Cím: Lehet egy közelítéssel kevesebb?
Szerző(k):  Kós Géza 
Füzet: 2010/március, 174 - 180. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Szakmai cikkek
Hivatkozás(ok):Feladatok: 2010/március: 2009. évi Eötvös fizikaverseny 2. feladata

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

A 2009-es Eötvös-verseny 2. feladata a következő volt:

 
Kör alakú asztal közepén áll egy nagyon vékony falú, hengeres üvegváza, amelyben egy gyertya ég. A henger átmérője 12 cm, tengelye függőleges, a láng közepe 2 cm-re van a váza tengelyétől. Laci oldalról, a lánggal azonos magasságból nézi a vázát, és felfigyel arra, hogy a láng mellett a lángnak egy éles, határozott tükörképe is látszik a váza belsejében. Az asztalt körbejárva megállapítja, hogy a láng képének a szélessége és a vázához viszonyított helye folyamatosan változik.
a) Milyen irányból nézve látszik a láng képe ugyanolyan szélesnek, mint maga a láng?
b) Milyen pályán mozog a láng képének a közepe, miközben Laci körbejárja az asztalt?
A hengertükör leképezésére alkalmazhatjuk a gömbtükörre érvényes leképezési törvényt.
 

Mint a feladat szövege is utal rá, a Versenybizottság erősen leegyszerűsített megoldást várt a versenyzőktől1. A valóságban ugyanis hengertükör sohasem ad egyszerre vízszintes és függőleges irányban is éles képet, és a gömbtükrökre vonatkozó leképezési törvény (1t+1k=1f) is csak abban az esetben érvényes, ha a tárgyról kiinduló fény a tükörről közelítőleg merőlegesen visszaverődve jut a szemünkbe.
Ebben a cikkben megvizsgáljuk, hogyan lehetett volna a feladatot pontosabban, kevesebb közelítéssel megoldani.
 
A kép helye attól is függ, milyen irányból nézzük
 

A versenyfeladat szövege a kép szélességére és a kép közepének ‐ vízszintes síkbeli ‐ pályájára vonatkozott, ezért is helyettesítette a hengertükröt gömbtükörrel. A feladatot tehát egy vízszintes síkmetszetben oldjuk meg.
Ha megrajzoljuk a tükör egy belső pontjából kiinduló, majd visszaverődő fénysugarakat, láthatjuk, hogy azok nem egyesülnek egy képpontban (1. ábra). Jól ismert tény, hogy a tükörről visszaverődő sugarak vagy azok meghosszabbításai csak nagyon speciális esetekben mennek át egy ponton: akkor, ha a tükör vagy sík, vagy pedig egy kúpszelet, a két pont pedig a kúpszelet két fókusza. A gömb esetén a két fókusz egybeesik a geometriai középpontban.
 

 
1. ábra
 

Ennek ellenére mégis láthatunk többé-kevésbé éles képet akkor is, ha nem merőleges irányból nézünk a tükörbe, ugyanis a visszavert fénysugaraknak csak egy nagyon vékony nyalábja jut a szemünkbe. Hamarosan látni fogjuk, hogy ezek viszont ,,majdnem'' egy ponton mennek át (2. ábra). A képpont helye azonban függ attól, hogy milyen irányból nézünk.
 

 
2. ábra
 

Egy szemmel nézve nem mindig érzékeljük pontosan a képpontnak a távolságát. Ha viszont két szemmel, viszonylag nagy távolságból nézünk, akkor két különálló, de még mindig viszonylag kis szögben érkező nyaláb metszéspontjában látjuk a képet, a kép helye közelítőleg ugyanott lesz, és a távolságot is jobban érzékeljük.
 
Leképezési törvény, ha nem szemből nézünk a tükörbe
 

A tankönyvi számításokban általában csak azt az esetet szoktuk vizsgálni, amikor a tükör egy lapos, kis középponti szögű gömbsüveg, a tárgy (és a kép) pedig közel van a tükör forgástengelyéhez. Ezt a forgástengelyt szoktuk a tükör optikai tengelyének nevezni. A számításokban kizárólag nagyon kicsi szögek fordulnak elő; a szögek koszinuszát gyakran 1-gyel becsüljük, a szögek szinuszát és tangensét pedig magukkal a szögekkel.
Minél nagyobbak a szögek, az alkalmazott közelítések annál nagyobb leképezési hibákhoz vezetnek. Szférikus aberrációnak nevezik azt a jelenséget, hogy a tükör tengelyével párhuzamosan érkező, majd a tükörről visszaverődő sugarak nem pontosan a fókuszponton mennek át. Az egy pontból vagy egymással párhuzamosan érkező, de a tengellyel nagy szöget bezáró fénysugarak sem egy ponton keresztül verődnek vissza; ezt nevezik kómának.
Most kiszámoljuk a kép helyét abban az esetben, amikor a fény nem merőlegesen érkezik a tükörre. Láttuk, hogy a kép helye attól is függ, hogy a tükör melyik pontjának közelében visszaverődő fény jut a szemünkbe. Jelöljük ez a pontot O-val, és legyen α az O pontbeli beesési szög. Jelöljük a tükör görbületi sugarát r-rel, a gömb középpontját C-vel, a megfigyelt tárgypontot pedig T-vel (3. ábra).
 

