Cím: Az 55. Nemzetközi Matematikai Diákolimpia feladatai
Füzet: 2014/szeptember, 324. oldal  PDF  |  MathML 

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

1

Első nap
 

1. feladat. Legyen a0<a1<a2<... pozitív egészeknek egy végtelen sorozata. Bizonyítsuk be, hogy létezik egy egyértelműen meghatározott n1 egész szám, amire
an<a0+a1+...+annan+1.

 
2. feladat. Legyen n2 egész szám. Tekintsünk egy n2 egységnégyzetből álló n×n-es sakktáblát. n bástyának az elhelyezését ezen a sakktáblán békésnek nevezzük, ha minden sorban és minden oszlopban pontosan egy bástya áll. Határozzuk meg a legnagyobb olyan k pozitív egész számot, amire igaz az, hogy n bástya minden békés elhelyezéséhez található egy olyan k×k-as négyzet, amelynek a k2 egységnégyzete egyikén sem áll bástya.
 
3. feladat. Az ABCD konvex négyszögben ABC=CDA=90. A H pont az A-ból BD-re bocsátott merőleges talppontja. Az S, illetve T pont úgy helyezkedik el az AB, illetve AD oldalszakaszon, hogy H az SCT háromszög belsejében van, és
CHS-CSB=90,THC-DTC=90.
Bizonyítsuk be, hogy a BD egyenes érintője a TSH háromszög körülírt körének.
 
Második nap
 

4. feladat. P és Q az ABC hegyessszögű háromszög BC oldalszakaszán úgy helyezkednek el, hogy PAB=BCA és CAQ=ABC. Az M, illetve N pontok az AP, illetve AQ egyenesen úgy helyezkednek el, hogy P az AM szakasz felezőpontja és Q az AN szakasz felezőpontja. Bizonyítsuk be, hogy a BM és CN egyenesek az ABC háromszög körülírt körén metszik egymást.
 
5. feladat. Minden pozitív egész n-re a Fokvárosi Bank 1n címletű érméket bocsát ki. Ha adott egy véges készlet ilyen (nem feltétlenül különböző címletű) érmékből, mely készletnek az összértéke legfeljebb 99+12, bizonyítsuk be, hogy a készletet feloszthatjuk 100 vagy kevesebb csoportra úgy, hogy minden csoportban az érmék összértéke legfeljebb 1.
 
6. feladat. A sík egyeneseinek egy halmazát általános helyzetűnek nevezzük, ha közöttük nincs két párhuzamos egyenes, és semelyik három egyenesnek nincs közös pontja. Általános helyzetű egyenesek egy halmaza a síkot tartományokra bontja, amelyek közül némelyek véges területűek; ezeket az egyeneshalmaz véges tartományainak nevezzük.
Bizonyítsuk be, hogy minden elég nagy n-re teljesül az, hogy bármely, n általános helyzetű egyenesből álló halmaz egyenesei közül legalább n egyenest kékre tudunk színezni úgy, hogy nincs olyan véges tartomány, aminek a határa teljesen kék.
Megjegyzés: Olyan megoldásokra is adható pont, amelyek az állítást n helyett cn-re bizonyítják; a pontszám a c konstans értékétől függ.

1Az olimpia honlapja: http://www.imo2014.org.za/.