Cím: A Kunfalvi Rezső fizikaverseny elméleti feladatai
Füzet: 2011/szeptember, 365 - 368. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Egyéb (KöMaL pontverseny is)

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

1. feladat. Egy m tömegű, vékony abroncs kerületére ugyancsak m tömegű, pontszerű nehezéket erősítettünk. Az abroncsot az ábra szerint érdes, vízszintes talajra állítjuk úgy, hogy a nehezék kezdetben a lehető legmagasabban helyezkedjen el. A rendszert instabil egyensúlyi helyzetéből elengedve az abroncs tisztán gördülő mozgásba kezd. (A nehézségi gyorsulás g, a tapadási súrlódási együttható elegendően nagy ahhoz, hogy az abroncs soha ne csússzon meg, az abroncs pontjai mindvégig ugyanabban a függőleges síkban mozognak.)

 
 

a) Mekkora az abroncs és a talaj között ható kényszererő és a tapadási súrlódási erő nagysága, amikor a nehezék éppen az α=0; 90, illetve 180-os szöggel jellemezhető helyzetben van?
b) Mekkora α szögnél lesz az abroncs középpontjának gyorsulása a legnagyobb?
 
2. feladat. Ideális gáznak nevezünk egy termodinamikai rendszert, ha a részecskék közti kölcsönhatási energia elhanyagolható a részecskék mozgási energiájához képest, valamint ha a részecskék mérete elhanyagolható a teljes rendszer térfogatához képest. Valódi gázok kellően magas hőmérsékleten, kellően alacsony sűrűség mellett jó közelítéssel teljesítik ezeket a feltételeket, és kielégítik a jól ismert ideális gáztörvényt:
pV=nRT.(id)
(Itt p, V, T és n rendre a gáz nyomását, térfogatát, abszolút hőmérsékletét és mólszámát jelöli, R=8,31JmolK az univerzális gázállandó.)
Ha azonban a gáz hőmérsékletét csökkentjük, illetve sűrűségét növeljük, akkor az (id) egyenlet korrekcióra szorul. Ebben a tartományban az úgynevezett Van der Waals-állapotegyenlet igen jó közelítéssel írja le a gázok viselkedését, sőt, még a folyadék‐gáz fázisátalakulásról is számot ad:
(p+an2V2)(V-nb)=nRT,(a,b>0).(vdW)
(Ezt az állapotegyenletet Van der Waals empírikus alapon írta fel a XIX. század végén, azonban az egyenlet elméleti úton is levezethető.)
A (vdW) egyenletben szereplő a és b mennyiség az adott gázra jellemző pozitív állandó. A b paraméter úgy interpretálható, mint egy mólnyi részecske saját térfogata (hiszen ennyivel csökkentjük a gáz számára rendelkezésre álló térfogatot), az a paraméter pedig a részecskék közti vonzó kölcsönhatásról ad számot, mely a nyomást csökkenti.
a) Rajzoljuk föl kvalitatíven a p ‐ V síkon a Van der Waals-gáz izotermáit! Mutassuk meg, hogy létezik egy olyan Tc kritikus hőmérséklet, amely fölött az izotermák szigorúan monoton csökkenőek, azonban a kritikus hőmérséklet alatti, T<Tc izotermáknak van monoton növekedő szakaszuk a p ‐V síkon! Határozzuk meg a Tc kritikus hőmérsékletet! (a, b, n és R függvényében.)
b) A Tc kritikus izotermának van egy vízszintes érintőjű inflexiós pontja. Határozzuk meg e ponthoz tartozó Vc kritikus térfogatot, valamint pc kritikus nyomást! (a, b, n és R függvényében.)
c) Határozzuk meg a dimenzió nélküli Kc=nRTcpcVc kritikus együttható értékét! (A kísérletileg meghatározott kritikus értékekből kapott Kc érték He-nál, N2-nél, illetve víznél rendre 3,13, 3,42, illetve 4,46.)
d) A (vdW) állapotegyenletben térjünk át a π:=ppc, ω:=VVc, illetve τ:=TTc úgynevezett redukált állapotjelzőkre, és segítségükkel írjuk föl a Van der Waals-gáz redukált állapotegyenletét!
e) Az izotermák monoton növekedő szakaszai még túlhűtéssel, túlmelegítéssel sem érhetők el. Ezekben a pontokban az anyag instabillá válik, és fázisszeparáció jön létre, azaz együtt, azonos hőmérsékleten és nyomáson van jelen két különböző fázis, folyadék és gáz. Az izotermák monoton növekedő szakaszait határoló görbe a spinodálgörbe.
Határozzuk meg a spinodálgörbe egyenletét a p ‐ V síkon, illetve a π ‐ ω síkon!
3. feladat. Két hosszú, széles, vékony, téglalap felületű, szigetelő lap egyenletesen töltött, a lapok párhuzamosak, vízszintes síkúak, és egymás felett helyezkednek el. A felső lap felületi töltéssűrűsége +σ, míg az alsó lap töltéssűrűsége -σ.
 
