Cím: Nyomozás a Spirál-családban
Szerző(k):  Halász Ágnes 
Füzet: 2011/március, 130 - 139. oldal  PDF  |  MathML 

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

 
Nyomozás a Spirál-családban
 

 
1. Bevezetés

Ezen cikk a spirálok világában való eligazodásban nyújthat segítséget: megkísérli kitisztítani a néhol hallható és olvasható fogalomzavarokat, a felületességből eredő homályos, összemosó, sőt hibás kijelentéseket.
Kalandra hívja az olvasót: rendszerezzük mind történetileg, mind matematikailag a legfontosabb spirálokat, és ‐ ha kedvünk van hozzá ‐ találjunk ki magunk is hasonlót, vagy leljünk örömet megrajzolásukban, szerkesztésükben. Végül ‐ legmélyebben fekvő ,,szeletként'' ‐ fényt derítünk a címben ígért rokonságra.
 
2. A kezdetek

A kozmosz legősibb megjelenítése (például a hinduizmusban vagy egyes indián törzseknél) különböző alakzatokkal történt (1. ábra).
 

 
1. ábra
 

Mindkettőnél a ,,nem látható'' közép a lényeget, a bármeddig tágíthatóság pedig a világegyetem végtelenérzetét jelképezi. Geometriailag azonban lényegesen különböznek egymástól. Az 1. ábra jobboldali alakzata nem koncentrikus körökből áll, hanem spirál: síkbeli folytonos görbe.
Nemcsak szimbólumként, hanem a matematikai megközelíthetőség tárgyaként is vissza-visszatérnek az évszázadok során a spirálok. Kr.e. 225-ből való Arkhimédész leírása arról a fajta spirálról, amely azóta is az ő nevét viseli.
Mai terminológiát használva az arkhimédészi spirál egy polárkoordinátákkal megadott egyenlettel meghatározott görbe:
r=aφ,
ahol r a kiinduló ponttól (origótól) mért távolság; φ az elfordulás szöge (az x-tengely pozitív felével bezárt forgásszög); a tetszőleges pozitív állandó, amely a spirál jellegét (sűrűségét) határozza meg.

 

P1(r1;φ), P2(r2;φ+2π), Pn(rn;φ+(n-1)2π), ..., ahol ri=a[φ+(i-1)2π]
 

Az Arkhimédész-féle spirál ágai közti távolság az a értékétől függő állandó. (Minél kisebb az a0 értéke, annál sűrűbbek az ágai.) Ugyanis:
rn-rn-1=a[φ+(n-1)2π]-a[φ+(n-2)2π]=2aπ.

 
Szabadkézzel úgy rajzolhatjuk meg, hogy az első körben minél több értéket kiszámítva, kialakítjuk a kezdő formát, majd az eφ félegyenesekre a 2aπ közelítő értékének megfelelő távolságot P1-től kezdve felmérjük. Az így kapott spirálpontokat összekötjük.

 

2. ábra
 

A 2. ábrán a szürkével rajzolt spirálnál a=12, a feketénél a=14. Így az ágak közti távolság az alábbi, a rajzolást segítő táblázat utolsó oszlopában megjelenő érték:
 
φ  0π6π3π22π35π6π7π64π33π25π311π6  2πszürke:r=12φ  0  0,3  0,5  0,8  1  1,3  1,5  1,8  2,1  2,3  2,6  2,83,1   fekete:r=14φ  0  0,1  0,3  0,4  0,5  0,7  0,8  0,9  1  1,1  1,3  1,41,6   
 

Ezt a görbét közelítő értékekkel felvett véges sok pont szabadkézi összekötésével rajzoltuk meg, így ‐ természetesen ‐ euklidészi szerkesztésről nem beszélhetünk.
 
