Cím: Az 54. Nemzetközi Matematikai Diákolimpia feladatainak megoldásai
Füzet: 2013/október, 386 - 395. oldal  PDF  |  MathML 

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

A hagyományoknak megfelelően ebben az évben is közöljük a nyári matematikai diákolimpia feladatainak a megoldásait; lényegében úgy, ahogyan a legilletékesebbek, a magyar csapat tagjai leírták. Közreműködésüket köszönjük és ezúton is gratulálunk eredményeikhez.

 

 
A szerkesztőség

 
 
1. Bizonyítsuk be, hogy bármilyen pozitív egész k és n számok esetén található k (nem feltétlenül különböző) pozitív egész: m1,m2,...,mk, amikre
1+2k-1n=(1+1m1)(1+1m2)(1+1mk).

 
Havasi Márton megoldása.1 Az állítást k-ra vonatkoztatott indukcióval bizonyítjuk. A következőt fogjuk belátni:
k=1-re, az m1=n triviálisan megoldás.
Feltesszük, hogy az állítás igaz egy pozitív egész k-ra. Azt akarjuk belátni, hogy minden n egészhez léteznek m1,...,mk+1 egészek, amelyek kielégítik az
1+2k+1-1n=(1+1m1)(1+1mk+1)
egyenletet. Két esetet különböztetünk meg n paritásától függően.
1. eset: n páratlan. Ekkor n+12 biztosan egész és a feltételből adódóan léteznek olyan m1,...,mk egészek, amelyekre teljesül
1+2k-1n+12=(1+1m1)(1+1mk).
Legyen mk+1=n. Ekkor:
(1+1m1)(1+1mk+1)=(1+2k-1n+12)(1+1n)==(1+2k+1-2n+1)n+1n=n+1+2k+1-2n=1+2k+1-1n.



2. eset: n páros. Ekkor n2 biztosan egész és a feltételből adódóan léteznek olyan m1,...,mk egészek, amelyekre teljesül
1+2k-1n2=(1+1m1)(1+1mk).
Legyen mk+1=2k+1+n-2. Ekkor:
(1+1m1)(1+1mk+1)=(1+2k-1n2)(1+12k+1+n-2)==(1+2k+1-2n)(1+12k+1+n-2)=2k+1+n-2n2k+1+n-2+12k+1+n-2==1+2k+1-1n.



 
2. A sík 4027 pontjából álló alakzatot kolumbiainak nevezzük, ha 2013 pontja pirosra, a többi 2014 kékre van színezve, és az alakzat semelyik három pontja sincs egy egyenesen. Néhány egyenese meghúzásával a síkot tartományokra bontjuk. Az egyeneseknek ezt az elrendezését a kolumbiai alakzatra nézve jónak nevezzük, ha a következő két feltétel teljesül:
semelyik egyenes sem megy át az alakzat semelyik pontján sem;
nincs olyan tartomány, amelyik mindkét színű pontot tartalmaz.
Határozzuk meg a legkisebb olyan k értéket, amire igaz az, hogy 4027 pontból álló bármely kolumbiai alakzatra van k egyenesből álló elrendezés.

