Cím: Az 53. Nemzetközi Matematikai Diákolimpia feladatainak megoldásai
Füzet: 2012/október, 386 - 395. oldal  PDF  |  MathML 

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

 
Az 53. Nemzetközi Matematikai Diákolimpia feladatainak megoldásai
 

A hagyományoknak megfelelően ebben az évben is közöljük a nyári matematikai diákolimpia feladatainak a megoldásait; lényegében úgy, ahogyan a legilletékesebbek, a magyar csapat tagjai leírták. Közreműködésüket köszönjük és ezúton is gratulálunk eredményeikhez.
 

 
A szerkesztőség

 
 
1. Az ABC háromszög A csúccsal szemközti hozzáírt körének középpontja J. Ez a hozzáírt kör a BC oldalt az M pontban, az AB, ill. AC egyeneseket pedig a K, ill. L pontban érinti. Az LM és BJ egyenesek metszéspontja F, a KM és CJ egyenesek metszéspontja pedig G. Legyen S az AF és BC egyenesek metszéspontja, T pedig a AG és BC egyenesek metszéspontja.
Bizonyítsuk be, hogy M az ST szakasz felezőpontja.
(Az ABC háromszög A csúccsal szemközti hozzáírt köre az a kör, amelyik érinti a BC szakaszt, továbbá az AB félegyenes B-n túli részét és az AC félegyenes C-n túli részét.)

 

Sándor András megoldása. Az ABC háromszög szögeit jelölje a szokásos módon α, β és γ.
 

FMB=LMC=γ2, mert az CLM háromszög egyenlő szárú és a C-nél levő szöge az ABC háromszög γ-hoz tartozó külső szöge. Hasonlóan BMK=β2. Jelölje az MK és JF szakaszok metszéspontját X; ekkor MXF=90, mert a BMK háromszög egyenlő szárú, és BJ felezi a B-nél lévő szöget, ezért merőleges az MK alapra. Így

LFJ=MFX=180-FMX-MXF==180-FMB-BMX-MXF=180-γ2-β2-90=α2.
LAJ=α2, mert az A-hoz tartozó belső szögfelező átmegy a hozzáírt kör középpontján. Ebből és az LFJ-re kapott eredményből következik, hogy ALJF húrnégyszög.
ALJ=90, hiszen AL érintő, tehát a vele szemközti JFA is 90. GX párhuzamos AS-sel, mivel GXF=90. Az előbbiekhez hasonlóan JGA=90.
Így G felezi az AT szakaszt, mivel a JG-re való tükrözésnél az AL egyenes képe az MT egyenes, az AT egyenes helyben marad, tehát A képe T. Emiatt az ATS háromszögben a GM középvonal, tehát M felezi ST-t. (A megoldás független az ábrától.)
 
 
2. Legyen n3 egész, és legyenek a2,a3,...,an olyan pozitív valós számok, amelyekre a2a3an=1. Bizonyítsuk be, hogy
(1+a2)2(1+a3)3...(1+an)n>nn.
 

 

Ágoston Tamás megoldása.
 
Ha i2 egész, akkor az 1i-1, 1i-1, ..., 1i-1, ai pozitív számokra (az 1i-1 szám (i-1)-szer szerepel) alkalmazhatjuk a számtani és mértani közepek közti egyenlőtlenséget:
(i-1)1i-1+aiiai(i-1)i-1i.

 

Ezt i-edik hatványra emelve, és szorozva a bal oldali nevezővel:
(1+ai)iii(i-1)i-1ai.(1)