3. Szerkesszünk spirált!

3.a. Spirált pontosan is szerkeszthetünk. Szakaszokból áll a rekurzív-módon megadott ún. négyzetgyök-spirál. Induljunk ki egy egyenlő szárú derékszögű háromszögből (3. ábra): OA0A1, amelyben OA0=A0A1=1 egység. Majd illesszük hozzá az OA1A2 derékszögű háromszöget, amelyben A1A2=1 egység. Ez az eljárás bármeddig folytatható. Legyen OAi=ai, ekkor ai2=ai-12+1.
 

 
3. ábra
 

Nevét onnan kapta, hogy igaz rá az a tulajdonság, hogy an-1=n, azaz bármely természetes szám négyzetgyökének megfelelő hosszúságú szakaszt ‐ elvileg ‐ megszerkeszthetünk ezzel a módszerrel. A bizonyítás teljes indukcióval könnyen elvégezhető: a0=1 és a1=1+1=2.
Tegyük fel, hogy ak-2=k-1. Ekkor
(ak-1)2=(ak-2)2+1=k-1+1=k,tehátak-1=k.

 
3.b. Szakaszok helyett körívekből is létrehozhatunk pontosan szerkeszthető spirált. Kiindulásul válasszunk egy négyzetet vagy egy egyenlőszárú (nem derékszögű) háromszöget és egy q>1 valós számot (4. ábra).
 

 
4.a. ábra. q=2
 

 
4.b. ábra. q=54
 

 
4.c. ábra. q=1+52
 

 
4.d. ábra. A háromszög szárszöge 60 és q=32
 

 
4.e. ábra. A háromszög szárszöge 108 és q=1+52
 

A 4. ábra mindegyik spiráljánál a körívek sugarai q hányadosú mértani sorozatot alkotnak. Kitüntetett szerepű a 4.c. és az 4.e. ,,aranyspirál'', ahol a körsugarak a, d, a+d, a+2d, 2a+3d, ... szabály szerint követik egymást (ún. Fibonacci-sorozat, amelyben fn=fn-2+fn-1). Ez utóbbi spirálok ‐ a mértani közép tulajdonság miatt ‐ ,,gyorsan táguló'' formájúak.
 
3.c. ''Gyorsan örvénylő'' spirált rajzolhatunk, ha az Arkhimédész-féle rφ=állandó
 
szabályt rφ=állandóra változtatjuk. Az rφ=a polárkoordinátás egyenlettel megadott alakzatot ‐ természetesen ‐ ismét csak közelítő módszerrel vázolhatjuk fel (5. ábra, a=1).

 

5. ábra
 

Az 5. ábrán látható spirálnak nem lehet kezdőpontja, hiszen r0, és φ esetén megfelelő pontjai egyre közelebb kerülnek az origóhoz. Ez indokolja a hiperbolikus spirál elnevezését.
Hasonló jellegű, de kettős spirál rajzolható, ha r=aφ
 
helyett az r2=a2φ egyenletből indulunk ki (6. ábra, a2=1).
 

 
6. ábra
 

A csavarodó, majd kissé hajlottan elnyúló forma emlékeztet a római madárjósok görbe botjára, a ,,lituus''-ra. Innen kapta ez a fajta spirál a lituus nevet.
 
4. Fermat és Descartes

4.a. A 17. század elején élt Toulouse-ban egy jogász, aki minden idejét és energiáját a matematikának szentelte: az újabb és újabb kérdések izgalma és a gondolkodás élvezete hajtotta. Pierre Fermat jogtanácsos nem mozdult ki városából, nem publikálta tételeit, feljegyzései és levelei maradtak fenn csak. Pascallal valószínűségi problémákról, Descartes-tal pedig az algebra és a geometria egyesítésével kapcsolatos gondolatairól ‐ az analitikus geometriáról ‐ levelezett. Ezekből a levélváltásokból született meg a matematika két új fejezete. Fermat a ,,legzseniálisabb amatőr''-ként él a matematika történetében. Nevét, többek között, egy általa kidolgozott spirál is őrzi.
A Fermat-féle spirál az archimédészi-ből képez új kettős spirált az r2=a2φ egyenlettel (7. ábra, a=1). Ezt a spirált az archimédészi-től eltérően, nem azonos távolságú, hanem ,,lassan sűrűsödő'' ágak alkotják.

