Cím: Két párhuzamosan kapcsolt ideális tekercs eredő induktivitása
Szerző(k):  Szász Krisztián 
Füzet: 2011/december, 557 - 562. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Szakmai cikkek

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Ismeretes, hogy két párhuzamosan kapcsolt, L1 illetve L2 induktivitású tekercs eredő induktivitása

L=L1L2L1+L2.
Ez az összefüggés azonban csak akkor érvényes, ha a tekercsek közötti kölcsönös indukció elhanyagolható. Vajon mekkora lesz az eredő induktivitás, ha a kölcsönös indukció is lényeges szerepet játszik? Ez a cikk erre keresi a választ. Először bevezetésként összefoglaljuk a kölcsönös indukcióra és az önindukcióra vonatkozó tudnivalókat.
 

A kölcsönös indukció és az önindukció

 
Tekintsünk két tekercset, amelyek közül az egyiket váltóáramú áramforrásra kapcsoljuk, a másikat pedig egy voltmérőhöz kötjük. Az áramforrásra kapcsolt körben időben változik az áram erőssége, emiatt változik a tekercs Φ1 fluxusa. Ezt a fluxusváltozást a másik tekercs ,,érzi'', ezért ebben a tekercsben feszültség indukálódik a Faraday-féle indukciós törvénynek megfelelően.
Ezt a jelenséget nevezzük kölcsönös indukciónak. Ha az első körben az áram változási üteme Δi1Δt, akkor a másik körben indukálódó feszültség
U2=-M21Δi1Δt,(1)
ahol M21 a második tekercsnek az elsőre vonatkoztatott kölcsönös indukciós együtthatója. Ez a mennyiség megmutatja, hogy az első körben történt ΔΦ1 fluxusváltozás milyen erős hatást gyakorol a másik körben, azaz az első kör indukcióvonalai közül mennyi jut el a másik áramkörhöz.
A kölcsönös indukciós együttható konkrét alakját a legtöbb esetben nehéz meghatározni, de nekünk erre most nincs is szükségünk. Annyit érdemes tudni, hogy ez a mennyiség függ a tekercsek méreteitől (hossz, menetszám, keresztmetszet), a tekercsekben levő közeg anyagi minőségétől és a tekercsek egymástól való távolságától. Távolabb elhelyezkedő tekercsek esetén kevesebb számú indukcióvonal éri el a másik áramkört, kisebb lesz a benne indukált feszültség, kisebb lesz a kölcsönös indukciós együttható. Ekkor azt mondjuk, hogy a két tekercs közötti mágneses (induktív) csatolás gyenge. Ha nagyon közel vannak egymáshoz a tekercsek, viszonylag sok indukcióvonal megy át a másik tekercs keresztmetszetén, ilyenkor a csatolás erős, M21 értéke nagy.
Ha ezek után fordított szereposztást adunk, azaz a két áramkörben felcseréljük az áramforrást és a voltmérőt, akkor az első körben mért indukált feszültség az előzőek alapján
U1=-M12Δi2Δt(2)
lesz. Ebben a kifejezésben Δi2Δt a második áramkör áramának változási üteme, M12 pedig az első tekercs másodikra vonatkoztatott kölcsönös indukciós együtthatója. Mi a kapcsolat a két együttható között? Itt nem részletezett energetikai megfontolással megmutatható (lásd [1], [2] vagy [3]), hogy a két együttható megegyezik:
M12=M21=M.(3)

Ha csak egy tekercset vizsgálunk, a saját körében is feszültség indukálódik a fluxusváltozás miatt. Ezt nevezzük önindukciónak. Az indukált feszültség így számítható:
U=-LΔiΔt,(4)
ahol L a tekercs önindukciós együtthatója (más néven induktivitása).
Az (1), (2), (4) összefüggésekben szereplő negatív előjel a Lenz-törvényre utal, azaz az indukált áram (feszültség) iránya olyan, hogy mágneses hatásával akadályozza az őt létrehozó változást (a fluxusváltozást).
Ha mindkét áramkört áramforrásra kapcsoljuk, a rendszerben egyidejűleg fellép az önindukció és a kölcsönös indukció. Belátható, hogy ha az 1-es tekercsben I1, a 2-es tekercsben pedig I2 áram folyik, akkor az egész rendszer mágneses energiája:
W=12L1I12+12L2I22+MI1I2.(5)