Ha i{2,3,...,n}, akkor itt mindkét oldal pozitív, így ezekre az i-kre összeszorozva (1)-et:
(1+a2)2(1+a3)3...(1+an)n22113322...nn(n-1)n-1a2a3...an=nn.
Itt használjuk azt a feltételt, hogy a2a3...an=1. Azt kell még belátnunk, hogy egyenlőség nem állhat fenn.
Mivel (1)-ben a kérdéses i-kre mindkét oldal pozitív, a szorzatban egyenlőség pontosan akkor áll, ha minden i-re (1)-ben egyenlőség áll. Ez pedig pontosan akkor igaz, ha minden i-re a számtani és mértani közepeket egyenlő számokra vettük, azaz ai=1i-1=...=1i-1. Ekkor viszont a2a3...an=112...1n-1, ahol minden tényező pozitív, és 1-nél nem nagyobb. Viszont n3 miatt az 1-nél kisebb 12 tényező is szerepel, vagyis a szorzat kisebb 1-nél. Ez ellentmond a feladat feltételének, így valóban nem állhat fenn egyenlőség, azaz
(1+a2)2(1+a3)3...(1+an)n>nn,
és ezt akartuk bizonyítani.

 

 
3. A hazudós játékot két játékos játssza: A és B. A játék szabályaiban szerepel két pozitív egész szám: k és n, ezek értékét mindkét játékos ismeri.
A játék megkezdésekor A választ két egész számot: x-et és N-et, amikre 1xN. A az x számot titokban tartja, viszont N-et őszintén megmondja B -nek. B ezután megpróbál x-re vonatkozó információt szerezni A-tól a következő típusú kérdésekkel: B minden kérdésében megadja pozitív egész számok egy tetszőleges S halmazát (olyan S halmazt is megadhat, amit már korábban is megadott), és azt kérdezi A-tól, hogy x eleme-e ennek az S halmaznak. B akárhány ilyen típusú kérdést feltehet. A-nak B minden kérdésére a kérdés elhangzása után azonnal igennel vagy nemmel kell válaszolnia, de mindegyik válasza lehet hazugság is; az egyetlen kikötés az, hogy bármely egymás utáni k+1 válasz közül legalább egynek őszintének kell lennie.
Miután B annyiszor kérdezett, ahányszor csak akart, meg kell neveznie egy legfeljebb n pozitív egész számból álló X halmazt. Ha x eleme az X halmaznak, akkor B nyer; különben B veszít. Bizonyítsuk be:
1.Ha n2k, akkor B-nek van nyerő stratégiája.
2.Minden elég nagy k-hoz van olyan n1,99k egész szám, amire B-nek nincs nyerő stratégiája.

 

Janzer Olivér megoldása. 1. rész. Nyilván nem változik a feladat, ha az {1,2,...,N} halmaz helyett tetszőleges {a1,a2,...,aN} halmazból kerül ki x (aiaj). Ha n2k, megmutatjuk a nyerő stratégiát.
Ha N2k, akkor az X={a1,a2,...,aN} halmazra |X|=N
2kn, így |X|n, tehát X megfelelő, B nyert.
Tegyük fel, hogy N>2k.
N szerinti teljes indukcióval bizonyítjuk be, hogy van nyerő stratégia. Tegyük fel, hogy N=-re készen vagyunk (ahol 2k). Bizonyítunk N=(+1)-re. Kérdezzük meg az S={a1} halmazt addig, amíg az első ,,igen'' választ nem kapjuk. Ha végig ,,nem''-et kapunk, még k+1 kérdés után is, akkor xa1 (hiszen ekkor a ,,nem'' igaz), így x az elemszámú {a2,a3,...,a+1} halmazban van, így az indukciós feltétel szerint innen van nyerő stratégiánk. Tegyük fel egyébként, hogy a válasz egyszer ,,igen''. Rögtön ezután tegyük a következőt: vegyük az a2,a3,...,a2k+1 számokat (2k+1+1). Rendeljük aj-hez a (j-2) sorszámot. Ekkor kiosztottunk sorszámokat 0-tól (2k-1)-ig. Kódoljuk a sorszámokat 2-es számrendszerben. Ezután tegyünk fel k darab kérdést, amelyek a következők:
1. x benne van abban a halmazban, amely halmaz a kiválasztott számok közül azokat tartalmazza, amelyek sorszámának 2-es számrendszerbeli alakjában az első jegy 0?
És így tovább, az i-edik kérdés a sorszám i-edik jegyére kérdez rá
 
