Cím: Fizika Világbajnokság válogató versenyének feladatai
Füzet: 2011/április, 233 - 244. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Egyéb (KöMaL pontverseny is)

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

1

 
1. feladat. Töltött korongok. Két vékony, 5 cm sugarú fémkorongot szigetelő fonállal, egymással párhuzamosan felfüggesztünk (lásd 1.a) ábra). A korongok egymáshoz közel (mondjuk 2 mm-re) vannak.
1. Számítsuk ki a korongok között ható erőt, ha kicsiny +q és -q töltéseket viszünk rájuk. Mivel q kicsi, a korongok elmozdulását és a kisülés lehetőségét nem kell figyelembe vennünk.
2. Ezután vizsgáljunk egyetlen korongot. Határozzuk meg a felületi töltéseloszlást egy R sugarú, +q töltésű, magában álló fémkorongon (ez a töltéseloszlás hasznos lehet a következő kérdés megválaszolásához).
Ezután mindkét korongot +q töltéssel látjuk el, majd egy harmadik, R*>5 cm sugarú, semleges fémkorongot helyezünk a kettő közé egy szigetelő fonálon. A három korong egymással párhuzamos, középpontjaik pedig ugyanazon a vízszintes egyenesen fekszenek (síkjukra merőlegesen nézve tehát koncentrikus köröknek tűnnek). Ezt az állapotot mutatja az 1.c) ábra.
3. Mekkora a középső korong R* sugara, ha a két szélső, töltött lemezre ható elektrosztatikus erő nulla? (Az élek hatását hanyagoljuk el a feladatban.)
 

 
1. ábra
 

2. feladat. Henger ütközés. Egy M tömegű, R sugarú üreges henger nyugszik a vízszintes síkon. A henger belsejében egy m tömegű, r sugarú tömör korong található. Kezdetben a korong középpontja l távolságra van a henger középpontjától, és y-irányban mozog v sebességgel a 2. ábrán látható módon. Ha mást nem kötünk ki, minden ütközés rugalmas, és a súrlódás mindig elhanyagolható.
 

 
2. ábra
 

1. Határozzuk meg a korong és a henger sebességének x- és y-komponenseit közvetlenül az első ütközés után. A választ m, M, v és ϑ függvényében adjuk meg.
2. Határozzuk meg a korong és a henger sebességének x- és y-komponenseit közvetlenül a második ütközés után. A választ m, M, v és ϑ függvényében adjuk meg.
3. Ha kezdetben a korong helyzete l=(R-r)/2, határozzuk meg a korong és a henger sebességének x- és y-komponenseit közvetlenül az n-edik ütközés után.
4. Milyen feltételnek kell l-re teljesülnie, hogy a korong az n-edik ütközés után y-irányú sebességgel mozogjon, és az M henger nyugalomban maradjon? Határozzuk meg a henger középpontjának két egymást követő nyugalmi helyzete közötti távolságot.
5. Ebben a részben a korong és a henger közötti súrlódás nem hanyagolható el. Az 1. részhez hasonlóan a henger nyugalomban van, a korong középpontja pedig l<(R-r) távolságra van a henger középpontjától, és y-irányú sebességgel mozog a 2. ábrán látható módon. Feltéve, hogy az ütközés folyamata során az érintkezési pont nem csúszik el, határozzuk meg a korong és a henger szögsebességét közvetlenül az első ütközés után.
 
3. feladat. Szigetelő hullámvezető lemez.
1. Teljes visszaverődés. Egy polarizált monokromatikus elektromágneses síkhullám elektromos tere általánosan E(r,t)=Eexp(kr-ωt) alakban adható meg, ahol E a hullám amplitúdója, k a hullámszámvektor és ω a körfrekvencia. Tegyük fel, hogy egy n1 törésmutatójú közegben ω körfrekvenciájú monokromatikus síkhullám terjed, ami elér egy n2 törésmutatójú közeget. A bejövő hullám ϑi szöget zár be a határfelület beesési merőlegesével. A probléma során csak transzverzálisan polarizált hullámokkal foglalkozunk, azaz olyanokkal, amelyekben az elektromos mező merőleges a beesési síkra. Egyik közeg sem mágneses.
 

