Cím: KöMaL Nyári Fizikatábor - 2013
Szerző(k):  Fekete Panna ,  Koch Lilla ,  Szépfalvi Bálint 
Füzet: 2013/október, 439 - 440. oldal  PDF  |  MathML 

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

 
KöMaL Nyári Fizikatábor ‐ 2013
 

Június utolsó hetében hét napot töltöttünk Dombóváron, a gunarasi apartman házakban a KöMaL nyári fizikatábor keretében. Mérési hibával tizenhatan vettünk részt ezen a programon, a szórás körülbelül 6,25%-nak adódik. A tábor során egy, a KöMaL-éhoz hasonló felépítésű csapatverseny zajlott, három-négy fős csapatokkal.
Egy átlagos reggelen nyolc óra körül kaptuk meg az aznapi feladatainkat: egy mérési feladat, egy becslési feladat (például hány tűlevél van a Gunaras Camping-ben), és nyolc elméleti feladat. Az utóbbiakból az évközi versenyhez hasonlóan csak ötöt kellett (lehetett) beadni, de itt minden feladat ‐ a nehézségétől függetlenül ‐ ugyanakkora pontértékű volt.
Természetesen a méréshez szükséges eszközöket a csapatoknak kellett előkészíteniük, ezáltal a csapattagok összerázódtak, jobban megismerhettük egymást. A feladatok megoldása során bárki kérhetett segítséget, a tábori versenyen ez nem volt ,,nem versenyszerű''. A segítséget a tanárok a rávezetés agyafúrt technikájával adták meg, így a kérdező egy újabb módszert sajátíthatott el könnyűszerrel. A megoldott feladatokat az esti előadások előtt kellett beadni, mondhatni minden nap ,,tizedike'' volt. Az esti előadások tartalmasak és érdekesek voltak, melyek során különböző témákban informálódhattunk.
Az első előadást Hamar Gergely (Wigner FK) tartotta a részecskefizikáról, majd kedden két izgalmas prezentáció hangzott el két tábori segítőtől. Petrovszki Judit (ELTE) a gravitációs erőtérről, míg Kocsis Vilmos (BME) a szilárdtestfizikáról említett meg néhány fontos és izgalmas dolgot. A szerdai napon a tábor egyik tanára, Vladár Károly a zenéről tartott ,,elméleti'' és ,,kísérleti'' előadást, ezt követően az addigi problémás és érdekes feladatok megoldása hangzott el. A csütörtök esti előadáson Vigh Máté (ELTE) a kedvenc fizika példái közül mutatott be néhányat. Mátéról tudjuk, hogy rengeteg KöMaL-ban kitűzött nehéz példája van, sőt a fizika olimpiai (IPhO) csapat egyik vezetője (a táborba is két olimpikonnal érkezett). A csatlakozó két diák hamar kapcsolatot teremtett a táborban lakókkal, tőlük az egyetemekről és a tavalyi olimpiáról hallhattunk beszámolókat. Az utolsó esti előadást Részegh Anna tanárnő tartotta a napfoltokról, melyek elképzelését, megértését segítette, hogy több nap is alkalmunk volt távcsövön keresztül megfigyelni a Napot és a napfoltokat.
Utolsó este rövid táborzárás után jöhetett a tábortűz, és a minden este játszott, már mindenki által jól ismert, közkedvelt ,,gyilkosos játék''. A táborban ellenállást a fizika feladatok és a résztvevők között nem tudtunk kimérni, feladatok szövegén kívül rugalmas és rugalmatlan ütközések sem történtek, a nagyon jó hangulat is gyorsan kialakult, így a feszültség is ,,0 V''.
Ezúton is szeretnénk megköszönni a tábor szervezőinek (Részegh Anna, Gnädig Péter és Vladár Károly) fáradságos munkájukat, illetve azt a lehetőséget, hogy részt vehettünk ebben a felejthetetlen táborban. A családias hangulatú szállás és étkezés mellett még anyagi támogatást is nyújtott a táborhoz a dombóvári Hotel Európa Gunaras és annak fizikus végzettségű vezetője. Ez és a Tehetséghidak Program pályázati támogatása tette lehetővé a rendezvényt.
A Kömal Nyári Fizikatábor során élményekkel és nem utolsósorban tudással is gyarapodtunk. A tábor végére létrejött a kis közösség, így búcsúzáskor mindenki ,,élmény volt együtt tölteni ezt az egy hetet'' érzéssel indult haza, és a fiatalabbak már a jövő évi folytatást tervezgették.

 
 
Fekete Panna, Koch Lilla  és  Szépfalvi Bálint
(a ,,Parabolha csapat'' tagjai)