(2-es számrendszerben). Így, mivel 2k sorszámot osztottunk ki 0-tól (2k-1)-ig és ezeket 2-es számrendszerben k jegy kódolja:
0:00...0k;1:00...0k-11;...;2k-1:11...11k,
ezért k kérdéssel x sorszáma 2-es számrendszerbeli alakjának minden jegyére választ kapunk. Vegyük az utolsó (k+1) darab feltett kérdésünket. Ezek között a feladat feltétele miatt lennie kell olyannak, amelyre A őszintén válaszolt. Ekkor azonban kizárhatjuk az olyan x-eket, amelyekre az igaz válaszok mindig az A által adott válaszok ellentétei. Belátjuk, hogy van ilyen szám. Az A által adott első válasz ,,igen'', ennek ellentéte ,,nem'', továbbá a következő k válasz tagadása meghatároz egy sorszámot, legyen ez at sorszáma (2t2k+1). Ekkor, mivel a1at, azért x nem lehet at, ugyanis akkor az első kérdésre ,,nem'' az őszinte válasz, a további kérdésekre pedig at definíciója szerint mindig az ellenkező, mint amit A adott. Ez azonban ellentmond a feladat (k+1) egymást követő kérdésre vonatkozó feltételének. Így xat. Ekkor x benne van egy  elemű halmazban (az eredetiből elhagyjuk at-t), innen pedig az indukciós feltevés szerint van nyerő stratégiánk. Így a feladat első részének állítását igazoltuk.
 
2. rész. Megmutatjuk, hogy ha 1,99<λ<2 és n=[(2-λ)λk+1]-1, valamint N=n+1, akkor B-nek nincs nyerő stratégiája.
Jelöljük V-vel a B-nek azon kérdésére adott választ, hogy x benne van-e az S halmazban. Ekkor legyen V inkonzisztens i-vel, ha a válasz ,,igen'' és i nem eleme S-nek; vagy ha a válasz ,,nem'' és i eleme S-nek. Legyen egy adott pillanatban mi az a szám, ami megadja, hogy A addig (a legutolsót is beleértve) hány egymást követő, i-vel inkonzisztens választ adott. Például, ha a válaszok minősítése az i szempontjából sorban ink.; nem ink.; ink.; ink., akkor éppen mi=2.
Legyen
Φ=i=1n+1λmi.
Legyen A válasza mindig olyan, hogy a válasza után a két lehetséges Φ érték közül a kisebbet kapjuk. Ehhez persze be kell látnunk, hogy ilyenkor A lépései szabályosak. Elég azt megmutatnunk, hogy Φ<λk+1, hiszen akkor mindegyik mi kisebb (k+1)-nél; viszont (legalább) k+1 egymást követő hazugság k+1 egymást követő inkonzisztens válasz lenne x-re nézve, amiből mxk+1 következne (a legalább (k+1)-edik inkonzisztens válasz után). Mindez azt jelenti, hogy a kívánt egyenlőtlenség mindenkori teljesülése esetén valóban nincs k+1 egymást követő hazugság, azaz A válaszai szabályosak.
 

Φ<λk+1 igazolása: Kezdetben m1=m2=...=mn+1=0, így Φ0=n+1. Viszont
n+1=[(2-λ)λk+1](2-λ)λk+1<λk+1
(hiszen λ>1 miatt 2-λ<1). Így kezdetben Φ<λk+1.
Tegyük fel, hogy valameddig Φ<λk+1, majd vizsgáljuk a helyzetet A aktuális válaszát követően. Ennek során A-nak két lehetséges válasza volt: ,,igen'', ami után Φ1 és ,,nem'', ami után Φ2 keletkezik. Mivel ő a kisebbet választotta, azért Φ'12(Φ1+Φ2). Ha ezen kérdés az S halmazra kérdez rá, és a válasz előtt m1,m2,...,mn+1 voltak a megfelelő értékek, akkor
Φ1=iSλ0+jSλmj+1ésΦ2=iSλmi+1+jSλ0,
így
Φ'12(Φ1+Φ2)==12(iS(λmi+1+1)+jS(λmj+1+1))==12((iSλmi+1+jSλmj+1)+(iS1+jS1))==12(h=1n+1λmh+1+h=1n+11)==12(λΦ+n+1).
Mivel Φ<λk+1 és n+1=[(2-λ)λk+1](2-λ)λk+1,
Φ'12(λΦ+n+1)<12(λk+2+(2-λ)λk+1)=λk+1.
Tehát Φ nem lépi át λk+1-t.
Így A válaszai szabályosak. Viszont mivel ezek x-től függetlenek, B nyilván nem találhatja ki x-et. Tehát ebben az esetben B-nek nincs nyerő stratégiája. Belátjuk, hogy elegendően nagy k esetén n megfelelő, azaz
n1,99kn=[(2-λ)λk+1]-1.
Először belátjuk, hogy
(2-λ)λk+11,99k+1(λ1,99)k+1>1/(2-λ),
ami λ>1,99 miatt nyilván igaz. Ekkor azonban (elég nagy k-ra)
n=[(2-λ)λk+1]-1(2-λ)λk+1-21,99k.