 
3.a) ábra
 

1. Ha n1>n2, létezik egy ϑc határszög, amelyre teljesül, hogy a ϑi>ϑc szög alatt beérkező hullámok teljesen visszaverődnek (total internal reflection: TIR). A visszavert hullám fázisa δ-val késik a bejövőhöz képest. Vezessük le δ-t, és adjuk meg n1, n2, és ϑi függvényében.
2. A szükséges határfeltételek felhasználásával adjuk meg a visszaverődés R mértékét n1>n2 esetén. Mutassuk meg, hogy a hullám teljesen visszaverődik minden ϑi>ϑc esetén.
2. Erősítő fáziscsatolás. A legegyszerűbb dielektromos hullámvezető egy d vastagságú, n1 törésmutatójú síklemez, amit homogén, n2 törésmutatójú közeg vesz körül (n1>n2). TIR esetén a lemez felhasználható hullámok veszteség nélküli továbbítására, feltéve, hogy a hullámok interferenciája erősítő, azaz a hullámfrontok megmaradnak a hullám terjedése során a hullámvezetőben. A  hullámszámok vákuumban, az n1 és az n2 törésmutatójú közegben rendre k0, k1, és k2.
 

 
3.b) ábra
 

1. Határozzuk meg az erősítő fáziscsatolás szükséges feltételét.
2. A hullámot csak ϑ bizonyos értékei esetén lehet veszteségmentesen továbbítani. Mutassuk meg, hogy ϑ-nak ki kell elégítenie a következő egyenletet:
k1dcosϑ-δ=mπ;m=0,1,2,....(1)
Igazoljuk, hogy a fenti egyenlet így is felírható:
u2+v2=k0d2n12-n22,(2)utanu=vvagyucotu=v,(3)


ha u=k1d2cosϑ és v=d2k12sin2ϑ-k22.
3. Maxwell-egyenletek. A Maxwell-féle hullámegyenlet egy ε relatív dielektromos állandójú közegben az elektromos térerősségre:
(2x2+2y2+2z2)E(r,t)=εε0μ02E(r,t)t2.(4)

A 3.c) ábrán látható hullámvezető lemez esetén ε=n12, ha 0<z<d, különben pedig ε=n22. Olyan koordinátarendszerben, amelyben a hullám az xz-síkban terjed, az elektromos térerősség általánosan
E(r,t)=E(x,z,t)=E(z)exp(i(βx-ωt))(5)
alakban adható meg, ahol β az effektív terjedési állandó a hullámvezetőben, figyelembe véve a rendszer eltolási szimmetriáját az x-tengely irányában. A transzverzálisan polarizált hullámok továbbítása esetén E(z) y-irányú, továbbá E(r,t)-nek egyszerű harmonikus rezgésnek kell lennie a rétegen belül, azon kívül pedig exponenciálisan kell lecsengenie.
 

 
3.c) ábra
 

1. Mi a kapcsolat β, k1 és ϑ között?
2. A z=0 és z=d értéknél felírható határfeltételek felhasználásával vezessük le a hullámvezetés 2. részben megkapott feltételét a Maxwell-egyenletekből.
4. Normál módusok. A normál módusok ϑ azon értékeihez kötődnek, amikor a lemezben hullámvezetés történik. Az m=0-hoz (lásd 2. rész) tartozó módus az alapmódus (legalacsonyabb módus, első módus), az m=1-hez tartozó módus a második módus stb.
1. Vázoljunk fel az (u,v) koordinátarendszerben a (2) és a (3) egyenleteket leíró görbéket. Határozzuk meg annak szükséges feltételét, hogy csak egy normál módus létezzen.
2. Mutassuk meg, hogy a szigetelő lemez által támogatott módusok maximális száma
M=k0dπn12-n22,(6)
ahol x azt a legkisebb egész számot jelöli, amely legalább akkora, mint x.
3. Igazoljuk, hogy a körfrekvencia minden
Δω=πcdn12-n22(7)
emelkedése a módusok számát eggyel növeli.
4. Az (1) egyenlet alapján mutassuk meg, hogy a csoportsebesség (ω/β) minden támogatott normál módusra
vg=dtanϑ+δβn1dccosϑ-δω.(8)

