külön közöljük.
Sokak vágya teljesült azzal, hogy nyáron négy napot a Balaton partján tölthettek, de sajnos az idei nyár akkor is esős, hűvös napokkal szolgált, a szabad csütörtök délutánon is. Keszthely azonban annyira gazdag látnivalókban, hogy így is el lehetett tölteni az időt, be lehetett barangolni a várost és környékét gyalog, vagy kerékpárral, dacolva az esővel. A szervezett kirándulások egyike a Kis-Balatonhoz vitt, a másik a Hévízi Tófürdőbe.
A 2015-ös Vándorgyűlés helyszíne Vác lesz, ahova ismét nagy létszámban várja a matematikatanárokat a Bolyai János Matematikai Társulat.