Ezzel a feladat állítását igazoltuk.

 

 
4. Határozzuk meg az összes olyan f:ZZ függvényt, amire tetszőleges a, b, c egészekre, amelyekre a+b+c=0 teljesül, fennáll az
f(a)2+f(b)2+f(c)2=2f(a)f(b)+2f(b)f(c)+2f(c)f(a)
egyenlőség. (Z az egész számok halmazát jelöli.)

 

Nagy Róbert megoldása. A feltételt a=b=c=0-ra alkalmazva 3f(0)2=6f(0)2, ebből f(0)=0.
Legyen ezután a=0, b=x, c=-x, ekkor f(x)2+f(-x)2=2f(x)f(-x), ebből pedig f(x)=f(-x) adódik; tehát a függvény páros, így elég a függvényt csak a pozitív számokon megadni. A feladat feltételét pedig használhatjuk abban a formában (is), hogy ha a, b és c közül valamelyik a másik kettőnek az összege, akkor
f(a)2+f(b)2+f(c)2=2f(a)f(b)+2f(b)f(c)+2f(c)f(a)
teljesül.
1. eset: A függvénynek nincs más nullhelye. Jelöljük f(1) értékét d-vel.
Az a=b=1, c=2 választással
2f(1)2+f(2)2=2f(1)f(1)+4f(2)f(1).
Ebből f(2)0 miatt f(2)=4f(1)=4d. Ugyanígy a=b=2, c=4-ből f(4)=16d. Az a=3, b=2, c=1 választással f(3)-ra egy másodfokú egyenletet kapunk:
(f(3)-d)(f(3)-9d)=0.

Ha itt f(3)=d, akkor a=4, b=3, c=1-ből ellentmondást kapunk, mert behelyettesítve az értékeket kapjuk, hogy 256d2+d2+d2=32d2+2d2+32d2, ami lehetetlen.
Tehát f(3)=9d, f(4)=16d.
Innen teljes indukcióval bizonyítjuk, hogy f(n)=n2d.
Tegyük fel, hogy minden 0<k<n-re teljesül, hogy f(k)=k2d. Ebből a=n, b=n-1, c=1 választással
f(n)2+f(n-1)2+f(1)2=2f(n)(f(n-1)+f(1))+2f(1)f(n-1),

a=n, b=n-2, c=2-vel pedig:
f(n)2+f(n-2)2+f(2)2=2f(n)(f(n-2)+f(2))+2f(2)f(n-2).

A két egyenletet kivonva egymásból és behelyettesítve az ismert értékeket valóban azt kapjuk, hogy f(n)=n2d. Ezzel az indukció teljes. Ha tehát nincs más nullhely, akkor f(n)=n2d.
2. eset: Ha van más (pozitív) nullhely, akkor válasszuk ki a legkisebbet, legyen ez a>0, tehát f(a)=0.
Minden x-re teljesül ‐ az a=a, b=x, c=a+x választás miatt ‐
f(x)2+f(a+x)2=2f(x)f(a+x),
ezért f(x)=f(a+x), tehát a függvény periodikus a szerint. Így nyilvánvalóan minden nullhely osztható a-val, pontosabban: a nullhelyek éppen az a többszörösei.
Ezek után vizsgáljuk a lehetséges értékeit. Ha a5, akkor az első eset bizonyítását megismételhetjük, mivel az csak f(1),f(2),f(3),f(4)0-ra alapult. Ezzel azt kapnánk, hogy más nullhely már nem lehet, ami ellentmondás; tehát a4.
Ha a=4, akkor f(1)=d0,f(2)=4d és
f(3)=f(3-a)=f(-1)=f(1)=d.