5. Mutassuk meg, hogy az L távolság befutásához szükséges idők közötti legnagyobb időkülönbség a különböző módusokban terjedő hullámok esetén
τ=Lc(n1-n2).(9)

6. Legyen n1=1,7; n2=1,5; λ=800 nm (vákuumban) és d=1μm. Határozzuk meg az összes módust ϑ>ϑc-re. Ábrázoljuk az E(z) elektromos térerősséget ezekre a módusokra.
 
4. feladat. Mágneses dipólus rezgése. Egy m1 mágneses nyomatékkal rendelkező dipólust helyezünk az origóba, melynek mágnesesnyomaték-vektora a +x irányba mutat.
1. Határozzuk meg a mágneses indukciót a tér minden pontjában.
2. Egy másik dipólust helyezünk az origótól r távolságra, ennek helyvektora ϑ szöget zár be az x-tengellyel. A második dipólus m2 mágneses nyomatéka α szöget zár be az x-tengellyel. Az elrendezés a 4. ábrán látható. Határozzuk meg a második dipólusra ható forgatónyomatékot.
 

 
4. ábra
 

3. Határozzuk meg a két dipólus közti kölcsönhatási energiát.
4. Határozzuk meg a második dipólusra ható erőt.
5. A két dipólust egy elhanyagolható tömegű fonállal összekötjük úgy, hogy a kettő távolsága r maradjon. Míg az első dipólus helye és iránya rögzített, a második szabadon mozoghat (r távolságban) az ábra síkjában, és irányítottsága is szabadon változhat. Írjuk fel a második dipólus mozgásegyenletét. A második dipólus tömege és tehetetlenségi nyomatéka rendre m és I.
6. Kezdetben a második dipólus rögzítve van az x-tengelyen, a mágneses nyomatéka α01 szöget zár be az x-tengellyel. A második dipólus rögzítését t=0-kor feloldjuk. Írjuk fel a második dipólus mozgásegyenletét, figyelembe véve, hogy ϑ és α kicsi. Legyen I=mr2/5.
7. A rendszer harmonikus rezgést végez. Határozzuk meg a rezgés normál módusainak frekvenciáit. A rendszer normál módusban van, ha a rezgés paraméterei fázisban vannak, azaz így írhatók fel: ϑ=ϑ0cos(ωt+φ) és α=α0cos(ωt+φ). ω-nak két lehetséges értéke van (jelölje ezeket ω1 és ω2). Határozzuk meg ω1 és ω2 értékét.
8. Az egyes normál módusokra határozzuk meg α és ϑ amplitúdóinak hányadosát, c1=α1/ϑ1-et és c2=α2/ϑ2-t.
9. A rendszert a következő összefüggések írják le:
ϑ=ϑ1cos(ω1t+φ1)+ϑ2cos(ω2t+φ2);α=c1ϑ1cos(ω1t+φ1)+c2ϑ2cos(ω2t+φ2).
A kezdeti feltételek felhasználásával határozzuk meg ϑ1, φ1, ϑ2 és φ2 értékét.
 
5. feladat. Csavaros kötél. Két egyforma, m tömegű fémcsíkot egy nagy, súrlódásmentes hengerre helyezünk. A csíkokat két rugalmas kötéllel kötjük össze, úgy, hogy a kötelek nyújtatlanok és párhuzamosak egymással. A kötelek rugóállandója k és követik a Hooke-törvényt. A kötelek rögzítési pontja mindkét csíkon egy átmérő két végpontján van. Az így kapott eszközt az 5. ábra mutatja. Az A csíkot a hengerre csavarozzuk, míg a B csík szabadon mozoghat és foroghat a henger tengelye körül.
1. A hengert függőleges helyzetbe állítjuk állandó g nehézségi erőtérben úgy, hogy az A csík a B csík fölé kerüljön. A B csíkot ezután N-szer körbeforgatjuk, a két csík közti távolságot x0 értéken tartva. Ezután a B csík forgását meggátoljuk egy csavarral, ahogy az 5. ábrán láthatjuk.
 

