Cím: Emelt szintű gyakorló feladatsor
Szerző(k):  Gerőcs Lászó 
Füzet: 2012/február, 72 - 73. oldal  PDF  |  MathML 

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Emelt szintű gyakorló feladatsor
 

I. rész
 

 
1. Amikor Jancsi célba ért a mezei futóversenyen, akkor a helyszíni riporter megkérdezte tőle, hogy hányadik helyen végzett. Jancsi így válaszolt: ,,Ha az előttem végzők fele mögöttem végzett volna, akkor mögöttem ötször annyian lettek volna, mint előttem. Ha viszont a mögöttem befutók harmada előttem végzett volna, akkor 6-tal többen végeztek volna előttem, mint mögöttem.''
Hány résztvevője volt a futóversenynek és hányadik helyen végzett Jancsi?
  (12 pont)
 
 
2. Egy szabályos hatszög alakú rét egyik oldalának felezőpontjába szúrt karóhoz kikötöttünk egy kecskét. Hány százalékát legelheti le a kecske a rétnek, ha feszes kötél esetén pont el tud jutni a két szomszédos oldal távolabbi végpontjába?
  (12 pont)
 
 
3. Legyen az alaphalmaz az első n pozitív egész számot tartalmazó halmaz. Legyen az A halmaz a 3-mal osztható, a B halmaz a 4-gyel osztható, a C halmaz pedig az 5-tel osztható számok halmaza.
a) Véletlenszerűen kiválasztva egy számot, mekkora annak a valószínűsége, hogy az a megadott három halmaz egyikének sem eleme, ha n=100?
b) Ha az ABC halmaznak 2 eleme van, akkor hány eleme lehet az
(AB)\C halmaznak?  (13 pont)
 
 
4. A MÁV statisztikai adatai szerint az utazók 8%-a bliccel (azaz érvényes jegy nélkül utazik).
 
a) Egy vagonban 24 utas tartózkodik. Mekkora annak az esélye, hogy a jegyellenőr talál bliccelőt a vagonban?
 
b) Hány utas esetén lesz legalább 90% annak az esélye, hogy a jegyellenőr talál bliccelőt a vagonban?  (14 pont)
 

II. rész
 

 
5. Egy egységnyi négyzetekből álló négyzetrács n sorból és k oszlopból áll.
 
 

A négyzetrács szélével érintkező négyzetek száma (az ábrán világosszürke), a négyzetrács szélével érintkező négyzetekkel érintkező négyzetek száma (az ábrán fehér), és a négyzetrács belsejében levő négyzetek száma (az ábrán sötétszürke) egy számtani sorozat egymást követő tagjai. Határozzuk meg n és k értékét.  (16 pont)
 
 
6. Milyen pozitív egész n-re teljesül, hogy a 3n+343-n tört értéke pozitív egész szám?  (16 pont)
 
7. A Budapest‐Zürich nemzetközi gyorsvonat szerelvénye 12 vagonból áll: 4 db 1. osztályú, 6 db 2. osztályú vagon, valamint egy étkezőkocsi és egy poggyászkocsi.
a) Hányféleképpen alakulhat a kocsik sorrendje oly módon, hogy az 1. osztályú kocsik is és a 2. osztályú kocsik is egymás mögött legyenek, és az étkezőkocsi ne legyen a szerelvény utolsó vagonja?
b) Az egyik vagonban 8 tudós utazott, akik közül néhányan már ismerték egymást. Az egyik tudós (legyen a neve A) mindenkit ismert a társaságból. Három olyan tudós volt közöttük, akik A-n kívül senki mást nem ismertek, míg a többi négy ismerte egymást. Kézfogással bemutatkoztak azok, akik nem ismerték egymást. Hány kézfogás történt?  (16 pont)
 
8. Egy étterem bejárata előtt, vízszintes talajon egy fémkeretre függőleges rudakat hegesztettek, majd a rudakra csavarozott táblán hirdették a napi menüt. Egy idő után az egyik csapágy eltört (lásd ábra), és így a tábla a földre billent.
 
 

a) Határozzuk meg a tábla A csúcspontjának billenés utáni A' helyzetét a földön.
b) Hány fokkal fordult el a tábla a billenés következtében?  (16 pont)
 
9. Egy egyenlő szárú háromszög alapjának felezőpontja körül olyan félkört rajzoltunk, mely érinti a háromszög szárait. Mekkorák a háromszög szögei, ha a félkör területe a háromszög területének a lehető legnagyobb százalékát teszi ki?
  (16 pont)