Cím: Gyakorló feladatsor emelt szintű matematika érettségire
Szerző(k):  Sztranyák Attila 
Füzet: 2015/október, 401 - 402. oldal  PDF  |  MathML 

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

I. rész
 

 
1. Hány olyan 4 darab egész számból álló adatsokaság van, melynek mediánja 1, átlaga 2, szórásnégyzete pedig 3? Mi(k) ez(ek) az adatsokaság(ok)?  (12 pont)
 
2. Egy 1 méter oldalhosszúságú, négyzet alakú asztallapra egy téglalap alakú abroszt terítünk. Az abrosz hosszabb oldalai kétszer olyan hosszúak, mint a rövidebbek, és úgy helyezzük az asztalra, hogy középvonalai egybeessenek az asztallap átlóival. Így az abrosz mind a négy sarka az asztallap síkjához képest 10 cm-rel lelóg. Az asztallap hány százalékát fedi a terítő ebben a helyzetben?  (13 pont)
 
3. Oldjuk meg a következő egyenletet az egész (x;y) számpárok halmazán:
2x-2-8x+4=-|3y-25|.(14 pont)

 
4. Az f(x)=x függvény grafikonját elmetsszük az x=b egyenletű függőleges egyenessel. Az egyenes, f(x), és az x-tengely által bezárt S síkidom területe t=18.
a) Mennyi b pontos értéke?
b) Az S síkidomot megforgatjuk az x-tengely körül. Mekkora a keletkezett forgástest térfogata?  (12 pont)
 

II. rész
 

 
5. a) Igazoljuk, hogy az x3+3x2-3x-1=0 egyenletnek van egyjegyű pozitív egész megoldása.
b) Oldjuk meg az x3+3x2-3x-1=0 egyenletet a valós számok halmazán.
c) Adjuk meg a tangensra vonatkozó addíciósképletek és nevezetes szögek szögfüggvényei segítségével a 105 és a 165 szögek tangenseinek a pontos értékét.
d) Oldjuk meg a következő egyenletet a valós számok halmazán:
(tgx+2)2=7+tgx+ctgx.(16 pont)

 
6. Egy szabályos nyolcszögbe az ábra szerint a középpontján keresztül nyolc egyforma egyenlő szárú háromszöget rajzolunk be.

 
 

a) Mekkora a háromszögek súlypontjai által meghatározott szabályos nyolcszög, illetve az eredeti nyolcszög területének az aránya?
b) Kati az ábrának megfelelő pörgettyűket csinál. A pörgettyűk felső felén lévő nyolc kis háromszög mindegyikét kifesti a piros, fehér, vagy zöld színek valamelyikével (a pörgettyű alját nem festi le).
Hányféle különböző pörgettyűt készíthet Kati, ha az élben szomszédos háromszögek színét különbözőnek szeretné, de nem ragaszkodik ahhoz, hogy mind a három színt felhasználja?  (16 pont)
 
7. a) Adjuk meg a P(-1;1), és Q(3;3) pontokon átmenő e egyenes egyenletét.
b) Az f(x)=x2-6x+8 egyenletű függvény grafikonjának melyik az a pontja, amelyikbe húzott érintő merőleges a fenti e=PQ egyenesre?
c) Adjuk meg az e egyenes, az érintő, illetve a két koordináta-tengely által bezárt (az első síknegyedbe eső) konvex négyszög területét.  (16 pont)
 
8. Egy téglatest térfogata 8 cm3. Ha a téglatest minden élét 1 centiméterrel megnöveljük, akkor egy 27 cm3 térfogatú téglatestet kapunk. Mekkora térfogatú téglatestet kapunk, ha ismét megnöveljük az éleket 1-1 centiméterrel?  (16 pont)
 
9. Egy játékgyártó vállalat az ábrának megfelelő műanyag játékkockákat gyárt. A gyártás során elkészítik a ,,sértetlen'' 2 cm élhosszú kockákat, majd a nyolc csúcs mindegyikénél az éleken kimérve az azonos d távolságokat levágnak egy-egy olyan tetraédert, melynek alaplapja szabályos háromszög. A levágott tetraéderek anyagát összegyűjtik, és ebből a hulladékanyagból később új játékkockákat gyártanak. (Ezek hulladékát is összegyűjtik. Általában nem kell anyagveszteséggel számolnunk a gyártás során, illetve a hulladékot nem keverik a nem hulladék anyaggal össze.)

 
 

a) Mekkora a d távolság pontos értéke, ha pontosan 48 darab játékkocka hulladékából állítható elő egy mind a nyolc csúcsában ép 2 cm élhosszú kocka?
b) A nem hulladékanyagból készült kockák mind első osztályúak a minőség szempontjából, míg a hulladékból készült kockáknak csak 80%-a első osztályú, a többi hibás. A gyártó cég 20 éve változatlan feltételekkel, változatlan gyártósoron gyártja játékait. A hulladék- és a nem hulladékanyagból készült kockák a gyártás során egy tárolóba kerülnek, ahol összekeverednek. A jubileum alkalmából egy exkluzív 200 darabos játékkocka szettet adnak ki díszdobozba csomagolva. Mekkora az esélye, hogy a dobozba legalább két darab hibás dobókocka kerül?  (16 pont)