 
5. ábra. Az eszköz kezdeti elrendezésében. A csavar a B csík forgásának meggátlására használható
 

a) Adjunk meg egy olyan egyenletet, amelyből a paraméterek numerikus értékeinek ismeretében x1, az új egyensúlyi helyzet meghatározható.
b) Bizonyos feltételek mellett a fémcsík harmonikus rezgést végez. Határozzuk meg a kis Δx amplitúdójú rezgések frekvenciáját k, r, N, x0 és x1 függvényében.
2. A hengert újra vízszintes helyzetbe hozzuk, a köteleket visszaállítjuk eredeti állapotukba, és a forgását megakadályozzuk a csavarral.
a) A B csíkra F vízszintes feszítőerővel hatunk. Ha az erőt nagyon lassan, fokozatosan növeljük, a kötelek F0 erőnél szakadnak el. Mekkora a legkisebb minimális állandó erő, amely a kötelek elszakításához szükséges?
b) A B csíkot a rögzítés előtt N-szer körbeforgatjuk, a köteleket nyújtatlanul tartva. Határozzuk meg a kötelek elszakításához szükséges minimális erőt, ha az erőt
(i) nagyon lassan növeljük,
(ii) állandó értéken tartjuk.
3. A rendszer eredeti vízszintes helyzetében van. A B csík rögzítését feloldjuk és ϑ0 szöggel elforgatjuk, miközben a két csík távolsága x0 marad, majd elengedjük (kezdetben x˙(0)=0 és ϑ˙(0)=0).
a) Írjuk fel a B csík mozgásegyenletét.
b) Oldjuk meg a mozgásegyenletet x(t)-re és ϑ(t)-re.
c) Adjuk meg a maximális sebességet és szögsebességet, valamint a csíkok összeütközéséig eltelő T időt.
 
6. feladat. Folyékony levegő. Oxigén és nitrogén keverékét tartjuk egy zárt, egyik végén dugattyúval ellátott tartályban állandó T=77,4 K hőmérsékleten. A gázkeverék teljes anyagmennyisége 1,1 mol, kezdeti nyomása 0,5 atm. A dugattyú segítségével a gázkeveréket állandó hőmérsékleten lassan összenyomjuk.
Elfogadható közelítésekkel élve ábrázoljuk a rendszer nyomását a térfogat függvényében a kezdeti térfogat tizedéig, ha az oxigén és a nitrogén anyagmennyiségének aránya (nO2/nN2)
(a) 1/9;
(b) 2/9;
(c) 1/4.
Határozzuk meg a nyomás és a térfogat értékét ezen izotermák jellegzetes pontjaiban.
A következő adatok állnak rendelkezésünkre:
‐ 1 atm nyomáson a folyékony nitrogén forráspontja: 77,4 K;
‐ 1 atm nyomáson a folyékony oxigén forráspontja: 90,2 K;
‐ az oxigén párolgáshője: 213 J/g.
 
7. feladat. Csúszó hasáb. Egy 2b magasságú, 2a hosszúságú, M tömegű, téglatest alakú hasáb nyugszik érdes talajon, ahol a csúszási súrlódási együttható μ. A hasábot egy erős ütéssel mozgásba hozzuk úgy, hogy az hirtelen v0 vízszintes sebességet kap. Bizonyos körülmények között a hasáb hátsó vége felemelkedik és a hasáb forogni is fog az alsó elülső éle körül, ami a talajon marad.
 

