Cím: Pályázati felhívás az Ifjú Fizikusok 25. Nemzetközi Versenyére
Szerző(k):  Illy Judit ,  Rajkovits Zsuzsa 
Füzet: 2011/október, 436 - 438. oldal  PDF  |  MathML 

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

A 25. IYPT 2012-ben a németországi Bad Saulgau-ban kerül megrendezésre. A verseny pontos időpontjáról a szervezők később döntenek. A versenyre az alább kitűzött feladatok közül 3‐4 probléma részletes kidolgozásával (mérési jegyzőkönyv a kísérleti körülmények és a mérési adatok feltüntetésével, a jelenség értelmezésével és fizikai leírásával) lehet pályázni. (A feladatok szövege angolul a http://www.iypt.org/Problems címen olvasható.) A verseny hivatalos nyelve az angol, a pályamunkákat azonban elegendő magyarul benyújtani. A pályamunkák és a válogatóversenyen a pályázó által választott feladat angol nyelvű előadása alapján az öt legjobb tanuló ‐ a csapatmunkára való további felkészítés után ‐ képviseli hazánkat a nemzetközi versenyen.

 
Pályázatok beküldési határideje: 2012. február 7.
 

Beküldési cím:
 
,,Ifjú Fizikusok Nemzetközi Versenye ‐ Pályázat''
Eötvös Loránd Tudományegyetem
Anyagfizikai Tanszék
1518 Budapest, Pf. 32.
 

A pályázatban szerepeljen: a pályázó neve, osztálya, értesítési címe, telefonszáma, e-mail címe, az iskolájának neve és címe, felkészítő tanárának neve, továbbá esetleges angol nyelvvizsga-oklevelének fénymásolata! (A 12. évfolyamos tanulók csak akkor pályázzanak, ha az érettségire és a versenyre való készülést össze tudják egyeztetni!)
 

IYPT 2012

 
1. Gauss-ágyú. Helyezzünk nem mágneses anyagból készült csatornába azonos méretű acélgolyókat, és tegyünk közéjük egy erős mágnest. Ütközzön az így elkészített golyósorhoz egy újabb golyó. Megfigyelhetjük, hogy az ütközés folyamán a sor másik végén lévő golyó meglepően nagy sebességgel pattan el a helyéről. Keresd meg azt a mágnes-pozíciót, amelynél a lehető legnagyobb elpattanási sebesség érhető el!
 
2. Levegő-szeletelés. Ha egy, a végén nehezékkel terhelt szálat (pl. nejlonszálat) a szabad végénél fogva folyamatosan forgatunk, akkor jellegzetes hangot hallunk. Tanulmányozd a hang eredetét! Milyen paraméterek határozzák meg a hang sajátságait?
 
3. Gyöngyfüzér. Hosszú gyöngyfüzért (pl.: karácsonyi gyöngyfüzér) pohárból egyik végénél fogva kiemelünk, s magára hagyjuk. Az edényt elhagyó gyöngysor sebessége a gravitáció miatt egyre nő. Egy adott pillanatban a gyöngysor már tovább nem is érintkezik az edény szájával, sőt ‐ a fényképen látható módon ‐ attól lényegesen magasabbra emelkedik. Tanulmányozd és magyarázd meg a jelenséget!
 
 

4. Folyadék-híd. Ha az ionmentes (többször ionmentesített) vizet tartalmazó, egymást érintő két pohárban lévő vízre nagyfeszültséget kapcsolunk, akkor a vízfelszínek között ,,víz-híd'' kialakulását figyelhetjük meg. Vizsgáld és magyarázd meg a jelenséget!
Figyelem! Nagyfeszültséggel csak tanári felügyelet mellett kísérletezz!
 
5. Csillogó hullámok. Világíts meg egy edényben lévő vizet! Ha hullámos a vízfelszín, akkor az edény alján sötét és világos területekből álló mintázat figyelhető meg. Keress kapcsolatot a felszíni hullámok és az edény alján látható mintázat között!
 
6. Fakopáncs. A fényképen látható ,,harkály-játékban'' a madarak mozgása rezgésszerű, periodikus mozgás. Tanulmányozd a jelenséget és magyarázd meg a tapasztaltakat!
 
 

7. Rajzszögek. A víz felszínén úszó rajzszög és a közelében lévő más úszó tárgyak között vonzóerő figyelhető meg. Tanulmányozzátok és értelmezzétek a jelenséget! Létrehozhatók-e olyan körülmények, hogy az úszó tárgyak között taszítóerő lépjen fel?
 
8. Buborékok. Lehetséges olyan vízen úszni, amely sok-sok buborékot tartalmaz? Tanulmányozd, hogyan befolyásolja a buborékok jelenléte a tárgyak úszóképességét!
 
9. Mágnes és érme. Helyezz érmét élével (függőlegesen) egy mágnesre! Billentsd ki az érmét a mágneshez képest, és hagyd magára! Az érme vagy a mágnesre esik, vagy visszabillen eredeti helyzetébe. Tanulmányozd és magyarázd meg az érme mozgását!
 
10. Imbolygó palack. Tölts folyadékot egy palackba, helyezd a palackot vízszintes felületre, majd lökd meg! A palack először távolodik, s azután ide-oda mozog, mielőtt megállna. Vizsgáld a palack mozgását!
 
11. Síkbeli áramlás. Tölts viszkózus folyadékot egymáshoz közel lévő, vízszintes, nagyméretű, átlátszó síklapok közé! A felső lap közepén kis lyuk található, melyen keresztül valamilyen másfajta folyadékot injektálunk a ,,cellába''. Tanulmányozd a síklapok között kialakuló folyadékáramlást!
 
12. Lámpások. Vékony papírból készült lámpaernyők gyertyaláng hatására felemelkedhetnek a levegőben. Tervezz és készítsd el azt az egyszerű, egy teamécsessel működő lámpást, amely a begyújtástól számított lehető legrövidebb idő alatt emelkedik 2,5 méter magasra! Vizsgáld meg, milyen releváns paraméterek befolyásolják a jelenséget!
Ügyelj a tűzvédelmi előírások betartására kísérletezés közben!
 
13. Párás üveglap. Ha hideg üveglap felületére lehelsz, akkor az üveglapon vékony vízpára-réteg keletkezik. Nézz ezen a párás üveglapon át fehér fényt kibocsátó lámpa felé! Fehér elmosódott fényfoltot és körülötte színes gyűrűket figyelhetsz meg. Magyarázd meg a jelenséget!
 
14. Szemcsés fröccsenés. Ha acélgolyót száraz homokot tartalmazó ,,homokágyba'' ejtünk, akkor a becsapódást függőleges ,,homokoszlop'' kialakulása kíséri. Kísérletezz és magyarázd meg a tapasztaltakat!
 
15. Bosszantó golflabda. Gyakran megtörténik, hogy a golflabda azonnal kipattan a lyukból, ahogy beleesett. Tanulmányozd, hogy ez a jelenség milyen körülmények esetén fordul elő! Adj magyarázatot!
 
16. Emelkedő buborék. Függőleges átlátszó csőbe viszkózus folyadékot töltünk úgy, hogy a cső alsó végében nagyméretű buborék alakuljon ki. Tanulmányozzuk a csőben emelkedő buborék mozgását!
 
17. Labda szappanhabban. Kicsi, könnyű labdát helyezzünk szappanhabba. A labda mérete legyen összemérhető a szappanhabban lévő buborékok méretével. Tanulmányozzuk a labda mozgását! Hogyan függ a mozgás a releváns paraméterektől?