 
3. ábra
 

Kövessünk nyomon egy második fénysugarat is, ami az O' pontban verődik vissza. Legyen a két visszavert fénysugár metszéspontja K. Legyen t=OT és k=OK ‐ ezeket nevezhetjük tárgy-, illetve képtávolságnak is. Végül legyen
OCO'=x,OTO'=yésOKO'=z.

Mivel csak egy vékony fénynyalábot vizsgálunk, az x, y és z szögek kicsik, és az OO' szakaszt helyettesíthetjük egy függőleges szakasszal. A COO', TOO', KOO' háromszögekben
OO'rx,OO'TOsinycosαtycosα,illetveOO'KOsinzcosαkzcosα.

A TOCO' és COKO' hurkolt négyszögekből
TO'C=TOC+OTO'-OCO'=α+y-x,KO'C=KOC+OCO'-OKO'=α+x-z.



Mivel az O' pontban beeső és visszaverődő fénysugarak ugyanakkora szöget zárnak be az CO' iránnyal,
α+y-x=TO'C=KO'C=α+x-z,y+z=2x,OO'cosαt+OO'cosαk2OO'r,1t+1k2rcosα.



Az eredmény nem függ az O' pont megválasztásától. Az O pont közelében visszaverődő fénysugarak tehát (közelítőleg) ugyanazon a K ponton mennek át. Az f=r/2 fókusztávolságot is behelyettesítve, a nagy α értékek esetén is érvényes leképezési törvény:
1t+1k=1fcosα.(1)

 
Az érdeklődő Olvasóra bízzuk annak végiggondolását, hogy a levezetés domború tükör (r<0) és látszólagos kép (k<0) esetén is elvégezhető, és ugyanerre az eredményre vezet.
 
Mekkora a nagyítás?
 

A legtöbb optikai rendszerben a képet valamilyen, a tengelyre merőleges felületre (filmre, vetítővászonra, félvezetőre vagy éppen látóidegre) vetítjük. Ennek megfelelően a tankönyvek a nagyítás mértékét csak az optikai tengelyre merőleges irányokban szokták meghatározni.
Megjegyezzük, hogy a tengellyel párhuzamos és a tengelyre merőleges irányokban a nagyítás különböző. A leképezési törvény differenciálásával láthatjuk, hogy a nagyítás a tengely irányában (k/t)2, szemben a tengelyre merőleges irányokban érvényes k/t értékkel. A kép és a tárgy tehát általában geometriailag nem is hasonló, de a torzulás csak a megfigyelési irányban jelentkezik. Abban az esetben, amikor kt, például ha egy homorú gömbtükör görbületi középpontjának közelében van a tükörhöz képest nagyon kisméretű tárgy, akkor a kép alakja nem is nyúlik meg vagy lapul össze. Valamekkora torzulás ilyenkor is fellép, de ennek mértéke a tárgy és a kép méretével együtt csökken.
 
Most megvizsgáljuk, hogy a 3. ábrán látott elrendezésben mekkora a nagyítás a fénysugár irányára merőlegesen. Helyezzünk el egy kis méretű tárgyat a T pontban, és vizsgáljuk ennek képét, ami a K pont körül helyezkedik el (4. ábra). A tárgy méretén az OT egyenesre merőleges kiterjedését értjük (amekkorának az TO félegyenes irányából látnánk), a kép méretén pedig az OK egyenesre merőleges kiterjedését fogjuk érteni.
 

 
4. ábra
 

Az O pontban visszaverődő sugarakat nyomon követve láthatjuk, hogy az O pontból a tárgy és a kép ugyanakkora ε szögben látszik, függetlenül attól, hogy a kép alakja miként torzul el. Mivel a tárgy és a kép is kis méretű, az O-tól mért távolságokat a tárgy esetében t-vel, a kép esetében k-val becsülhetjük. A tárgy OT-re merőleges kiterjedése tehát közelítőleg tε, a kép OK-ra merőleges kiterjedése pedig kε. A fénysugár útjára merőleges nagyítás tehát az általános esetben is
N=kt.

 
Az Eötvös-feladat pontosabb megoldása
 

Most már minden eszköz rendelkezésünkre áll a feladat megoldásához.
 

Az a) részben azokat az eseteket keressük, amikor a nagyítás 1, azaz k=t. Legyen ismét C a kör középpontja, O az a pont, amelynek közelében visszaverődő fény a szemünkbe jut, α pedig a beesési szög az O pontban. A k=t feltétel akkor teljesül, ha az OCT és OCK háromszögek egybevágóak (5. ábra).
 