 
6.a) ábra. A hasáb, miután megkapta kezdeti sebességét
 

1. Vezessük le a hasáb forgómozgásának egyenletét θ, a, b, μ és g függvényében.
2. Adjuk meg azt a feltételt, nevesül μ értékét, ami lehetővé teszi a fentiek bekövetkezését.
A következő kérdésnél feltesszük, hogy a fenti feltétel teljesül.
3. Tekintsünk egy végállapotot, ahol a hasáb nyugalomban marad a 6.b) ábrán látható helyzetben, miután a tömegközéppontja x-szel mozdult el kezdeti helyzetétől. Lehetséges-e egy ilyen végállapot? Ha igen, számítsuk ki az eléréséhez szükséges kezdeti sebességet az alábbi adatokkal: a=0,8 m; b=1,0 m; μ=0,9; x=1,65 m; θ˙max=1,27s-1.
 

 
6.b) ábra. A hasáb kívánt végállapota
 

Megjegyzés: a, b és μ ismeretében a kezdeti sebesség numerikusan kiszámítható.

 
8. feladat. ,,Rugó és tömeg'' probléma. 1. Egy M tömegű test mozog egy félvégtelen rugó felé v0 kezdősebességgel a 7. ábrán látható módon. A rugó egységnyi hosszra eső tömege μ, rugóállandója szorozva a rugóhosszal pedig K=kL. A test és a rugó az x=0 helyen t=0-kor ütközik. Adjuk meg a test sebességét az ütközés után mind az idő, mind a hely függvényében.
 

 
7. ábra
 

2. Ebben a feladatban egy másik, m tömegű testet helyezünk a rugó másik végére. Mennyi idő telik el az M tömegű test által kiváltott hullámfront m-hez való megérkezésétől a rugó és az m tömegű test szétválásáig? Számítsuk ki az m tömegű test sebességét is, amikor az elhagyja a rugót. Tegyük fel, hogy a rugóban a hullámok terjedési sebessége nagyobb v0-nál, valamint a rugó elég hosszú ahhoz, hogy az m tömegű test leválásakor a visszavert hullámok még ne érjék el az M tömegű testet.
 
9. feladat. Két szilárd tárgy ütközési modellje. Két szilárd tárgy ütközésekor a mechanikai energiavesztés egyik módja a két test belsejében elinduló hanghullámok által felemésztett energia. Habár a valódi helyzet sokkal bonyolultabb, használjuk most a következő egyszerű modellt. Először helyettesítsük a szilárd rudakat egy-egy rugóval, melyek nyújtatlan hossza rendre Ll és Lr. A rugóállandó szorozva a rugóhosszal az egyes rugókra Kl és Kr; az egységnyi rugóhosszra eső tömeg pedig rendre ϱl és ϱr. Az l és r indexek a bal és jobb (left, right) oldali rugókat jelölik.
A bal oldali rugó +v0/2, a jobb oldali pedig az ellenkező irányba -v0/2 sebességgel halad. A rugók kezdetben nyújtatlanok. t=0-kor a rugók az x=0 helyen ütköznek. A rugók egyes pontjainak elmozdulását az y(x,t) függvény írja le, tehát az ütközés után az eredetileg x koordinátájú pont a t időpontban az x+y(x,t) koordinátájú pontba kerül.
1. Vezessük le a rugók hullámegyenletét és adjuk meg a rugókban a hullámsebességet.
A hullámegyenlet általános megoldása y(x,t)=ψ(ct-x)+φ(ct+x) alakú, ahol c a hullám terjedési sebessége. A ψ és φ függvények alakját a határfeltételekből kaphatjuk meg.
2. Írjuk fel a határfeltételeket az x=0, x=-Ll, x=Lr pontokban.
3. Írjuk fel az y(x,t) függvényt az ütközés előtt (t0), azaz az y0,l(x,t) és y0,r(x,t) függvényeket.
t=0-kor akusztikus hullám indul el mindkét rugóban az x=0 ütközési pontból. A rendszer dinamikáját a 8. ábrán látható hely-idő diagramon elemezzük. A vízszintes tengely az időt, a függőleges a rugó pontjainak helyzetét mutatja. A diagram minden vonala egy akusztikus hullámfrontot ábrázol, amelyek mindig akkor indulnak el, amikor egy hullám a határhoz érkezik.
 

