Cím: A Kunfalvi Rezső fizikaverseny elméleti feladatai
Füzet: 2010/november, 489 - 492. oldal  PDF  |  MathML 

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

A Kunfalvi Rezső fizikaverseny elméleti feladatai
 

Budapest, 2010. április 26‐28.
 

Első forduló
 

1. feladat. Két egyforma, homogén tömegeloszlású gumihengert egy-egy alkotójuk végpontjainál nagyon hosszú fonalakkal felfüggesztünk. A hengerek tengelye ugyanolyan magasan van és vízszintes, továbbá a két henger éppen érinti, azonban nem nyomja egymást (lásd az ábrát).
 
 

Ezután a két henger tetejére, velük párhuzamosan, nagyon óvatosan egy ugyanolyan méretű és ugyanolyan tömegű harmadik gumihengert helyezünk. Legalább mekkora legyen a tapadási súrlódási együttható a hengerek között, hogy a harmadik henger ne essen le?
 
2. feladat. Régóta ismertek az úgynevezett nemlineáris ellenállások, melyek ellenállásának hőmérsékletfüggését széles körben vizsgálták. Készíthető olyan ellenállás, melynek kezdeti R1=50Ω ellenállása R2=100Ω értékre ugrik T1=100C hőmérsékleten, illetve az ellenállás hűtésekor az ellenállás T2=99C-on ugrik vissza a kezdeti értékre (lásd az ábrát).
 
 

Egy másik kísérletben állandó értékű, U1=60 V feszültséget kapcsoltak ugyanerre az ellenállásra, aminek hatására az ellenállás hőmérséklete T3=80C hőmérsékleten stabilizálódott. Végül U2=80 V feszültséget kapcsoltak az ellenállásra, és ekkor spontán módon kialakuló áram-oszcillációt észleltek az áramkörben.
Határozzuk meg az áram-oszcilláció periódusidejét, és ábrázoljuk grafikusan az áramerősséget az idő függvényében! (A laboratóriumban a levegő hőmérséklete T0=20C-os volt. Feltételezhetjük, hogy az ellenállás hőleadása teljes mértékben hővezetéssel történik, ami egyenesen arányos az ellenállás, illetve a labor levegőjének hőmérsékletkülönbségével. Az ellenállás hőkapacitása C=3 J/K.)
 
3. feladat. Egy elektron a fénysebesség 60%-ával mozogva a sebességére merőleges irányú, homogén elektromos mezőbe érkezik. Amikor elhagyja az elektromos mezőt, sebességének iránya a kezdősebesség irányával 45-os szöget zár be.
 
 

a) Mekkora sebességgel mozog az elektromos mezőt elhagyó elektron?
b) Az elektromos tér irányában mekkora d távolsággal mozdul el az elektron, ha a térerősség E=510 kV/m? (Az elektron nyugalmi tömege m0=510keV/c2.)
Útmutatás: Vigyázat! Ez nem könnyű példa, hanem furfangos fizika feladat.
 
4. feladat. Egy l hosszúságú, α hajlásszögű, egyenes lejtőre futószőnyeget terítünk az esésvonallal párhuzamosan, a lejtő tetejétől egészen az aljáig. A szőnyeg vékony, de nem elhanyagolható d vastagságú, hajlékony, a lejtőn a súrlódás miatt nem tud lecsúszni, azonban nem ragad a lejtő felületére.
A szőnyeg felső végét egy kis darabon feltekerjük, majd a gurigát elengedjük. A guriga egyre nagyobb sebességgel mozogva gurul le a lejtőn, miközben az átmérője is egyre nagyobb lesz.
a) Mekkora lesz a guriga sebessége abban a pillanatban, amikor befejeződik a feltekeredés?
b) Becsüljük meg, hogy legalább milyen hosszan kell a szőnyeget kezdetben feltekerni, hogy megindulhasson a lejtőn lefelé?
 
5. feladat. A fizikaszertár lomtalanítása közben a kezünkbe akadt az ábrán látható ,,fekete doboz''. A dobozra ragasztott kapcsolási rajz nagy része az évek során lekopott, csak néhány részlet maradt ép. Kíváncsiságból a doboz különböző kivezetéseit hálózati váltófeszültségre kapcsoltuk, és egy mutatós, ideálisnak tekinthető ampermérővel megmértük a körben folyó áram erősségét.
 