 
Tardos Jakab megoldása. A legkisebb megfelelő k a 2013. Nem lehet 2013-nál kisebb, mivel létezik olyan kolumbiai alakzat, amelyet nem lehet 2013-nál kevesebb egyenessel jól felbontani.
Vegyünk egy szabályos 4027-szöget. A sokszög csúcsait színezzük felváltva kékre és pirosra úgy, hogy egy helyen két szomszédos csúcs kék színű legyen. Ekkor a 4027-szög csúcsai egy kolumbiai alakzatot alkotnak. A 4027-szögnek pontosan 4026 olyan oldala van, amelyeket egy piros és egy kék pont határol. Ha ezt az alakzatot egyenesekkel jól felbontjuk, minden ilyen oldalt el kell metszenie legalább egy egyenesnek. Ha a 4026 oldal közül lenne egy, amelyet egy egyenes sem metsz el, akkor az ezt határoló két különböző színű csúcs egy tartományba esne. Mivel a szabályos 4027-szög konvex alakzat, minden egyenes legfeljebb kétszer metszheti; ahhoz, hogy 4026 helyen el legyen metszve, legalább 2013 egyenes kell.
Igaz, hogy 2013 egyenes minden kolumbiai alakzat jó felbontásához elég.
Lemma. Bármely két pontot el lehet választani az alakzat többi pontjától két egyenes felhasználásával. Legyen a két pont A és B. Legyen az AB egyeneshez legközelebbi pont (A-n és B-n kívül) C. Ha C és AB távolsága x (ahol x pozitív, mivel az AB egyenes nem tartalmazhat harmadik pontot), akkor a két AB-vel párhuzamos, tőle x/2 távolságra lévő egyenest behúzva valóban elválasztottuk A-t és B-t az alakzat többi pontjáról.
Ha egy kolumbiai alakzat konvex burka tartalmaz piros pontot, a következőképpen lehet 2013 egyenessel jól felbontani:
A konvex burokban lévő piros pontot elválasztjuk az alakzat többi pontjától egy egyenessel. A maradék 2012 piros pontot 1006 párba állítjuk, majd a párokat elválasztjuk az alakzat többi pontjától, a lemma szerint, 2012 egyenes felhasználásával. Így egy 2013 egyenesből álló jó felbontást alkottunk.
Ha egy kolumbiai alakzat konvex burka nem tartalmaz piros pontot, a következőképpen lehet 2013 egyenessel jól felbontani:
A konvex burok két szomszédos kék pontját egy egyenessel leválaszthatjuk. A maradék 2012 kék pontot 1006 párba állítjuk, majd a párokat elválasztjuk az alakzat többi pontjától, a lemma szerint, 2012 egyenessel. Így ismét egy 2013 egyenesből álló jó felbontást alkottunk, tehát minden kolumbiai alakzatot jól fel lehet bontani 2013 egyenessel.
A legkisebb megfelelő tulajdonságú k valóban a 2013.

 
3. Az ABC háromszög A csúccsal szemközti hozzáírt köre érintse a BC oldalt az A1 pontban. Hasonlóan definiáljuk a CA oldal B1 pontját, ill. az AB oldal C1 pontját a B-vel, ill. C-vel szemközti hozzáírt körök segítségével. Tegyük fel, hogy az A1B1C1 háromszög körülírt körének a középpontja az ABC háromszög körülírt körén fekszik. Bizonyítsuk be, hogy az ABC háromszög derékszögű.
Az ABC háromszög A csúccsal szemközti hozzáírt köre az a kör, ami érinti a BC szakaszt, továbbá az AB félegyenes B-n túli részét és az AC félegyenes C-n túli részét. Hasonlóan vannak definiálva a B, ill. a C csúccsal szemközti hozzáírt körök.

 
Szabó Attila megoldása. Az általánosság megszorítása nélkül feltehetjük, hogy az A1B1C1 kör P középpontja a körülírt kör B-t nem tartalmazó AC ívén van. A háromszög oldalait és szögeit a szokásos módon jelöljük, félkerülete s, területe t, beírt és körülírt körének sugara rendre ϱ és R. Legyenek a PA, PB, PC szakaszok látószögei rendre PBA=PCA=α', PCB=π-PAB=β' és PAC=PBC=γ'. Ekkor a szinusztétel miatt
PA=2Rsinα',PB=2Rsinβ',PC=2Rsinγ',(1)
a következő összefüggések egyszerű szögszámolással adódnak:
π-β'=α+γ',β=α'+γ',β'=γ+α'.(2)
Ismert továbbá, hogy CB1=BC1=s-a, AC1=CA1=s-b, AB1=BA1=s-c.
Írjuk fel a koszinusztételt a B1CP és C1BP háromszögekben:
PB12=(s-a)2+CP2-2(s-a)CPcosα';(3)PC12=(s-a)2+BP2-2(s-a)BPcosα'.(4)
Mivel PB1=PC1, a két jobb oldal egyenlő:
CP2-2(s-a)CPcosα'=BP2-2(s-a)BPcosα',(CP-BP)(CP+BP)=CP2-BP2=2(s-a)(CP-BP)cosα'.(5)


