Cím: Pályázati felhívás
Füzet: 2015/szeptember, 379 - 380. oldal  PDF  |  MathML 

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

 
Pályázati felhívás
 

A 2015-ös évet az ENSZ (az UNESCO támogatásával) A Fény Nemzetközi Évének nyilvánította. Az eseménysorozat részeként a Középiskolai Matematikai és Fizikai Lapok fizika szerkesztőbizottsága pályázatot hirdet a Magyarországon vagy bármely más országban élő és tanuló középiskolás (még nem érettségizett) diákok számára három kategóriában:
 
I. Érdekes, látványos fénytani jelenség megfigyelése, leírása, esetleges elméleti magyarázata. A választott téma nem csak új, eddig ismeretlen jelenség lehet (bár ha ilyen, a pályázat természetesen még értékesebb), de a megfigyelés és annak dokumentálása a pályázó(k) önálló munkája legyen. A jelenség magyarázatához (a forrás megjelölésével) tankönyveket, szakkönyveket vagy az interneten található anyagokat is fel lehet használni, de a dolgozatból egyértelműen derüljön ki, hogy annak melyik része a pályázó saját munkája.
 
II. Érdekes, látványos fénytani jelenség fényképezése, esetleg arról videofelvétel készítése. A felvételt a pályázó saját maga készítse, az interneten megtalálható képek, videók továbbküldése ,,nem versenyszerű''.
 
III. A fénytan körébe tartozó (máshol még meg nem jelent) elméleti vagy kísérleti feladat közlése, amely kitűzésre alkalmas a KöMaL valamelyik pontversenyében. Az elméleti feladathoz részletes megoldást, mérési feladatnál vázlatos megvalósítási javaslatot tartalmazzon a pályázat.
 

Az I. kategóriában legfeljebb 2 fős ,,csapatok'' is részt vehetnek, a másik két kategória egyéni munkát igényel. A pályamunkák 2015. december 31-ig küldhetők be (magyar vagy angol nyelven), elektronikusan a szerk@komal.hu, postán a KÖMAL, 1117 Budapest, Pázmány P. sétány 1/A címre (mindkét esetben FÉNYTANI PÁLYÁZAT megjelöléssel). A beküldött anyagon szerepeljen a pályázó neve, iskolája és osztálya, esetlegesen a felkészítő (vagy segítő) tanár neve.
A pályamunkákat a fizika szerkesztőbizottság zsűrije értékeli. A díjazott munkák szerzői pénzjutalomban részesülnek, a cikkek, fényképek 2016-ban a KöMaL-ban megjelennek, a feladatok kitűzésre kerülnek.
Eredményes munkát kívánunk!