 

Tapasztalataink a következők:
α) Az AB, AC és AD kivezetések között egyaránt 200 mA áramot mértünk.
β) A BC kivezetések bekötése esetén 125 mA áram folyik.
γ) A CD kivezetések használatakor az ampermérő még a legnagyobb, 20 A-es méréshatáron is kiakad.
Kérdések:
a) Mekkora áramot mérnénk a BD kivezetések között?
b) Rajzoljuk meg az áramkör egy lehetséges változatát, és tüntessük fel, hogy milyen adatok jellemzik az egyes áramköri elemeket!
 
Második forduló
 

6. feladat. Egy h magasságú asztalon egy nagy kupac, vékony, hajlékony kötél fekszik, melynek egységnyi hosszúságú darabja ρ tömegű. A kötél egyik végét egy súlytalan, súrlódásmentes csigán vetjük át úgy, hogy leérjen a padlóra, majd a rendszert magára hagyjuk.
 
 

a) Mekkora állandósult sebességet vesz fel a kötél?
b) Ha a kötél mozgását analógiába akarjuk állítani más mozgásokkal, akkor milyen mozgással hozható kapcsolatba? (Olyan mozgással, melyben a fékező erő:
‐ állandó nagyságú súrlódási erő;
‐ a sebességgel arányos közegellenállás, amit a Stokes-törvény ír le;
‐ a sebesség négyzetével arányos közegellenállási erő;
‐ szuperszónikus sebességek esetén fellépő, a sebesség köbével arányos fékezőerő?)
c) Az állandósult sebesség beállta után másodpercenként mennyi hő keletkezik (ha egyáltalán keletkezik) az asztalon?
c) Az állandósult sebesség beállta után másodpercenként mennyi hő keletkezik (ha egyáltalán keletkezik) a padlón?
 
7. feladat. Egy gáz fele részben egyatomos, fele részben kétatomos részecskékből áll. A gázzal annyi hőt közlünk, hogy kezdeti nyomása is, kezdeti térfogata is megduplázódjon. A nyomás-térfogat diagramon a folyamatot leíró görbe monoton növekvő. Határozzuk meg a gáz által végzett munka és a gázzal közölt hő arányának lehetséges minimális és lehetséges maximális értékét!
 
8. feladat. Egy kúp belső felületét beezüstözzük, így kúptükröt hozunk létre. A kúp szimmetriatengelyében vékony, egyenes izzószálat helyezünk el. Mekkora legyen a kúp nyílásszöge, hogy az izzószálról kiinduló fénysugarak egynél többször semmiképpen ne tudjanak visszaverődni a kúptükörről?
 
Harmadik forduló
 

9. feladat. Két egyforma, h magasságú, M tömegű, súrlódásmentesen elcsúsztatható lejtő áll egymással szemben az ábrán látható módon egy vízszintes, súrlódásmentes asztalon.
A bal oldali lejtő tetejéről egy m tömegű, pontszerű testet indítunk el nyugalmi helyzetből. A lejtők törésmentesen csatlakoznak a vízszintes asztalfelülethez.
a) Milyen magasra jut fel a pontszerű test a másik lejtőn?
 
 

b) A pontszerű testet egy ugyancsak m tömegű tömör hengerre cseréljük, amely olyan érdes felületű, hogy a mozgás bármely szakaszában azonnal (illetve igen rövid idejű köszörülés után) tiszta gördüléssel mozog. Milyen magasra jut fel ez a henger a másik lejtőn?
 
10. feladat. Egy E=12 V elektromotoros erejű, újratölthető elemet az ábrán látható áramkörrel szeretnénk feltölteni, amit egy V=5 V-os feszültségforrás táplál. Az áramkörben lévő tekercs induktivitása L=1 henry, a D dióda ideálisnak tekinthető, és a K kapcsoló periódikusan nyit és zár τ1=τ2=0,01 s időközönként.
 
 

Határozzuk meg az elem töltőáramának időátlagát!
 
11. feladat. Legalább mekkora energiájú kell legyen az a gamma-foton, amely egy álló elektronnak ütközve képes pozitront kelteni? (Az elektron és a pozitron nyugalmi energiája 510 keV, az elemi töltés 1,610-19 C, a fénysebesség 3108 m/s.)