 
Megjegyzés. Gondoljuk el, hogy az 1-es tekercs áramát valamekkora i1 értékről egy kicsiny Δt idő alatt i1+Δi1-re, a 2-es tekercsét i2-ről i2+Δi2-re változtatjuk. Eközben a tekercsekben feszültség indukálódik (ennek nagysága ideális, ohmos ellenállás nélküli esetben a tekercsekre kapcsolt pillanatnyi feszültséggel egyezik meg), tehát a P=Ui összefüggésnek megfelelően ΔW=PΔt nagyságú munkát kell végeznünk. Ez a munka, ami az egész rendszer mágneses energiáját növeli, az önindukciós és kölcsönös indukciós együtthatók segítségével így számítható:
ΔW=i1(L1Δi1Δt+MΔi2Δt)Δt+i2(L2Δi2Δt+MΔi1Δt)Δt=
 
=L1i1Δi1+L2i2Δi2+M(i1Δi2+i2Δi1)=Δ(12L1i12+12L2i22+Mi1i2).

A kicsiny munkavégzéseket összeadva ‐ miközben az áramok 0-ról I1-re, illetve I2-re nőnek ‐ megkapjuk az áramjárta tekercsek teljes mágneses energiájának (5) képletét.

 

A mágneses energia nyilván pozitív mennyiség, hiszen (a Lenz-törvény értelmében) W>0 munka szükséges a létrehozásához. Innen az I2=0 speciális esetet választva L1>0, a fordított szereposztású esetből pedig L2>0 következik. Csatolásmentes esetben
(tehát amikor a tekercsek egymástól messze vannak, és emiatt M=0) a két tekercs energiája 12L1I12+12L2I22.
A csatolásmentes áramkör energiájához képest a csatolással rendelkező kör energiája lehet nagyobb vagy kisebb. A csatolást leíró MI1I2 tag ugyanis lehet pozitív, ha a két áramkör mágneses mezői erősítik egymást (ellentétes irányú az egymás melletti tekercsek tekercselés), de lehet negatív is, ha a két kör mágneses mezői gyengítik egymást (egyirányú tekercselés). Ezek szerint M lehet pozitív és negatív is attól függően, hogy milyen irányban vannak csévélve a tekercsek. A továbbiakban különválasztjuk a két esetet; M-et mindig pozitívnak fogjuk tekinteni, és a tekercselés irányát megfelelő előjelek kiírásával vesszük figyelembe.
Az áramkör teljes energiáját kis átalakítással így is felírhatjuk:
W=12L1(I1+ML1I2)2+12(L2-M2L1)I220.
Ennek a kifejezésnek pozitívnak kell lennie akkor is, ha
I1+ML1I2=0.
Ekkor a második tagnak pozitívnak kell lenni, azaz fenn kell állnia az
M2L1L2
egyenlőtlenségnek. Eszerint a két tekercs közötti kölcsönös indukciós együttható nem lehet akármekkora, csak a 0ML1L2 határok közé eshet.
Emiatt szokás ezt az együtthatót az M=kL1L2 alakban felírni; így a csatolás erősségét egy dimenziótlan 0k1 számmal adhatjuk meg.
 
A párhuzamos kapcsolás

 
Térjünk most rá arra a kérdésre, hogy mekkora eredő induktivitást kaphatunk, ha párhuzamosan kapcsolunk két olyan tekercset, amelyek kölcsönös indukciója is számottevő. Tekintsünk egy konkrét példát:
 

1. feladat. Egy L1=45mH és egy L2=90mH induktivitású tekercset párhuzamosan kapcsolunk. Lehet-e az eredő induktivitás
a) 10 mH;
b) 30 mH;
c) 50 mH?
 

Megoldás. Csatolásmentes (k=0) esetben az eredő 30 mH, a b) válasz tehát lehetséges. Vajon a többi eset is megvalósulhat?
Legyen a tekercsek kölcsönös induktivitása M! Az önindukcióból származó indukált feszültségek, ha az egyes ágakban i1 és i2 pillanatnyi erősségű áramok folynak:
U1önind.=-L1Δi1Δt,U2önind.=-L1Δi2Δt.
Ha a tekercsek csévélése egymáshoz képest egyező, akkor a fenti indukált feszültségeket a kölcsönös indukció csökkenti (+), ha pedig ellentétes, akkor növeli (-). A tekercsekben indukált teljes feszültség ‐ a párhuzamos kapcsolás miatt ‐ ugyanakkora kell legyen:
U=-L1Δi1Δt±MΔi2Δt,(6)
 
