Cím: Szakaszokon értelmezett leképezések fixpontjairól
Szerző(k):  Simonovits András 
Füzet: 2012/május, 264 - 273. oldal  PDF  |  MathML 
Hivatkozás(ok):Feladatok: 2012/szeptember: K.337, 2012/október: K.347

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

 
Szakaszokon értelmezett leképezések fixpontjairól
Reiman István emlékének1
 

 

 
Bevezetés

1 Egy intervallumon értelmezett valós értékű függvény fixpontjának nevezzük a szakasz egy olyan pontját, amelyet a leképezés a helyén hagy. (Ugyanúgy definiálhatjuk a sík vagy a tér intervallumain értelmezett leképezések fixpontjait.) A fixpontok fontos szerepet játszanak a magasabb matematikában, de szakaszokon értelmezett speciális leképezésekre szorítkozva érdekes fixpont-tételeket bizonyíthatunk a középiskolásoknak is. A 2. pontban megvizsgáljuk, hogyan vontak négyezer évvel ezelőtt négyzetgyököt a babiloniak, anélkül, hogy tudták volna, hogy fixponttételt alkalmaznak. A 3. pontban a szakaszokon definiált leképezések fixpontjainak létezését és az általuk definiált fokozatos megközelítések stabilitását vizsgáljuk. A 4. pontban két közgazdasági alkalmazást mutatunk be. Az első alkalmazás az adósságdinamikára vonatkozik. A második alkalmazásban a piaci egyensúlyt két szereplő és két termék esetén mint fixpontot határozzuk meg. Végül az 5. pontban néhány következtetést vonunk le. Külön függelék tartalmazza a 7. tétel a) pontjának elemi bizonyításvázlatát.
 
Hogyan vontak négyzetgyököt Babilonban?

A mai diákok már zsebszámológéppel vonnak négyzetgyököt, de annak idején, 1963-ban középiskolában még tanultam egy osztáshoz hasonlító négyzetgyökvonási eljárást. De már négyezer évvel ezelőtt a babiloniak is ismertek egy sokkal hatékonyabb ismétléses eljárást (iterációt) a feladat megoldására. Ha az a>0 szám négyzetgyökét akarjuk kiszámítani, válasszunk egy tetszőleges kezdőértéket, jele x0>0. Vegyük a következő új közelítő értéket:
x1=12(x0+ax0).
Ismételjük meg az eljárást a következőképp! Legyen n egy természetes szám, és xn az a-nak az n-edik közelítése. Ekkor az n+1-edik közelítő értéket úgy kapjuk, hogy x0 helyébe xn-t írjuk:
xn+1=12(xn+axn),n=0,1,2,....(1)

Az eljárás alapgondolata az, hogy ha xn>a, akkor axn<a, de (1)-beli számtani közepük, xn+1 hibája (a-tól mért eltérése) kisebb az xn hibájánál ([1], 339. o.).
 
 
1. tétel. Bármilyen x0>0 kezdőértékre az (1) eljárás adta {xn} sorozat tart a a-hoz.
 
 
1. példa. A 2 kiszámításakor x0=1 indulóértékre a következő sorozatot kapjuk: x1=1,5; x2=1,41667; x3=1,41422, x4=1,41422. A babiloni agyagtáblákon 60-as helyértékes rendszerben szerepel ez az érték ([2], 46‐47. o.).
 

A bizonyítás előtt azonban be kell vezetnünk egy definíciót, és be kell látnunk egy segédtételt:
 
Definíció. A [c;d] zárt szakasz x* pontját a szakaszon értelmezett y=f(x) leképezés fixpontjának nevezzük, ha a leképezés helyén hagyja a pontot: x*=f(x*).
 
1. segédtétel. Legyen c és d két olyan pozitív szám, amely közrefogja a-t: c<a<d. A [c;d] szakaszon értelmezett
y=f(x)=12(x+ax)(2)
leképezés egyetlen fixpontja a, azaz f(a)=a.

 
Bizonyítás. Helyettesítsük be a (2) egyenlet mindkét oldalába x*-t:
x*=12(x*+ax*).
Rendezve: (x*)2=a.  
 