 

7. ábra
 

Tekintsük ugyanis a 7. ábrán látható görbének a
P1(r1;φ),P2(r2;φ+2π),...,Pi(ri;φ+(i-1)2π)


pontjait, ahol ri=aφ+(i-1)2π. Vizsgáljuk az ri+1ri hányadost:
ri+1ri=φ+i2πφ+(i-1)2π=1+2πφ+(i-1)2π.
Mivel i értékét növelve a 2πφ+(i-1)2π tört értéke egyre kisebb, azért limri+1ri=1 (i), ami éppen a sűrűsödést jelenti.
 
4.b. Descartes ‐ a levelezőtárs ‐ is megalkotta a maga spirálját. Az ő definíciója azonban alapvetően különbözik az összes eddigitől, ahol r, illetve r2 és φ között egyenes- vagy fordított arányosság-jellegű kapcsolat áll fenn. A Descartes-féle spirál egyenlete:
r=aekφ(a>0;k0),lnr=lna+kφ,φ=1klnra.


E sorok indokolttá teszik a logaritmikus spirál elnevezést (8. ábra).


 

8. ábra
 

A szabadkézi rajzolást segítő táblázat (a=1; k=0,3):
 
ϕ  0π6π3π22π35π6π7π64π33π25π311π6  2π13π67π3e0,3ϕ  1  1,2  1,4  1,6  1,9  2,2  2,6  3  3,5  4,1  4,8  5,6  6,6  7,79  
 

Ha végignézzük az eddigi rajzokat, feltűnik, hogy a 4. ábrán látható spirálfajta ‐ formáját tekintve ‐ közeli rokonságban állhat a logaritmikus spirállal. Izgalmas lehet fényt deríteni e rokoni szálakra, ezért érdemes számba venni a Descartes-féle spirál jellemző tulajdonságait.
1. A görbe derivált görbéje önmagához hasonló: r'(φ)=akekφ=kr(φ). (Az sem lehetetlen, hogy ez az összefüggés ihlette Descartes-ot e spirál megalkotására.)
 
2. Az azonos szögelfordulásokhoz tartozó OP1=r1, OP2=r2, ... vezérsugarak mértani sorozatot alkotnak. E sorozat hányadosa: ekΔφ. Igazolásként tekintsük az rn+1rn hányadost:
rn+1rn=aekφn+1aekφn=ekΔφ,
ahol φ1,φ2,... számtani sorozatot képez, melynek differenciája Δφ.
3. A görbe bármely pontjába húzott vezérsugár és érintő hajlásszöge állandó. Ha ezt az állandó szöget α-val jelöljük, akkor tgα=1k (9. ábra).

 

9. ábra
 

A bizonyításhoz térjünk át derékszögű koordinátákra:
P(x;y)=P(r(φ)cosφ;r(φ)sinφ).
Az érintő meredeksége (ha van):
me=y'x'=r'(φ)sinφ+r(φ)cosφr'(φ)cosφ-r(φ)sinφ.

Az 1. tulajdonság miatt
me=ksinφ+cosφkcosφ-sinφ.
Az OP vezérsugár meredeksége (ha van):
mOP=yx=sinφcosφ.

A két egyenes hajlásszögének (α) meghatározásához használjuk az ismert trigonometrikus összefüggést:
tgα=|mOP-me1+mOPme|=|sinφ(kcosφ-sinφ)-cosφ(ksinφ+cosφ)cosφ(kcosφ-sinφ)cosφ(kcosφ-sinφ)+sinφ(ksinφ+cosφ)cosφ(kcosφ-sinφ)|.
Elvégezve a kijelölt műveleteket és a lehetséges egyszerűsítéseket:
tgα=|-(sin2φ+cos2φ)k(sin2φ+cos2φ)|=1k.

