Cím: A 2010. évi Beke Manó Emlékdíjasok
Füzet: 2010/október, 398 - 400. oldal  PDF  |  MathML 

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

A 2010. évi Beke Manó Emlékdíj bizottság körültekintő mérlegelés után az alábbi határozatot hozta:

 
Oláh György a Beke Manó díj első fokozatában részesült.
Oláh György 1940. május 10-én született Komáromszentpéteren. 1957-ben érettségizett a Komáromi Magyar Gimnáziumban, majd 1961-ben a Pozsonyi Pedagógiai Főiskolán matematikatanári oklevelet szerzett. Ekecsen kezdett tanítani. 1964-től a Komáromi Magyar Gimnázium tanára, majd 1970 és 1978 között a Nyitrai Pedagógiai Főiskola adjunktusa volt. Később a Komáromi Ipari Középiskola tanára. Innen ment nyugdíjba. Ekkor hívták a Komáromi Marianum Egyházi Gimnáziumba, ahol 3 évet tanított.
Az 1960-as évek közepétől publikál. Számos matematikai tehetséggondozással és szakköri munkával kapcsolatos cikke jelent meg különböző hazai és magyarországi lapokban. Több, mint egy tucat tankönyvet, segédkönyvet és feladatgyűjteményt fordított cseh és szlovák nyelvből magyarra. 1999-ben az ő szerkesztésében jelent meg Budapesten a ,,Határon túli magyar matematika versenyek'' c. könyv, valamint Komáromban a Honismereti Kiskönyvtár sorozatban a ,,Szentpéter'' c. kis füzet.
Tanítványai kimagasló eredményeket értek el a hazai és nemzetközi versenyeken és fórumokon. Felvidéken elsőként kapcsolta be tanítványait a világhírű magyarországi Középiskolai Matematikai Lapok és a prágai Matematikai és Fizikai Szemle (Rozhledy) című folyóiratok pontversenyeibe. Tanítványai kitűnő eredményeket értek el a szegedi Polygon c. lap pályázatán, az innovációs versenyen, valamint a Természet Világa c. szaklap pályázatán. Az 1997-es Természet‐Tudomány Diákpályázaton az amerikai Martin Gardner által kitűzött díjat Oláh György tanítványa nyerte el.
Folyamatosan működő rendezvények, diákversenyek, nyári egyetemek, szaktáborok (Nagy Károly Matematikai Diáktalálkozó, Felvidéki Magyar Matematikaverseny, Nemzetközi Magyar Matematika Verseny, Gidró Bonifác Matematikai és Fizikai Napok) kezdeményezője és szervezője napjainkig. Tizenkilencedik éve főszervezője a Nagy Károly Matematikai Diáktalálkozónak; másfél évtizede szervezi, koordinálja a Felvidéki Magyar Matematikaversenyt; a Komáromban 1992-ben megrendezett Nemzetközi Magyar Matematikaverseny elindítója.
Ünnepi alkalom az adományozók számára, hogy Oláh Györgyöt 70. születésnapja alkalmából 2010-ben a Beke Manó Emlékdíj első fokozatával is köszönthetik.
A Beke Manó díj második fokozatában részesült Egyed László, Koleszár Edit, Konfárné Nagy Klára, dr. Liptainé Reszegi Ágnes, Munkácsy Katalin és Szabadosné Bécsi Katalin.
Egyed László 1987-ben végzett a szegedi József Attila Tudomány Egyetem matematika‐fizika tanár szakán. Több mint húsz éve a bajai III. Béla Gimnáziumban tanít matematikát és fizikát. Tehetséggondozó foglalkozásokat tart diákok számára. Tanulói évek óta szerepelnek eredményesen a különböző tanulmányi versenyeken és érnek el kimagasló eredményeket. A gimnázium által szervezett felvételi előkészítőket is tartott hatodikos, illetve nyolcadikos diákok számára. Tevékenyen részt vállal matematikai versenyek dolgozatainak javításában. Ehhez kapcsolódóan az ABACUS című folyóiratban jelennek meg hatodikosoknak, illetve nyolcadikosoknak írt gyakorló felvételi feladatsorai.