 
8. ábra. Hely‐idő diagram
 

Például az AB vonal az ütközéskor az A pontból kiinduló hullámfront helyzetét ábrázolja az idő függvényében. Írják le az fl(clt+x) és fr(crt-x) függvények az ütközéskor rendre a bal, illetve a jobb oldali rugóban elinduló hullámokat, ahol cl és cr rendre a bal és a jobb oldali rugókban terjedő hullám sebessége. A hely-idő diagramról látható, hogy a feladatban Ll/cl>Lr/cr. Amikor az fr(crt-x) hullámfront eléri a B pontot, egy új gr(crt+x) visszavert hullám indul visszafelé. Hasonló játszódik le a bal oldali rugóban a C pontban.
Amikor a jobb oldali rugóban a gr(crt+x) hullámfront eléri a rugó végét (D pont az ábrán), egy új visszavert (hr(crt-x)) és egy új átvitt (hl(clt+x)) hullám indul el.
Ezek a jelenségek mindig bekövetkeznek, amikor egy hullámfront a két rugó valamelyik határára ér.
4. Írjuk fel az y(x,t) hullámfüggvényt a diagram I, II, III, IV, V, VI és VII jelű tartományaiban y0, fr, fl, gr, hr és hl segítségével.
5. A határfeltétel(ek) felhasználásával határozzuk meg az fl(clt+x) és fr(crt-x) függvényeket a rugók paramétereinek és kezdősebességének függvényében.
6. Határozzuk meg az érintkezési pont sebességét közvetlenül az első ütközés után.
7. A határfeltétel(ek) felhasználásával határozzuk meg a gr(crt+x) függvényt a rugók paramétereinek és kezdősebességének függvényében.
Tekintsük azt az esetet, amikor a két rugó a hosszuktól eltekintve egyforma, azaz legyen ϱl=ϱr=ϱ és Kl=Kr=K. Legyen Lr<Ll.
8. Határozzuk meg y(x,t)-t a III és a IV tartományban. Ábrázoljuk y(x)-et t=0,4L/c-nél. A grafikon rajzolásához legyen Lr=0,6L, Ll=L és v0=0,5c.
9. Határozzuk meg y(x,t)-t az V tartományban. Ábrázoljuk y(x)-et t=0,8L/c-nél, Lr, Ll és v0 az előző feladatban adott értékei mellett.
10. Mikor válik el egymástól a két rugó? Ábrázoljuk y(x)-et, Lr, Ll és v0 az előző feladatban adott értékei mellett.
11. Határozzuk meg a rugók ütközésére jellemző e ütközési számot.
12. Számítsuk ki a rugók ütközés utáni és előtti összes haladó mozgási energiájának hányadosát.
 
10. feladat. Lagrange-pontok stabilitása. A Földdel együtt a Nap körül forgó vonatkoztatási rendszerben öt egyensúlyi helyzet létezik (ahol a testekre ható eredő erő zérus). Ezt az öt pontot Lagrange-pontnak nevezzük Joseph Lagrange után, aki először tanulmányozta a háromtest-probléma ezen esetét. A rendszer teljesen precíz elemzése rendkívül bonyolult és kaotikus. Ebben a feladatban a két test tömege (M1 és M2) sokkal nagyobb a harmadik testénél (m). Az M1 és M2 közti távolság legyen R.
 