 
Megjegyzések: 1. Nincs értelmezve az érintő meredeksége, ha sinφ=kcosφ. Ekkor α=90-φ, azaz tgα=ctgφ, és valóban
ctgφ=cosφsinφ=1k.
 
2. A vezérsugár meredeksége akkor nincs értelmezve, ha cosφ=0. Ekkor
me=ksinφ-sinφ=-k,éstgα=1-tgβ=1k.
 
3. A 8. ábrán látható spirál esetén
tgα=103,tehátα73.


 
5. Fedezzük fel a rokonságot!

Térjünk vissza arra a kérdésre, hogy:
Vajon milyen rokonság köti össze a 4. ábra spiráljait a 8. ábrán látható logaritmikus spirállal?
A 3. tulajdonság következményeként belátható a következő állítás:
 
4. Az r=aekφ egyenlettel definiált görbe nem állhat körívdarabokból.
A bizonyításhoz használjuk a 10. ábra jelöléseit. Ha feltételezzük, hogy P1 és P2 azonos köríven van, akkor az e1, e2 érintőkre állított n1, n2 merőlegesek N metszéspontja lenne a kör középpontja. De a 3. tulajdonság miatt a P1 és a P2 az NO szakasz (90-α) szögű látókörívének két pontja, mivel NP1O=NP2O=90-α. E látókör középpontja azonban az NO szakasz felezőmerőlegesén van, tehát nem lehet azonos az N ponttal. Az indirekt feltételezés ellentmondásra vezetett, tehát az állítás igaz.

 

10. ábra
 

Megjegyzendő még, hogy α90, (hiszen akkor ctgα=0 lenne, vagyis k=0 miatt a spirál elfajulna a sugarú körré), tehát az N és az O pont nem eshet egybe.
 
5. Ezek után felvetődik a közelíthetőség kérdése. Megközelíthetők-e a spirál-darabok körívekkel? Ha igen, akkor hogyan? Elég jó-e a közelítés? Függ-e k-tól? Ha igen, milyen módon?
A tengelyeken lévő P1, P2 és P3 spirálpontok (11. ábra) derékszögű háromszög csúcsai. Indoklás: OP1; OP2 és OP3 mértani sorozatot alkotnak. (q=ekπ2>1). Így aq=a2q2, ami éppen a magasságtétel, tehát P1P2P3 derékszögű.


 

11. ábra
 

Az 5. megállapítás következménye, hogy:
 
6. A P1P2 és P2P3 átlójú négyzetek N1 és N2 csúcsa a P1P2P3 szögfelezőjére esik. Ez a tény biztosítja, hogy a 4.a, b, c. ábra négyzetei k-tól függetlenül ráilleszthetők a spirálra (11. ábra).
Összehasonlításunk legizgalmasabb állomásához érkeztünk.
Az N1 középpontú, N1P1 sugarú k körhöz képest hol helyezkednek el a P1P2 spirálív pontjai? (A 11. ábrát nézve ,,szemléletünk'' teljes egybeesést mutat.)
Tekintsük az N1P1E1P2 négyzetet:
F(a2;aq2)FP2(-a2;aq2)FN1(-aq2;-a2).
Ezek szerint a k kör középpontja:
N1(a(1-q)2;a(q-1)2),
sugara:
a1+q22.
A kör egyenlete:
k:(x-a(1-q)2)2+(y-a(q-1)2)2=a2(1+q2)2.
Átalakítás után:
x2+y2+a(q-1)(x-y)=a2q.
Behelyettesítve a spirál-pontokat, amelyekre
x=aekφcosφésy=aekφsinφ,
azt kapjuk, hogy
a2e2kφ+a2ekφ(q-1)(cosφ-sinφ)=a2q.
Elosztva az egyenletet a2-tel, majd átrendezve:
(q-1)(sinφ-cosφ)=e2kφ-qekφ(ahol  q=ekπ2).(1)
Ha belátnánk, hogy (1) bal és jobb oldalán álló kifejezés ,,majdnem'' ugyanazokat az értékeket veszi fel a φ[0;π2] esetben, akkor az azt jelentené, hogy a két vizsgált spirál ,,közelítően'' megegyezik egymással.
Mivel sinφ-cosφ=2sin(φ-π4), azért célszerű bevezetni az α=φ-π4 helyettesítést. Ekkor az (1) bal oldalán álló függvény:
f(α)=2(ekπ2-1)sinα
az (1) jobb oldalán álló függvény:
g(α)=2ek(π4+α)-ek(π4-α)2=2ekπ4sinh(kα)(-π4απ4).
Sőt, az egyes k-értékekhez tartozó konstans szorzókat csoportosítva, legyen
h(α)=sinh(kα)ésj(α)=2ekπ2-12ekπ4sinα=2sinh(kπ4)sinα.