Ha a=3, akkor f(1)=d0,f(2)=4d, de f(1)=f(-1)=f(3-1)=4d, ami ellentmondás.
Ha a=2, akkor f(1)=d0,f(2)=0.
Ha a=1, akkor f a konstans 0 függvény.
Könnyen ellenőrizhető, hogy a ki nem zárt függvények (minden d0-val) valamennyien megoldásai a feladatnak.
 

 
5. Legyen az ABC háromszögben BCA=90, és legyen D a C-ből induló magasságvonal talppontja. Legyen XCD szakasz belső pontja. Legyen K az AX szakasznak az a pontja, amire BK=BC. Hasonlóan, legyen LBX szakasznak az a pontja, amire AL=AC. Legyen M az AL és BK egyenesek metszéspontja.
Bizonyítsuk be, hogy MK=ML.

 

Ódor Gergely megoldása. Az A és X, B és X, valamint C és D pontok által meghatározott egyeneseket nevezzük rendre f-nek, e-nek és g-nek. Húzzuk meg a B középpontú, BC¯ sugarú k1 és az A középpontú, AC¯ sugarú k2 köröket. A g egyenes k1 és k2 hatványegyenese, mivel merőleges a körök AB¯ centrálisára és átmegy az egyik metszésponton, C-n.
 

Tudjuk, hogy a k1 körnek az f egyenessel való, A-hoz közelebbi metszéspontja K. A másik metszéspontot nevezzük Q-nak. Hasonlóan a k2 kör és az e egyenes B-hez közelebbi metszéspontja L, a másikat pedig jelölje P.
1. állítás: XPKXQL.
Bizonyítás: Mivel X a hatványegyenes egyik pontja,
XK¯XQ¯=XL¯XP¯.
Átalakítva
XK¯XP¯=XL¯XQ¯.


Az XPK és XQL háromszögek két oldalának aránya és az oldalak által bezárt szög (csúcsszögek miatt) megegyezik. Tehát XPKXQL.
Következmény: A KPQL négyszög húrnégyszög, mert
PLQ=PKQ.
KPQL körülírt körét jelölje k3, középpontját pedig O.
2. állítás: Az AL egyenes érinti k3-at.
Bizonyítás: AC¯BC¯ és BC¯ a k1 kör
 
sugara, tehát A-nak a k1 körre vonatkozó hatványa =AC¯2. Mivel A rajta van a QK egyenesen, rajta van k1 és k3 hatványegyenesén. Ebből következik, hogy a k3 körre vonatkozó hatványa is
AC¯2=AL¯2.
Tehát az A-ból k3-hoz húzott érintő szakaszok hossza AL¯. A k3 körön legfeljebb két olyan pont lehet, amely A-tól AL¯ távolságra van. Mivel P és L ilyen és e körhöz A-ból két érintő húzható, mindkét pont érintési pont. (A kívül esik a k3 körön, mivel rajta van a hatványvonalon és kívül van a k1 körön, hiszen AB¯>BC¯).
Hasonlóan látható be a
3. állítás: A BK egyenes érinti k3-at.
Mivel ML¯ és MK¯ a k3 körhöz húzott érintő szakaszok, egyenlő hosszúak. Ezzel igazoltuk a feladat állítását.

 

 
6. Határozzuk meg az összes olyan n pozitív egész számot, amelyhez találhatók olyan a1,a2,...,an nemnegatív egészek, amelyekre teljesül
12a1+12a2+...+12an=13a1+23a2+...+n3an=1.