 
9. ábra
 

1. A rendszer alapegyenletei
a) Írjuk fel az m-re ható eredő gravitációs erő Fg vektorát.
b) Feltéve, hogy M1>M2m, határozzuk meg az M1M2 rendszer Ω szögsebességét.
c) A rendszerrel együtt forgó vonatkoztatási rendszerben m-re ható tehetetlenségi erők lépnek fel. Írjuk fel az m-re ható eredő erő FΩ vektorát ebben a vonatkoztatási rendszerben.
d) Tekintsünk egy olyan koordinátarendszert, amelyben a három test az xy-síkban van, az Ω szögsebesség pedig +z irányú. Az origót helyezzük az x tengelyen elhelyezkedő M1M2 rendszer tömegközéppontjába. Írjuk m helyzetét r=x(t)i+y(t)j alakba. A forgó vonatkoztatási rendszerben írjuk fel az m-re ható eredő erőket, ha annak sebessége zérus. Használjuk az α=M2M1+M2 és β=M1M1+M2 paramétereket.
2. A Lagrange-pontok meghatározása. Öt olyan pont van a vonatkoztatási rendszerben, amelyekben az m-re ható eredő erő zérus. Ezek közül három (L1, L2, L3) az M1M2 egyenesen (az x-tengelyen), míg kettő az xy-síkon szimmetrikus helyzetben van az x-tengely alatt és fölött, azaz y4=-y5.
a) Először L1, L2 és L3 meghatározását végezzük el. Legyen x=(ν-α)R, ahol ν jelenti m és M1 távolságát R egységben. Írjunk fel egy olyan egyenletet, amit ezeknek a pontoknak ki kell elégítenie. Az egyenletet ν-vel és α-val fejezzük ki.
b) Az egyenlet három esetre bomlik (ezek adják az egyes Lagrange-pontokat): ν<a, a<ν<b, és b<ν. Határozzuk meg a és b értékét.
A továbbiakban feltesszük, hogy α kicsi (a Nap-Föld rendszerben ez 3,010-6). α-val csak a legkisebb nem-nulla rendben számolunk, a magasabb rendű tagokat elhanyagoljuk. A következő kérdések segítenek az x-tengelyen fekvő Lagrange-pontok meghatározásában.
c) Az első esetben (ν<a) legyen ν=-1+δ1, ahol δ1 egy α-tól függő kicsiny pozitív szám. ν ezen értéke az L1 Lagrange-pont helyzetét x=-R(1+ζ1) alakban adja meg. Határozzuk meg ζ1-et α függvényében.
d) A második esetben (a<ν<b) legyen ν=1-δ2, ahol δ2 egy α-tól függő kicsiny pozitív szám. ν ezen értéke az L2 Lagrange-pont helyzetét x=R(1-ζ2) alakban adja meg. Határozzuk meg ζ2-t α függvényében.
e) A harmadik esetben (b<ν) legyen ν=1+δ3, ahol δ3 egy α-tól függő kicsiny pozitív szám. ν ezen értéke az L3 Lagrange-pont helyzetét x=R(1+ζ3) alakban adja meg. Határozzuk meg ζ3-at α függvényében.
A negyedik és ötödik Lagrange-pont helyzetének meghatározása összetettebb módszert igényel. Először bontsuk fel az m-re ható erőt az r vektorral párhuzamos és merőleges komponensre.
f) Adjuk meg az r vektorral párhuzamos e^ és a rá merőleges e^ egységvektort az xy-síkban.
g) Határozzuk meg az m-re ható eredő erő r-rel párhuzamos FΩ és a rá merőleges Fω komponensét.
h) Adjuk meg az r-re merőleges irányú egyensúly feltételét. Ennek felhasználásával adjuk meg az rm1 és rm2 közötti kapcsolatot.
i) Adjuk meg az r-rel párhuzamos irányú egyensúly feltételét. Ennek felhasználásával adjuk meg az rm1 és R közötti kapcsolatot.
j) Határozzuk meg a negyedik és az ötödik Lagrange-pont helyzetét, rendre (x4,y4)-et és (x5,y5)-öt.
