Cím: Újfajta kétrészecske-korreláció
Füzet: 2010/november, 492 - 493. oldal  PDF  |  MathML 

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Újfajta kétrészecske-korreláció
 

Nem várt részecske-kapcsolatokra (korrelációra) bukkant a világ legnagyobb részecskegyorsítójának, a CERN Nagy Hadronütköztetőjének Compact Muon Solenoid (CMS) csoportja.
A 7 TeV (71012 elektronvolt) energiával rendelkező protonon ütközésekor akár többszáz részecske is keletkezhet (hátsó borító, 1. ábra). Egy-egy kirepülő részecske irányát (a földrajzi szélességi és hosszúsági koordinátákhoz hasonlóan) a hosszanti ϑ és a keresztirányú φ szögekkel lehet jellemezni. Technikai okokból ϑ helyett a belőle számítható η=-lntg(ϑ/2) mennyiséget használják.
A korrelációs függvénynek nevezett R(Δη,Δφ) mennyiség azt jellemzi, hogy mennyire ,,szívesen'' (milyen gyakorisággal) keletkeznek részecskepárok Δη és Δφ iránykülönbséggel. Egy ,,átlagos ütközésnél'' (hátsó borító, 2. ábrán) a korrelációs függvényben csak az egy ,,kupacban'' haladó részecskéknek megfelelő éles hegycsúcs és az impulzusmegmaradással magyarázható, Δφπ körüli lankás domborulat figyelhető meg. Azoknál az ütközéseknél azonban, ahol sok, legalább 110 töltött részecske keletkezik, a korrelációs függvényben (hátsó borító, 3. ábra) egy további maximum, a nyíllal jelölt kis kiemelkedés is megjelenik. Ez olyan részecskék viszonylagos bőségének felel meg, amelyek egymástól távoli hosszanti szögben, de szinte azonos keresztirányú szögben repülnek ki a protonok ütközési pontjából.
Az észlelt jelenség meglepő voltát Veres Gábor (ELTE és CERN), a mérésben tevékenyen részt vevő magyar fizikusok egyike a következő példával szemlélteti. Képzeljük el, hogy az Északi-sark és a Déli-sark felől érkező protonok a Föld középpontjában ütköznek, és a keletkező részecskéket a földfelszín különböző pontjain elhelyezett detektorokkal észleljük. Ha a budapesti műszer jelez egy részecskét, akkor várható, hogy a déli féltekén, 12 időzónával odébb a ,,túlsó oldali'' detektor is ,,megszólal'', ez az ütközésnél párban keletkező, egymással ellentétes irányban elinduló részecske bomlástermékeire utal. Azon viszont elcsodálkozhatunk, ha a budapesti eseménnyel egyszerre nagy valószínűséggel részecskét jeleznek a tőlünk igen távoli szélességi körökön, de velünk azonos időzónában fekvő mérőállomások.
Elképzelhető, hogy a jelenség ‐ amelyre még nincs egyértelmű elméleti magyarázat ‐ annak a rendkívül forró és sűrű anyagnak ‐ az ún. kvark-gluon plazmának ‐ a megjelenéséhez köthető, amely a feltételezések szerint nehéz atommagok nagyenergiájú ütközéseiben keletkezik.