Rátérünk az 1. tétel bizonyítására. A számtani és mértani közép közti összehasonlítás alapján
xn+1=12(xn+axn)a,
tehát {xn+1} alulról korlátos sorozat. De az 1. segédtétel igazolásához hasonlóan az is bizonyítható, hogy az {xn+1} csökkenő sorozat: xn+1xn, n=1,2,.... Az analízis ismert tétele szerint egy alulról korlátos és csökkenő sorozatnak van határértéke, jele A. Mivel a (2)-ben szereplő f függvény folytonos, a bal és a jobb oldal határértéke is A: azaz fixpont, tehát A=a.  
 

Meglepő, hogy a babiloniak ilyen hatékony négyzetgyökvonási eljárást dolgoztak ki. Érdekességként megemlítjük, hogy a szabály a g(x)=x2-a függvény esetére az (1670 körüli) ún. Newton-féle érintő módszer, amelyet nemlineáris sima függvények gyökeinek kiszámítására használunk. Az alapötlet: az x* gyökhöz elég közeli x0 kezdőpontból indulva, meghatározzuk, hogy a függvényhez az x0-ban húzott érintő milyen x1 pontban metszi a vízszintes tengelyt. Az eljárást megismételve, az xn pontban húzott érintő az xn+1 pontban metszi a vízszintes tengelyt. Konvergencia esetén (ami általában nem biztos), határértékben a g(x*)=(x*)2-a=0 gyököt kapjuk.
 
Mikor létezik fixpont?

A négyzetgyök kiszámításához használt függvénynek van fixpontja. Felvetődik a kérdés: mikor van a [c;d] szakaszon definiált f függvénynek fixpontja?
Ha képzeletben ábrát készítünk, akkor láthatjuk, hogy a függvény grafikonját éppen egy fixpontban metszi az y=x átló, ha létezik a fixpont. Ezen megfigyelés alapján két ellenpéldát mutatunk, amikor nincs fixpont. Az egyik eset, amikor a függvény nem folytonos, és a grafikon egyszerűen átlépi az átlót. A másik eset, amikor az értelmezési tartománynak nem része a képe: például a [0;1] szakaszt az f(x)=x+0,2 leképezés az [1,2;1,3] szakaszba képezi le. Ha nem engedjük meg ezt a két lehetőséget, akkor lesz fixpontunk.
 
2. tétel. Ha az I=[c;d]-on (szakaszon) definiált f folytonos függvény értékkészlete I-be esik, akkor létezik legalább egy fixpontja. Képletben: ha f(I)I, akkor van olyan cx*d pont, amelyre x*=f(x*).
 
Bizonyítás. Vegyük a g(x)=f(x)-x folytonos segédfüggvényt. Feltevésünk szerint g(c)=f(c)-c0 és g(d)=f(d)-d0. Ha az egyik egyenlőtlenségben egyenlőség áll, akkor fixpontot kaptunk. Tehát mindkét esetben föltehetjük a szigorú egyenlőtlenséget. Az analízis ún. Bolzano-tétele (1817) értelmében létezik a [c;d] szakasznak legalább egy olyan x* pontja, amelyre g(x*)=0, azaz x* egy fixpont.  
 

Például a négyzetgyökvonási eljárásban szereplő leképezés folytonos, és a (0;a] szakaszt a [a;a](0;a] szakaszba képezi le.
További kérdés: mikor tart a leképezés ismétlése a fixponthoz? Bizonyítás nélkül kimondjuk a megfelelő tételt.
 
3. tétel. Tegyük föl, hogy az egyenesen értelmezett folytonosan differenciálható f leképezésnek létezik egy x*=f(x*) fixpontja. Az xn+1=f(xn) iteráció tart e fixponthoz, ha az |f'(x*)|<1 és x0 megfelelően közel esik a fixponthoz.
 
2. példa. Lineáris leképezés esetén a 3. tétel könnyen igazolható. Valóban,
legyen f(x)=ax+b. Egyetlen fixpont létezik: x*=f(x*)=ax*+b, azaz
x*=b1-a, feltéve, hogy a1. Az xn+1=axn+b iterációból vonjuk ki az
x*=ax*+b egyenletet: xn+1-x*=a(xn-x*). Felismerve a mértani sorozat definícióját, xn-x*=an(x0-x*), amely valóban akkor tart 0-hoz, ha |a|<1, ez pedig f'(x*)=a miatt a 3. tétel feltétele.
 

