Cím: EGMO 2012
Szerző(k):  Backhausz Ágnes 
Füzet: 2012/október, 395 - 396. oldal  PDF  |  MathML 

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

 
EGMO 2012
 

2012 áprilisában rendezték az első európai matematikaversenyt középiskolás lányoknak Cambridge-ben, az Egyesült Királyságban. Kínában egy évtizede létezik ilyen verseny. Részben ennek nyomán a szervezők célja az volt, hogy bátorítsák az érdeklődő lányokat további matematikatanulásra, feladatmegoldó képességük fejlesztésére.
A helyszín a Cambridge-i Egyetem Murray Edwards College intézménye volt, mely az egyik legújabb alapítású, és amelyben csak lányok tanulnak. Tizenkilenc, nagyrészt európai ország majdnem hetven résztvevője vett részt a versenyen, a magyar csapatban Bősze Zsuzsanna, Kiss Eszter, Kiss Melinda és Tóth Emese Anna. Az utazást a Bolyai János Matematikai Társulat segítségével tudtuk megszervezni. A felkészülésben Dobos Sándor és Nagy Zoltán volt segítségünkre.
A verseny lebonyolítása a nemzetközi matematikai diákolimpiához (IMO) sok szempontból hasonlóan történt: két napon négy-négy feladatot lehetett megoldani, többek között számelmélet, geometria, kombinatorika témakörökből. A dolgozatokat
 
magyarul írták a versenyzők, a csapatvezetők (Eckert Bernadett és Backhausz Ágnes) feladata volt a javítókkal egyeztetni, hogy melyik megoldás pontosan milyen gondolatokat tartalmaz. A bizottságot Eszter dolgoztatta meg a legjobban: az utolsó kombinatorikafeladattal sokkal tovább jutott, mint a mezőnyben bárki, de hogy ez hány pontot is ér, arról hosszú tárgyalások folytak.
A versenyek után és között lehetett hullahoppkarikázni, ír zenére táncolni, a Cam folyón csónakázni, mellette sétálni, a kiránduláson kódot fejteni a Bletchley Park faházaiban, ahol a második világháború alatt az Enigma rendszerét törték fel. A szervezők közül a magyar csapatot kísérő lány a cambridge-i Trinity College-ban lakott, így ezt a várhoz hasonlító épületet is meg tudta mutatni, a hosszú asztalos ebédlővel, a könyvtárral, a szűk lépcsőházakkal és a nem akármilyen pázsittal.
A díjak elosztása is az IMO-n megszokott módon történt, a versenyzők fele kapott érmet. Kiss Eszter, Tóth Emese Anna és Kiss Melinda bronzéremmel tértek haza. A csapatok között Lengyelország végzett az élen, a magyar csapat a 8. helyen zárt.
2013. április 8. és 14. között Luxemburgban rendezik a második EGMO-t (www.egmo.org). Ezen Magyarország négyfős csapattal indulhat. Aki szeretne részt venni a válogatásban és felkészülésben vagy bármilyen kérdése van, írjon minél előbb az agnes@cs.elte.hu címre. További tudnivalók itt:
http://www.cs.elte.hu/agnes/luxemburg.pdf.

A válogatás szempontjai: válogatóversenyek (2012. ősz és 2013. január), nemzetközi matematikaversenyek, országos versenyek (matematika OKTV, Kürschák József matematikai tanulóverseny, Arany Dániel matematikaverseny), a KöMaL A és B pontversenyei.
 
 
Backhausz Ágnes