A B1AP és A1BP háromszögekben felírt koszinusztételekből ugyanígy következik, hogy
(AP-BP)(AP+BP)=2(s-c)(AP-BP)cosγ'.(6)

Az (5), (6) egyenletek CP=BP, illetve AP=BP esetén is teljesülnek. Ha viszont mindkettő teljesülne, P az ABC kör középpontja lenne, ami ellentmondás: az általánosság megszorítása nélkül feltehető, hogy CPBP. Ekkor (5) mindkét oldalát eloszthatjuk (CP-BP)-vel:
CP+BP=2(s-a)cosα',(7)2R(sinγ'+sinβ')=(b+c-a)cosα'=2R(sinβ+sinγ-sinα)cosα',sin(β-α')+sin(γ+α')=(sinβ+sinγ-sinα)cosα',sinβcosα'-cosβsinα'+sinγcosα'+cosγsinα'==sinβcosα'+sinγcosα'-sinαcosα',sinαcosα'=sinα'(cosβ-cosγ),ctgα'=cosβ-cosγsinα.(8)



Most írjuk fel a koszinusztételt az A1CP és AC1P háromszögekben is:
PA12=(s-b)2+PC2-2(s-b)PCcosβ';(9)PC12=(s-b)2+PA2+2(s-b)PAcosβ'.(10)
PA1=PC1 miatt a két jobb oldal egyenlő:
PC2-2(s-b)PCcosβ'=PA2+2(s-b)PAcosβ',(11)(PC-PA)(PC+PA)=PC2-PA2=2(s-b)(PA+PC)cosβ',PC-PA=2(s-b)cosβ',2R(sinγ'-sinα')=(a+c-b)cosβ'=2R(sinα+sinγ-sinβ)cosβ',sin(β'+α)-sin(β'-γ)=(sinα+sinγ-sinβ)cosβ',sinβ'cosα+cosβ'sinα-sinβ'cosγ+cosβ'sinγ==sinαcosβ'+sinγcosβ'-sinβcosβ',sinβ'(cosγ-cosα)=sinβcosβ',ctgβ'=cosγ-cosαsinβ.(12)



(2) miatt β'-α'=γ: ha ez teljesül, ugyanez fennáll kotangenseikre is, azaz ctg(β'-α')=ctgγ. Felhasználva a kotangens addíciós képletét (nullával osztás nem fordul elő, mivel 0<γ<π):
cosγsinγ=ctgγ=ctgα'ctgβ'+1ctgα'-ctgβ'=cosβ-cosγsinαcosγ-cosαsinβ+1cosβ-cosγsinα-cosγ-cosαsinβ==(cosβ-cosγ)(cosγ-cosα)+sinαsinβ(cosβ-cosγ)sinβ-(cosγ-cosα)sinα==-cosβcosα+sinβsinα-cos2γ+cosαcosγ+cosβcosγsinαcosα+sinβcosβ-sinαcosγ-sinβcosγ==-cos(α+β)+cosγ(cosα+cosβ-cosγ)12(sin2α+sin2β)-cosγ(sinα+sinβ)==cosγ(1+cosα+cosβ-cosγ)sin(α+β)cos(α-β)-cosγ(sinα+sinβ)==cosγ(1+cosα+cosβ-cosγ)sinγcos(α-β)-cosγ(sinα+sinβ).
A bizonyítandóból tehát következik a következő egyenlet teljesülése:
cosγsinγ=cosγ(1+cosα+cosβ-cosγ)sinγcos(α-β)-cosγ(sinα+sinβ).(13)