3. A Lagrange-pontok stabilitása. Az egyes Lagrange-pontok stabilitásának ellenőrzésére megzavarjuk m-et egyensúlyi helyzetében. Mivel ebben a rendszerben az erők m (x,y) helyétől és (vx,vy) sebességétől függnek, a stabilizáló erőket a helyzet és a sebesség különböző változásaira kell kiszámítani. Fejezzük ki az erőt az alábbi módon:
Fx(x0+δx,y0+δy,vx,0+δvx,vy,0+δvy)==Fxxδx+Fxyδy+Fxvxδvx+Fxvyδvy;Fy(x0+δx,y0+δy,vx,0+δvx,vy,0+δvy)==Fyxδx+Fyyδy+Fyvxδvx+Fyvyδvy.
Ez az erő figyelembe veszi az m tömeg sebességének járulékát. Az összes parciális deriváltat az egyensúlyi helyzetben (x0, y0, vx,0, vy,0) számítjuk ki.
a) Adjuk meg 1mFxx, 1mFxy, 1mFyx, 1mFyy általános alakját. Mutassuk meg, hogy Fxy=Fyx.
b) Számítsuk ki 1mFxvx-et, 1mFxvy-t, 1mFyvx-et, és 1mFyvy-t.
A fenti nyolc együtthatónak a rugóállandó analógiájára a zavarokat csillapítania kell. Ezek után ellenőrizzük az öt Lagrange-pont stabilitását. α-val csak a legkisebb nem-nulla rendben számoljunk, hanyagoljuk el a magasabb rendű tagokat.
c) Az első Lagrange-pont
(i) Mutassuk meg, hogy 1mFxx=c1Ω2, és határozzuk meg c1-et.
(ii) Mutassuk meg, hogy Fxy=Fyx=0.
(iii) Mutassuk meg, hogy 1mFyy=c2αΩ2, és határozzuk meg c2-t.
(iv) δx=Aeλt és δy=Beλt (A,B0) helyettesítésével határozzuk meg λ-t, kizárólag α és Ω függvényében.
(v) λ-nak négy lehetséges értéke van. Adjuk meg azt a feltételt, amit ezeknek a megoldásoknak teljesíteniük kell, hogy L1 stabil legyen, és döntsük el, hogy L1 stabil-e.
(vi) A Nap‐Föld rendszerre α=3,010-6, és Ω=2π/év. Ha ez a pont stabil, adjuk meg a körülötte végezhető rezgés periódusidejét (nap mértékegységben), ha nem stabil, akkor az 1/λ időállandót (szintén napokban).
d) A második Lagrange-pont
(i) Mutassuk meg, hogy 1mFxx=c3Ω2, és határozzuk meg c3-at.
(ii) Mutassuk meg, hogy Fxy=Fyx=0.
(iii) Mutassuk meg, hogy 1mFyy=c4Ω2, és határozzuk meg c4-et.
(iv) δx=Aeλt és δy=Beλt (A,B0) helyettesítésével határozzuk meg λ-t, kizárólag α és Ω függvényében.
(v) λ-nak négy lehetséges értéke van. Adjuk meg azt a feltételt, amit ezeknek a megoldásoknak teljesíteniük kell, hogy L2 stabil legyen, és döntsük el, hogy L2 stabil-e.
(vi) Ha ez a pont a Nap‐Föld rendszerben stabil, adjuk meg a körülötte végezhető rezgés periódusidejét (nap mértékegységben), ha nem stabil, akkor az 1/λ időállandót (szintén napokban).
A harmadik Lagrange-pont hasonló a másodikhoz, tehát nem kell külön foglalkoznunk vele.
e) A negyedik Lagrange-pont
(i) Mutassuk meg, hogy 1mFxx=c5Ω2, és határozzuk meg c5-öt.
(ii) Mutassuk meg, hogy 1mFxy=1mFyx=(c6+c7α)Ω2, és határozzuk meg c6-ot és c7-et.
(iii) Mutassuk meg, hogy 1mFyy=c8Ω2, és határozzuk meg c8-at.
(iv) δx=Aeλt és δy=Beλt (A,B0) helyettesítésével határozzuk meg λ-t, kizárólag α és Ω függvényében.
(v) Legyen ζ=M1/M2. Határozzuk meg ζ azon értéktartományát, amire a negyedik Lagrange-pont stabil.
Az ötödik Lagrange-pont azonosan viselkedik, mint a negyedik, így nem kell külön foglalkoznunk vele.
1A versenyről részletes információ található a KöMaL honlapján (lásd Aktuális/WoPhO).
A feladatokat angolból fordította: Szabó Attila.
A megoldások beküldési határideje: 2011. június 30.