Cím: 50. Rátz László Vándorgyűlés
Szerző(k):  Miklós Ildikó 
Füzet: 2010/október, 395. oldal  PDF  |  MathML 

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

A matematikatanárok idei, jubileumi vándorgyűlése a hírös városban, Kecskeméten volt. Az előadások, szemináriumok a Kecskeméti Főiskola Tanítóképző Karának termeiben voltak, kivéve a megnyitót, amelyet a Kodály Zoltán Ének-Zenei Általános Iskola és Gimnáziumban tartottak.
A megnyitón a köszöntőket követően kiosztották a Beke Manó Emlékdíjakat, majd előadásokat hallgathattunk meg Weszely Tibortól, Czapáry Endrétől, Andrásfai Bélától és a tavalyi Rátz Tanár Úr Életműdíjas Tatár Istvántól. Az előadások után következett a kulturális program: Kodály Zoltán szülővárosában a róla elnevezett zeneiskolában természetesen Kodály nevével fémjelezve hallhattunk kórusműveket az iskola Miraculum gyermekkara előadásában, majd Tasi Csaba orgonajátékát hallgathattuk meg.
Az idei vándorgyűlés a jubileum jegyében telt, hiszen ez volt az 50. vándorgyűlés. A szervező Bolyai János Matematikai Társulat összeállított a jubileum alkalmából egy kötetet Cserepek címmel. A könyv a magyarországi matematikai tehetséggondozó műhelyekről szól: szervezeteket, versenyeket, folyóiratokat (köztük Lapunkat), szakköröket, táborokat mutat be. A kecskeméti Mategye Alapítvány Matematikai Mulatságok címmel kis füzetet állított össze erre az alkalomra. Mindkét kiadványt minden résztvevő megkapta.
Szokásosan délelőttönként zajlottak az előadások és a feladatmegoldó szemináriumok. Szerda délután fórumok, bemutatók mellett zajlott a tanárverseny, amelynek feladatait és az eredményeket külön közöljük. A versenyt a TypoTeX Kiadó, a Maxim Kiadó és a Mategye Alapítvány támogatta. Szintén szerda délután zajlott a hagyományos Budapest‐Vidék focimeccs (ismét Vidék győzelmével) és már szintén hagyományosan a női kosárlabdameccs is. Ez utóbbiban számolatlanul hullottak a kosarak, az eredmény igazságos döntetlen lett.
Csütörtök délután aki akart, három helyszínre kirándulhatott: ellátogathattunk Ópusztaszerre, a kiskunmajsai termálfürdőbe, vagy gyalogtúrázhattunk a vándor homokbuckák között. A délutánok, esték tartalmas eltöltését megkönnyítette, hogy éppen ekkor zajlott a városban a XI. Csiperó Nemzetközi Gyermek- és Ifjúsági Találkozó. Szerdán este pedig Lapunk munkatársa, Tassy Gergely adott gyönyörű orgonahangversenyt a Nagytemplomban.
Az előadások anyagai megtekinthetőek lesznek a Bolyai Társulat honlapján (http://www.bolyai.hu/). Nagyon köszönjük a Bolyai Társulatnak és a kecskeméti szervezőknek: a Mategye Alapítványnak, Csordás Mihálynak és Nagy Tibornak gondos munkájukat. Viszontlátásra jövőre!