 

Strenner Péter megoldása.
Azt fogjuk bizonyítani, hogy akkor és csak akkor léteznek megfelelő a1,a2,...,an nemnegatív egészek, ha n1,2(mod 4).
A feltétel szükséges voltának igazolásához hozzuk közös nevezőre az
1=13a1+13a2+...+13an

 

összeget: megfelelő b0,b1,...,bn egészekre
1=3b1+23b2+...+n3bn3b0.

Elég észrevenni, hogy i és i3bi paritása azonos, így az 1+2+...+n=n(n+1)2 összeg páratlan. Ez valóban azt vonja maga után, hogy n1,2(mod 4).
Legyen S az egész számokból álló végtelen sorozatok halmaza, és legyen azon értelmezett két függvény:
f:SR,f:(a1,a2,...)ai0,iN12ai,g:SR,g:(a1,a2,...)ai0,iNi3ai.

Az s=(a1,a2,...)S sorozat , ha van olyan n pozitív egész szám, amelyre ai0in és f(s)=g(s)=1. Azt kell tehát bizonyítani, hogy minden n1,2(mod 4) esetén létezik jó sorozat.
Teljes indukciót alkalmazunk. Tegyük fel, hogy egy n12 egészhez található egy jó s=(a1,a2,...) sorozat. Belátjuk, hogy ebből konstruálható egy jó sorozat n+12-re a következő kétféle módosítás segítségével:
1. ha az s=(a1,a2,...)S sorozatban ak0, de a2k<0, akkor f(s)=f(s') és g(s)=g(s'), ahol s'=(b1,b2,...), ai=bi, ha ik,2k, bk=b2k=ak+1.
2. ha az s=(a1,a2,...)S sorozatban ak0, de a,am<0, és 3k=+m, akkor f(s)=f(s') és g(s)=g(s'), ahol s'=(b1,b2,...), ai=bi, ha ik,,m, bk<0, b=bm=ak+1.
Feltéve, hogy n-re létezik jó s sorozat, vagyis f(s)=g(s)=1, a fenti kétféle módosításokkal kapott s' sorozatra is f(s')=g(s')=1. Emiatt már csak azt kell garantálni, hogy s'-ben az első n+12-nél nem nagyobb indexű tagok nemnegatívak, az összes többi pedig negatív legyen.
Mivel feltettük, hogy n12, az an+1,...,an+12 tagok közül a páros indexűeket 1-es típusú lépésekkel nemnegatívba tudjuk vinni. Ezután a 6 db páratlan indexű tag párokba rendezhető úgy, hogy a párosított tagok indexeinek összege osztható 12-vel, hiszen az indexek 12-es maradéka 1, 3, 5, 7, 9, 11 valamilyen sorrendben. Ezeket a párokat a 2-es típusú lépést alkalmazva tudjuk nemnegatívvá tenni. Ha egy ilyen lépés eredményeképpen az a és az am tag vált nemnegatívvá, akkor a (páros indexű) a+m3 tag negatívvá változik, amit egy 1-es típusú átalakítással újra nemnegatívba tudunk vinni.
Végül megadunk egy-egy megfelelő (a1,a2,...,an) sorozatot n kis értékei esetén:
n=1(0,...),n=2(1,1,...),n=5(2,1,3,4,4,...),n=6(2,1,3,5,5,4,...),n=9(2,1,3,7,5,4,8,8,6,...),n=10(2,1,3,7,6,4,8,8,6,6,...),n=13(1,4,5,5,5,6,4,5,4,5,4,6,4,...),n=14(1,4,5,5,5,6,5,5,4,5,4,6,4,5,...),n=17(2,1,5,6,6,5,7,6,7,6,6,5,6,7,7,6,6,...),n=18(2,1,5,6,6,5,7,6,8,6,6,5,6,7,7,6,6,8,...),n=21(2,1,3,8,6,7,9,8,7,7,10,7,10,9,6,9,7,7,7,7,6,...),n=22(2,1,3,8,6,7,9,8,7,7,11,7,10,9,6,9,7,7,7,7,6,11,...),
Ezzel a teljes indukció elvének megfelelően az állítás bizonyított.