Cím: Emelt szintű gyakorló feladatsor
Szerző(k):  Gyanó Éva 
Füzet: 2012/január, 2 - 3. oldal  PDF  |  MathML 

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Emelt szintű gyakorló feladatsor
 

 
I. rész
 

1. Oldjuk meg az alábbi egyenletet a valós számok halmazán:
x2+2xx+5+1x2+10x+25=25.(12 pont)
 

2.  Egy trapéz párhuzamos oldalai a és c. Mekkora az a szakasz, amely párhuzamos az alapokkal, és felezi a trapéz területét?  (12 pont)
3.  Oldjuk meg az logx(5x2)log52x=1 egyenletet a valós számok halmazán.
  (13 pont)
4.  Egy büfében szendvicset és pizzát árulnak. Egy szendvicsen 30%, egy pizzán 50% haszna van a kereskedőnek. Egyik nap ugyanannyi szendvicset adott el, mint pizzát, így 34% haszna lett. Másnap viszont kétszer annyi pizzát vettek meg, mint szendvicset.
a) Mennyi haszna lett a büfésnek az eladott árukból a második napon?
b) Mennyi haszna lett volna, ha kétszer annyi szendvicset adott volna el, mint pizzát?  (14 pont)
 

II. rész
 

5.  Egy 4 m átmérőjű kör alakú biliárdasztal O középpontjától 0,5 méterre levő P pontban van egy biliárdgolyó. A golyót úgy kell ellökni, hogy kétszeri visszaverődés után ismét a P ponton haladjon át. Mekkora szöget zár be az ellökés iránya a PO iránnyal?  (16 pont)
6.  Legyen egy sorozat általános tagja a következő képlettel adva:
an=2n2+3n-1n2+4.

a) Határozzuk meg a limnan határértéket.
b) Határozzuk meg azt az N küszöbszámot, amelytől kezdve a sorozat elemei a sorozat határértékétől 10-2-nál kisebb értékkel térnek el.  (16 pont)
7.  Az iskola konyhája két helyről szokott burgonyát rendelni 10 kg-os csomagolásban. Az A beszállítótól kétszer annyit rendelnek, mint a B-től. Az A beszállító 80%, a B pedig 60% eséllyel szállítja a rendelt mennyiséget egy héten belül.
a) Mennyi az esélye, hogy egy véletlenszerűen kiválasztott 10 kg-os csomagra több, mint egy hetet kell várni?
b) Ha tudjuk, hogy egy héten belül leszállították a burgonyát, akkor mekkora az esélye annak, hogy A-tól rendelték?
c) Ha a szállítás késése esetén 10% engedménnyel adják a burgonyát, és egy 10 kg-os csomag ára 800 Ft mindkét beszállítónál, akkor várhatóan hány forintot fizetnek egy 10 kg-os csomagért?  (16 pont)
8.  Egy y tengellyel párhuzamos tengelyű parabola csúcspontja a T(1;4) pont, a parabola 2 abszcisszájú pontjába húzható érintő iránytangense 6. Határozzuk meg az y tengely, a parabolaív és a parabola 2 abszcisszájú pontjához húzható érintő által bezárt síkidom területét.  (16 pont)
9.  Írjuk fel annak az egyenesnek az egyenletét, amely átmegy a P(1;2) ponton, és az x-y+5=0, valamint az x-y=2 egyenesek közé eső szakasza 5 egység.
  (16 pont)
 
Gyanó Éva
  Budapest