A 3. tétel szemléletesen azt jelenti, hogy a fixpont közelében a nemlineáris leképezést jól közelíthetjük az y=f(x*)+f'(x*)(x-x*) lineáris leképezéssel.
Többdimenziós térben mind a tételpár, mind a bizonyítás jóval bonyolultabb: a 2. tétel Brouwer-féle fixponttétel (1912), [1], 23.19. tétel, a 3. tétel Ljapunov 1. megközelítéseként (1891) ismert.
Az egyszerűség kedvéért a továbbiakban a sík pozitív lineáris leképezéseinek egy speciális osztályára szorítkozunk, amelyeket lényegében Markov orosz matematikus tanulmányozott először 1906-ban.
 
Definíció. 1. A sík u=f(x;y) és v=g(x;y) leképezéspárját Markov-félének nevezzük, ha
u=f(x;y)=ax+(1-b)yésv=g(x;y)=(1-a)x+by,
ahol 0<a,b<1.
2. A sík x+y=1, x,y0 feltételekkel határolt részét a sík egységszimplexének nevezzük. (Szemléletesen szólva, a sík (0;1) és (1;0) pontját öszekötő szakaszról van szó.)
 

Belátjuk a következő segédtételt.
 
2. segédtétel. Minden Markov-leképezés a sík egységszimplexét az egységszimplexbe képezi le.
 
Bizonyítás. Egyszerű számolással a pozitivitási feltevés miatt u,v0.
Az összeg szintén megőrződik:
u+v=ax+(1-b)y+(1-a)x+by=x+y=1.

Belátjuk, hogy most is létezik egyetlen fixpont.
 
4. tétel. Az egységszimplexre leszűkítve, a Markov-leképezésnek pontosan egy fixpontja van:
x*=1-b2-a-bésy*=1-a2-a-b.
 

 
Bizonyítás. Írjuk be az y=1-x feltételt az első linearitási összefüggésbe:
u=ax+(1-b)(1-x).
Az u=x feltételből adódik a fixpont.  
 

Tekintsük a Markov-leképezés által definiált dinamikát!
xn+1=axn+(1-b)ynésyn+1=(1-a)xn+byn,n=0,1,2,....(3)
Stabil-e a Markov-leképezés fixpontja? Igen.
 
5. tétel. Bármely síkbeli Markov-leképezés által definiált dinamika tetszőleges 0x01, y0=1-x0 kezdő állapotpár esetén a fixponthoz tart.
 
Bizonyítás. Most is elegendő az első egyenlet elemzése, feltéve, hogy figyelembe vesszük az yn=1-xn korlátozást. Valóban
xn+1=axn+(1-b)(1-xn)=(a-1+b)xn+1-b
átalakítással visszavezettük a feladatot a 2. példában szereplő feladatra. És teljesül a stabilitási feltétel is, hiszen |a+b-1|<1 nyilvánvalóan igaz.  
 

 
3. példa. Ha pozitív állandók helyett nemnegatívakkal dolgozunk, akkor elromlik a stabilitás. Például a=0=b esetén a rendszer fűrészfogszerűen ciklizál:
x2k=x0ésx2k+1=1-x0.
 

A valószínűség-számításban fontos szerepet játszanak az ún. Markov-láncok. A most vázolt esetben két állapot van: 1 és 2. Ha az n-edik időpontban xn, illetve yn=1-xn annak valószínűsége, hogy a rendszer az 1., illetve a 2. állapotban van, akkor a (3) egyenletrendszer az n+1-edik időpont valószínűségeit adja meg. Itt a és b annak a feltételes valószínűsége, hogy a rendszer az 1., illetve a 2. állapotban marad. (1-b és 1-a viszont annak a feltételes valószínűsége, hogy a rendszer a 2., illetve az 1. állapotból a másikba megy. Az (x*;y*) fixpont az egyensúlyi valószínűség-eloszlás.
 
Két közgazdasági alkalmazás

Két közgazdasági alkalmazást mutatunk be: az első az adósságdinamikát elemzi, a második a piaci egyensúlyt.
 