 
5. ábra
 

Az (1) módosított leképezési törvényből
2rcosα=1t+1k=2t=2k,azazt=k=rcosα.
Ez pontosan akkor teljesül, ha OTC=OKC=90. Az α szöget az OCT és OCK háromszögekből könnyen kiszámíthatjuk:
α=arcsinCTOC=arcsin1319,47.
A gyertyaláng képét tehát akkor látjuk a valódi lánggal azonos szélességűnek, amikor a KO megfigyelési irány 90+2α128,94 szöget zár be a TC iránnyal.
 

A feladat b) részében a kép pályáját nem lenne nehéz paraméteres görbeként felírni. Ha a 6 egység sugarú henger közepét választjuk origónak, és a gyertya a (-2,0) pontban van, a CO vektor iránya φ, akkor az O pontot, a cosα, k, t mennyiségeket, végül a K pontot is kifejezhetjük φ-vel. Magát a görbét a 6. ábrán láthatjuk.
 

 
6. ábra
 

A láng pályája nem sima, négy pontban is megtörik. A négy ,,csúcs'' mellett nyilakkal jelöltük a megfelelő megfigyelési irányokat. Mind a négy csúcs különleges: amikor ,,vízszintesen'', a TC egyenes irányából nézzük a lángot, a kép a P, illetve R pontban van, Q és S pedig éppen azok a pontok, ahol a lánggal azonos szélességű képet láthatunk.
 

A megoldás végén érdemes összefoglalni, hogy milyen közelítéseket alkalmaztunk.
‐ A módosított leképezési törvény levezetésében elhanyagoltuk a szemünkbe érkező fénysugár átmérőjét, két szemmel történő megfigyelés esetén pedig a két megfigyelési irány által bezárt szöget.
‐ A nagyítás levezetésében elhanyagoltuk a láng átmérőjét, és vele az α szög fellépő értékei közötti különbségeket.
‐ Szintén a nagyítás kiszámításakor a kép méretének az OK-ra merőleges kiterjedését tekintettük, és nem azt vizsgáltuk, hogy szemünkkel mekkora szögben látjuk a képet.
 
Mi a helyzet a térben?
 

Eddig mindent vízszintes síkban vizsgáltunk. A térben egy dimenzióval több áll rendelkezésre ‐ azért, hogy a dolgok elromolhassanak. Vizsgáljuk meg, mi történik, ha egy hengertükörbe nézünk, mint például az Eötvös-feladatban. A 7. ábra szemlélteti, hogy viselkednek a T pontból induló, és a hengerről visszaverődő fénysugarak. A vizsgált fénynyaláb az ABDC négyszögön verődik vissza.
 

 
7. ábra
 

A függőleges síkokban érkező fénysugarak hasonlóan viselkednek, mint síktükör esetében. A visszavert fénysugarak meghosszabbításai egy ponton mennek át a tükör mögött. Mindegyik függőleges síkon belül keletkezik egy-egy látszólagos kép, de a képpontok helye minden síkban más és más. A képpontok egy körívet (KABKCD) alkotnak.
A tükör vízszintes szeletein visszaverődő fénysugarak hasonlóan viselkednek, mint a vízszintes síkban. Ha a megfigyelési irányt rögzítjük, akkor minden szelethez keletkezik egy (valódi vagy látszólagos) képpont, ezek viszont egy függőleges szakaszon (KACKBD) helyezkednek el.
Ezt a jelenséget, amely gömbtükrök és lencsék alkalmazásánál is előfordul, asztigmatizmusnak nevezik. Gömbtükör esetén például kizárólag a gömb középpontjának irányában kapunk éles képet; minél távolabbi irányba nézünk, annál elmosódottabb lesz a kép (lásd első borító).
Mivel szemünkkel csak egy nagyon keskeny fénynyalábot látunk, a kép elmosódottsága nem mindig feltűnő. A jelenség látványosabb fényképek készítésekor, mert a kameránk blendéjének átmérője nagyobb, mint az emberi pupilla. A nagy látószögű objektívekhez különleges lencséket használnak az asztigmatizmus kiküszöbölésére.
 

Végül gondoljunk bele, mi történik, ha két szemmel nézünk a hengertükörbe. A feladatbeli gyertyalángról mindkét szemünkkel enyhén elmosódott képet látunk. Ha fejünket függőlegesen tartjuk, a két szemünk egy magasságban van. Ha például a 7. ábrán az A és C pontok közelében visszavert fénysugarak jutnak szemünkbe, egy valódi képet láthatunk a KAC pontban. Ha viszont fejünket 90-kal oldalra döntjük, elérhetjük, hogy az A és B pontokban visszavert fény jusson a szemünkbe, így a (látszólagos) kép a KAB pont lesz.
Rossz hír, hogy a többi esetben, ha fejünket csak kicsit döntjük oldalra, a kétféle visszaverődő sugárnyaláb nem fogja metszeni egymást; amit látunk, az nem csak elmosódott, de még szellemképes is lesz. (A szellemképeken kancsalítással segíthetünk; Süsü, a sárkány előnyben.) A kép helye és minősége nem csak attól függ, hogy honnan nézzük, hanem még attól is, hogy milyen irányban tartjuk a fejünket.
1A versenyről a beszámoló lapunk 165. oldalán olvasható.