(13) nyilván igaz akkor, ha cosγ=0, azaz γ derékszög. Tegyük fel most, hogy γ nem derékszög, azaz oszthatunk cosγ-val: ezt elvégezve és felszorozva a nevezőkkel:
sinγcos(α-β)-cosγ(sinα+sinβ)=sinγ(1+cosα+cosβ-cosγ),sinγcos(α-β)=sinγ+(sinγcosα+cosγsinα)++(sinγcosβ+cosγsinβ)-sinγcosγ==sinγ+sin(γ+α)+sin(γ+β)-sinγcosγ==sinγ+sinβ+sinα+sinγcos(α+β),sinγ(cos(α-β)-cos(α+β))=sinα+sinβ+sinγ,sinγ2sinαsinβ=sinα+sinβ+sinγ.


Az egyenlet mindkét oldalát beszorozzuk R2-tel és alkalmazzuk a szinusztételt:
t=12absinγ=R2(a+b+c)=Rs;
másrészt viszont ismert módon t=ϱs és nyilván R>ϱ: ezek együtt ellentmondásra vezetnek, a háromszög tehát C-ben derékszögű. Ezt kellett bizonyítani.
 
Megjegyzés. Nem tettük fel, hogy APBP. Ha a háromszög C-ben derékszögű, valóban
ctgα'=cosβsinα=1=cosαsinβ=ctgβ',
tehát α'=β', így AP=BP. Az tehát, hogy a háromszögnek C-ben kell derékszögűnek lennie, az általánosság megszorításaiból (P elhelyezéséből és CPBP feltevéséből) következik.


 
 

 
4. Legyen az ABC hegyesszögű háromszög magasságpontja H, és legyen WBC oldal egy belső pontja. A B-ből, ill. C-ből induló magasságok talppontjai legyenek M, ill. N. Jelölje ω1BWN háromszög körülírt körét, és legyen X az ω1 kör azon pontja, amire WX ω1-nek átmérője. Hasonlóan, jelölje ω2CWM háromszög körülírt körét, és legyen Y az ω2 kör azon pontja, amire WY ω2-nek átmérője. Bizonyítsuk be, hogy az X, Y és H pontok egy egyenesen fekszenek.
 
Fehér Zsombor megoldása. Miquel tétele szerint az ABC háromszög AB, BC, CA oldalegyenesein fekvő tetszőleges N, W, M pontokra a BWN, CMW, és ANM körök egy pontban metszik egymást. Ezt bebizonyíthatjuk a következőképpen:
Legyen a BWN és CMW körök második metszéspontja P. Húrnégyszögben a szemközti szögek összege 180, így ha P az ABC háromszög belső pontja, akkor
MPN=360-NPW-WPM=WBN+MCW=180-BAC.
Tehát MPN=180-NAM alapján ANPM is húrnégyszög. Irányított szögekkel számolva az előbbi bizonyítás működik akkor is, ha P külső pont.
BNC=BMC=90 miatt a B, NM, C pontok egy körön vannak, legyen ez a kör ω3. Ekkor az ω1, ω2 és ω3 körök hatványvonalai egy ponton mennek át, tehát a WP egyenes átmegy BN és CM metszéspontján, az A ponton. Mivel HNA=HMA=90, ezért H is rajta van az ANM körön, így HPA=HMA=90. Amennyiben H=P, akkor a HP egyenest értelmezzük az ANHPM kör H-beli érintőjének.

 
 

Mivel WX és WY átmérő ω1-ben és ω2-ben, azért WPX=WPY=90. Ez pedig azt jelenti, hogy a H, X, Y pontok mind rajta vannak a WA-ra P-ben állított merőleges egyenesen.

 
5. Jelölje Q>0 a pozitív racionális számok halmazát. Legyen f:Q>0R olyan függvény, ami kielégíti az alábbi három feltételt:
(i) Minden x,yQ>0-ra f(x)f(y)f(xy);
(ii) Minden x,yQ>0-ra f(x+y)f(x)+f(y);
(iii) Létezik olyan a>1 racionális szám, amire f(a)=a.
Bizonyítsuk be, hogy f(x)=x minden xQ>0-ra.