Adósságdinamika. Napjainkban az adósságdinamika különösen érzékeny kérdés, és az eddigiek alapján a lényege könnyen megragadható. Éves felbontásban számolunk, és legyen az n-edik év elején az államadósság értéke Dn és az éves elsődleges költségvetési hiány Bn. Bevezetve még az ún. R kamattényezőt (1+kamatláb), definíció szerint igaz az adósságdinamika alapegyenlete:
Dn+1=RDn+Bn,n=0,1,....
Kényelmetlen abszolút számokban gondolkozni, ezért az éves nemzeti jövedelemhez (jele: Yn, angol rövidítése: GDP) viszonyított értékekkel dolgozunk:
dn+1=Dn+1Ynésbn=BnYn.
Az egyszerűség kedvéért feltesszük, hogy az elsődleges hiánynak a nemzeti jövedelemhez viszonyított hányada állandó, jele b>0. További feltevés: a nemzeti jövedelem évente változatlan g>0 növekedési tényező szerint bővül: Yn=gYn-1. Bevezetjük az R>0 kamattényező és a g növekedési tényező hányadát (=1+növekedési ütem), a relatív kamattényezőt:
 
r=Rg, és feltesszük róla, hogy kisebb mint 1: r<1. (Figyelem: mind a kamatláb, mind a növekedési ütem lehet negatív, különösen, ha az inflációt kiszűrjük!) Ekkor az adósságdinamika abszolút helyett relatív változókra is felírható:
dn+1=rdn+b,n=0,1,....

Kérdéspár: mi a relatív adósságdinamika fixpontja, és mikor stabil? A választ a 2. példa alapján a következő tétel adja.
 
6. tétel. A b>0 és 0<r<1 feltevések esetén a relatív adósságdinamika fixpontja pozitív:
d*=b1-r>0,
és stabil.
 

Az elsődleges hiány mellett fontos szerepet játszik a költségvetési hiány, amely az elsődleges hiány mellett a kamatkiadást is tartalmazza: Cn=Bn+(R-1)Dn. Relatív értékekre térve:
cn=CnYnéscn=bn+(r-g-1)dn.
Az Európai Unióban előírt ún. maastrichti kritériumok közül kettő éppen dn-re és a cn-re vonatkozik: 1.
) a költségvetési hiány nemzeti jövedelemhez viszonyított értéke nem lehet nagyobb, mint 3 százalék: cn<0,03 és 2.) az adósságállomány nemzeti jövedelemhez viszonyított értéke nem lehet nagyobb, mint 60 százalék: dn<0,6. Sajnos, 2011-ben országunk egyik követelménynek sem tett eleget, c2011=0,06; d2011=0,8 volt. Figyelem: modellünk számos fontos tényezőtől eltekint: például a kamatláb függhet az adóssághányadtól stb.
 
Piaci egyensúly létezése. A matematikai közgazdaságtan egyik legfontosabb kérdése a piaci egyensúly létezése. Ebben a pontban definiáljuk a  piaci egyensúly legegyszerűbb modelljét (amikor két termék és két fogyasztó létezik), és a 3. pont eredményeit felhasználva igazoljuk a piaci egyensúly létezését, sőt kiszámítjuk az értékét ([3], 541‐543. o.). A két termék a szokásos tankönyvpéldában alma és narancs, de reálisabb esetben lehet például az ipar és a mezőgazdaság, vagy korszerűbb szemléletben az anyagi termelés és szolgáltatás.
Két szereplőnk indexe 1 és 2. Az egyes szereplők kiinduló készletpárja (v1;w1), illetve (v2;w2), nemnegatív számok, de egyik vektor sem nulla. A jelölések egyszerűsítése érdekében olyan mértékegységeket választunk, hogy az összkészlet egységnyi legyen:
v1+v2=1ésw1+w2=1.(4)

A piaci egyensúly egyidejűleg háromfajta követelményt jelent.
a) A csere révén a javakat újra elosztják: olyan (x1;y1) és (x2;y2) nemnegatív pár elfogadható, amelyet a csere lehetővé tesz (vö. (4)):
x1+x2=1ésy1+y2=1.(5)

b) Mivel modellünkben nincs pénz, árak helyett árarányokról beszélünk. Ha a két termék áraránya p>0, akkor 1 egység 1. termékért p egység 2. terméket kell adni. Eszerint mindkét szereplő a pozitív p árarány mellett ki tudja fizetni a cserét:
pxk+yk=pvk+wk,k=1,2.(6)