Koleszár Edit a bajai Tanítóképző Főiskolán szerzett diplomát 1986-ban. Tanítói pályája Kecskeméthez kötődik. Diplomája megszerzése után a Zrínyi Ilona Általános Iskolában, majd 1993-tól a Vörösmarty Mihály Általános Iskolában tanított. 1996-tól 1998-ig a Matematikában Tehetséges Gyermekekért Alapítvány szervezőbizottságának titkára volt. Jelenlegi iskolájában, a Református Általános Iskolában 2000 óta dolgozik. Részt vesz a Zrínyi Ilona Országos Matematika Verseny szervezésében. 1999-ben a MOZAIK Oktatási Stúdió megbízásából egy alsó tagozatos matematika tankönyvcsaládot szerkesztett tanítási tapasztalatait is felhasználva.
Konfárné Nagy Klára 1980-ban szerzett matematika‐fizika szakos diplomát a JATE Természettudományi Karán. 1981 és 1987 között a Kőrösy József Közgazdasági Szakközépiskolában tanította mindkét tantárgyát, majd a Zrínyi Ilona Általános Iskola tanára volt. 1991-től az SZTE Ságvári Endre Gyakorló Gimnázium matematika szakvezető tanára. Diákjai közül többen készítettek színvonalas dolgozatokat a Szegedi Tudományegyetem Bolyai Intézetének pályázataira. Tehetséggondozó munkája elismeréseként 1999-ben és 2009-ben Graphisoft-díjat kapott.
dr. Liptainé Reszegi Ágnes 1987 óta alapító tagként az egri Neumann János Közgazdasági Szakközépiskola és Gimnáziumban tanít matematikát, programozást és informatikát, közben óraadó volt az egri Eszterházy Károly Tanárképző Főiskola Számítástechnika tanszékén. Szaktanárként kezdeményezte, s a későbbiekben a természettudományos szakmacsoport vezetőjeként folytatta iskolájukban a Bolyai Kör szervezését. 2004 júniusától iskolája természettudományos szakmacsoportjának vezetését bízták rá. Publikációi közt találunk szakköri füzetet matematikai algoritmusokról, kriptográfiáról. Készített tananyagot, tanári segédleteket, feladatgyűjteményeket. 1999-ben Graphisoft díjat kapott. 2010-től öt évre megbízást kapott a Heves Megyei Pedagógiai Intézet szaktanácsadói feladatainak ellátására matematika szaktárgyi és tanügyigazgatási területeken.
Munkácsy Katalin matematika‐pedagógia szakon végzett az ELTE-n 1975-ben. Tanított több általános- és középiskolában, dolgozott az OPI Tantervelméleti Osztályán és az ELTE BTK Neveléstudományi Tanszékén. Egyetemi bölcsészdoktori disszertációját a gimnazista tanulók otthoni tanulási módszereiről írta. 1987 óta az ELTE Tanárképző Főiskolai Karán, majd az ELTE TTK Matematikatanítási Módszertani Központjában dolgozik. Kezdeményezte Matematikatörténet és Matematikatanítás konferenciasorozat megrendezését. Tantárgypedagógiai kutatásokat végez és szervez. Ezen belül megemlítendő a Roma Informatikai Program. 2001-től évente megszervezi az angol nyelvű szekciót a Varga Tamás Módszertani Napokon. Oktatóként többször volt szakmai vezetője TDK dolgozatokat író hallgatóknak.
Szabadosné Bécsi Katalin 1983-ban végzett a Juhász Gyula Tanárképző Főiskola matematika‐fizika szakán, majd 1986-ban a Kossuth Lajos Tudományegyetemen középiskolai matematikatanári oklevelet szerzett. Tanári munkáját a Kétegyházi Mezőgazdasági Szakiskolában kezdte, jelenlegi iskolája a Gyulai Alapfokú Közoktatási Intézmények 5. sz. Általános Iskola és Sportiskolája, melyben 1991 óta tanít. Segített a Szőkefalvi-Nagy Gyula Matematikai Emlékverseny döntője dolgozatainak előzetes értékelésében. Kiemelkedő munkát végzett a 2007. évi gyulai Rátz László Vándorgyűlés szervezésében és lebonyolításában. Tagja volt a 2009. évi gyulai Nemzetközi Magyar Matematikaverseny szervező csapatának. Kimagasló érdeme volt abban, hogy 2007 őszén a Bolyai Csapatverseny Békés megyében is meghonosodott.