Cím: Közép-európai Matematikai Olimpia (MEMO)
Szerző(k):  Pintér Ferenc 
Füzet: 2011/október, 394 - 395. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Közép-európai Matematikai Olimpia

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Középeurópai Matematikai Olimpia
 

MEMO

 
Az 5. Közép-európai Matematikai Olimpiát (MEMO) 2011. szeptember 1‐7-ig Horvátország rendezte Varasdon (Varaždin), a Matematika Olimpia Szlovák Bizottságának közreműködésével. Magyarország csapata ötödször vett részt a versenyen, mióta a Zalai Matematikai Tehetségekért Alapítvány és a Bolyai János Matematikai Társulat vállalta az anyagi költségeket és szervezéssel járó feladatokat.
A versenyen a következő 10 ország 6-6 fős csapatai vettek részt: Ausztria, Csehország, Horvátország, Lengyelország, Litvánia, Magyarország, Németország, Svájc, Szlovákia, Szlovénia. A versenyt a Nemzetközi Matematikai Diákolimpia (IMO) szabályaival egyező módon rendezik minden évben azzal a céllal, hogy a fiatalabb korosztály részére is lehetővé tegyék a nemzetközi rutin megszerzését, a tudatos utánpótlás nevelést. A versenyen csak olyan diák vehet részt, akik még az IMO-n nem indult.
A magyar csapatot az IMO csapat vezetői állították össze a hivatalos tanulmányi versenyek, a Nemzetközi Kenguru Matematika Verseny és a válogató verseny alapján.
A magyar csapatot a következő diákok alkották:

Ágoston Tamás  11. o., Fazekas Mihály Főv. Gyak. Gimn.,  tanárai:  Surányi László, Hegedűs Pál, Táborné Vincze Márta,  Dobos Sándor;Gyarmati Máté  11. o., Pécs, Leőwey Klára Gimn.,  tanára:  Bereczkiné Székely Erzsébet;Mester Márton  11. o., Szeged, Radnóti Miklós Kísérleti Gimn.,  tanárai:  Ábrahám Gábor, Tigyi István,  Kosztolányiné Nagy Erzsébet;Nagy Róbert  10. o., Fazekas Mihály Főv. Gyak. Gimn.,  tanárai:  Táborné Vincze Márta, Kiss Géza, Dobos Sándor,  Surányi László;Strenner Péter  11. o., Székesfehérvár, Teleki Blanka Gimn. és Ált. Isk.,  tanárai:  Buday Endre, Ponáczné Csuthy Márta;Szabó Attila  10. o., Pécs, Leőwey Klára Gimn.,  tanára:  Kiss Zoltán.   

A csapat kísérői Harangi Viktor (Budapest, Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézet) és Szoldatics József (Dunakeszi, Radnóti Miklós Gimn.) voltak.
Magyarország mind a csapat, mind az egyéni versenyben szép eredményt ért el.
Egyéni versenyben mind a 6 diák díjazott lett:

Aranyérmet szerzett: Ágoston Tamás és Szabó Attila.

Ezüstérmet szerzett: Gyarmati Máté, Mester Márton és Nagy Róbert.

Bronzérmet szerzett: Strenner Péter.
Csapatversenyben Magyarország csapata a második helyen végzett, az első helyezést Lengyelország szerezte meg, a harmadik helyen Németország csapata végzett.
A diákok pihenésképpen meglátogatták Varasd nevezetességeit, többek között a termálfürdőt és a trakostyáni (Trakošćan) kastélyt.
A diákok felkészítésében az iskolai tanárokon kívül köszönetet mondunk Pósa Lajosnak és az Erdős Pál Matematikai Tehetséggondozó Iskola tanárainak.
 Pintér Ferenc (a Zalamat kuratórium titkára)