c) A közgazdaságtanban szinte általánosan elfogadott, hogy a döntéshozók maximalizálják célfüggvényüket, amely megmondja, hogy a választott döntés mennyire jó. Itt a fogyasztástól függő hasznosságfüggvényüket maximalizálják a cserepartnerek:
uk(xk;yk)=αklogxk+(1-αk)logykmax,0<αk<1,k=1,2.(7)
Mielőtt tovább haladnánk, néhány mondatos magyarázatot fűzünk e hasznosságfüggvényekhez. 1) Minden uk(xk;yk) hasznosságfüggvénytől elvárható, hogy mindkét változó szigorúan növekvő függvénye legyen. 2) A legtöbb terméknél (kivéve a földimogyorót) a fogyasztás mennyiségének újabb egységnyi növelése egyre kevésbé emeli elégedettségünket: a függvény szigorúan konkáv. 3) Legegyszerűbb esetben az egyes termékek fogyasztási hatásai összeadódnak. Egyik legegyszerűbb ilyen függvény a fent bevezetett logaritmikus függvény, amelyben a két termék hasznossági súlya a két fogyasztónál különbözhet. (Ugyanakkor a függelékben bemutatott ekvivalens változatban az összeadás helyett szorzat szerepel!)
A feladat nehézségét a fixpont-tételeknél megszokott körkörösség jelenti: egyrészt adott piaci áraktól függ az egyes partnerek vagyona és kereslete; másrészt a mérlegfeltételek megszabják az egyensúlyi piaci árakat. Ez a kettőség megjelenik a bizonyításban is.
Egyszerű számolással belátható, hogy ilyen egyensúlyi rendszer létezik.
 
7. tétel. A fent definiált piaci egyensúly létezik, és az egyensúlyi árarány
p*=w1α1+w2α21-v1α1-v2α2,(8)
és az optimális fogyasztási párok
xk*=αk(p*vk+wk)p*ésyk*=(1-αk)(p*vk+wk),k=1,2.(9)

 

 
Bizonyítás. Először tetszőleges p relatív ár mellett határozzuk meg a k-adik szereplő optimális fogyasztási párját, majd ezek segítségével felírjuk a piaci egyensúlyi relatív árra vonatkozó fixpont-egyenletet.
1) A feltételes optimalizálással kezdjük a számítást. A rövidség kedvéért mk=pvk+wk jelölje a k-adik szereplő jövedelmét. A (6) pénzügyi feltételből kifejezhető a második termék fogyasztása: yk=mk-pxk. Behelyettesítve az uk célfüggvénybe [(7)], egyváltozós függvényt kapunk:
Uk(xk)=αklogxk+(1-αk)log(mk-pxk).
Konkáv függvényünk maximuma létezik, és ott a derivált nulla:
Uk'(xk)=αkxk-p(1-αk)mk-pxk.
Egyszerű rendezéssel adódik a paraméteres maximum:
xk=mkαkpésyk=(1-αk)mk.(10)
A függelékben elemi eszközökkel határozzuk meg a maximumot.
2) Rátérhetünk a piaci áregyensúly meghatározására. Behelyettesítjük a most meghatározott paraméteres optimumokat (5) első mérlegfeltételébe:
1=x1+x2=m1α1p+m2α2p,
majd helyettesítsük be az mk-k meghatározását:
p=(pv1+w1)α1+(pv2+w2)α2.
Rendezve p-re a fixpont-egyenletet:
p(1-v1α1-v2α2)=w1α1+w2α2,
azaz a (8) képletben szereplő p* adódik. Innen helyettesítéssel kapjuk (9)-et.  
 
4. példa. Még ebben a kétszereplős‐kéttermékes modellben is túl sok paraméter van, ezért szemléltetés kedvéért tovább egyszerűsítjük a modellt. Feltesszük, hogy kezdetben az 1. szereplőnek csak a v-terméke van, a 2.-nek csak w (specializáció): v1=1, w1=0 és v2=0, w2=1. Ekkor az egyensúlyi relatív ár
p*=α21-α1
és a fogyasztási négyes
x1*=α1,y1*=α2ésx2*=1-α1,y2*=1-α2.

