Cím: A vízgőz adiabatái
Szerző(k):  Radnai Gyula 
Füzet: 2011/szeptember, 372 - 374. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Szakmai cikkek

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

A P. 4333. feladat megoldása kapcsán több versenyzőben is felmerült a gondolat: milyen függvénnyel írhatók le a reális anyagok adiabatái?
A reális gázok izotermáira a legismertebb közelítés a Van der Waals-állapotegyenlet felhasználásával adódik:

(p+aV2)(V-b)=állandó,  haT=állandó.
Tudjuk azonban, hogy ennek az izotermának van olyan szakasza, amely pozitív meredekségű:
(ΔpΔV)T=áll.>0.
Lehetséges ez? Az ezen szakaszon fekvő pontok instabil állapotokat reprezentálnak, mivel ΔV>0-hoz Δp>0 tartozik (vagyis az anyag magától felrobban), illetve ΔV<0 esetén Δp<0 (tehát az anyag magától összeomlik). A Van der Waals-izotermának ezek a szakaszai tehát lehetetlen folyamatokat jelölnek ki.
Azt is tudjuk, hogy a lehetetlen folyamat helyett egy ,,vízszintes'' szakasz jelenik meg a (p,V) diagramon, amely folytonosan, de töréssel csatlakozik az izoterma ívekhez. A vízszintes izoterma mentén halmazállapot-változáson (fázisátalakuláson) megy át a reális anyag.
Van der Waals-közelítésben az adiabata:
(p+aV2)(V-b)κ=állandó,  aholκ=cpcV.
Joggal gyanakodhatunk azonban, hogy ennek a p(V) függvénynek is lesznek irreális folyamatot reprezentáló részei. Nem is érdemes ezen az úton tovább kísérleteznünk, inkább induljunk ki valamelyik reális anyagon elvégzett mérésből! Ehhez nyújtanak segítséget a vízmérnöki gyakorlatban használt diagramok, vízgőz táblázatok.
Ami a vízgőz izotermákat illeti, ezek a (p;V) koordináta-rendszerben valóban olyanok, amilyennek sejtettük: lecsapódás közben p=állandó, ha T=állandó; míg a száraz (vízcseppeket nem tartalmazó) gőz izotermája eléggé hasonlít az ideális gáz izotermájához: jó közelítésben
p1V,haT=állandó.

Hogyan néznek ki a vízgőz adiabaták? Induljunk ki a száraz gőz állapotból! A mérések szerint az ilyen vízgőz adiabatának az egyenlete:
pV1,3=állandó,  vagyisp1V1,3.
Ha ezt értelmezni szeretnénk, kínálkozik az 1,397 közelítés. A kinetikus modellben ez olyan molekulákból álló gáznak felel meg, amelyeknek 7 szabadsági fokuk van. Jó fantáziával meg is indokolhatja valaki ezt a 7-et, de nem érdemes erőltetni. Már csak azért sem, mert a vízgőz fajhője nem állandó, hanem a hőmérséklettől függ. Vegyük észre, hogy a víz‐vízgőz kétfázisú tartomány határa a p ‐ V diagramon olyan görbe, amely a p11V izotermánál meredekebb, de a p21V1,3 adiabatánál enyhébb meredekségű. Csak így értelmezhető ugyanis az a tapasztalat, hogy a lecsapódás megkezdéséhez a száraz vízgőzt izotermikusan össze kell nyomni, adiabatikusan azonban növelni kell a térfogatát.
Az izoterma az 1. ábrán A-val jelölt állapot elérése után a kétfázisú tartományban vízszintesen folytatódik tovább. De hogyan folytatódik az adiabata?
 

 
1. ábra
 

A mérések szerint a száraz gőz adiabatájának a folytatása a kétfázisú tartományban is p1Vα függvénnyel közelíthető, ahol azonban α=1,135. Ebből következik, hogy a kétfázisú tartományt ,,jobbról'' határoló görbe még ennél is ,,lankásabb'' kell, hogy legyen.
Már csak az a kérdés, hogy ha a kétfázisú tartományban bárhol felveszünk egy pontot (kijelölünk egy állapotot) és ebből kezdjük adiabatikusan tágítani a rendszert, akkor találunk-e jól közelítő ,,adiabatikus függvényt''. A mérések szerint ezt az adiabatát egy olyan p1Vα függvény közelíti legjobban, ahol
α=1,035+0,1x.

Itt x jelenti a vízgőz tömegének az össztömeghez viszonyított kezdeti arányát (2. ábra). (Az 1. ábrán látható A pontban, mivel ez határpont, ahol a teljes rendszer vízgőzből áll, x=1. Így adódik az ottani α=1,135-ös kitevő.)
 
 

2. ábra

 
Felhasznált irodalom
 

[1]M. W. Zemansky: Heat and Thermodinamics.
[2]V. A. Kuzovljev: Műszaki hőtan.
 
 Radnai Gyula