 
Janzer Olivér megoldása. Jelöljük a-val azt az (egyik) 1-nél nagyobb racionális számot, melyre f(a)=a. (i)-be x=a-t és y=1-et helyettesítve f(a)f(1)f(a), azaz af(1)a. Mivel a>1, azért leoszthatunk, így f(1)1. Bebizonyítjuk n szerinti teljes indukcióval, hogy ha n pozitív egész, akkor f(n)n. n=1-re igaz az állítás. Tegyük fel, hogy nk-ig már beláttuk, bizonyítunk n=k+1-re. (ii)-be x=k-t és y=1-et helyettesítve
f(k+1)f(k)+f(1)k+1,
így az indukciós lépést befejeztük. Tehát pozitív egész n-ekre f(n)n.
Vegyünk egy tetszőleges pq pozitív racionális számot (p és q pozitív egészek). Ekkor (i)-be x=pq-t és y=q-t helyettesítve
f(pq)f(q)f(p).
f(q)q és f(p)p, így f(q) és f(p) is pozitív. Így f(pq) is pozitív kell legyen. Tehát minden xQ>0-ra f(x)>0. Így (ii)-ből
f(x+y)f(x)+f(y)>f(y),
tehát a függvény szigorúan monoton nő. (Ha x1>x2, akkor x=x1-x2, y=x2 helyettesítésekkel f(x+y)>f(y)-ból f([x1-x2]+x2)>f(x2), azaz f(x1)>f(x2).)
Most n szerinti teljes indukcióval igazoljuk, hogy f(an)an, ha n pozitív egész. n=1 esetén f(a)=aa. Bizonyítunk n=k-ról n=k+1-re. (i)-be x=ak-t és y=a-t helyettesítve f(ak)f(a)f(ak+1). Így, mivel f(ak)ak és f(a)=a, azért f(ak+1)ak+1.
Tegyük fel, hogy valamilyen x0Q>0 esetén f(x0)>x0. Legyen ekkor f(x0)=x0+c, ahol c>0. n szerinti teljes indukcióval igazoljuk, hogy f(nx0)nx0+nc, ha n pozitív egész. n=1-re valóban f(x0)=x0+cx0+c. Bizonyítunk n=k-ról n=k+1-re. (ii)-be x=kx0-t és y=x0-t helyettesítve
f([k+1]x0)f(kx0)+f(x0)(kx0+kc)+(x0+c)=(k+1)x0+(k+1)c.
Az indukciós lépést befejeztük, f(nx0)nx0+nc.
Mivel c és x0 pozitív számok, így van olyan K pozitív szám, melyre Kc>x0. Minthogy a>1, ezért van olyan n pozitív egész, amelyre teljesül (K+1)x0<an. x0 pozitív szám, így egyértelműen létezik olyan k egész, melyre
kx0an<(k+1)x0.
Így (K+1)x0<an<(k+1)x0, amiből K<k. Így, mivel K pozitív, ezért k is, azaz k pozitív egész. Mivel f szigorúan monoton nő, ezért kx0an-ből f(kx0)f(an). Korábban belátott állításunk szerint viszont f(kx0)kx0+kc, illetve f(an)an, így
kx0+kcf(kx0)f(an)an.
Mivel an<(k+1)x0, azért kx0+kc<(k+1)x0, amiből kc<x0. Azonban K<k és Kc>x0, ami c>0 miatt ellentmond kc<x0-nak. Így ellentmondásra jutottunk, azaz feltevésünkkel szemben nincsen olyan x0Q>0, amelyre f(x0)>x0. Tehát xQ>0 esetén f(x)x.
Azt azonban tudjuk, hogy f(n)n, ha n pozitív egész. Így nf(n)n, tehát f(n)=n. Vegyünk egy tetszőleges pq pozitív racionális számot (p és q pozitív egészek). Ekkor (i)-be x=pq-t és y=q-t helyettesítve azt kapjuk, hogy
f(pq)f(q)f(p).
Mivel f(q)=q és f(p)=p, azért
f(pq)qp,amibőlf(pq)pq.
Ezt összevetve f(x)x-szel azt kapjuk, hogy f(pq)=pq. Így a feladat állítását igazoltuk.