 
 

Mekkora és közelítőleg milyen irányú az elektromos térerősség az ábrán látható M pontban, ami a felső lap felett h magasságban, a lapok szimmetria-síkjában, a lapok éle felett helyezkedik el? (A lemezek közötti d távolság kicsi h-hoz képest (dh).)
 
4. feladat. Pontszerű fényforrás fényerejét 10 cm távolságban lévő kisméretű detektorral mérjük. A detektor és a fényforrás közé sík-párhuzamos üveglemezt teszünk. Ennek üvege átlátszó, a lemez merőleges a fényforrást és a detektort összekötő egyenesre, az üveg törésmutatója n=1,5. A levegő‐üveg, illetve az üveg‐levegő határfelületen merőleges (illetve közel merőleges) beesés esetén a k visszaverődési együttható: k=(n-1)2(n+1)2, ami megadja a felületen visszaverődő fényintenzitás mértékét.
a) Figyelembe véve az ,,ide-oda pattogó'' fényt, a beeső fény intenzitásának mekkora hányada halad át a lemezen?
b) Számítsuk ki, hogy ha nem vesszük figyelembe az ,,ide-oda pattogó'' fényt, akkor hány százalékos eltéréssel kapjuk meg az áthaladó intenzitás hányadot?
c) Ha a detektorral mérünk, akkor nem ezt az intenzitás hányadot jelzi a detektor. Kvalitatív módon adjuk meg az eltérés okát!
d) Egyszerűsített sugármenetet tekintve határozzuk meg közelítőleg, hogy milyen vastag lemez esetén mér a detektor ugyanakkora jelet, mint a lemez nélküli eredeti helyzetben?
Megjegyzés. A feladatban hanyagoljuk el az esetlegesen létrejövő interferencia effektusokat.

 

5. feladat: Ez a feladat három, egymástól független részből áll.
I. rész: Kezdetben nyugvónak tekinthető deuteron és triton (deutérium és trícium atommag) reakciójából alfa-részecske és neutron jön létre, melyek mozgási energiája 17,6 MeV. Közelítőleg mekkora a szétrepülő két részecske mozgási energiája külön-külön? Szükséges-e relativisztikusan számolni?
II. rész: A pion (π+) az elektronnál 273-szor nagyobb tömegű elemi részecske, melynek egyik lehetséges bomlási folyamatában pozitron és elektron-neutrínó (νe) keletkezik:
π+e++νe.
Legalább mekkora annak a pionnak a sebessége, melynek bomlásában az e+ és a νe részecskék egymásra merőlegesen repülnek szét?
(A neutrínót tekintsük zérus nyugalmi tömegűnek, azaz olyan részecskének, melynek energiája és impulzusa között fennáll az E=pc összefüggés.)
III. rész: Becsüljük meg, legalább mekkora nyomást fejt ki egy kicsiny, d oldalélű, kocka alakú dobozba zárt elektron a doboz falára!
Adatok:
Az elemi töltés: e=1,60210-19 C.
Az elektron tömege: me=9,10910-31 kg.
A proton tömege: mp1836me.
A neutron tömege: mn1838,5me.
A deuteron tömege: md1,999mp.
A triton tömege: mt2,994mp.
Az alfa-részecske tömege: mα3,973mp.
A fénysebesség: c=299792458m/s  3  108 m/s.
A Planck-állandó: h=6,62610-34 Js.