A számolás végére érve elmondjuk, hogy e tétel tetszőleges számú szereplőre és termékre érvényes. Bonyolultabb a bizonyítás, ha a célfüggvények nem olyan egyszerűek, mint a 7. tételben. Az általános tételt Arrow és Debreu 1954-ben igazolta. Kiemeljük, hogy a tétel köznapi nyelven azt mondja, hogy a piacnál nincs jobb elosztási mechanizmus. Ha egy jóindulatú diktátor más árakat írna elő, vagy más fogyasztást írna elő, akkor legalább az egyik fogyasztó rosszabbul járna, mint a piaci elosztásnál.
Ez az optimalitási tétel azonban csak súlyos megszorítások mellett érvényes. Ki kell zárnunk a következő bonyodalmakat. a) Tökéletlen verseny van: (kevés szereplő versenyez, ezért a hatékony mennyiségnél kevesebbet termelnek bizonyos termékből). b) Külső (externális) hatások lépnek föl (pl. vasgyártásnál a környezetszennyezéssel növelt társadalmi költségek nagyobbak a piaci költségeknél, s ezért a hatékony mennyiségnél több vasat gyártanak). c) Közjavak léteznek (pl. minden egyes fogyasztó úgy érezheti, hogy semmi baj nem történik, ha egyedül ő nem fizet az országos járványelhárításért, a TV-műsorért stb., s ezért az optimálisnál kevesebbet termelnek a közjavakból). d) Aszimmetrikus információ akadályozza a biztosítást (nem lehet jó egészségbiztosítást venni, mert az egészségesek nem hajlandók az átlagos kockázatot megfizetni). e) Sokan nem találnak a piacon tisztességes megélhetést.
Külön, itt nem tárgyalható kérdés: hogyan lehet az egyensúlyt kiszámítani? Van-e olyan dinamikus piaci algoritmus, amelynek végeredménye az egyensúlyi árvektor?
 
 
Következtetések

 
A felsőbb matematika számos területén találkozunk leképezések fixpontjaival, azaz olyan pontokkal, amelyeket a leképezések változatlanul hagynak. A legegyszerűbb esetet már a babiloniak is ismerték, természetesen nem tudták, hogy fixponttételeket használnak, amikor a 2 négyzetgyökét nagy pontossággal meghatározták. Később tágult a kör, és Newton általános módszert adott egyváltozós nem lineáris sima függvények gyökeinek numerikus meghatározására. A függvények fixpontjainak létezését azonban csak a 20. században kezdték el módszeresen vizsgálni. A mozgalom egyik látványos eredménye a piaci egyensúly létezésének bizonyítása volt. Minden nehézségük ellenére az eredmények a legegyszerűbb esetekben érdeklődő középiskolásoknak is elérhetővé tehetők.
 
 
Függelék. A célfüggvény maximumának elemi meghatározása

 
Ebben a pontban elemi eszközökkel, a differenciálszámítás alkalmazása nélkül meghatározzuk a célfüggvény maximumát, a k indexet eldobva. A logaritmikus függvény helyett exponenciális transzformáltját tekintjük: xαy1-αmax. Jó közelítéssel feltehetjük, hogy α racionális szám, például ac. A célfüggvény c-edik hatványra emelésével egész kitevős célfüggvényt kapunk:
xaybmax.,b=c-a.
Az 1. termék mértékegységének újradefiniálásával p=1, ezért korlátozó feltételünkből kiküszöböltük az árakat: x+y=m.
Alkalmazzuk a számtani és a mértani közép közti egyenlőtlenséget az a darab xa és a b darab yb pozitív számra. A számtani közép
1a+b(axa+byb)=ma+b,
függetlenül x és y választásától. A mértani közép, pontosabban (a+b)-edik hatványa
1aabbxayb,
a célfüggvény állandószorosa, s az állandó elhagyható. Az egyenlőtlenség szerint a maximum tehát akkor valósul meg, ha a két közép egyenlő, tehát minden átlagolandó egyenlő, vagyis
xa=yb=m-xb,azazx*=ama+b=αmésy*=(1-α)m.

 
Hivatkozások

[1]Laczkovich, M. ‐ T. Sós, V. (2007): Analízis, II. kötet, Nemzeti Tankönyvkiadó (Budapest).
[2]Neugebauer, O. (1984): Egzakt tudományok az ókorban, Gondolat (Budapest).
[3]Varian, H. (2001): Mikroökonómia középfokon, KJK (Budapest).


 
Simonovits András

1Az idén elhunyt Reiman István 40 éven keresztül vezette a magyar középiskolás matematikustehetségek gondozását.