 
6. Legyen n3 egész szám, és tekintsünk egy kört, amit n+1 ponttal egyenlő hosszúságú ívekre osztottunk. Tekintsük ezeknek a pontoknak a 0,1,...,n számokkal való összes olyan számozását, ahol minden számot pontosan egyszer használtunk; két ilyen számozást azonosnak tekintünk, ha egyiket a másikból megkaphatjuk a kör egy elforgatásával. Egy számozást szépnek nevezünk, ha bármely négy a<b<c<d számra, amikre a+d=b+c, fennáll az, hogy az a és d jelű pontokat összekötő húr nem metszi a b és c jelű pontokat összekötő húrt.
Legyen M a szép számozások száma, és legyen N a pozitív egészekből álló olyan (x,y) rendezett párok száma, amikre x+yn és lnko(x,y)=1 teljesül. Bizonyítsuk be, hogy
M=N+1.

 
Nagy Róbert megoldása. Először olyan húrokat vizsgálunk, melyek végpontjain az összeg k ‐ nevezzük ezeket k-húroknak.
 
Lemma. Egy szép elrendezésben bármely három húrra teljesül, hogy az egyik elválasztja a másik kettőt.
 
Bizonyítás. Indukcióval bizonyítunk n szerint. Ha n3, akkor az állítás triviális. Legyen n4, és bizonyítsunk indirekten.
Tegyük fel, hogy létezik három olyan húr, melyek ,,nem elválasztóak''. Legyenek a három húr végpontjai: ab, cd, ef, ahol ezek a végpontokra írt számokat is jelölik. Ekkor ha n nem szerepel a hat végpont között, akkor n-et elhagyva a körről továbbra is szép elrendezést kapunk, melyben csak (n-1)-ig vannak az elemek. Erre már beláttuk, hogy teljesül az állítás, tehát ez ellentmondás. Ugyanígy, ha 0 nem szerepel a húr végpontok között, akkor ezt elhagyva és minden pont értékét eggyel csökkentve is szép elrendezéshez jutunk, melyben a legnagyobb elem megint csak n-1, ami ellentmondás.
Tehát a 0 és az n elemek is a húrok végpontjai között vannak. Vegyük észre, hogy az n és a 0 azonos húrok végpontjai, különben: n+b>n>0+d, tehát k=n.
Legyen A, B, C a három húr, mely nem elválasztó. Ezek közül legyen C az, melynek két végpontja 0 és n. Ekkor vegyük azt a D húrt, mely közvetlenül a C húr mellett van, azonos oldalon az A és B húrokkal. Ennek két végpontja legyen u és v, u+v=t.
Ha t=n, akkor a C húr két végpontját elhagyva és az összes elemet eggyel csökkentve megint olyan elrendezést kapunk, amire már beláttuk az állítást az indukció miatt.
Ha t<n, akkor t nyilvánvalóan a C húr másik oldalán van, hiszen különben a D húr és a {0,t} húr metsző lenne. Így (n-t) (hiszen t, n-t nem metsző C-vel) is C másik oldalán van, ekkor viszont a C húr végpontjait elhagyva megint kapunk három húrt, melynek végpontjain a számok összege megegyező és nem szétválasztóak. De (n-2)-re már beláttuk az állítást az indukció miatt.
Ha t>n, akkor vegyünk minden x szám helyett n-x-et. Vegyük észre, hogy ekkor az elrendezés nyilvánvalóan továbbra is szép lesz, és ekkor visszakapjuk az előző esetet. Tehát beláttuk, hogy minden elrendezésben a k-húrok szétválasztóak.  
Bizonyítsuk az eredeti állítást teljes indukcióval. n=2-re az állítás nyilvánvaló. Ezek után legyen n3. Legyen S egy szép elrendezés 0,...,n számozással. Ekkor ha n-et elhagyjuk, akkor kapunk egy T szép elrendezést 0,...,n-1 számozással. Az n-húrok T-ben szétválasztóak, így 0-n kívül minden pontnak van párja. Legyen T 1-es típusú, ha 0 két n-húr között van, és legyen T 2-es típusú, ha nem, tehát a 0-t egy húr választja el a többitől.
Megmutatjuk, hogy minden 1-es típusú T elrendezés pontosan egy S elrendezésből származik, míg minden 2-es típusú elrendezés 2 különböző 2-es S elrendezésből ered.
Ha T 1-es típusú, akkor legyen 0 az A, B n-húrok között. Mivel az n-húrok szétválasztóak, ezért a T elrendezésből egyértelműen visszakaphatjuk az S elrendezést, mivel az n pontnak A, B másik végpontjai közötti íven kell lennie. Ha belátjuk, hogy egy 1-es típusú T elrendezésbe a megfelelő helyre visszarakva n-t egy megfelelő S-t kapunk, akkor készen vagyunk, hiszen a másik irány nyilvánvaló. Ha 0<k<n, akkor nyilván teljesül az állítás, hiszen a T-ben levő k-húrok S-ben is azok.
Ha n<k<2n, akkor az n-húrok párhuzamosak az elrendezés miatt, tehát létezik egy l tengely, melyre x és n-x szimmetrikusak. Ha lenne két k-húr, mely metsző, akkor az l-re szimmetrikus párjai is metszők, de ezekben a húrok végén levő számok összege 2n-k<n, ami ellentmondás.
Ha T 2-es típusú, akkor ugyanígy megy a bizonyítás, csak az n-et a 0 mindkét oldalára be tudjuk rakni, tehát kétszer annyi eset keletkezik.
Legyen Mn a szép elrendezések száma 0,...,n számozással, és legyen Ln a 2-es típusú szép elrendezések száma 0,...,n számozással. Ekkor
Mn=(Mn-1-Ln-1)+2Ln-1=Mn-1+Ln-1.

