Cím: A MATFUND Középiskolai Matematikai és Fizikai Alapítvány 2010. évi beszámolója
Szerző(k):  Oláh Vera 
Füzet: 2011/február, 98 - 99. oldal  PDF  |  MathML 

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

A MATFUND Középiskolai Matematikai
és Fizikai Alapítvány
2010. évi beszámolója

 

Oláh Vera
 

A Középiskolai Matematikai és Fizikai Lapok közhasznú alapítványa, a MATFUND Középiskolai Matematikai és Fizikai Alapítvány alapító okirata szerinti célja a Lap megjelentetése és országos levelező pontversenyének támogatása, széleskörű nemzetközi elterjesztése az elektronika legmodernebb eszközeinek felhasználásával.
Az alapítvány 2007 óta a KöMaL kiadója. A Bolyai János Matematikai Társulattal és az Eötvös Loránd Fizikai Társulattal, a lap gazdáival kötött szerződés alapján a KöMaL és kapcsolódó kiadványai elektronikus és papíralapú megjelentetése, a versenyek lebonyolítása és díjazása, a rendezvények szervezése az alapítvány feladata. Ezen kívül az alapítvány közhasznú tevékenysége a matematikában, fizikában elért eredményes kutatásokért diákoknak és tanároknak ösztöndíjak adományozása. Az alapítvány ‐ szponzorai révén ‐ 2010-ben támogatni tudta a Nemzetközi Fizikai Diákolimpiára való felkészülést és az Eötvös-versenyt. A MATFUND részt vett a Nemzeti Tehetségsegítő Tanács munkájában és az év végével akkreditált Tehetségpont lett. A tehetséggondozás területén fontos együttműködő partnereink voltak a két lapgazdán kívül a Varga Tamás Tanítványainak Emlékalapítványa és az ELTE TTK.
Az Ericsson Magyarország Kft. 2010-ben is nagylelkűen támogatta a KöMaL kiadását, valamint az Ericsson-díjak kiosztását a matematikát, fizikát legjobban népszerűsítő és a tehetséggondozásban kiemelkedő tanárok részére. Idén is 10 kiváló tanár kapott egyenként 250 000 Ft-os Ericsson-ösztöndíjat.
Az alapítvány sikeresen vett részt a Nemzeti Civil Alap és az Oktatásért Közalapítvány pályázatain a KöMaL működési költségeinek, országos versenyeinek, tehetségműhelyének és nyári Fizika táborának támogatására. Sajnálatosan egyéb pályázati lehetőségeink ‐ amelyekre az elmúlt évek alapján számítottunk ‐ nem voltak, így a költségvetésünkben tervezett bevételeink egy része nem teljesülhetett.
Az alapítvány tovább dolgozott a Középiskolai Matematikai és Fizikai Lapok archívumán, az 1984 és 2008 között megjelent mintegy negyed század lapszámai még az idei tanévben ingyenesen elérhetőek lesznek az interneten.
A MATFUND kuratóriuma 2010-ben tartott ülésein döntött az oktatási intézményekben folytatott tanulmányokra, illetve kutatásra fordítható ösztöndíjak adományozásáról; általános- és középiskolai tanárok Ericsson-díjairól, egyéb tanári kutatói ösztöndíjakról, a felsőfokú tanulmányokat folytatók Fiatal kutatói díjairól. A november 6‐7-én megtartott kétnapos Ifjúsági Ankét díjkiosztójára a Talentum Kiadó könyveket, a Casio Magyarország Kft. grafikus kalkulátorokat ajánlott fel a matematikából, fizikából vagy informatikából eredményesen versenyzők és tanáraik részére. A rendezvényt az ELTE támogatta. Az első nap programjában résztvevők választhattak a Varga Tamás Módszertani Napok előadásai vagy a ,,Játéktól a kutatásig'' tehetséggondozó programok között is.
Az alapítvány pénzügyi helyzete 2010-ben ‐ kevesebb pályázati bevételünk miatt ‐ jelentősen romlott. A KöMaL jövő évi kiadásához újabb forrásokra lesz szükség. Jelentős ,,gyorssegélyt'' kaptunk a Szerencsejáték Zrt-től december végén, így 2011-es, remélhetőleg nyertes pályázati összegeink megérkezéséig meg tudjuk jelentetni a folyóiratot.
Az alapítványi célok megvalósulásához támogatóink ‐ akiknek köszönetünket fejezzük ki ‐ a következő összegekkel járultak hozzá:
 
  Ericsson Magyarország Kft.5 450 000 forinttal,  Szerencsejéték Zrt.6 000 000 forinttal,  Nemzeti Civil Alap (2009. pályázat)240 000 forinttal,  Kutatási és Techn. Innov. Alap (2009)1 250 000 forinttal,  Nemzeti Civil Alap (2010. pályázat)500 000 forinttal,  Oktatásért Közalapítvány NTP-OKA II/1.1 390 000 forinttal,  Oktatásért Közalapítvány NTP-OKA X.1 100 000 forinttal,  APEH SZJA 1%-okból2 015 855 forinttal.
 

Alapítványunk 2011-ben fokozottan számít a pályázatokra és támogatókra, mivel azok nélkül már a jövő évben nem tudnánk a KöMaL-t kiadni. Nagy segítség minden évben a személyi jövedelemadók 1%-ából származó összeg, azonban ez is évről évre egyre kevesebb.
Kérjük, hogy 2011-ben mindazok, akik szeretnének hozzájárulni a KöMaL kiadásához, elektronikus fejlesztéseihez, magyar vagy nemzetközi versenyekhez, táborokhoz, a versenyzők és tanáraik díjazásához vagy a KöMaL Ifjúsági Ankét megrendezéséhez, adóbevallásukhoz mellékelt nyilatkozatukban a MATFUND Alapítvány 18157444-2-43 adószámát szíveskedjenek megadni.