U=-L2Δi2Δt±MΔi1Δt.(7)

Az indukált feszültséget az L eredő induktivitással felírva kapjuk, hogy
U=-LΔiΔt=-LΔ(i1+i2)Δt=-L(Δi1Δt+Δi2Δt).(8)
A (6) és (7) egyenletek felhasználásával kifejezhetjük a változási sebességeket, amelyeket (8)-ba behelyettesítve adódik az eredő induktivitás:
L,=L1L2-M2L1+L2±2M.(9)
A szimbólum az egyirányú tekercselést jelöli, ekkor a kifejezésben a pozitív (+), a  pedig az ellentétes irányú tekercselést jelenti, és ekkor a negatív (-) előjel írandó. Tudjuk, hogy M értéke két határ között változhat:
0M4050  mH64  mH.(10)
Ábrázoljuk a (9) függvényeket, azaz az eredő L-et az M függvényében (lásd ábra)!
 

 
Két párhuzamosan kapcsolt tekercs eredő induktivitása a kölcsönös indukció mértékétől függően.
az egyirányú, az ellentétes irányú tekercselést jelenti
 

Látható, hogy egyirányú tekercselésnél a kölcsönös indukció hatására a csatolásmentes esethez képest kisebb induktivitást kapunk. Ha a csatolás maximális (k=1), akkor az eredő induktivitás eltűnik. Tehát ebben az esetben az eredő induktivitás 0 és 30 mH között változhat, és az a) válasznak megfelelő 10 mH-s értéket is felveheti.
Ellentétes irányú tekercselés esetén megmutatható, hogy az elérhető legnagyobb eredő induktivitás 45 mH. Vagyis ekkor az induktivitás 0 és 45 mH közötti érték lehet. Ezek szerint a c) válasz nem lehetséges.
 
Megjegyzés. A (9) összefüggés algebrai átalakításával beláthatjuk, hogy L egyik tekercs önindukciós együtthatójánál sem lehet nagyobb
L=L1L2-M2L1+L2-2M=L1-(M-L1)2L1+L2-2M.
A kölcsönös indukcióra vonatkozó egyenlőtlenség és a számtani- és mértani közepek egyenlőtlensége miatt a fenti képlet utolsó tagjának nevezője nemnegatív, vagyis LL1. Hasonlóan, a tekercsek felcserélésével kapjuk, hogy LL2.

 

Észrevehetjük, hogy az ellentétes irányú csévélésnél van olyan eredő L, amelyhez két M tartozik. Vegyük pl. a 40 mH értéket. (9)-ből könnyen kiszámolhatjuk, hogy a két megoldás M-re 24 mH és 54 mH. A nagyobb induktivitást akkor kapjuk, ha a tekercseket közel helyezzük egymáshoz (erős a csatolás). Ha eltávolítjuk őket, akkor csökken M értéke, de a (9) összefüggés szerint újra ugyanakkora lehet az eredő induktivitás.
 

Megjegyzés.
 
A (9) kifejezés nevezője eltűnik az ellentétes irányú tekercselés esetében, ha M0=L1+L22.
Mivel ML1L2 és L1L2L1+L22, azért MM0. Az L1=L2=L eseten kívül M sohasem éri el M0 értékét. Abban a határesetben, amikor M=L1L2 és L1=L2=L, akkor az eredő induktivitás L lesz, mert
limMLL2-M22(L-M)=limML(L-M)(L+M)2(L-M)=limMLL+M2=L.


A fentiek ismeretében arra biztatjuk Olvasóinkat, hogy oldják meg a következő feladatot:
 

2. feladat. Egy L1=45mH és egy L2=90mH induktivitású tekercset sorosan kapcsolunk. Milyen határok közé eshet az eredő induktivitásuk, ha a kölcsönös indukció is számottevő?
 

Hivatkozások

 
[1]Litz J.: Elektromosságtan és mágnességtan, Műszaki Könyvkiadó, Budapest (1998).
[2]Simonyi K.: Elméleti villamosságtan, Tankönyvkiadó, Budapest (1967); Műszaki Könyviadó, Budapest (2000).
[3]Gnädig P.: A kölcsönös indukció, KöMaL (2001/2), 110‐116.

Szász Krisztián PhD hallgató, MTA Szilárdestfizikai és Optikai Kutatóintézet.