Cím: Rátz László Vándorgyűlés Pécs, 2012. július 3-6.
Szerző(k):  Miklós Ildikó 
Füzet: 2012/október, 402 - 403. oldal  PDF  |  MathML 

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

 
52. Rátz László Vándorgyűlés
Pécs, 2012. július 3‐6.
 

Idén a matematikatanárok Pécsett gyűltek össze. Az amúgy is gyönyörű megyeszékhely még jobban megszépült két éve, amikor Európa kulturális fővárosa volt. A vándorgyűlés helyszíne a nemrég felújított Pécsi Tudományegyetem Pollack Mihály Műszaki és Informatikai Kara volt, ami biztosította, hogy egy helyen legyen a szállás, az étkezés és maga a program. A mindenre odafigyelő, gondos szervezés élére Lányi Vera, a Janus Pannonius Gimnázium tanára állt.
A megnyitó azonban a Pécsi Tudásközpontban volt, itt került sor a Beke Manó-emlékdíjak átadására is. A tavalyi Rátz Tanár Úr Életműdíjas Csordás Mihály és Laczkó László előadása mellett meghallgathattuk a Wolf-díjas Lovász Lászlót is. A megnyitó délutánja kulturális programmal zárult, melyet a Pécsi Művészeti Gimnázium és Szakközépiskola tanulói adtak elő.
Ebben a négy napban éppen az idei amúgy is forró nyár legmelegebb napjait éltük. Az egyetem légkondicionált épületei, termei így nem csak a magas színvonalú előadások és szemináriumok miatt voltak vonzóak. A délutánt pedig sokan a kollégium melletti uszodában töltötték. A szerda délutáni férfi foci-, illetve női kosárlabdameccs viszont a fülledt tornateremben sokkal kevésbé volt csábító, nem is volt annyira népszerű, mint más években. Az ugyancsak szerda délutáni tanárverseny, amelyet a Maxim Kiadó, a MATEGYE Alapítvány és a TypoTex Kiadó támogatott, viszont egyre népszerűbb. A verseny feladatait és az eredményeket külön közöljük. Csütörtök délután most két helyszínre kirándulhattunk, de a szervezők gondoltak azokra is, aki Pécsett maradnának, nekik részletes programot ajánlottak, hogy mit érdemes fölkeresni.
Az előadások anyagai megtekinthetők a vándorgyűlés honlapján, amelyet Erben Péter, a budapesti Berzsenyi Dániel Gimnázium tanára gondoz (http://rlv.berzsenyi.hu/2012). Viszontlátásra jövőre Békéscsabán!