Tehát elég belátni az indukció miatt, hogy Ln-1 azon (x,y) párok száma, melyre x+y=n és lnko(x,y)=1. Ahhoz, hogy ezt belássuk, vegyünk egy 2-es típusú szép elrendezést 0,...,n-1 számozással. Számozzuk a helyeket a 0,1,2,...,(n-1)-gyel (mod n), mégpedig úgy, hogy a 0 elem a 0-s helyen legyen.
Legyen F(i) az i-edik pozícióban levő elem értéke. f egy permutációja a [0,n-1]-nek. Legyen f(a)=n-1. Mivel az n-húrok szétválasztóak 0-val, és minden pont valamely húrnak az eleme, azért az n-húrok párhuzamosak egymással, így f(i)+f(-i)=n minden i-re.
Mivel az n-1 húrok is szétválasztóak, és minden pont valamely húrnak az eleme, ezek a húrok is párhuzamosak, így f(a-1)=f(-i)-1 minden i-re, és mivel f(0)=0, azért f(-ak)=k minden k-ra. Ez egy egyenlőség modulo n, és f az 0,...,n-1 elemek egy permutációja, így (a,n)=1. Tehát Ln-1φ(n).
Már csak azt kell belátnunk, hogy ezek az esetek valóban megoldások. Ehhez vegyünk négy számot a körön, melyekre teljesül, hogy w+y=x+z. Ekkor a pozíciókra teljesül, hogy (-aw)+(-ay)=(-ax)+(-az), ami azt jelenti, hogy a wy és xz húrok párhuzamosak, tehát az elrendezés valóban szép, így beláttuk az állítást.

1Forrás: imomath.com.