A h(α) és j(α) függvények közös tulajdonságai: mindkettő páratlan függvény és
h(π4)=j(π4)h(-π4)=j(-π4),valaminth(0)=j(0).
A két függvény ellentétes konvexitású, hiszen sinh'(α)=cosh(α) és sin'(α)=cos(α), és e két függvény monotonitása a vizsgált intervallumokban ellentétes. Így a [-π4;0]-ban h(α) alulról konkáv, míg j(α) alulról konvex, a [0;π4]-ben pedig éppen fordítva.
Most már felvázolható a két függvény képe.
 

 
12. ábra
 

Végül becsüljük meg j és h eltérését e-től:
j(α)e(α)=2sinh(kπ4)sinα4απsinh(kπ4)=2π4sinααπ241,
mivel ismeretes, hogy limα0sinαα=1.
e(α)h(α)=sinh(kπ4)απ4sinh(kα)=sinh(kπ4)kπ4kαsinh(kα)1,
mivel x0 esetén limsinh(x)x=1.
Ezzel beláttuk, hogy az r(φ)=aekφ módon definiált logaritmikus spirál közelíthető negyed körívekkel, a és k értékétől függetlenül.
 
 
7. Konklúzió

Manapság, a könyvesboltok polcain látványos, vonzó kiadványok keresnek rejtett, még fel nem fedezettnek vélt összefüggéseket titokzatos világunkban.
Lapozzuk fel egyiket-másikat, és a misztikus következtetések alapjait képező információ-sűrítményt fogadjuk értő háttértudással.
Idézet Stephen Skinner: Szakrális geometria című könyvének 48. oldaláról: ,,A logaritmikus vagy szögazonos spirál keletkezésének kulcsszáma a phi (az aranymetszési állandó). A logaritmikus spirál olyan örvénylő négyszögekből áll, amelyek ‐ a középponttól kifelé haladva ‐ a phi által irányított harmonikus rendben növekednek ... kezdőpontja van, vége azonban nincs ...''
De mi
tudjuk, hogy a Φ=1+52 aranymetszési állandó bármely más q>1 valós számmal helyettesíthető;
tudjuk, hogy nem lehet kezdőpontja, mert az ekφ értéke egyetlen φ esetén sem 0.

Hasonló mondatokat találunk a Vince Kiadó által 2009-ben megjelentetett A titkos kód című könyvben (127. oldal):
,,... Ebben a spirálban benne foglaltatik a Φ harmóniájának és egyensúlyának gyönyörűséges titka.''
A mellékelt szerkesztési utasítás lényegében megegyezik a cikk 4. ábrájának rajzaival.
De mi
tudjuk, hogy az így kapott görbe valóban csodás matematikai közelítés, de nem maga a logaritmikus spirál;
tudjuk, hogy miért kapta a ,,logaritmikus'' jelzőt;
és
tudjuk, hogy a logaritmikus spirál szépségei, önmagát sokszorozó végtelensége a Φ különleges aránytól függetlenül is elénk tárul.

 
Halász Ágnes
  Eötvös József Gimnázium (Budapest)